sunnuntai 11. toukokuuta 2025

Ruusuherukka - näyttävä keväinen koristepensas

 

Tämä punakukallinen ruusuherukka on näyttävä koristepensas kukkiessaan näin toukokuun puolen välin tietämillä. Se on täysin koristekasvi, ei siis marjapensas, vaikka nimessä onkin herukka. Viime talvi on ollut sille suotuisa, sillä se kukkii nyt ennätyksellisen runsaasti.


Kimalaisia kukissa pikaisesti...

Tänään kun kiertelin puutarhassa, niin kimalaisia näytti käyvän myös näissä ruusuherukan kukissa. Tosin ne kävivät niissä pikaisesti. Jokin sen kukissa selvästi houkutti niitä. Onneksi puutarhassa kukkii myös muita kasveja, joissa kimalaiset pörräsivät pidempäänkin.


Ruusuherukka näyttävä keväällä...

Ruusuherukka on siis kauneimmillaan näin kukinta-aikaan toukokuussa. Silloin puissa ja pensaissa lehdet ovat vasta kehittymässä, joten ruusuherukan loistavan punaiset kukat erottuvat hyvin. Kukinta myös näkyy kauas. Ja sen omatkaan lehdet eivät vielä peitä kukkia.
Meillä tämä ruusuherukka on kasvanut tässä kasviryhmän reunassa muistaakseni noin 10 vuotta. Se on siis aika hidaskasvuinen ja alkuvuosina sen versojen kärjet paleltuivat. Sen sanotaan kasvavan 1-1,5 metriä korkeaksi, jos sen oksat eivät palellu talvella.
Ruusuherukan takana on maanpeiteperennaa ja isoja pensaita. Kuvasta hyvin näkyy, että vielä ei olla leikattu nurmikkoa.

Tältä ruusuherukan kukka näyttää läheltä. Kukka on punainen ulko- ja sisäpuolelta sekä vähän herukoiden kukkien tapainen. Itse asiassa meillä ei varsinaiset herukkapensaat vielä kuki, mutta ehkä jo ensi viikolla.

Huhtikuun lopulla vielä nupulla...

Onhan ruusuherukka näyttävä jo huhtikuun lopullakin, kun sen punaiset nuput ovat näkyvissä. Siinä vaiheessa sen lehdetkin ovat vielä pienemmät.

Kesällä se on täysin vihreä pensas ja aika vaatimattoman näköinen, kuten herukat yleensä. Sen oksat ovat pystykasvuiset ja sen takia kasvutapa on jämäkän oloinen.

Syksyllä sen lehdet ovat keltaoranssit eli tuovat kivasti väriä puutarhaan. Vaikka en kyllä muista sillä olleen mitenkään erityisen näyttävä syysväritys. Täytyypäs ensi syksynä muistaa seurata sen syysväriä tarkemmin.

Ruusuherukan hoito-ohjeet...

Ruusuherukka (Ribes sanguineum ) viihtyy lämpimällä ja suojaisalla paikalla auringossa. Maan on hyvä olla ravinteikasta multamaata, jossa on läpäisevyyttä. Näiden arkojen kasvien kanssa onkin tärkeää osata valita niille oikeanlainen paikka. Tämä onkin yksi tärkeä aihe pihasuunnittelukurssilla.

Se on hieman talvenarka, koska sen kasvuvyöhyke on I-II. Puutarhamme sijaitsee II-vyöhykkeellä ja lähes joka talvi siitä paleltui versojen kärjet enemmän tai vähemmän. Kuvia siitä 6 vuoden takaa, kun siitä oli jälleen paleltunut oksia Biokompostorin tyhjennys ja ruusuherukka -postauksessa.
Viime talven jäljiltä ei ollut kuin muutama kuiva oksa. Sille kannattaa siis valita suojaisa paikka. Ja kuivat oksat voi leikata siitä keväällä.

Tämä ruusuherukkamme on tehnyt muutamia sinimustia marjoja. En ole maistanut niitä, koska niiden sanotaan olevan mauttomia. Ne eivät kuitenkaan ole myrkyllisiä. Saa nähdä, tuleeko tänä vuonna enemmän marjoja, kun se kukkii nyt niin runsaasti.



Onko teillä kellään tätä ruusuherukkaa? Olisi kiva kuulla, miten se on viihtynyt?


Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä ja vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Tämä ruusuherukka on upea pensas eteläisen Suomeen, jos sille löytyy pihalta sopivanlainen paikka. Sitä näkee vielä aika vähän pihoilla.

      Poista
  2. Täällä vyöhykkeellä Ia ruusuherukat kukoistavat. Niiden kukinta-aika on jännästi vähän erilainen niin, että nuput puhkeavat kukiksi vielä paljailla oksilla (huhtikuun lopussa), lehdet puhkeavat vasta kukinnan loppuvaiheessa, joka on parhaillaan. Versoja ei ole paleltunut yhtenäkään talvena, mutta vuosi sitten ankaran talven jälkeen kukinta oli vaisumpi ja myöhäisempi niin, että lehtien takia kukkia ei oikein huomannutkaan. Aika tuulensuojaiseen paikkaan olen omat puskani istuttanut ja se auttaa varmasti talvehtimisessa. On ihana huomata, miten kimalaiset pörräävät kukissa heti, kun niitä on avautunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa tosiaan jännää, että ruusuherukka kukkii teillä aikaisemmin jo ennen lehtien kasvua! Taitaa aika harva kasvi käyttäytyä noin erilailla eri kasvuvyöhykkeillä. Tai en ainakaan ole huomannut :)
      Meilläkin se on tuulensuojassa ja muutenkin lämpimällä yläpihalla. Alkuvuosina sen alaoksat säilyivät varmaankin lumen ansioista. Ne myös kukkivat harvakseltaan. Ekaa kertaa koko pensas on nyt täynnä kukkia ja oksatkin jo kivan korkeita.

      Poista
  3. Viime viikolla ihailin kaupungin istutuksessa tätä punakukkaista pensasta. En aiemmin ole nähnyt silläkään näin upeaa kukkaloistoa, vaikka kuljen sen ohi aina. Kiitos, sain nyt pensaalle nimen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että löysit pensaalle nimen :) Viime talvi on ollut niin leuto, että ruusuherukka kukkii nyt ennätyksellisen runsaasti. Se on niin näyttävä kukkiessaan, että sen kyllä huomaa jo kauempaakin. Toivotaan, että ensi keväänäkin saamme ihailla sen upeaa kukintaa.

      Poista