maanantai 1. marraskuuta 2010

Puutarhasuunnittelu osa 8 - Talvivihreää

Nyt kun puista on lehdet pudonneet, on aika katsella tarvitaanko pihalle lisää talvivihreää.
Kuuset, jalokuuset ja männyt kasvavat isoiksi puiksi ja antavat samalla suojaa pikkulinnuille. Kuvan kuusessa pesii kesällä sepelkyyhky

Myös vähän korkeammiksi kasvavat havupensaat ovat hyviä talvivihreitä. Sillä lumi ei peitä niitä. Kuvassa on isompi istutus vuorimäntyä. Ne leikataan joka kesä, oikeaoppisesti 😊

Oikein matalat havukasvit jäävät usein lumen alle. Tietysti lumettomina talvina sekä syksyisin ja keväisin ne tuovat vihreyttä pihaan.

Sen sijaan korkeat havupensaat näkyvät aina. Alla on ryhmä pilarikatajia.

Alppiruusut eli rhodot ovat ikivihreitä pensaita. Niillä on siis lehdet myös talvisin. Tosin pakkasella lehdet menevät rullalle, kuten kuvassa.
Lisäksi on muitakin ikivihreitä pensaita ja perennoja. Niistä taidan laittaa toisen postauksen.. : )
.
Fengshui puutarhasuunnittelussa havukasveilla on ihan omat paikkansa ja tehtävänsä. Eli ne ovat myös siellä tosi tärkeitä.

6 kommenttia:

 1. Meillä oli kääpiövuorimäntyä ja jotain matalaa katajaa jotka jäivät talveksi lumen alle. Toissa keväänä oli kaikki 'kuorittuja' rankoja. Päättelin että oisko myyrä ne syöny. Kauheasti papanoita ja pissanhajua niin että yökötti niitä siivotessa. Piti istuttaa uudet havut tilalle.

  VastaaPoista
 2. santra - no kävipä kurjasti : /
  Olen nähnyt parina keväänä Espoon Marketanpuistossa saman näköistä jälkeä. Luulen, että siellä kun on paljon peltoa ja heinikkoalueita ympärillä, nuo myyrät viihtyvät hyvin... Onneksi eivät syöneet kaikkea.
  Toivotaan, että myyrät pysyvät poissa nyt pihaltanne : )

  VastaaPoista
 3. Meillä vuorimännyt muuttuivat pelkäksi varreksi, jossa oli pari vihreää tupsua päässä. Edeltävät asukkaat eivät olleet leikanneet niitä joka vuosi.

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus!
  Minä olen istuttanut pihaan jotain havupuita antamaan väriä talveen, mutta jotain lisää pihamme kaipaisi. Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkopostaustasin ikivihreistä!:)

  VastaaPoista
 5. Takapihan tilanne on hyvä, havukasvien suhteen siis. Siellä kasvaa useita isoja kuusia ja katajia.
  Mutta kun lehdet tippuvat puista, alan kaivata etupihalle lisää havuja. Siellä kun on vain muutamia katajia ja tuijia ja nekin vielä aika pieniä. Ensi kesänä sitten taas lisää:)

  VastaaPoista
 6. Sussi - juuri sellaisia "lonkerovuorimäntyjä" näkee monesti vanhemmilla pihoilla. Ja syynä on juuri tuo leikkaamattomuus, muutenhan vuorimänty on mitä loistavin havu aurinkoiselle ja kuivemmallekin paikalle : )

  Susanne - nuo havut tuovat lumiselle alueelle varmimmin talvivihreää. Siis ihan lumettomalla etelärannikolla vihreää tuovat ihan matalat perennatkin.
  Postaus tulee jonkin ajan kuluttua : )

  pioni - monet ostavatkin muutaman havupensaan isokokoisena taimena, jotta talvivihreää olisi heti. Ja muut havupensaat voivat siloin olla pienikokoisia taimia.
  Meilläkin voisi lisätä havuja muutamaan kohtaan... sitten keväällä : )

  VastaaPoista