tiistai 15. elokuuta 2017

Tuoksuvat kuningasliljat ja tumma värililja

Blogiyhtestyö: Korpikangas Siemen-Frö
Rakastan tuoksuvia liljoja, ja etenkin näitä juhlavan ylväitä kuningasliljoja. Niiden huumaavan ihana tuoksu leijailee iltaisin puutarhassa, ja oikein pysäyttää nauttimaan kesäilloista :)
Huomasin, etten tänne olekaan vielä kirjoitellut näistä lemppareistani, joten tässä hieman myöhäinen juttu. Niiden kukat nimittäin lakastuivat jo viime viikolla.

Kuningaslilja eli Lilium regale...

Kuningasliljaa ei ole jalostettu, vaan se on ihan alkuperäisessä luonnollisessa muodossaan. Eli kukka on aina valkoinen ja niin upean vahvan tuoksuinen.


Kuningaslilja on siis sipulikasvi eli se istutetaan sipulista joko syksyllä tai keväällä. Istutussyvyys on noin 25 cm.
Se viihtyy aurinkoisella paikalla, tavallisessa kuohkeassa multamaassa. Kasvupaikkaa kannattaa kalkita, kuten muutakin puutarhaa ja lannoittaa hieman. Varret saa leikata pois, kun ne ovat täysin kellastuneet.

Värililjat eli tarhasarjaliljat...

Tähän ryhmään kuuluvia liljoja on todella paljon, sillä niitä jalostetaan koko ajan ja saadaan uusia upeita lajikkeita. Kukkien väri voi olla melkein kaikkia muita värejä, mutta ei sinistä. On myös monivärisiä sekä kerrottukukkaisia, mutta kaikki ovat tuoksuttomia.

Tämä tummanpunainen värililja on ihan uusi, tänä keväänä istutettu. Tai itseasiassa tässä on kaksi sipulia aika lähekkäin. Väri on tosi upean tumma. 
Jännästi sadepäivänä kukat näyttivät paljon punaisemmilta, mitä aiemmin. 

Reilusti heinäkuun puolella Kuupuutarhassani kukki matalat valkoiset värililjat. Näissä on jotain hienoa herkkyyttä. Huomenna siellä varmaan avautuu lisää liljoja, ja tietysti tuoksuvia :)

Värililjat ovat helppoja ja varmoja liljoja. Ne kannattaa istuttaa aurinkoon tai puolivarjoon tavalliseen multamaahan. 

Onko liljakukoista ongelmaa?

Meillä liljakukkoja on ollut tosi vähän, vain muutama kuukaudessa. Ne on tietysti heti kerätty ja liiskattu. Joten nyt ei olekaan uutta kuvaa liljakukosta.
Vanhempi postaus kuvineen  Ensimmäiset liljakukot. Vähän kyllä nolottaa linkittää näihin toooosi vanhoihin postauksiin 😊

Olen saanut monta vuotta sitten nuo kuningasliljojen sipulit, ja nyt keväällä värililjojen sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon. Iso kiitos heille!

Kesäistä viikon jatkoa!
Terkuin Sari

Ps. Olettehan huomanneet, että puutarhatapahtumia on vielä jäljellä. Loppuviikosta on Lepaa 2017, Hämeenlinnan kupeessa.
Lisää tapahtumia listauksesta: Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017


12 kommenttia:

  1. Upeat liljat - sekä kuninkaat että värililjat! Liljat kuuluvat ehdottomasti lempikasveihini puutarhassa. Ne tuntuvat viihtyvän puutarhassani ihan hyvin ja monet ovatkin lisänneet määräänsä vuosi vuodelta. Sehän sopii! Liljakukoista ei ole ollut onneksi ongelmaa. Muutamat vastaani tulleet olen heti liiskannut. Ainut ongelma liljojeni kanssa on ollut viime (sateisina) kesinä harmaahome, joka ruskistaa lehdet ja kukat. Pitää yrittää pitää liljojen ympäristö tarpeeksi harvana, jotta ilma pääsisi kiertämään tarpeeksi. Onneksi harmaahome ei tapa liljoja, ja jos seuraavana vuonna olosuhteet ovat otollisemmat, ei harmaahomeesta näy jälkeäkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liljat on tosiaan helppoja, ja niin ihanan varmoja kukkijoita vuodesta toiseen :)
      Onpa mielenkiintoista kuulla, että liljoihin iskee myös harmaahome. Meillä sitä ei ole ollut, mutta olen istuttanut liljat "ilmavasti", kuten kuvissa näkyy.
      Kiva kuulla kokemuksiasi, että lilja kestää harmaahomeen, eikä menehdy siihen. Tosin jos sateisia kesiä olisi monta peräkkäin, niin lehtien ruskettuminen voisi olla jo kohtalokkaampaa. Ei voi kun todeta, että liljat ovat kyllä aika sitkeitä ;)

      Poista
  2. Hei, liljafani täälläkin. Toissakesänä meillä oli liljakukkoja aivan oranssinaan, raatelivat kaikki liljat niin, että vain rangat jäivät pystyyn penkkiin. Ilman sen suurempaa tarkoitusta tyhjensin kahvinsuodattimien porot samaan penkkiin vain maanparannusmielessä - ja ihme tapahtui! Kukot katosivat eikä niitä ole sen päin näkynyt. En tiedä, johtuiko kahvista vai ei, pääasia että lähtivät.

    Mutta mikä syö sekä värililjojen että päivänliljan keltaiset kukat mökkisaaressa? Joka ikinen kesä värililjasta lähtevät jo nuppuvaiheessa olevat kukat ja päivänliljan kukat napsitaan siististi mutta varmasti tyvestä poikki. Meillä pihassa vierailee sekä kurkia, kanadanhanhia että kauriita ja hirviä. Jostain syystä vanhat kunnon keisarinkruunut jäävät rauhaan! Ketä syyllistäisin, kelle noista nyrkkiä puisin, mitä arvelet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että lähtivät! Kahvinporoista taitaa olla moneksi ;)
      Olen kerran nähnyt naapurin liljat aivan liljakukkojen tuhoamina. Oli kyllä surkean näköisiä varsia.
      Aika jännää, jos kasvista syödään vain kukat. Ekaksi tulee mieleen, että kauriit ja hirvet kyllä olisivat popsineet suihinsa myös muita kasveja siitä läheltä. Toisaalta kaikki on mahdollista. Taitaa riistakamera olla ainoa konsti selvittää syyllinen ;)

      Poista
  3. Tänä vuonna en ole nähnyt yhtäkään liljakukkoa. Mutta rankkasade turmeli meillä aika pahasti lijojen kukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla, että viime talvi verotti liljakukkoja ja myös kesän sateet on haitannut niitä. Joka tapauksessa ihan mahtavaa, että niitä on nyt niin vähän.
      Meilläkin kuningasliljat lakastuivat nopeammin sateiden takia. Onneksi nyt kukkii jo seuraavat tuoksuvat liljat :)

      Poista
  4. Kerta kaikkisen upeita liljoja. Kuningasliljat ovat mahtavia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuningasliljat ovat kyllä liljojen aatelia. Tässä jo mietin, mitä liljojen sipuleita hankkisi nyt syksyllä... ja tietysti mielellään tuoksuvia :)

      Poista
  5. Hei. Koska nuo kuningasliljan sipulit istutetaan?jos ne istuttaa sipulista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuningasliljan sipulit istutetaan silloin kun niitä on myynnissä eli keväällä tai syksyllä. Kevät on ehkä siinä mielessä parempi, ettei sipulille ole heti koettavana ankaraa talvea. Eli talvehtii paremmin, se kun vaatii hyvän paikan.
      Vai tarkoititko kysymykselläsi jotain muuta?

      Poista
  6. Tarkoitin juuri tuota. Paljon kiitoksia vastauksesta! En ole koskaan istuttanut mutta haluaisin kokeilla. Onko sinulla mitään hyviä vinkkejä istutukseen ja muuhun niitä koskien?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... tekstissä mainittujen lisäksi, niin varoisin liian kosteaa kohtaa. Meillä niiden paikka on loivassa rinteessä ja hyvin läpäisevässä maassa. Ja ovat kyllä kestäneet muutaman hankalan vuoden, jolloin osa muista liljoista kuoli. Ne tosin olivat ihan muualla pihaa.
      Eli rohkeasti vaan kokeilemaan :)

      Poista