Sivut

keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Jouluhyasintin sipulit istutettu

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Istutin tänään jouluhyasintin sipulit ruukkuihin, jee! Tämä on oikein odotettu syksyn perinne, sillä nyt voin alkaa suunnitella blogin joulukalenteria. Tosin hieman on vielä auki, mikä tulee olemaan tänä vuonna joulukalenterin teema. Näillä jouluhyasintin istuttamisilla saa jo hieman joulufiilista, vaikkakin ruukut majailee jääkaapin pimeydessä ja viileydessä seuraavat parisen kuukautta.


Jouluhyasintin sipulien istutus...

Jouluhyasintin sipulit, kuten sipulit yleensäkin, istutetaan oikein päin eli juuret alaspäin ja kasvavalla kuulla. Hyasintin sipulin pohjassa näkyy vanhoja kuivia juuria. Sieltä tulee myös kasvamaan ne uudet upean valkoiset hyasintin juuret. Pohja tulee siis alaspäin multaan ja sipulin kärki ylöspäin.

Näin kun sipulit istutetaan ruukkuun, sipulia ei tarvitse peittää kokonaan. Usein jouluhyasinttien sipulin yläosa on kokonaan näkyvissä, kuten kuvassa. Mullaksi sopii hiekkapitoinen kaktusmulta.

Preparoidut eli erikoiskäsitellyt hyasintin sipulit...

Jouluhyasintin sipulit on erikoiskäsitelty eli preparoitu. Erikoiskäsittelyllä sipulit kukkivat jo jouluna. Jos istuttaisi tavallisia ulos pihalle tarkoitettuja hyasintin sipuleita, ne kukkisivat ruukussakin vasta keväällä.

Nämä punakukkaiset `Jan Bos` hyasintin sipulit ovat siis niitä preparoituja.


Jouluhyasintti hyasinttimaljakossa...

Yhden sipuleista laitoin hyasinttimaljakkoon, jossa hyasintin upeat valkoiset juuret tulevat näkymään kivasti. Minusta juuret ovat hyasintilla niin kauniit, että tämä hyasinttimaljakko on oikea aarre. Yllättävää kyllä, kukkiva hyasintti pysyy siinä hyvin pystyssä. Alla kuva joltain edelliseltä joululta.

Maljakossa on vettä ja veden pinta saa olla sipulin pohjaan asti, ei sen ylemmäs. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hyasinttimaljakko otetaan huoneenlämpöön, vettä pitää lisätä maljakkoon. Silloinkin vain sipulin pohjaan asti.


Jouluhyasintin kasvatus kukkaan sipulista eli hyötäminen...

Preparoidut sipulit istutetaan multaan ruukkuihin syyskuussa. Multa kastellaan ja ruukut viedään pimeään ja viileään tilaan. Siihen sopii jääkaappi, kylmiö, viileä varasto tai kellari. Lämpötila ei saa mennä pakkasen puolelle eikä yli +10 asteen. Ruukkuja pidetään siellä noin 9 viikkoa eli kun kellertävä hyasintin alku on noin 3 cm korkea.
Sen jälkeen ruukut otetaan sisälle huoneenlämpöön valoon. 

Multa ei saa päästä kuivumaan kokonaan, mutta se ei myöskään saa olla litimärkää. Käytännössä ruukkujen multaa on hyvä silmäillä viileässäkin pari kertaa ja tarvittaessa kastella multaa pienellä vesitilkalla. 
Huoneenlämmössäkin mullan pinta saa kuivahtaa ennen kastelua.

Tätä sipulista kukkivaksi kasvattamista sanotaan hyötämiseksi. Samoin amarylliksiä ja tasetteja voi hyötää kukkaan sipuleista.

Amaryllis ja tasetti joulukukaksi...

Vielä ei istuteta amarylliksen sipulia, jos haluaa siitä joulukukan. Niiden sipulit istutetaan yleensä loka-marraskuussa.
Valkokukkaiset ja voimakkaasti tuoksuvat tasetit hyödetään myös joulukukaksi. Ne istutetaan yleensä vielä myöhemmin eli 6-8 viikkoa ennen joulua.

Lisää  joulukukkien kukkaan hyötämisestä...

  • Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista jouluksi -postauksessa on lisää kuvia hyasinttimaljakosta ja hyasintin upeista valkoisista juurista maljakon vedessä
  • Ensimmäinen amaryllis istutettu -jutussa on ohjeet amarylliksen eli ritarinkukan kasvattamiseen sipulista. Yleensä ostan monta erilaista amarylliksen sipulia ja istutan ne eri aikaan, tietysti kuun mukaan. Siten pääsen nauttimaan amaryllisten kukinnasta pidempään 😊
  • Tasetin hyötö kukkaan onnistuu helposti ihan ikkunalla, kuten amaryllistenkin. Sen kanssa on hyvä muistaa se, että tasetin kukat tuoksuvat hurmaavan vahvasti.
  • Amarylliksen säilyttäminen ja hoito eli vinkkejä amaryllisten eli ritarinkukkien hoitoon sekä uudelleen kukittamiseen

Sain jouluhyasintti `Jan Bos` sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!
Heillä on tunnetusti hyvä valikoima näitä hyödettäviä joulukukkia.


Puutarhaterkuin Sari


2 kommenttia:

  1. Vein viime joulun amarylliksen ulos kesäksi. Syyskuun alussa nostin sen viileään kaappiin. Se teki ulkona 3 uutta lehteä jotka siinä edelleen on hyvissä voimissa. Saako lehdet olla, vai katkaisenko ne? Koska aloittaisin taas kastelun ja milloin nostan valoon? Kukkimisajankohdalla ei ole niin väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdet voi jättää, sillä ne kyllä kellastuvat kun multa kuivuu. Jotkut leikkaavat vihreät lehdet pois. Voit tehdä kummin vain, niin näet kumpi toimii sinulla paremmin.
      Amaryllis vaatii pitkän lepoajan kukkiakseen uudelleen. Siihen voi mennä kolmekin kuukautta. Sen jälkeen vaihdetaan sipulille uusi multa ja kastellaan sekä otetaan valoon. Lisää ohjeita amaryllisten säilyttämisestä ja hoidosta: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2010/01/amarylliksen-sailyttaminen-ja-hoito.html

      Poista