torstai 24. syyskuuta 2009

Daaliat pääsevät kohta talvisäilöön..

Daaliat olivat seinustalla tänään vielä näin upeita. Toisella puolella taloa ne näyttivät jo surkeimmilta, sillä siihen ei enää paista aurinko tarpeeksi.

Säätiedotus lupasi ensi yöksi pakkasia alaville paikoille. Eli kohta näiden daalioiden kukinta on ohi. Niiden talvisäilytys on vanhassa paikassa, kellarissa.
Pakkanen saa palelluttaa daalioiden varret tummiksi. Sen jälkeenkin daaliat saavat olla maassa pari päivää, ennen kuin ne kaivetaan ylös. Jos maa on kovin märkää, juurakoita kuivatetaan hetken nurmikolla. Vasta sen jälkeen ne laitetaan laatikoihin ja viedään kellariin. Kellarissa on sen verran hyvä kosteus ettei niitä tarvitse peitellä sanomalehdillä.
Alla oleva daalia on tosi veikeän värinen ja kukkii hyvin. Otin kuvan kunnan istutuksista tänä aamuna. Onneksi ovat jatkaneet kastelua, niin saamme ihailla näitä vielä : )
Pihalta täytynee ottaa pelargonit ensi yöksi kuistille tai autokatokseen, ihan varmuuden vuoksi. Vielä niitä ei kannata siirtää sisälle, sillä päivisin on niin lämmintä.
Ja viikonlopuksi luvattiin tänne melkein hellettä : )

13 kommenttia:

 1. Olisipa kunnon kellari,niin opettelisin daaloiden kasvattamisen. On ne vaan niin upeita kukkia :)

  VastaaPoista
 2. Daaliat ovat kauniita, pitää ostaa kokeeksi ensi kesänä niitä :)

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisen kerran eläissäni siirsin viime syksynä pelargonit sisälle (aikaisemmin heitin ne vain roskiin). Tähän kokeiluun heräsin vasta, kun pakkanen oli jo puraissut muutamaan otteeseen. Kärsivän oloisia ne olivat koko talven, mutta selvisivät ilokseni kuitenkin. Pitänee tänä vuonna siirtää ne vähän aikaisemmin sisätiloihin.
  Ihana odotella viikonlopun helteitä!

  VastaaPoista
 4. Kauniin värisiä! Muistan elävästi lapsuudesta kun niitä siirrettiin syksyllä kellariin. Harmi vaan, ettei nyt ole kellaria, missä niitä voisi säilöä talven yli.

  VastaaPoista
 5. Vuokko - daalioita on niin monenvärisiä ja kukan mallitkin vaihtelee. Ja helppo kasvattaa... siis ihana kasvi. Talvetus tosin vaatikin sitten sopivan tilan, joko omassa tai ystävän kellarissa : )

  Mari - osta ihmeessä, ovat ne niin upeita. Eikä tuo talvetuskaan ole vaikeaa, jos on hyvä paikka. Tosin kaikki pitkälle jalostetut lajikkeet eivät talvehdi aina varmasti.

  Kuusirannan emäntä - ihan pienen pakkasen pelargonit kestävät näin syksyllä. Viime yönä ei tähän kohti pakkanen tullut. Eli pelargonit voivat jatkaa kukkimista ulkona. Ihanaa viikonloppua !

  arleena - eikö olekin : ) Tuo keltavaaleanpunainen oli tosi herkullinen...

  Sussi - aika harvassa talossa on kellari tai kellarikomero tai kylmiö. Vahemmissa taloissa voi kellarikerroksessa olla "kellarikomero" eli huone, missä ennen säilytettiin perunoita. Se on hyvä paikka daalian juurakoille talven ajan : )

  VastaaPoista
 6. Ihania Daalioita!!

  Mullakin ne vielä kukkii, tosi etukuistin keltainen on jo ruskettanut viimeisen kukkansa, eikä nuppujakaan näy. Johtusko tuosta auringon valon puutteesta ?? Kiirettä ei onneksi vielä kellariin ole sillä, pelkkä lehditökin on nätti pienessä ruukussaan... Annan siis "kuolla" rauhassa!! Muut onneksi vielä loistavat. Oon ihan ällikällä lyöty miten ihania ne ovatkaan ja miten pitkälle syksyä ne jaksavat kukkia...

  Tuo kelta-vaaleenpunainen on tosiaan aivan ihastuttavan värinen :)

  VastaaPoista
 7. Ihania daalioita, vielä lämpimillä seinustoilla kukkivat.

  VastaaPoista
 8. Daaliat ovat kauniita. Nyt on sitten talvisäilöön laitettava. Kesä meni taas nopeasti ohi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Onkohan mahdollista talvettaa daaliaa autotallissa, jossa on n. 10 astetta lämmintä?

  VastaaPoista
 10. Hyvä kun eksyin tänne blogiisi, kun juuri omassa kyselin kuinka daaliat kannattaisi laittaa talvisäilöön. :) Kiitos tärkeastä tiedosta! Taidan tutustua sivuihisi paremminkin. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Daaliat on upeita!
  Ja pelargoniasikin kukkii vielä niin mahtavasti. Mulla ne pääsi jo kuivumaan ajat sitten.

  VastaaPoista
 12. Henska - daaliat ovat upeita ! Niissä on niiiiin ihania värejä. Ne jaksavat kukkia paremmin auringossa. Joka tapauksessa, niitä kannattaa lannoittaa koko kesän, niin uusia nuppuja muodostuu koko ajan.

  tia - saa nähdä, kauanko jaksavat kukkia. Ensi viikoksi on luvattu jo kunnon yöpakkasia.

  Sisko - kesä taitaa olla nyt jo ohi, kun niin kylmää ovat luvanneet ensi viikoksi ; ) Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin !

  pioni - jos muuta paikkaa ei ole, niin kannattaa kokeilla. Voisin kuvitella, että ne säilyisivät parhaiten ruukuissa kasvavina. Pelkät juurakot kuivuvat niin helposti noin lämpimässä, että ne täytyisi peitellä turpeella.

  sanna - tervetuloa toistekin ! Daaliat ovat tosi helppo talvehdittaa, jos niille löytyy hyvä paikka. Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin !

  Eve - olenkin lannoittanut ja kastellut pelargoneja säännöllisesti. Taitaa olla ammatin huonoja puolia tuo, että en voi päästää kasveja kuivumaan ; )

  VastaaPoista