Sivut

perjantai 30. syyskuuta 2022

Vanhan pihan päivitys pihasuunnittelulla


Vanhan pihan päivitys tehdään pihasuunnittelulla, jos halutaan edullinen ja helppohoitoinen lopputulos. Suinpäin ei kannata lähteä poistamaan kasveja, raivaamaan pihaa ja vaihtamaan maa-aineksia. Siinä voi menettää rahan lisäksi esim. näkösuojat, joita voisi kohentaa pienellä leikkaamisella. Pihasuunnittelulla saa siis isoja etuja myös vanhalle pihalle, teki sitten itse pihasuunnitelman tai teetti sen osaavalla ammattilaisella. 


Vanhan pihan pensasaitojen päivitys...

Tiedän, että moni tuskailee vanhojen huonokuntoisten pensasaitojen kanssa ja miettii mitä niille tekisi. Lisäksi ennen käytetiin pensasaidoissa kasveja, joita nykyään harvemmin enää istutetaan. 
Pensasaidan päivittäminen kannattaakin tehdä huolella, jotta se antaa varmasti riittävän näkösuojan ja kuitenkaan se ei ole liian työläs hoitaa jatkossa. Pensasaitakasvin valinta kannattaa siis tehdä pihasuunnittelun periaatteiden mukaan, kuten muidenkin kasvien valinta.

Vieraslajit ja muut leviävät poistetaan...

Toinen ongelmana koettu asia on vieraslajit ja muut rajusti leviävät vanhojen pihojen kasvit. Miten ne kannattaisi poistaa ilman isoa maanvaihtoa. Itse tekisin kasvien hävityksen aina vain kuun mukaan, kuten hävitin ruttojuuren. Se tapa on tehokas, ekologisin ja edullisin.

Haitallisia vieraslajeja ja leviäviä kasveja on paljon juuri vanhoilla pihoilla, koska osaa niistä on myyty koristekasveina. Kun valitsee kasveja jatkossa, kannattaa huomioida niiden leviämistapa, jotta niistä ei tule uutta ongelmaa.


Kasvialueiden uusiminen vanhalla pihalla...

Usein vanhalla pihalla päivitetään kukkapenkkejä ja kasvialueita. Ne voivat olla rikkaruohojen valtaamia tai kasvit eivät enää näytä paikassa hyvältä. Voi olla, että paikan olosuhteet ovat muuttuneet vuosien saatossa, jolloin siihen valitut kasvit eivät enää viihdy paikassa.

Silloin kannattaa suunnitella kasvialueet uudelleen, nykyiset olosuhteet ja mieltymykset huomioiden. Tietysti uusille kasveille tehdään hyvät multa-alueet ja kasvit istutetaan oikein.
Osan vanhoista kasveista voi myös siirtää paikalle, jossa ne viihtyvät paremmin. Kaikkia ei siis kannata hävittää.

Remontin jäljiltä nurmikon päivitys...

Välillä pihan nurmikko voi olla todella huonossa kunnossa, jolloin se vaatii päivitystä. Jos esimerkiksi talossa on ollut salaojaremontti tai tavaraa on pitkään säilytetty nurmikolla, nurmikkoa täytyy usein parantaa. 
Silloin on hyvä hetki miettiä nurmikon päivitystä eli minkälaisen siitä haluaa tehdä. Nurmikkotyyppejä kun on useita ja niiden hoidossa on eroja. Oma suosikkini on tietysti ihana  kukkanurmikko 😊

Lisää kaunista ja kukkia vanhalle pihalle...

Jos vähänkään kaipaa vanhalle pihalle jotain kaunista tai lisää kukkia tai sykähdyttäviä tuoksuja tai upeita syysvärityksiä, kannattaa nyt talven aikana suunnitella niitä pihalle. Jotta lopputulos on upea ja pihan hoito pysyy helppona, muutokset on syytä tehdä pihasuunnittelun periaatteilla. Se on helppoa, etenkin pihasuunnittelukurssin avulla 😊

Pihasuunnittelukurssin palautteita...

Opetan oman pihan suunnittelua opistoissa ja tämän syksyn kurssit ovat olleet taas täynnä. On ollut tosi kiva kuulla palautteita siitä, miten vanhaa pihaa on ollut helppo lähteä päivittämään. "Kurssilta on saanut rohkeutta ja varmuutta lähteä tekemään muutoksia pihalla. Itse tehty pihasuunnitelma on ollut siinä isona apuna." on yksi kuvaavimmista palautteista.

Pihasuunnitelman etuina on se, että pihamuutosten toteuttaminen helpottuu ja lopputulos on varmasti hyvä, koska suunnitelma on tehty pihasuunnittelun periaatteiden avulla. 
Opetan pihasuunnittelua myös Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssina, jota voi edetä oman aikataulun mukaan. Kurssilla on kuitenkin mahdollisuus kysyä minulta, jos tulee eteen jokin haaste suunnittelussa. Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. 

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Niin tuttuja teemoja meidänkin vanhalla pihalla. Parhaillaan mietitään vanhan orapihlaja aidan kanssa, pitäiskö se poistaa vai jättää. Rahanmeno hirvittää, mutta jotain sille on pakko tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on itse asiassa aika yleistä, että pihaa päivitetään. Kun lapset kasvavat tai elämäntilanne muuttuu, piha yleensä kaipaa myös muutosta.
      Orapihlaja on sitkeä ja pitkäikäinen aitakasvi. Toki se on piikkinen, mutta muuten hyvä. Sen voi uudistaa leikkaamalla.

      Poista
  2. Mökkipihalla on kurssilla -20 suunnitellusti nyt edetty hyvin pikkuhiljaa. Pääoven vierusta siistitty, uusi parkkipaikka laitettu. Lavatarha perustettu uuteen paikkaan. Patsaan takana kääpiöpensasryhmä jne. 🙂Terv: P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kuulostaa hyvältä! Kiva kuulla, että suunnitelma on edennyt toteutuksiksi.
      Moni tekee pihalle muutokset juurikin pikkuhiljaa, jolloin homma ei tunnu rankalta. Samoin ehtii hyvin hoitaa uusia istutuksia tärkeät alkuvuodet :)

      Poista