torstai 1. maaliskuuta 2012

Luomukukkamullat... sisäkukkien mullanvaihto

Nykyään on mahtavaa kun sisäkukillekin löytyy jo luomukukkamultaa : ) Tosin meidän lähistöllä, täällä maalla, niitä ei ole tarjolla myymälöissä. Jos usempi asiakas kyselisi niitä myymälästä, he ottaisivat niitä ilolla myyntiin.. pikku vinkki ; )

GreenCare Luomukukkamulta on käsitteeksi aika uusi tuote. On todella hienoa, että Berner on myös lähtenyt kehittämään omia luomutuotteita. Heiltähän löytyy myös Luonnonlannoitettu Puutarhamulta... vaikka viljelylaatikoissa käytettäväksi.


Biolan on jo perinteinen luomukukkamullan toimittaja. Heiltä löytyy myös erikoismultaa, kuten esim. kuvan Altakastelumulta sekä Kylvö ja -Taimimulta.
Käytin viime vuonna flamingonkukalle jotain tavallista kukkamultaa, ja nyt multa on mennyt tosi tiivistyneeksi ja huononnäköiseksi. Se saa siis seuraavaksi tätä Biolanin Altakastelumultaa, heti kun tässä ehdin jatkaa mullanvaihtoja ; )

Luonnonmukaisessa mullassa on käytetty kompostoitua multaseosta ja luonnonlannoitteita. Yleensä nämä valmistajat hankkivat käytetyt raaka-aineet lähialueilta. Siis todellista eko-asennetta : )
Ovat muuten myös suomalaista työtä, eli pusseissa on Avainlippu-merkit.

Kukkien mullanvaihto:

Vaihdoin äsken kukille uudet mullat, en tosin kaikille. Soilikki kukkii vielä niin komeasti, ettei sille kannata vaihtaa multaa. Saintpaulian mullanvaihdolle oli kiire, koska se alkoi tehdä nuppuja talven kukintatauon jälkeen. On myös kasveja, joille ei tarvitse vaihtaa multaa joka vuosi...
Edit: Tuohon sivupalkkiin laitan tiedot hyvistä mullanvaihdon ajankohdista... ne löytyvät myös Wanhan ajan Kuukalenterista.

Kasvin multa on hyvä kastella vaikka edellisenä iltana. Sisäkukkien mullanvaihdossa otetaan ensin ruukku pois. Jos pohjarei´istä on juuret kasvaneet kovin jo ulos, ne voi repiä pois, niin ruukku lähtee paremmin irti. Muoviruukkua voi vähän puristella, jos se ei meinaa irrota.


Tällainen kasvi kaipaa jo kiireesti uutta multaa ja isompaa ruukkua... juuret ovat täyttäneet mullan ihan kokonaan. Kuvassa on se kellarissa talven majaillut riippaorvokki, joka on ollut sisällä valossa vihertymässä jo jonkin aikaa.


Alla olevan kasvin multa on myös ihan täynnä juuria, vaikkei se siltä näytäkään. Sen huomasi vasta, kun käsillä piteli multapaakkua.
Vanhaa multaa otetaan varovasti pois mullanpaakun päältä, ja joiltakin kasveilta voi reippaaminkin poistaa multaa paakun sivuistakin ja alta.
Nämä juuret ovat tosi hennot ja siksi istutin sen ilmavaan multaan. Sekotin sille vähän Kylvö- ja taimimultaa sekä Luomukukkamultaa... vaikka ovatkin eri firmojen tuotteita ; )

Jos kasvi on hillittykasvuinen, uusi ruukku voi olla vain hieman isompi, kuten tällä Chiritalla, klik. Kuvassa se on istutettuna uuteen ruukkuun, vierellään vanha ruukku. Jos käyttää lasittamattomia saviruukkuja, niitä on hyvä pitää vedessä ennen istutusta, niin kastuvat valmiiksi.
Chiritallakin oli jo nuput kasvamassa, eli mullanvaihdolla oli kiire : )

Ruukkua ei kannata täyttää mullalla ihan yläreunaan asti, vaan on hyvä jättää kasteluvara. Nän kastelu helpottuu.


Jos joutuu poistamaan juuria tai versoja paljon, kasvi kannattaa pitää usean päiviä poissa suorasta auringonpaisteesta. Eli huomiseksi joudun laittamaan sälekaihtimet alas : )

Nyt näitä kasveja, jotka saivat uudet mullat, ei tarvitse lannoittaa vähään aikaan. Nämä ostomullat kun on lannoitettuja : )

Vanha postaus pelargonien pistokkaiden otosta, klik
Postaus pelargonin kevätleikkauksesta klik.

Juttu sisäkukkien ja viherkasvien luomulannoitteista, klik.

Oikein hauskaa kevättä !
... sehän alkoi tänään ; )

7 kommenttia:

 1. Hauskaa maaliskuuta sinullekin! Minullakin on riippaorvokki, jonka ostin vinkistäsi viime kesänä. Se on talvehtinut viileässä makuuhuoneessani ja hyvin tuntuu viihtyvän. Kiva juttu! Ensi kesänä voi siis taas odottaa sen suloisia pikku kukkia.

  VastaaPoista
 2. Luomu kukkamulta on minulle aivan uusi tieto,tuota katsonkin kaupasta omille kukille,toivottavasti löytyy...

  VastaaPoista
 3. Ihanaa kun kevät alkoi ja säät lauhtuivat. En tiennyt tuollaisesta luomukukkamullasta, ehkä juuri siksi että elelen syrjässä. Olen käyttänyt Biolania ruukkukasveihin, joita aion syödä. Oikein mukavaa maaliskuuta sinulle!

  VastaaPoista
 4. Voi minun on pakko muistaa huomenna ostaa multaa, että pääsen vaihtamaan vihdoin ja viimein mullat...
  Jee, tänään oli tosiaan kevätpäivä...

  VastaaPoista
 5. Saila - kiitos : ) Sisällä se pysyykin vihreänä, jos vain muistaa kastella sitä ; )
  Jaon kuvan riippaorvokin kahtia, kun en löytänyt yhtään isoa ruukkua. Multapaakku oli ihan juuria täynnä, ei siis mikään ihme, että kuivahti niin helposti kellarissakin. Ja kohta se kasvattaa jo ekat nuput, jee !

  Nina - en minäkään ollut ennen kuullut kuin Biolanin Mustasta Mullasta ja Kylvömullasta. Nyt on jännä kokeilla tuota kylvömultaa, kun viime vuonna puutarhamyymälässä sanoivat sen olevan liian vahvaa kylvöihin... mitä kyllä epäilen. No, kohta sen näkee : )

  Cheri - kiitos : ) Sehän se vähän meilläkin on, että valikoimat myymälöissä on aika pienet. Ellei sitten muutama fiksu asiakas ole näitä jo kysellyt ; )
  GreenCaren Luomu kukkamulta on niin uusi, ettei sitä näkynyt vielä heidän nettisivuillaan, siis tänään ; )

  Mari - minultakin jäi pelakuitten mullanvaihto ja leikkaus näin myöhäiseksi. Onneksi parempi myöhään kuin ei milloinkaan ; )
  Seuraava hyvä istutusaika kuun vaiheiden mukaan onkin sitten maaliskuun lopulla.

  VastaaPoista
 6. Olipa jännä ajatus tuo luomumulta, nyt vasta aloin funtsia, että tosiaan, eihän tuo ehkä kaikista luonnonmukaisimmaksi ajateltu aines olekaan automaattisesti mitään luomua...

  Jotenkin kyllä soisi, että kaikki luomutuotteet tulisivat normiksi, ja pakkauksissa olisi erillinen merkintä, jos tuote ei jostain syystä olisi luomua. Hassua, että se on juuri toisinpäin.

  Noh, ehkä siihen voi itse osaltaan vaikuttaa menemällä kauppaan kysymään vaikka juuri tuota luomumultaa :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Geranium - olen samaa mieltä : ) Nykyään saa olla niin tarkkana, jos haluaa ostaa aidosti luomua olevia tuotteita. Toissa päivänä lehtimyyjäkin mainosti Lumenen tuotteita luonnonkosmetiikkana, siis luomuna... sehän ei ole totta ; )
  Toivottavasti kaikki meillä myytävä multa olisi ainakin täällä valmistettua, eikä rahdattu ulkomailta...
  Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista