maanantai 28. elokuuta 2017

Huumaavasti tuoksuvat puuliljat

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö

Rakastan tuoksuvia liljoja! Ne luovat jännää taianomaisuutta pihalle, ja sen pääsee kokemaan vain illemmalla. Liljojen tuoksu avaa aistimaan pihaa muillakin aisteilla kuin tutulla näköaistilla. Joten tuoksuvat liljat sopivat erittäin hyvin fengshui pihaan 😊

Vaaleankeltainen puulilja `Honeymoon`...

Istutin ihan kokeeksi syksyllä pari sipulia hieman varjoisempaan paikkaan. Ja ihanasti ne jaksoivat tehdä muutaman kukan.... ja levittää tuoksua tähänkin kohtaan pihaa.

Ovat muuten aika herkän kauniita näin pienellä kukinnalla. Nyt onkin jännä nähdä, millaisia ne ovat ensi kesänä. Testailua siis 😊


Vienosti punertava puulilja `Boogie Woogie`...

Tämä puulilja istutettiin myös viime syksynä, mutta aurinkoon ja muutenkin paremmalle paikalle. Heti huomaa, että kukinta on paljon runsaampaa.
Liljoissa olen selvästikin mieltynyt vaaleakukkaisiin, kuten niihin tuoksuviin kuningasliljoihin 😊

Näitä puuliljoja on kyllä myös eri punaisen, keltaisen ja valkoisen sävyisinä. Osa on tummia ja osa vaaleita sekä tietysti on myös kaksivärisiäkin. Ja kaikki tuoksuvat voimakkaasti!
Puuliljat kukkivat elokuussa, vähän kesästä ja paikasta riippuen. Hyvällä paikalla ne kasvavat korkeiksi, jopa 180 cm. Kukkia voi tulla yhteen kukkavarteen yli 20. Ihan huikeeta!

Runsaskukkaisina puuliljat ovat saanet heti tosi suuren suosion, enkä yhtään ihmettele 😊
Puuliljat ovat aika uusia idänliljojen eli Orient-Ryhmän ja trumpettikukkaisten liljojen risteymiä. Näistä liljoista on ihan oma postaus Tuoksuvat idänliljat ja keisarililjat.

Olen saanut näiden liljojen sipulit blogijuttujen tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille avusta!

Puuliljojen hoito:

Puuliljat viihtyvät auringosta puolivarjoon hyvässä multamaassa. Mikä tärkeää, maassa pitää olla läpäisevyyttä! Koska ne ovat niin pitkälle jalostettuja, tarvinnevat joka vuotista lannoitusta. Muuten ovatkin sitten tosi helppoja ja pitkäikäisiä.
Korkeimmat puuliljat päätimme tukea ihan varmuuden vuoksi ennen sitä kovaa ukkosmyrskyä. Muuten puuliljojen pitäisi pysyä hyvin pystyssä ilman tuentaa.


Olisi tosi kiva kuulla kokemuksianne näistä puuliljoista?
Ne ovat vielä niin uusia, että tietoa niiden menestymisestä meillä Suomessa on tosi vähän.

Tuoksuvin terveisin Sari

Ps. Vielä ehtii osallistua arvontaan klik.


18 kommenttia:

  1. Olipa sattuvasti mielenkiintoinen juttu puuliljoista. Olen nimittäin aikeissa kokeilla josko ne viihtyisivät puutarhassamme.
    Vierailin viikonloppuna Loviisan Wanhat Talot- tapahtumassa ja näin siellä yhdessä pihassa puuliljoiksi olettamiani liljoja ja ihastuin oitis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuliljat ovat niin näyttäviä, että niihin ihastuu heti! Ja tuoksu aivan huumaava. Ja ne kukkivat näin elokuussa, tosin niin kukkivat myös idänliljatkin, mutta niiden kukat ikään kuin aukeat avoimemmiksi kuin näiden puuliljojen.
      Facebook-sivuille jo joku kommentoi, että hän on saanut puuliljat menemään jo kolme vuotta kohopenkissä. Ja ovat koko ajan komistuneet. Joten se läpäisevä maa taitaa olla yksi viihtyvyyden tae :)

      Poista
  2. Juuri tässä mietin liljasipulien tilausta, joten hyvin ajankohtainen juttu :) Liljat ovat ihan yksiä lempikukkiani, todella kauniita! Puuliljoja minulla ei vielä ole, mutta ajattelin istuttaa niitä tänä syksynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän liljojen ylväästä kauneudesta, etenkin kun ne istuttaa vähän harvempaan. Silloin kukan kaunis muoto pääsee hyvin esiin.
      On myös hyvä muistaa puuliljojen voimakas tuoksu, jos perheessä on vaikka tuoksuherkkiä. Sipuleita ei silloin kannata istuttaa oleskelualueen viereen ;)

      Poista
  3. Minulla oli muutama puulilja ja parin vuoden ajan kukkivat komeasti kunnes talvi 2016 tuhosi sipulit, yksi jäi, ja se aloittaa juuri nyt kukintansa. Liljat ovat upeita, mutta minulle niiden tuoksu ei sovi. Siksi istutin ne takapihalle -ei kulkuväylille. Ehkä hankin niitä lisää tulevana keväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun jaot kokemuksiasi, sillä juuri tuosta talvenkestävyydestä ei vielä ole tarkempaa tietoa. Olen kuullut muutamalta muultakin, että lumeton pakkastalvi vei puuliljat ja muutkin aremmat liljat. Kasvupaikan huolellinen valinta osaltaan varmistaa puuliljojen viihtymisen vuodesta toiseen.
      Tuoksu on tosiaan voimakas. Onneksi kukat ovat niin isoja ja näyttäviä, että näkyvät hyvin vähän kauempaakin :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Liljat on upeita! Ja erityisesti nämä vaaleat puuliljat... ja toki myös kuningasliljat, keisarililjat, idänliljat, värililjat ja kaikki maatiaisliljat :)

      Poista
  5. Pidän kovasti liljoista. Puuliljoja pitäisi kokeilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liljat on niin ihanan helppoja, kunhan muistaa valita niille hyvät kasvupaikat :) Selvästi märkää ja kylmää kohtaa kannattaa välttää. Ja jos ei ole varma, löytääkö niille hyvää paikkaa, kannattaa istuttaa sipulit keväällä. Silloin ne kukkivat ainakin yhden kesän :)

      Poista
  6. Meillä oli vielä toissavuonna parisataa puuliljaa. Toissatalvi tappoi paljon, tämä kostea ja kylmä kesä tappoi miltei loput homehtumisen kautta. Liljoille olisi parasta kohopenkki mielellään hiekkapohjaisella mullalla. Niitä ei saisi istuttaa liian lähekkäin, jos on kosteaa ja koleaa (niin kuin tänä kesänä on ollut), on vaarana se homehtuminen. Puuliljat kukkivat paljon myöhempään kuin ns. tarhasarjaliljat, mutta kukinta kestää ja todella tuoksuu. Suomessa ne eivät pääse samoihin korkeusmittoihin kuin eteläisemmässä Euroopassa, mutta vuosien myötä niistä tulee silti komeita ja paljon korkeakasvuisempia kuin muista liljoista. Ihmeen kauan ne ovat myös kasvaneet taantumatta, oletin että niinkin jalostetut kasvit taantuisivat vuosien myötä, mutta meillä on vielä muutama 4-vuotias puulilja joka voi hyvin. Voisi vielä paremmin jos olisin istuttanut ne enemmän hiekkapitoisempaan multaan ja korkeammalle. Meillä kaikki liljat kasvavat myyrien takia rappausverkosta tehdyissä häkeissä ja kun myyrät kaivavat tunneleita häkkien alle, häkit vajoavat ja sipulit jäävät monttuun joka on niille hyvin vahingollista. Ja kun häkki vajoaa tarpeeksi, myyrät pääsevät yläkautta liljojen kimppuun..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan harmi, miten puuliljoillesi on käynyt. Varmastikin savipohjaisilla mailla kohopenkki on ehdoton edellytys puuliljojen menestymiselle. Meillä kun on runsasmultainen hiekkamoreeni, niin kohopenkki olisi taasen liian kuiva kesällä. Jokaisella pihalla näyttää olevan ne omat ongelmansa... joiden kanssa sitten oppii elämään :)
      Olen samaa mieltä kanssasi, että liljan sipulit kannattaa ehdottomasti istuttaa harvaan ja ilmavasti. Vain siten niiden kaunis ja ylväs kasvutapa pääsevät esiin. Ja samalla se estää mahdollisen harmaahomeen tulemisen liljoihin.
      Toivotaan ensi kesästä parempaa liljakesää :)

      Kiitos kun kerroit kokemuksiasi täällä :)

      Poista
  7. Ihania liljoja!Toissa keväänä istutin 8 Lilja sipulia,joista 5 lähti kasvamaan ja 2 kukkimaan.Tänä kesänä kukkivat kaikki 5,toinen puuliljoista kasvoi 120 senttiseksi.Ehkä ensi kesänä kukkivat vielä runsaammin,nyt ainoastaan ruusulilja Elena teki enemmän kuin kaksi kukkaa.Tuoksu on ollut kyllä ihastuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuvat liljat on niin ihania! Vaikuttaa siis siltä, että puuliljat vain vahvistuvat vuosian saatossa. Sehän olisi mitä mahtavinta!
      Ruusuliljoissakin on huumaava tuoksu, sillä ne ovat kerrottukukkaisia idänliljoja. Näyttävät tosi upeilta, täytyypäs ostaa muutama sipuli, sillä niitä minulla ei olekaan vielä ollut.

      Poista
  8. Ihania liljoja! Meillä on liljapenkissä mm. puuliljoja, jotka ovat nyt parina kesänä kukkineet upeasti valtavine kukkineen. Tänä keväänä on neljä puuliljan alkua lähtenyt kasvuun, yksi on jo peräti 30 cm:n korkuinen. Alkoi mietityttää, pitäisikö puuliljat suojata jotenkin, jos vielä iskee kovia pakkasöitä? Yhtenä keväänä kaikki alut saivat kylmää ja paleltuivat. Myöhemmin kesällä tosin puuliljoja taas alkoi kasvaa ja ehtivät kukkiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vielä sääennuste lupaa kunnon pakkasta, yleensä yöksi, niin kannattaa suojata. Voi laittaa vaikka saavin alkujen päälle, sitä kun tuuli ei yleensä liikuta ;)

      Poista
  9. Voiko vielä näin myöhään istuttaa sipuleita, vai miten talvetan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä etelässä olen usein syyskuun lopulla istuttanut liljojen sipulit. Ja hyvin on onnistunut. Tärkeää on tietysti se, että ehtivät juurtua. Eli jos tulisikin aikaisin pakkasjakso, mullan pinnalle kannattaa silloin kasata puiden lehtiä tai laittaa talvisuojaturvetta. Siten maa ei heti jäädy.

      Poista