Sivut

keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Peuroja ja rusakoita - suojaa kasvit ajoissa


Jos peuroja, kauriita ja rusakoita liikkuu pihalla, kannattaa kasvit suojata ajoissa syyskuussa. Eli jos vielä et ole sitä tehnyt, kannattaa hommaan ryhtyä heti. Siis mikäli pihallasi on niiden herkkukasveja. Onneksi kaikki kasvit ei niille kelpaa. Jos on huono tuuri, peurat, kauriit ja rusakot voivat syödä kasvin pahastikin yhdessä yössä. Silloin kasvi voi jopa kuolla. Eli suojaukset kannattaa laittaa ajoissa.

Suojaa pensasmustikat - jos pihalla peuroja ja rusakoita...

Pensasmustikat tuntuvat erityisesti kelpaavan peuroille, kauriille, rusakoille, jäniksille ja kaneille. Meidän pihalla onneksi ole kaneja eikä jäniksiä. Mutta niitä muita liikkuu joka viikko. Joten olemme suojanneet pensasmustikat läpi vuoden kanaverkolla. 

Pensaat on myös päältä suojattu verkolla, koska harakat napsivat mustikoiden raakileita. Tämä kuva on kesältä. Näin syksyllä yleensä tarkistamme verkon ja nyt hieman laajensimme sitä, koska mustikan versot kasvoivat jo verkon läpi.

Marjakuuset peurojen ja kauriiden herkkua...

Meidän pieni marjakuusen taimi suojataan myös verkolla, sillä peurat ja kauriit kulkevat ihan sen läheltä. Marjakuusi on syötynä tosi myrkyllinen ihmiselle, mutta ei noille nelijalkaisille. Ne syövät mielellään marjakuusen oksia, joskus totaalisesti.
Tämä meidän marjakuusi on kasvanut niin hyvin, että ensi vuonna sitä pääsee jo leikkaamaan.


Maahan laitetut kepit pitää kanaverkon paikallaan, eikä isot peurat tai lumimyräkkä pääse liikuttamaan verkkoa. Pienenä vinkkinä 😊

Suojasimme myös nuoren peikonpähkinän...

Koska peurat ja kauriit napsivat ohi kulkiessaan kasveja, niin suojattiin tämä nuori peikonpähkinäkin. Mökillä on tavallista pähkinäpensasta koko rinne täynnä, mutta en kyllä muista nähneeni niissä peurojen syöntijälkiä. Pelataan nyt siis varman päälle.

Hedelmäpuille runkosuojat ajoissa...

Nuorille hedelmäpuille laitetaan korkeat verkot ympärille vasta lokakuussa, kun pihan puista on lehdet pudonneet. Sen sijaan runkosuojat kierretään runkojen ympärille jo elo-syyskuun vaihteessa. 
Ollaan huomattu, että silloin rusakot, peurat ja kauriit selvästikin maistelevat hedelmäpuita ja muita kasveja. Runko on tärkeä suojata sen takia, että jos rungosta eläimet syövät kuoren pahasti, niin puu ei kestä sitä. Sen sijaan jos ne syövät oksia, puu usein kasvattaa uusia oksia tilalle.
Nämä haalistuneet muovispiraalit on kymmeniä vuosia vanhoja ja edelleen toimivia. Ne otetaan kesäksi pois varastoon ja taas syksyllä laitetaan takaisin nuorien puiden runkoihin.

Runkosuojan alapää painetaan multaan tiukasti kiinni, niin se suojaa lumen alla touhuavan peltomyyrän tuhoilta. Peltomyyrä kun syö puun rungon alaosasta kuoren pois. Jonain vuonna ne ovat kalunneet pensasaitojen alaoksatkin vaaleiksi eli oksan ruskean kuoren totaalisesti.

Rusakot, jänikset ja kanit...

Nämä pienemmät nelijalkaiset tekevät myös yllättävän nopeasti tuhoa hedelmäpuille ja joillekin muillekin kasveille. Sen takia nuoret puut kannattaa suojata näin ajoissa runkosuojilla ja ennen talven tuloa 1,5 metriä korkealla metalliverkolla. 
Runsas lumisella paikalla ja pohjoisempana, verkon on hyvä olla vielä korkeampi, jotta lumen pinnalla kulkevat peurat ja kauriit eivät pääse syömään puita.

Suojaa ainakin nämä kasvit peuroilta ja rusakoilta...

Tässä pieni listaus kasveista, joita rusakot, peurat ja kauriit käyvät heti syömässä, jos kasveja ei huomaa suojata ajoissa.

  • nuoret puun taimet
  • nuoret hedelmäpuut niin kauan, kun kuori on helposti syötävää
  • pensasmustikat
  • japaninruusukvitteni
  • tyrnin taimet
  • kultasade nuorena
  • tuijat

Puuttuko jokin kasvi listalta?


Ota suojaaminen huomioon pihasuunnittelussa...

Mieti aina pihasuunnittelussa tai vanhan pihan uudistamisessa, kuinka paljon haluat näitä suojattavia kasveja. Etenkin jos pihallasi kulkee peuroja ja kauriita. 
Samoin on hyvä jo suunnitteluvaiheessa pohtia, miten helppoa tai vaikeaa suojaaminen tulee olemaan. Ja miten huomioida suojaaminen kasvien sijoittelussa. 

Sarin pihasuunnittelun -verkkokurssille on tulossa syksyn ja talven mittaan uutta materiaalia, miten välttää pahimmat virheet ja ongelmat.


Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Ruusut (myös pensasruusut), pienet pihajasmikkeet, rusokirsikka, tammi, auringonkukat, kehäkukat, herneet... ainakin nämä tuntuvat valitettavasti kelpaavan peuroille, jos ei ole verkkoja suojana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pensasruusua peurat tai kauriit on meidänkin pihalla syöneet. Onneksi rehevä ruusu kasvattaa kyllä uusia oksia tilalle, jolloin se ei niin haittaa.
      Sen sijaan puun taimet on aina sellaisia, että ne kannattaa ehdottomasti nuorina suojata hyvin talveksi, etenkin rusokirsikka. Jos niiden runko syödään pahasti, puu voi kuolla siihen. Joillain pihoilla suojat on hyvä pitää läpi vuoden.
      Ja totta, moni joutuu suojaamaan kasvimaansa verkkoaidalla, jos haluaa herneitä yms. Aika moista suojaamista saa siis tehdä.

      Poista
  2. Meillä syötiin viime talvena myös timanttituijia eli nekin on syytä suojata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, peurat ja kauriit voivat syödä tuijista kaiken vihreän, mistä vain ulottuvat syömään. Lumen päältä voivat syödä aika korkealtakin. Jos peuroja ja kauriita liikkuu alueella paljon ja usein, tuijat tosiaan kannattaa suojata.

      Poista
  3. Tuli kalliiksi kun ei japaninvaahteroita tullut suojattua... 💸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, miten kävi. Peurat ja rusakot huomaavat ihmeen hyvin pihan kaikki erikoisimmat kasvit. Ja ne on yleensä myös niitä kasveja, mitkä ovat peurojen ja rusakoiden herkkua.

      Poista