Vanhan pihan päivitys tehdään pihasuunnittelulla, jos halutaan edullinen ja helppohoitoinen lopputulos. Suinpäin ei kannata lähteä poistamaan kasveja, raivaamaan pihaa ja vaihtamaan maa-aineksia. Siinä voi menettää rahan lisäksi esim. näkösuojat, joita voisi kohentaa pienellä leikkaamisella. Pihasuunnittelulla saa siis isoja etuja myös vanhalle pihalle, teki sitten itse pihasuunnitelman tai teetti sen osaavalla ammattilaisella.
Sivut
perjantai 30. syyskuuta 2022
Vanhan pihan päivitys pihasuunnittelulla
keskiviikko 28. syyskuuta 2022
Jouluhyasintin sipulit istutettu
Jouluhyasintin sipulien istutus...
Preparoidut eli erikoiskäsitellyt hyasintin sipulit...
Jouluhyasintin sipulit on erikoiskäsitelty eli preparoitu. Erikoiskäsittelyllä sipulit kukkivat jo jouluna. Jos istuttaisi tavallisia ulos pihalle tarkoitettuja hyasintin sipuleita, ne kukkisivat ruukussakin vasta keväällä.Nämä punakukkaiset `Jan Bos` hyasintin sipulit ovat siis niitä preparoituja.
Jouluhyasintti hyasinttimaljakossa...
Maljakossa on vettä ja veden pinta saa olla sipulin pohjaan asti, ei sen ylemmäs. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hyasinttimaljakko otetaan huoneenlämpöön, vettä pitää lisätä maljakkoon. Silloinkin vain sipulin pohjaan asti.
Jouluhyasintin kasvatus kukkaan sipulista eli hyötäminen...
Amaryllis ja tasetti joulukukaksi...
Lisää joulukukkien kukkaan hyötämisestä...
- Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista jouluksi -postauksessa on lisää kuvia hyasinttimaljakosta ja hyasintin upeista valkoisista juurista maljakon vedessä
- Ensimmäinen amaryllis istutettu -jutussa on ohjeet amarylliksen eli ritarinkukan kasvattamiseen sipulista. Yleensä ostan monta erilaista amarylliksen sipulia ja istutan ne eri aikaan, tietysti kuun mukaan. Siten pääsen nauttimaan amaryllisten kukinnasta pidempään 😊
- Tasetin hyötö kukkaan onnistuu helposti ihan ikkunalla, kuten amaryllistenkin. Sen kanssa on hyvä muistaa se, että tasetin kukat tuoksuvat hurmaavan vahvasti.
- Amarylliksen säilyttäminen ja hoito eli vinkkejä amaryllisten eli ritarinkukkien hoitoon sekä uudelleen kukittamiseen
Puutarhaterkuin Sari
sunnuntai 25. syyskuuta 2022
Hehkuvan oranssi kukonheltta syyskukkana
Kukonheltta syykukkana...
Taimiruukusta isompaan ruukkuun...
Nuori oranssi kukonheltta pinkillä sävyllä...
Kukonheltan ja muiden kukonharjojen hoito-ohjeet...
Muita syyskukkia terassiruukkuun...
- Keijunkukan lehdistö syysistutuksessa on lähes pelkästään lehtikasveja. Jos ei pidä kukista, niin keijunkukan värikkäistä lehdistä saa kivoja syysistutuksia.
- Metsäpuutarha parvekkeella syksyisenä viime vuodelta, jolloin parvekkeen teemana oli metsä. Tänä syksynä parveke on hieman toisen näköinen, koska sivupöydällä on Planteri Kasvatusallas.
- Parveke kukkii marraskuussa postauksessa parvekkeella oli erilaisia syklaameja. Myös ihanan pienikukkainen murattisyklaami, jonka olin kasvattanut mukulasta.
- Syysasetelma kanervista eli Callunoista oli huikean kaunis. Riippuvaoksaiset kanervat hieman korkeammissa ruukuissa on upeita.
Puutarhaterveisin Sari
perjantai 23. syyskuuta 2022
Kuun mukaan kitkemistä ja pihakuulumisia
Kuvassa on se uusi daalia, josta aiemmin kirjoitin Pörriäiskasvi tähtidaalia `Honka Red`. Meidän pihalle ei ole pakkanen vielä käynyt kunnolla, joten tähtidaalia kukkii edelleen. Ja kimalaiset sekä muut pölyttäjät pörräävät sen kukissa.
Syksyllä kitkemistä kannattaa jatkaa...
Siirtonurmikko kitketty kuun mukaan...
Koska kuun mukaan kitkeminen on tehokkainta ja rikkaruohot saa helpoimmalla hävitettyä, kitkin nyt myös pienen siirtonurmikkoni. Sinne välillä tulee siemenrikkaruohoja ja suikeroalpia.Syyshortensia jatkaa kukkimista...
Oravat varastoi isoja pähkinöitä...
Magnoliassa nuput kanaverkon suojissa...
Älä vielä istuta kukkasipuleita...
Ensi viikkoa odotan tosi malttamattomasti, koska maanantaina alkaa hyvä kukkasipuleiden istutusaika kuun mukaan. Sitä kestää parisen viikkoa.
Nyt parhaillaan on huono aika kukkasipulien istuttamiseen ja kaikenlaiseen muuhunkin istutuspuuhaan, kuun mukaan. Eli nyt vain kitketään ja nautitaan syksyisestä pihan kauneudesta😊
Puutarhaterveisin Sari
keskiviikko 21. syyskuuta 2022
Peuroja ja rusakoita - suojaa kasvit ajoissa
Suojaa pensasmustikat - jos pihalla peuroja ja rusakoita...
Marjakuuset peurojen ja kauriiden herkkua...
Meidän pieni marjakuusen taimi suojataan myös verkolla, sillä peurat ja kauriit kulkevat ihan sen läheltä. Marjakuusi on syötynä tosi myrkyllinen ihmiselle, mutta ei noille nelijalkaisille. Ne syövät mielellään marjakuusen oksia, joskus totaalisesti.Tämä meidän marjakuusi on kasvanut niin hyvin, että ensi vuonna sitä pääsee jo leikkaamaan.
Suojasimme myös nuoren peikonpähkinän...
Hedelmäpuille runkosuojat ajoissa...
Rusakot, jänikset ja kanit...
Suojaa ainakin nämä kasvit peuroilta ja rusakoilta...
- nuoret puun taimet
- nuoret hedelmäpuut niin kauan, kun kuori on helposti syötävää
- pensasmustikat
- japaninruusukvitteni
- tyrnin taimet
- kultasade nuorena
- tuijat
Puuttuko jokin kasvi listalta?
Ota suojaaminen huomioon pihasuunnittelussa...
lauantai 17. syyskuuta 2022
Sipulikukkien suunnittelu kevääksi
Kestäviä ja kasvitieteellisiä tulppaaneja...
Eniten suosin meidän pihalla pitkäikäisiä sekä kasvitieteellisiä eli vähän jalostettuja tulppaaneja. Niistä onkin kiva kokeilla jotain uutta joka vuosi. Tämän syksyn erikoisuus on vielä mietinnässä. Meidän pihan maalaji on runsasmultaista hiekkamoreenia eli hyvin läpäisevää. Se onkin hyvä tulppaaneille.
Ainoa harmitus tulppaanien kanssa on se, että metsäkauriit ja peurat pitävät niitä suurena herkkuna. Meillähän yksi kevät metsäkauriit söivät pihalta lähes kaikki tulppaanin alut, yhdellä kerralla. Siitä ja suloisesta syöjästä kuvia Tulppaanit on syöty -postauksessa. Joten nykyään istutamme tulppaaneja pieninä ryhminä muiden kasvien sekaan.
Kasvitieteellisistä tulppaaneista buharantulppaanit ovat kestosuosikkejani. Ne kukkivat vuodesta toiseen heikommallakin paikalla. Tämä kuvan leiskuvan punakukkainen buharantulppaani on upea valkoisen orkideanarsissin kanssa yhdessä.
Ihanat krookukset ensimmäisiä kukkijoita...
Missä paikka keltaiselle keisarinpikarililjalle...
Olen jo vuosia etsinyt hyvää paikkaa keltakukalliselle keisarinpikarililjalle. En halua sitä oranssien lähelle, vaan kokonaan toiseen ryhmään. Sitä pitää siis vielä miettiä.Peurat ja kauriit jättävät narsissit rauhaan...
Herkkiä balkkaninvuokkoja lisää...
Lisää sipulikukkien suunnitteluun...
- Terttutulppaani ja buharantulppaani - kasvitieteellisiä tulppaaneja Ne on pitkäikäisiä ja helppoja tulppaaneja. Niiden kukat ovat kauniin keltaisia ja oransseja. Siis trendivärejä.
- Pitkäikäisimmät tulppaanit, joita on itse asiassa yllättävän paljon erilaisia. Osa niistä leviää sivusipuleista ja osa siemenistä.
- Tavis-tulppaanit on niitä vanhan ajan tulppaaneja, joita jotkut kutsuvat mummon tulppaaneiksi. Ne ovatkin kestäviä ja kukkivat vuodesta toiseen hyvällä paikalla.
- Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani Tulipa acuminata oli viime syksyn erikoisuus. Sen kukat on sirot ja jännän malliset. Veikeämmän näköistä tulppaania saa kyllä hakea.
- Herkän kaunis pikkutulppaani on super ihana. Se on pieni ja niin suloinen vaaleine kukkineen. Kasvitieteellisten tuppaanien tapaan, sen lehdistö on myös erikoinen.
- Vinkkejä - suunnittele narsissipenkki -postauksessa eri tavoilla sommiteltuja narsisseja. Osa niistä on omana ryhmänään ja osa muiden kasvien kanssa.
- Pienet kevään kurjenmiekat eli sipuleista istutettavat ja aikaisin keväällä kukkivat kurjenmiekat eli iirikset. Ne on siis ihan eri kasveja, mitä perennana myytävät kurjenmiekat.
- Kalvaspikarilija ja bokharankurjenmiekka - jännät erikoisuudet, joita näkee vähemmän pihoilla. Yllättävää kyllä, ne ovat kukkineet meidän pihalla monta vuotta.
- Ukkolaukka leviää siemenistä, jee! Laukat kukkivat vasta alkukesällä, mutta niiden sipulit istutetaan syksyllä. Kestävin laukoista lienee tämä ukkolaukka.
- Yksinkertaisen kaunista - libanoninlaukka on aivan toisen tyyppinen ja matalampi. Sillä on kauniin hohtavan valkoiset kukat. Sekin on kasvanut meillä jo pitkään.
- Marskinlilja kukkii vihdoinkin Marskinliljat kukkivat korkeilla kukkatertuilla myöhemmin kesä-heinäkuussa. Sen mustekalamainen juurakko istutetaan syksyllä. Marskinliljat ovat todella näyttäviä kukkiessaan.
Puutarhaterveisin Sari
torstai 15. syyskuuta 2022
Tuoksuva suklaakosmos ja talvisäilytys
Tuoksuva suklaakosmos...
Suklaakosmoksen kukat tuoksuvat ihanasti suklaalle, kun niitä nuuhkaisee läheltä. Kukkavarret ovat jo korkeammalla loppukesällä, joten niitä tulee nuuhkaistua vähän väliä ohi kulkiessa, edelleenkin. Tuoksu on niin herkullinen😊Pienistä taimista näyttävä kukkija...
Suklaakosmoksen hoito...
Suklaakosmos ja sen talvisäilytys...
Puutarhaterkuin Sari
sunnuntai 11. syyskuuta 2022
Ihanat pelargonit talvisäilytykseen
Kohta nämä ihanat pelargonit pääsevät talvisäilytykseen ikkunalle. Samoin pihalla olevat vanhat pelargonit aiotaan säilyttää talven yli, tuttuun tapaan kellarissa. Nyt ne on vielä ulkona, sillä meidän pihalle ei tule ensimmäiset yöpakkaset. Ollaan kylläkin jo varauduttu siirtämään pelargonit suojaan, ennen rankkasateita.
Rungolliset pelargonit talvisäilytykseen...
Ennen kuin lämpötila lähestyy pakkasta, pelargonit otetaan sisälle. Nyt nämä rungolliset pelakuut on vielä parvekkeella, sillä siellä on pitkälle syksyyn lämmintä.
Aion säilyttää nämä taas asuinhuoneen ikkunalla, johon paistaa aurinko koko aamupäivän puoleen päivään asti. Se valo riittää niille ja lehdet pysyvät vihreinä. Tietysti niitä pitää muistaa kastella. Lisää ohjeita ja kuvia Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti -postauksessa.
Uudet ihanat pelargonit ikkunalle...
Näistä ja muista pelargoniin liittyvistä jutuista löytyy enemmän Ihanat pelargonit varmoja kukkijoita - postauksesta.
Pihalta pelakuut ja muut kellariin talvisäilytykseen...
Lisää ohjeita ja vinkkejä talvisäilytykseen...
- Daalian talvisäilytystesti osoitti hyvin, miten onnistuu parhaiten daalian juurakoiden säilytys kosteassa kellarissa ja kuivassa koneellisessa kylmiössä. Samalla tavalla talvetetaan myös gladioluksen sipulit.
- Verenpisaran talvettaminen onnistuu usein hyvin. Me olemme säilyttäneet niitä kellarissa ja viileän huoneen ikkunalla.
- Suklaakosmokset voi myös talvettaa kellarissa tai muussa viileässä tilassa. Ne on hyvin samantyyppisiä kuin daaliat.
- Syyssyrikkä eli Buddleja talvehtii varmimmin kellarissa. Se kestää pienen pakkasen syksyllä loistavasti. Etelä-Suomessa se saattaa jopa talvehtia ulkona maassa kasvaessaan.