lauantai 14. lokakuuta 2017

Merilevää talvetettaville ja viherkasveille

Muutaman pelargonin aion säilyttää ihan asuinhuoneen ikkunalla, ja pihapelargonit valoisassa kellarissa. Niille ja muillekin talvisäilytyksessä oleville kesäkukille annan merilevävettä joka kastelukerta. Se voi olla yksi taika, miksi talvisäilytys on onnistunut niin hyvin joka vuosi.

Edit - tässä juttuja pelargonien talvisäilytyksestä:


Merilevää myös orkideoille...

Orkideat lannoitetaan orkidealannoitteella läpi vuoden. Välillä olen kyllä antanut niillekin merilevävettä, siinä kun on tärkeitä hivenravinteita, joita ei yleensä ole varsinaisissa lannoitteissa.
 Vanha puikkokämmekkä innostui kukkimaan jo näin aikaisin. Ennenhän se on kukkinut vasta joulun tietämillä.
Yllättäen näiden kukkien tuoksu on aika voimakas. En muista, että se olisi aiempina vuosina ollut niin vahva.

Perhoskämmekät eli -orkideat ovat alkaneet kasvattaa kukkavarsia. Nämäkin orkideat yleensä kukkivat työhuoneessa talvella.

Viherkasveille merilevää...

Viirivehka kasvattaa vielä uusia lehtiä, joten kastelen sitä tavallisella lannoitevedellä. Sen sijaan muille viherkasveille olen lannoitteen vaihtanut jo merilevään. 
Kuvassa näkyy oranssia väriä, mikä liittyy Miksi syksyllä valkoiset kukat ei aina miellytä -postaukseen.... vinkkinä keskiviikon fengshui-luennolla olleille 😊

Ikkunalla olevat trendikkäät mehiruusukkeet voivat edelleen hyvin. Ja saavat mietoa merilevävettä kerran viikossa eli kastelupäivinä.

Merilevä on luomua...

Luomuna se sopii loistavasti myös syötäville kasveille, kuten chilille.
Merilevä sisältää siis paljon hivenravinteita, joita ei yleensä ole lannoitteissa. Se vahvistaa juuristoa ja pitää muutenkin kasvit paremmassa kunnossa. Merilevä lisää myös kasvien vastustuskykyä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan.  
Myynnissä on kahta sisäkasveille tarkoitettua merilevää Biolan Merileväuute ja Neko Merileväuute. Kummatkin ovat kotimaisia. Kannattaa lukea pullosta laimennusohjeet eli merileväuutetta sekoitetaan kasteluveteen. Laimennettu aine kannattaa käyttää kaikki samalla kertaa.


Ensi viikolla pääsekin jo istutuspuuhiin...

Ensi viikon perjantaina 20.10.2017 alkaa istutuspuuhat, tosin sisäkukkia harvemmin näin talvea vasten istutetaan. Mutta jos on pakko, niin se kannattaa tehdä heti viikonloppuna.
Kuva tästä lohikäärmepuusta oli ihan pakko laittaa tänne. Katsokaa miten paljon juurta ja vähän multaa! Silti näyttää ihan hyvältä, vielä. En ole löytänyt tälle pientä altakasteluruukkua, joten ei auta muu kuin istuttaa se perjantaina tavalliseen ruukkuun, tosin vähän isompaan kuin nykyinen 😉
Tämä lohikäärmepuu on ollut minulla varmaankin jo vuoden... eli taitaa todellakin olla jo aika saada sille vähän isompi ruukku.

Hauskaa viikonloppua!

Terkuin Sari

14 kommenttia:

  1. Merilevälannoitteeseen tutustuin pari vuotta sitten ja minusta kasvit tykkäävät siitä. Ensimmäisen kerran sain orkideatkin kukkimaan uudelleen. En tiedä, oliko se merilevän ansiota, mutta kenties...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ammattipuutarhuritkin käyttävät merilevää, joten siitä täytyy olla kasveille etua. Itse olen huomannut pelakuitten kanssa, että niiden lehdistö pysyy merilevällä paljon kauniimpana talvella.
      Voi hyvinkin olla, että orkideasi kukki uudelleen merilevän ansioista, tai sitten siihen vaikutti lisääntynyt valo :)

      Poista
  2. Nyt on kyllä hommattava pullo tuota uutetta! Talvella olen aina kastellut pelkällä vedellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa hommata! Sen kyllä huomaa talvella, että kasvit jotenkin voivat paremmin ja ovat terhakkaamman näköisiä, ihan ilman lisävaloakin. Kyllä luonnon omissa hivenravinteissa on jotain taikaa :)

      Poista
  3. Kannattaako maaorkidea ludisia lannoittaa myös tällä vai orkidealannoitteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti Ludisia kannattaa kastella pääasiassa vedellä, jossa on orkidealannoitetta. Ja joskus vedellä, jossa on merileväuutetta.
      Nimittäin oikeassa orkidealannoitteessa on ravinteet juuri orkideoille oikeassa suhteessa :)

      Poista
  4. Kiitos vinkistä, olinkin jo ihan unohtanut tuon merilevän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Merilevä on loistava aine etenkin näin sisäkasvien talvikautena. Tosin käytän sitä kesäkaudellakin, ja jopa pihalla.

      Poista
  5. Heippa
    Mielenkiintoista asiaa elementeistä. Minun elementtini on juuri metalli ja voisin kylpeä harmaassa ja valkoisessa. Mutta, kuten sanoit, niin liika on aina liikaa. Nyt sitten puutarhani Komea maksaruohot mm. saavat lämmittää punaisessa syysvärissään samoin kuten vielä hyvässä kukassa olevat krassit.
    Harmi, kun en taaskaan huomannut katsoa kuukalenteria, kun laitoin valkosipulit maahan. Ajattelin vaan, että oli hyvä ilma, eikä maa ihan märkä. Täytyypä tarkistaa päivämäärä kalenterista😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin liika on aina liikaa :) Se koskee muuten kaikkia meitä ja meidän elementtejämme. Aiheesta olisikin mielenkiintoista pitää kurssi :)
      Näin sitä oppii kantapään kautta muistamaan asioita. Minulle kävi kerran samoin pinaatin kylvön kanssa, jolloin tietysti kylvin sen ihan väärässä kuun vaiheessa... ja alkoi heti kukkimaan. Sen jälkeen olen kyllä muistanut katsoa sille kylvöajan kalenterista ;)

      Poista
  6. Vielä kysyisin, annatko merilevää joka kastelukerta talvehtiville kukille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan kastelukannuun aina merileväuutetta, ohjeen mukaan. Jos ohjeessa lukee, että käytetään joka toinen kastelukerta, niin laitan vain puolet ohjeen määrästä, tai jopa vähemmän.
      Nimittäin jokainen ruukku ei aina kaipaa kastelua, ja olisi hankala muistaa mille antoi viimeksi pelkkää vettä ja mille merilevävettä. Helppous ennen kaikkea :)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa antaa vähän lannoitetta, tai tätä merileväuutetta. Kasvit tykkää ja lehdet pysyy kauniina :)

      Poista