sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Altakasteluruukut

Pienilehtinen lankaköynnös on kasvanut kesän aikana tuuheaksi. Pikkuruukussaan se tarvitsi kastelua jo melkein kaksi kertaa aurinkoisena päivänä. Eli ei auttanut muu kuin hankkia sille altakasteluruukku..... Alla se on jo istutettuna siihen.

Samon sinikohtalonpensas kuivui pienessä ruukussaan ja kuivatti sen takia nuppujaan. Eli sekin kaipasi altakasteluruukkua. Se kukkii muuten vielä upeasti. Runsaan kukinnan jälkeen, se pitää viikon tai parin tauon, mutta kun kuihtuneet kukat leikkaa varsineen pois, se aloittaa taas upean kukinnan : )

Altakasteluruukkuja näkyi olevan myynnissä vain tätä väriä. Aion keksiä jotain, jotta saan ne kauniimmaksi. Muistaakseni Sirkka oli blogissaan verhonut altakasteluruukun kauniilla kangaspussilla....


Otin eilen sisälle isolehtisen lankaköynnöksen. Kuvassa näkyy puolet sen versoista, vasemmalla puolella on yhtä pitkiä oksia, ne eivät vain mahtuneet kuvaan ; ) Se on ollut altakasteluruukussa jo monta vuotta.
Tämä isolehtinen lankaköynnös on yleensä ollut kesäisin parvekkeella, mutta toissa kesänä siihen iski kirvat ja niitä oli tosi vaikea saada pois siitä. Eli talvellakin sisällä ikkunalla siinä oli kirvoja, välillä paljonkin. No nyt kun se on ollut kesän ulkona, kirvat ovat hävinneet siitä....

Suihkutin sen ensin ammeessa, jotta koivunsiemenet, hämähäkit yms. lähtevät lehdistöstä pois.
Mutta mitäpäs siitä löytyikään, perhostoukka !
Ulkona oli jo niin hämärää , että ajattelin viedä toukan ulos vasta aamulla...
Mutta nyt en sitä enää löydäkään. Täytyy jatkaa toukan etsimistä : )

14 kommenttia:

 1. Tuo lankaköynnös on kaunis. Pitäisi kokeilla miten se minulla menestyy ;)

  VastaaPoista
 2. Onneksi lankaköynnös ei säikähdä pientä kuivuutta, vaan virkoaa kun taas muistan kastella:)
  Ehkäpä munkin pitäis harkita altakasteluruukkua.

  VastaaPoista
 3. Kiinanruusun olen laittanut altakasteluruukkuun kun tarvitsee niin paljon vettä.
  Altakasteluruukkuihin saisi kyllä tulla paremmat valikoimat kun ovat kuitenkin käteviä käyttää esim. loman aikana.
  Sinun kukkasi ovat aina niin kauniita ja hyvinvoivan näköisiä!

  VastaaPoista
 4. Mari - lankaköynnökset ovat siron kauniita : ) Ne on helppoja, muistaa vain kastella ja välillä lannoittaa. Jos ne pääsevät kuivahtamaan, vain osa lehdistä menee huonoksi, muuten toipuu kuivahtamisesta : )

  pioni - lankaköynnökset ovatkin ihania peruskasveja sisälle, kun ovat niin helppoja : ) Altakasteluruukku auttaa, varsinkin jos on unohtavainen tai on usein matkoilla...

  Susanne - ilman noita altakasteluruukkuja, monet kukkani olisivat jo entisiä. Olen usein reissussa ja kotonani on kesäisin tosi lämmintä, jolloin kasvit myös tarvitsevat enemmän vettä.
  Se on vähän sääli, että altakasteluruukuissa ei ole valinnanvaraa. Täytynee vain keksiä jokin kaunistusniksi niille ; )

  VastaaPoista
 5. Tosi kauniita! Meillä tahtoo talvella olla sen verran kuiva sisäilma, että en ole uskaltanut hankkia vastaavia.

  VastaaPoista
 6. Sinikohtalonpensas ja lankaköynnös molemmat ovat varsin viehättäviä..pidän!
  Itselläni ei ole koskaan ollut altakasteluruukkua, mutta olen kyllä verhoillut ruukkujani kangaspusseilla sekä säkkikankaalla...
  Meillä liiteli pari perhosta täällä sisällä ja yksi pikkulintu, arvaas jos joku olisi just tullut käymään, niin olisi varmaan ihmetellyt näkemäänsä...kun on ovi auki, niin sieltähän voi tulla vaikka kuka ja ketä, toivottavasti ei mörrimöykky;)
  on täällä oravatkin vilistäneet:D

  Samoin kiitos sinulle oikein hyvää alkavaa viikkoa!
  Toivon, että löydät perhostoukan:)

  VastaaPoista
 7. Hieno tuo sinikohtalonpensas, pienine kukkineen.
  Olemme vaihtaneet monia kukkia altakasteluruukkuihin, varsinkin mökillä oleviin kun käydään vain kerran viikossa.
  Löysin aikoinaan paikallisesta Prismasta vihreitä (muitakin värejä oli) altakasteluruukkuja, nyt ei ole ollut tarjolla, pitääkin kysyä jos hankkisivat.

  VastaaPoista
 8. Sussi - eri asunnoissa on erilainen pienilmasto... meillä ongelmana kesäisin on tuo lämpötila. Järkevä ihminen valitsee kasvit tietysti sen mukaan ; )

  Sirkka - sitä vähän muistelinkin, että sinun blogissasi oli se ruukun piilotus juttu : ) Se on kiva idea ! Perhostoukka on edelleen kadoksissa... täytyy taas käydä tarkistamassa, josko sen ulostepipanoita olisi ikkunalaudalla. Niiden perusteella sen löytää ; )

  tia - minäkin muistelin, että aiemmin oli monen värisiä. Minulla oli yksi tummanharmaa. Kyllä nuo altakasteluruukut ovat ehdottomia, jos ei ole kastelijaa paikalla ; )

  VastaaPoista
 9. Sinikohtalonpensas, onpa ihana! Olenkin jo aika kyllästynyt noihin ainaisiin muratteihini... Täytyypä hankkiutua kukkakauppaan.

  VastaaPoista
 10. Minullakin taitaa olla tuo lankaköynnös ostin sitä terassille nyt syksyksi, oli muistaakssini vain pari euroa. Nyt on oltu muutama päivä pois ja kuiva oli mutta elossa.

  VastaaPoista
 11. Ehkä minäkin innostun jossain vaiheessa suunnittelemaan puutarhojeni ensi vuotta, mutta nyt tuntuu hyvältä päästä jo eroon puutarhanhoidosta. Tai onhan sitä tässä vielä kaikenlaista, ikävimmät syystyöt kun ovat vielä tekemättä. Haravointi varsinkaan ei sovi meikäläisen vartalolle... Oikein mukavaa syksyn jatkoa, Sari!

  VastaaPoista
 12. rautaharakka - kukkakaupasta kyllä löytää kaikenlaista kivaa : ) Haluaisin vielä vaaleansinisen minisantpaulian... eli täytynee käydä usein kukkakaupoissa ; )

  arleena - huomasin eilen, että sitä pienilehtistä lankaköynnöstä oli meilläkin myynnissä ulkoistutuksiin. Osa niistä oli isoissa amppeleissa, ja kauniita olivat tietysti : )

  Puutarhamarsu - meillä pääsisi jo haravoimaan kun lehmukset ovat tiputtaneet osan lehdistään. Muuten onkin vielä suht vihreää. Minä tykkään haravoinnista, kun sitä tekee vain sopivan pätkän kerraallaan. Otan sen kuntoiluna ; )
  Mukavaa syksyn jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista
 13. Minäkin vaihdoin keväällä muutamaan kukkaani altakasteluruukut.Nyt niissä näyttää olevan elämää,pieniä kärpäsiä täynnä :( Varmaan viihtyvät siinä kosteudessa.
  hyvältä näyttää sinun kukat!:)

  VastaaPoista
 14. sarppa - no voi harmi, onneksi ne yleensä lähtevät, kun multa kuivahtaa.
  Altakasteluruukun säiliö täytetään, kun tikku on kuiva ja pintamulta kuivahko. Ja vettä laitetaan tikun max-merkkiin, ei enempää. Nuo pikkukärpäset tulevat helposti liian märkään multaan, ja hedelmiin ; )

  VastaaPoista