keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Joulukukkia herkkänenäiselle

Käväisin tänään kukkaostoksilla etsimässä jotain jouluista tuoksuherkälle ystävälleni....


Valkoinen tulilatva olisi kaunis...

Tai oikeastaan, luulen hänen pitävän enemmän kunnon joulunpunaisesta väristä, siis tämä tulilatva voisikin olla parempi. Tulilatva on tuoksuton ja siinä ei ole siitepölyäkään.


Toinen hyvä kukka, jota allergiset ja astmaatikot usein voivat pitää kotonaan on perinteinen joulukaktus. Tässä se on vielä nupussa. Näitä voisi olla useampikin yhdesssä.


Tässä upea skimmia. Tämäkin sopisi hänelle. Jos skimmian saa selviämään tammikuulle, saattaa se avata nuo pienet punaiset nuppunsa. Kukat ovat vaaleat ja tuoksuvat voimakkaasti , kuulemma syreenille. Tosin harva säilyttää sitä niin pitkälle...


Annansilmäkin olisi ollut hyvä, mutta sitä ei ollut torimyyjällämme.


Herkälle ystävälleni on vähän vaikea ostaa kukkia, sillä en muista, mitkä kasvit häntä ärsyttävät, se kun on yksilöllistä. Kuulin, että osa herkistä saavat oireita tulppaaneista mutta eivät amarylliksistä ja toisin päin. Ja osa taas voi pitää kotonaan kumpaakin.


Tietysti voimakkaasti tuoksuvat, kuten hyasintti tai muuten arsyttäviä aineita ilmaan päästävä joulutähti ovat poissuljettuja.

Sen muistan, että joulusypressi ei ystävälleni sovi, eli jouluasetelmat, jossa on havuja unohdan heti.


Hmm, taidan päätyä niihin punaisiin tulilatvoihin. Täytyy vain etsiä kiva kori tai iso astia, johon niitä mahtuu monta.

P.s. Onneksi, hän ei viihdy tietokoneen äärellä, eikä lue tätä ; )

11 kommenttia:

 1. Nyt kyllä tiedän keltä kysyä neuvoa jos ja kun sellaisia tarvitsen...

  VastaaPoista
 2. Hyödyllistä tietoa. Kaikki ovat kyllä tosi kauniita kukkia.

  VastaaPoista
 3. Kuuntelin kaktuksista ohjelmaa jossa eräs kertoi, että on sellaisia vanhan ajan kaktuksia joissa ei ole tuota terävää nyppyä lehdessä, vaan sellaiset pyöreät ja niihin tuli kukinnan jälkeen marjoja ???

  Itselläni on kaktus jonka olen saanut ja on pitkälti yli 30 v vanha + monta muutakin kaktusta.

  VastaaPoista
 4. Samallahan tässä tuli hyviä vinkkejä, mitä tuoksuttomia vaihtoehtoja on allergisille.
  Olen hiukan tuoksuherkkä, mutta ostan joka jouluksi yhden hyasintin, koska pidän sen tuoksusta, mutta vain siis yhden.

  VastaaPoista
 5. Voi ei....onko joulutähti "voimakaspäästöinen"? Hirveän sanan keksin kukkaa kuvastamaan.....Sain eilen töissä lapselta kauniin suuren joulutähden jonka innoissani sijoitin pöydälle kotiin....vanhin lapsistani on aika allerginen...saapa nähdä joudunko kukasta luopumaan?? Hyasintteja ei meille voi tuoda kun tuoksu tekee pojalle pahaa...
  Tuo skimmia herätti mielenkiintoni!!

  Oma kestosuosikkini on valkoiset tulppaanit<3

  VastaaPoista
 6. Sarppa - kysele ihmeessä : )

  Sussi - niin kukat ovat aina niin kauniita : )

  tia - kaktuksia on todella monenlaisia. Oletpa saanut kaktuksesi hyvin viihtymään. No, nehän kyllä ovat helppohoitoisia, kunhan muistaa ettei "hoida liikaa" : )

  Nina - minäkin hankin aina hyasintin, vaikkakin silmäni ärtyvät. Pidän sitä enimmäkseen parvekkeella ja aina joskus otan sen päiväksi sisälle tuoksumaan. Ja taas parvekkeelle...

  tinttarus - ihmiset ovat niin yksilöllisiä. Joku ärtyy siitä heti ja toinen allergikko ei ole moksiskaan. Kun kasvia heiluttaa, niin yleensä silloin näitä aineita irtoaa enemmän ilmaan...
  En laittaisi joulutähteä sellaiseen kohtaan, minkä lähellä vanhin lapsesi oleilee. Välillä "ongelmakasvia" pidetään huoneessa, missä allergisen ei tarvitse käydä. Toivotaan, että joulutähtesi ei ärsytä ketään vaan tuottaa teille pelkkää iloa : )

  VastaaPoista
 7. Huomenia,
  Tulilatvasta pidän minäkin, kauniita pieniä kukkia.
  Itse olen astmaatikko minulla on pölyallergia, mutta kukat eivät onneksi minulle aiheuta minkäänlaisia oireita. Hyasinttejakin on minulla yleensä kolme, nuppuvaiheessahan ne eivät tuoksukkaan ja kun ovat auenneet vien ne ulos.
  Amaryllis on myös yksi lempikukistani, mutta siitäkin leikkaan aina heteet pois, etteivät toisille aiheuttaisi allegiaa ja muutenkin , kun tiputtavat siitepölyä pöydälle.
  Nyt olen ostannut n.kuukausi sitten mini amarylliksen joka tosin on jo venähtänyt 30cm vierellä toinen 20cm,näinä päivinä aukeaa...värikin piti olla vaaleanpunainen, näyttää tulevan kuitenkin valkoinen. Olen kastellut oikeaoppisesti:) tiedän venyvän, jos liikaa kastelee...
  Iloitaan ja voidaan hyvin ja kiitellään kukkasia.
  Mukavaa päivää sinulle.

  VastaaPoista
 8. oi, miten ihailen teitä ammattilaisia, tiedätkö kuulun siihen kaartiin kukat on minusta kivoja, vaan en osaa hoitaa niitä.
  jouluisia tunnelmia
  ilona

  VastaaPoista
 9. Sirkka - kukat ovat aina niin ihania : ) Hauskaa viikonlopun jatkoa !

  sateenkaarentaa Ilona - on paljon kukkia, joita on helppo hoitaa, esimerkiksi amaryllis. Ja sitten on niitä vaativampia, kuten syklaami. Täytyy tässä paljastaa salaisuus, mutta älä kerro kellekään. ( Jos ammattilaisella kasvi kuolee väärään/huonoon hoitoon tai hoitamattomuuteen, siitä ollaan hiljaa. Näin käy aina välillä, kaikille meille. Shh...)

  VastaaPoista
 10. Piipahda blogissani....siellä on jotakin sinulle!

  VastaaPoista