keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Ruusujen ja omenapuiden talvisuojausRyhmäruusut, jaloruusut ja köynnösruusut ovat nyt saanet kompostimultakeot tyvilleen. Tämä on helpoin ja toimivin konsti suojata ne talven kylmyydeltä. Niille voisi laittaa myös talvisuojaturvetta maan pinnalle. Yläkuvan köynnösruusulle kannattaa myös laittaa multakeot ja pakkaspeite versojen suojaksi, kun talvi lähestyy. Kuva on otettu heinäkuussa, ei siis nyt 😊


Tässä kesäinen kuva ryhmäruususta... melkein tuntee niiden tuoksun... ja auringon lämmön..


Omenapuille on jo laitettu muoviset runkosuojat myyriä vastaan. Kanaverkot sen sijaan odottavat vielä varastossa. Meillä on edelleen lehtiä puissa ja yleensä verkot on laitettu vasta kun piha on haravoitu. Eli menee vielä hetki, ennen kuin verkot laitetaan nuorien hedelmäpuiden ympärille.
Hedelmäpuille kannattaa tehdä talvisuojaukset, niin rusakot ja myyrät eivät vioita nuoria puita!
Kuva on otettu keväällä, sipulikukkien alut kun pistävät mullasta.
Syksyistä viikon jatkoa!

11 kommenttia:

 1. Kiitos taas vinkistä, taidan laittaa ostomultaa juurille kun komposti on vielä keskentekoista. Tuollainen muovisuojus olisi varmaankin hyvä olemassa.

  VastaaPoista
 2. Kaunista kuten aina...
  ja tosi kiva kun sait tuon ruusukäsivoiteen, se on just sinulle tarkoitettu...kaunis ja ihana,

  Ruusuntuoksuista iltaa.

  VastaaPoista
 3. Voi kuin ihana kuva ruusuista <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos multakeko -vinkistä, noin täytyykin tehdä omille ruusuille.

  Pakkaspeitteitä ostinkin onneksi jo eilen lisää, kun huomasin niitä marketissa.

  VastaaPoista
 5. tia - muovinen runkosuoja estää myös ne pääkaupunkiseudun kanien syönnit... ja multakeoista ruusut saavat kesäksi uutta multaa : )

  Sirkka - minustakin tuo voitto tuli niin hauskan osuvasti juuri minulle : ) Ja tuoksu on siinä ihana lisä...

  Mari - kiitos : ) Ruusuja tulee kuvattua kesäisin aika paljon. Ovat niin sykähdyttävän ihania !

  Sussi - Pakkaspeite on kätevä ruusujen ja vaikka arkojen pensaisen suojana. Täytyy vain muistaa sitoa se, ettei lumimyräkät vie peitettä naapuriin ; )

  VastaaPoista
 6. Ruusut ovat kyllä suojaamisen arvoisia!Minä en tosin ole suojannut omia ruusujani ja onnekseni ne ovat selvinneet talvesta yli!:)Ovat kyllä aika suojaisalla paikalla muuten.Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Sari muistutuksesta !!

  Semmoista haluaisin vielä kysäistä, että pitääkö ryhmäruusuja leikata ollenkaan näin syksyisin, vai vasta keväällä? Ja kuinka lyhyeksi leikkaan? Istutin keväällä uusia ruusuja pihaani ja tietystihhän ois kiva jos selviäisivät talven yli :) Kiitos jos viitsit auttaa <3

  Kauniita kuvia! <3

  Henksa

  VastaaPoista
 8. No justiinsa! Kiitokset vinkistä, tosin komposti taitaa olla just jäässä! Mitenköhän tuo köynnösruusun versojen suojeleminen onnistuu... Voi vitsit kun olis taas aiemmin ajatellut.

  VastaaPoista
 9. sarppa - pari viime talvea ovat olleet leutoja. Toivottavasti tulevakin talvi on : ) Ruusuilla versotkin ovat säilyneet hyvin hengissä, kun vuosia sitten kaikki versot paleltuivat maan pinnan yläpuolelta.

  Henska - ole hyvä : ) Minä leikkaan ryhmäruusut vasta keväällä. Jotkut vähän lyhentelevät ruusuja näin syksyllä, jotta ne näyttäisivät siistimmiltä tms. Rajusti niitä ei kuitenkaan kannata leikata syksyllä.

  Olivieno - köynnösruusun tyvelle voi laittaa keoksi mitä tahansa multaa... Suojaisin versot ehdottomasti pakkaspeitteellä, jotta versot eivät palellu. Näin ne kukkivat sitten upeimmin. Pakkaspeite on valmiiksi pakattu tuote, jota myydään hyvin varustetuissa rautakaupoissa ja puutarhaliikkeissä. Peite kääritään köynnöksen versojen/köynnöskehikon ympärille ja sidotaan kiinni jollain köynnöskehikkoon, jottei myrskyt vie peitettä mukanaan ; )

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkeistä. Me tehtiin edellisvuodesta opiksi saaneena myös pensasmustikoille jykevämpi suojaus. Ne taitaa olla jäniksien suurta herkkua kun menivät pienten aitojen läpi ihan kevyesti.

  VastaaPoista
 11. kati - totta, pensasmustikat ovat rusakoiden suurinta herkkua. Ja rusakot ovat tunnetusti fiksuja eläimiä ; ) Puutarhaharrastus on siitä palkitsevaa, että siinä oppii koko ajan. "Jos ei muuten, niin kantapään kautta" : )

  VastaaPoista