Sivut

sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Puutarhavuosi 2023 - mitä jäi mieleen

Tämä vuosi jää ehdottomasti mieleen touko-kesäkuun pitkästä, kahden kuukauden, sateettomasta jaksosta. Emme siis kastele pihaa, joten oli mielenkiintoista nähdä, miten kasvit pärjäävät. Toinen asia mihin kuivuus vaikutti, oli perhoset. Niitä oli keväällä runsaasti, mutta ei yhtään loppukesällä. Vasta syksymmällä näkyi muutamia. Mieleen jäi myös kasvit, jotka kukkivat poikkeuksellisen runsaasti, kuivuudesta huolimatta.

 

Sipulikukkien loistoa...

Meidän pihalla on todella paljon sipulikukkia ja tänäkin vuonna niitä oli taas enemmän kukassa. Osa on levinnyt itse ja osa tietysti istutettu sipuleista. Kuvan keisarinpikarililjat kukkivat komeasti tulppaanien kanssa, kuten joka kevät.
Vanhat vaaleanpunaiset tulppaanit yllättivät runsastuneella kukinnalla. Tulppaanien kanssa niin käy harvemmin, siksi se jäikin mieleen. Hoidamme näitä kaikkia tarkasti ja ekologisesti kuun mukaan.

Magnolia `Vanha Rouva` kukki runsaasti...

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kukki keväällä tosi runsaasti. Siis ennen lehtien puhkeamista. Kesällä se kasvatti uusia pitkiä versoja, vaikka oli niin kuiva alkukesä. Sillä on selvästikin hyvä paikka. Kuvia siitä lisää Magnolia `Vanha Rouva` kukkii parhaillaan -postauksessa.

Kurjenmiekat kukki ennätyksellisen runsaasti...

Tarhakurjenmiekat kukki tosi runsaasti eli ne selvästikin nauttivat kesän kuumuudesta ja kuivuudesta. Meidän pihalla on monia vanhoja sekä uusia lajikkeita. Kuvassa on yksi vanhoista.
Kirjoittelinkin Vanha saksankurjenmiekka - perinnekasvi -postauksessa sinikukallisesta vanhasta lajikkeesta. Näistä muista pitääkin laittaa omat postaukset, kunhan tässä ehdin etsiskellä niistä kuiva.

Patiokärhö talvehti hyvin kellarissa...

Edelliskesän punakukkainen patiokärhö talvehti hyvin kellarissa. Se kukki kesällä tosi komeasti ja runsaammin, mitä edellisvuonna. Nimittäin hieman jännäsin, miten sen talvisäilytys onnistuu. Tällä hetkellä se on taas kellarissa ruukkuineen päivineen.
Näet kuvia siitä kesältä Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa. 

Kahden kuukauden sateeton jakso...

Edelleen ihastelimme ja ihmettelimme biohiilen suurta apua kasveille. Edelleenkään emme kastelleet daalioita kertaakaan ja ne kukki elokuun alussa näin komeasti. Se on täysin mullassa olevan biohiilen ansiota.

Touko-kesäkuun sateettomuus ja veden vähyys kaivossa tekivät sen, että emme  voineet kastella kasvimaata kertaakaan. Ehdimme kylvää siemenet, mutta kun aloitimme kastelun, niin huomasimme vasta silloin kaivon tilanteen. Eli lähes kaikki kylvökset epäonnistuivat kuivuuden takia.

Ihme kyllä vahapavuista osa lähti kasvuun ja teki satoa syksyllä ilman kastelua. Kasvimaan mullassa on biohiiltä, mikä varmasti auttoi niitä. Taas täytyy siis todeta, että Vahapapu onnistuu aina, etenkin biohiilimullassa😊

Pölyttäjille kasveja huhtikuulta lokakuulle...

Koska opetan pihasuunnittelua harrastelijoille ja minulla on erilaisia verkkokursseja, niin testailen asioita omalla pihalla. Viime kesänä lisäsin taas uusia pölyttäjäkasveja, sillä on kiva havainnoida, mitkä kasvit on pörriäisten ja perhosten suosikkeja.

Erilaisia pörriäisiä oli taas paljon, vaikka perhoset puuttuivat. Meidän pihalla kasvaa kukkia pölyttäjille maalis-huhtikuulta alkaen eli heti kun lumet sulavat. Olen koettanut etsiä parhaimpia, jotta kukintaa on varmasti läpi kesän ihan lokakuulle asti. Kuvassa on jokin vanha asteri lokakuun puolessa välissä. Kuten kuvasta näkyy täällä eteläisessä Suomessa pörriäisiä oli vielä liikkeellä niinkin myöhään syksyllä.

Mitä suunnitelmia on ensi vuodeksi 2024, niin siitä lisää myöhemmin 😊


Runsasta ja iloisia yllätyksiä täynnä olevaa uutta puutarhavuotta 2024!



Puutarhaterveisin Sari


perjantai 29. joulukuuta 2023

Siro amaryllis `Magic Green`

Amaryllis `Magic Green` on kukiltaan paljon sirompi, mitä perinteiset amaryllikset. Näitä tämän tyyppisiä amarylliksiä on harvemmin näkynyt myynnissä näin ruukkukukkana. Sen sijaan niitä on saatavana sipuleina syksyllä sipulikukkia myyvissä verkkokaupoissa. Tällaiset erikoisemmat amaryllikset on kyllä tosi viehättäviä.


Amaryllis `Magic Green` ja sen sirompi kukka...

Tämä kukka on juuri avautunut ja siitä näkee hyvin, miten sen terälehdet ovat selvästi kapeammat, mitä yleisesti myynnisä olevilla amarylliksilla. Se tekee näistä `Magic Green` amarylliksen kukista niin sirot. Kukan pohjaväri on jännän kellertävän vihertävä ja siinä on lisäksi ikään kuin punertavaa suonitusta eli viiruja.

Kun vertaa näitä `Magic Green` amarylliksiä valkoiseen kerrottuun amarylliksen kukkaan, niin niiden sirous korostuu entisestään. Kummatakin on upeita, omalla tavallaan 😊

Kukan väritys hieman vaihtelee...

Kuvan kummatkin amaryllikset on `Magic Green` lajiketta ja kivasti niiden kukkien väritys on hieman erilainen. Monesti olen huomannut tällaisten kirjavien lajikkeiden kanssa sen, että niiden kukkien kirjavuus hieman vaihtelee. Joskus kukassa voi olla enemmän punertavaa ja joskus punertava väritys on hyvin vähäistä. Se lisää näiden erityistä viehätystä.

Jännästi nupussakin on jo punertavuutta. Kukkavanaan on tulossa neljä kukkaa. Saa nähdä, kasvaako sipulista vielä toinenkin kukkavana.

Amarylliksen lehtien alut...

Usein näissä ruukkukukkina ostetuissa amarylliksissä ei juurikaan ole vielä lehtiä. Näillä sen sijaan on jo lehdet kasvussa. Nekin on kauniit ja tuovat luonnollisuutta, sillä kukkavarret näillä on aika pitkät. Kuvien oton jälkeen tuin punertavamman kukkavarren kukkakepillä, jotta se ei kaada ruukkua.
Amarylliksen hoito-ohjeet ja uudelleen kukittamisen ohjeet kuun mukaan on bonus-materiaalina Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Amaryllikset eivät nimittäin ole kertakäyttökukkia, vaan kukkivat oikealla hoidolla tulevinakin vuosina.

Lisää amarylliksen eli ritarinkukan lajikkeita...

Amaryllikset kuuluvat suosikkeihini joulukukista ja kasvatan niitä myös uusista sipuleista kukkaan eli hyödän joka joulu. Lisäksi säilytän aina kaikki amaryllikset ja kukitan ne uudelleen. Niitä onkin kertynyt jo vaihteleva määrä.
Alla linkkejä erikoisempiin amarylliksiin, joilla on lajikenimi tiedossa.
  • Amaryllis `Nymph` lajikkeella on kerrottu kukka. Se muistuttaa polkkakarkkia, sillä kukka on valkoinen ja siinä on kapeita punaisia raitoja.
  • Amaryllis `Cherry Nymph` on myös kerrottukukkainen, tosin upean punainen. Näillä kerrotuilla kukat on aina niin muhkean upeat.
  • Amaryllis `Samba` lajikkeella on punavalkoinen yksinkertainen kukka. Sen joulunpunaisissa terälehdissä oli leveä valkoinen raita.
  • Amaryllis `Bogota` lajikkeella kukat ovat myös punaiset, mutta terälehdet kapeat. Se onkin todella veikeän näköinen kukkiessaan.
  • Amaryllis `Picotee` lajikkeella sen sijaan on valkoinen kukka ja kukan terälehtien reunassa on kapea punainen raita. Herkän kaunis!
  • Amaryllis `Cape Horn` lajikkeella kukka on pinkki ja sen keskus on valkoinen. Huomasin silloin, että senkin kukissa oli mieto hyvä tuoksu.
  • Amaryllis `Luna` lajikkeella kukka on valkoinen, jossa on vihertävä sävy. Se olisi upea kevätamarylliksenä.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Hyvää ja tunnelmallista joulua - 24. luukku

Huomaan taas tykästyväni vihreään ja luonnolliseen jouluun. Mietin nimittäin pitkään, mitä laittaisin tähän jouluasetelmaan ja lopulta siitä tuli aika vihreävoittoinen. Tällä kertaa upeat amaryllikset päätyivät muualle tuomaan joulutunnelmaa. Ehkäpä laitan niistä kuvia myöhemmin tänne blogiin. 

Huonemänty toimii joulukuusena...

Tämä viime joululta säästynyt huonemänty toimii kivasti nyt joulukuusena tässä jouluasetelmassa. En edelleenkään laittanut siihen mitään joulukoristeita. Tämän on näin niin kaunis. 
Lisää kuvia löydät Huonemänty eli hopeapinja säilyi viime joululta -postauksessa.


Pienet sypressit ja valkoiset tontut...

Pari pientä sypressiä pääsi tonttujen kanssa kruunun alle. Toisesta olikin jo postaus Jouluhavuna pieni sypressi
Tässä on myös männyn käpyjä meidän pihan männystä. Ne on muuten tosi vanhoja, sillä säästän ne aina joulun jälkeen ilmavaan pussiin komeroon, odottamaan seuraava joulua. Kävyt on niin kauniita jouluna.

Upea punainen jouluruusu avaa lisää kukkia...

Se mykistävän ihana punainen jouluruusu on avannut lisää kukkia. Samoin nuppuvarret on kasvaneet korkeutta. Uudet kukat on nyt hieman vaaleita, ehkäpä valon puutteen takia. Siirrän tämän yöksi viileän huoneen ikkunalle, jossa se saa olla myös päivisin, kun en ole sitä kotona ihastelemassa. Se siis saa valoa päivällä paremmin ikkunalla.
Kävyt sopii niin kivasti myös jouluruusun koristeeksi 😊



Hyvää ja tunnelmallista joulua!


Jouluterveisin Sari

lauantai 23. joulukuuta 2023

Joulukielot onnistuu aina - 23. luukku

Joulukielot onnistuu aina, kunhan muistaa kastella. Näistä lähtee nyt niin ihana vieno tuoksu. Vihreä sammal ja valkoiset kielot on juhlava ja luonnonläheinen yhdistelmä. Selvästikin pidän tällaisista hieman metsäisistä jouluasetelmista, kuten nyt näistä kieloista.


Joulukielot tuoksuu niin ihanasti...

Kun joulukieloja pitää pöydällä, niistä leijailee ihana tuoksu. Silloin riittää jo muutama kielon kukkaterttu eli niitä ei tarvitse olla suurta määrää.

Näitä voi hyötää eli kasvattaa juurakoista kukkiviksi useammassa erässä. Silloin ne kukkivat eri aikaan ja saa nauttia niiden tuoksusta pidempään. On muitakin joulukukkia, joita voi itse hyötää kukkaan. Siitä lisää Mitä kuuluu hyödetyille joulukukille -postauksessa

 Joulukielot onnistuu aina ihan kotioloissa...

Tältä nämä joulukielot näyttivät 8.12. eli mullanpinnalla oli vasta aika pienet alut. Kielojen juurakot kaivoin pihalta joulukielopenkistä juuri ennen maan jäätymistä. Juurakot istutin useampaan ruukkuun sisälle. Pidin niitä tuttuun tapaan ensin lämpimässä kylppärissä ja sen jälkeen ihan ikkunalla.
Erittäin tärkeää on muistaa kastella niitä, sillä multa ei saa päästä kuivumaan. Nämä on ihan tavallisia kieloja, ei siis jalostettuja jalokieloja.


Joulukielopenkki omalle pihalle...

Jos haluat omalle pihalle joulukielopenkin, josta on helppo kaivaa jouluksi kielojen juurakot, suunnittele sille ensin paikka huolella. Kannattaa käyttää siihen niitä pihasuunnittelun periaatteita, jotta sille löytyy hyvä ja käytännöllinen paikka. Silloin kielot kukkivat hyvin ja joulukielopenkistä ei tule pihan rumentajaa eikä se tee pihasta vaikeahoitoista.


Ihanaa joulunodotusta!

Terveisin Sari


perjantai 22. joulukuuta 2023

Mykistävän ihana punainen jouluruusu - 22. luukku

Tämä punainen jouluruusu on suorastaan mykistävän upea. Se on niin ihana, että hoidan sitä nyt erityisen huolellisesti, jotta saan sen säilymään talven yli. Jouluruusujen tapaan myös tämä on monivuotinen perenna. Todennäköisesti se kukkii vielä pitkään, koska sille on kasvamassa uusia kukkavarsia mullan pinnalta.


Punainen jouluruusu vaihtaa kukkien väriä...

Jouluruusun kukat pysyvät näyttävän näköisinä senkin jälkeen, kun niistä on heteet pudonneet alas. Tämän punaisen jouluruusun kukkien väri vaihtuu vanhetessaan viininpunaisen vihertäväksi. Se siis pysyy pitkään kauniina.

Tämä on niin ihana 😍

Jouluruusun kukka mykistävän upea läheltä...

Jouluruusun kukat on läheltä katsottuna tosi hienot, sillä kukan heteet on pitkät ja niitä on paljon.

Tässä jo hieman vanhempi kukka.

Tällainenkin kukka, josta keskustan heteet on jo pudonneet, on tosi kaunis. Kukan väri on niin hienostunut.

Punainen jouluruusu kasvattaa monikukallisia varsia...

Vaaleajouluruusun verrattuna tämä punakukkainen kasvattaa kukkavarsia, joiden yläosassa on kukat. Tämänkin jouluruusun osa kukista on jo ikään kuin lakastunut ja samaa aikaa se kasvattaa uusia kukkavarsia.  Sen takia tämän kukinta kestää pidempään mitä tavallisen valkokukallisen vaaleajouluruusun. 
Syötynä jouluruusut on myrkyllisiä eli niitä ei kannata syödä. Tämäkin jouluruusu on monivuotinen perenna pihalla.

Lisää postauksia jouluruusuista...


Jouluruusut on joulunajan lisäksi upeita aikaisen kevään ja myöhäisen syksyn parvekekukkia, täällä etelässä. Mutta pakkasta niiden kukat eivät kestä. Tässä vanhempia blogipostauksia koottuna.


Tunnelmallista joulunodotusta!

Terveisin Sari



torstai 21. joulukuuta 2023

Amaryllis eli ritarinkukka maljakossa - 21. luukku

Amaryllis eli ritarinkukka on hyvä myös maljakossa. Sitä myydäänkin leikkokukkana kukkakaupassa. Tai voi itse leikata ruukkukasvista kukkavarret maljakkoon, jos ne ovat liian pitkiä tai taittuvat oudosti. Itse leikkasin yhden kukkavarren maljakkoon, kun varsi sai hieman osumaa ja taittui.

Amarylliksen nuput aukeaa maljakossa...

Amaryllikset on siitä kivoja maljakossa, että niiden nuput aukeavat hyvin, kunhan nuppu on jo isokokoinen.

Kumilenkki varren alaosaan...

Leikattu amarylliksen varsi helposti rullautuu alaosastaan, joten sen takia varren alaosaan kannattaa laittaa kumilenkki. Kuvassa se on vielä aika ylhäällä, sillä otin kuvan ennen kuin siirsin kumilenkkiä alemmas.

Amaryllis eli ritarinkukka kestää pitkään maljakossa...

Amaryllis kestää maljakossa pitkään aivan kuten ruukkukukkanakin. Vielä jos voi siirtää maljakon yöksi viileään huoneeseen, kukinta kestää vielä pidempään. Tietysti maljakon vettä on hyvä vaihtaa päivittäin, jotta vesi pysyy puhtaana. Samalla voi leikata varresta pienen palan pois eli varteen uuden imupinnan.

Lisää postauksia amarylliksistä maljakossa...


Ihanaa joulunodotusta!

Terveisin Sara


keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Vaaleajouluruusu on perenna - 20. luukku

Vaaleajouluruusu on tämän tavallisen valkokukallisen jouluruusun oikea nimi. Se on monivuotinen perenna pihalla ja tietysti myös ruukkukukka. Koska se ei ole kertakäyttökasvi, se kannattaa säilyttää talven yli ja keväällä istuttaa pihalle. Kun valitsee jouluruusulle pihalta hyvän paikan, siitä saa monivuotisen kevään kukkijan.

Jouluruusuilla on kauniit kukat läheltä katsottuna...

Jouluruusuilla on hyvin kauniit kukat. Kun kukasta putoaa heteet pois, kukka pysyy vielä pitkään näyttävänä. Usein se alkaa muuttua sen jälkeen vähitellen vihertäväksi. 


Muhkea vaaleajouluruusu täynnä kukkia...

Tämä vaaleajouluruusu (Helleborus niger) on aivan täynnä kukkia ja nuppuja. Pidänkin sitä viileän huoneen ikkunalla. Todennäköisesti sen juuret ovat täyttäneet ruukun, sillä multa kuivahtaa yllättävän nopeasti. Sitä saa siis kastella muita useammin.


Jouluruusuja on myynnissä erikokoisina... 

Kuten kuvasta näkyy, näitä vaaleajouluruusuja on erikokoisia ja kaikilla on valkoiset kukat. Pieni on se sama, josta oli jo aiemmin  Pieni jouluruusu -postaus. Sen kukinta alkaa kohta olla ohi, koska se on ollut minulla jo marraskuusta alkaen.
On hyvä muistaa, että jouluruusu on syötynä myrkyllinen eli sitä ei saa syödä.

Jouluruusun hoito-ohje...

Jouluruusuja kastellaan, kun mullanpinta on kevyesti kuivahtanut ja tietysti Kastelupäivinä. Kukinta kestää pitkään, jos sille löytyy viileä paikka. Sekin pidentää kukintaa, jos jouluruusun siirtää yöksi viileään huoneeseen. Sitä ei siis kannata pitää lämpöpatterin tai muun lämmönlähteen vieressä.

Lisää hoito-ohjeita näet Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa. Eli miten niitä hoitaa nyt sisällä ja millaisessa paikassa ne viihtyvät pihalla.

Lisää postauksia jouluruusuista...

Jouluruusut ovat suosikkejani joulukukista. Ne ovat myös upeita aikaisen kevään ja myöhäisen syksyn parvekekukkia, täällä etelässä. Mutta pakkasta niiden kukat eivät kestä. Tässä vanhempia blogipostauksia koottuna.


Jouluterveisin Sari


tiistai 19. joulukuuta 2023

Huonemänty eli hopeapinja säilyi viime joululta - 19. luukku

Tämä huonemänty eli hopeapinja on säilynyt hyvin viime joululta ja nyt se näyttää tältä. Se on siis kasvanut vuodessa aika paljon, eikä siksi enää mahdu edes ikkunalle. Nyt vanhempana se on minusta jopa kauniimpi näin luonnollisemman näköisenä, mitä viime jouluna. 

Huonemänty suosittu ruukkuhavu jouluna...

Huonemänty (Pinus pinea `Silvercrest`) on hyvin suosittu ruukkuhavuna joulunaikaan. Sitä näkee myös valkoisella huurteella koristeltuna. Eikä ihme, sillä sen saa viihtymään jopa huoneenlämmössä, kunhan kastelee sitä säännöllisesti.
Tältä tämä vanha huonemäntyni näytti vuosi sitten 14.12.2022.. Jouluksi istutin sen muiden ruukkuhavujen kanssa isoon metallilaatikkoon. Siitä kuvia Jouluinen metsä pöytähavuista -postauksessa.


Viime joulun huonemänty nyt vuoden kuluttua...

Nyt huonemänty eli hopeapinja näyttää siis tältä. Kasvutapa on muuttunut jotenkin luonnollisemman näköiseksi ja jopa sirommaksi.
Minusta se on tosi kaunis näin ilman koristeitakin, sillä sen neulaset on harmahtavan vihreät.


Hassun pitkät neulaset...

Se kasvatti latvaversoon hassun pitkät neulaset. Saa nähdä, tekeekö se niitä lisää ensi kesänä.

Huonemänty hoito-ohje...

Huonemänty eli hopeapinja (Pinus pinea `Silver Crest`) viihtyy valoisalla paikalla, sillä mäntyjen tavoin se vaatii valoa.
Sitä ei kannata laittaa lämpöpatterin tai takkatulen lähelle. Parhaiten se viihtyy viileähkössä huoneessa, jossa on 10-15 astetta. Se pärjää myös huoneenlämmössäkin eli on aika sopeutuva.

Sitä ei saa päästää täysin kuivumaan, joten huoneenlämmössä sen mullan kosteutta on hyvä tarkistaa päivittäin. Se ei pidä kuitenkaan siitä, että multa on jatkuvasti märkää. 
Viileässä huoneessa sitä kastellaan vasta, kun mullan pinta on selvästi kuivahtanut. Siis käytännössä paljon harvemmin. 

Olen huomannut, että tämän minun huonemäntyni versojen kärjet taipuvat hieman alaspäin, kun multa alkaa kuivua, vaikka mullanpinta on tuntunut kuitenkin vielä kostealta. Silloin olen kastellut sitä, sillä sen ruukku alkaa olla selvästi täynnä juuria.
Talviaikaan kastelen sitä merilevävedellä ja kesällä miedolla lannoitevedellä.


Lisää postauksia pienistä havukasveista ruukussa...

  • Sypressi pöytähavuna -postauksessa on tavallisemman näköinen sypressi yksinkertaisesti somistettuna. Siellä on myös hoito-ohjeet

Puutarhaterveisin Sari


maanantai 18. joulukuuta 2023

Joulukukkien kastelu kuun mukaan - 18. luukku

Joulukukkien kastelu on hyvä tehdä kuun mukaan Kastelupäivinä, kuten huonekasvienkin kastelu.  Siinä on siis sama periaate. Kuun mukaan kastelussa saa sen hyödyn, että ötököitä on vähemmän kasveissa, kasvit näyttävät viihtyvän paremmin ja kukkivat kasvitkin on monella alkaneet kukkia enemmän. 

Kuun mukaan ajoitettu kastelu ja puutarhanhoito on siis osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa ja se on vanhaa perinnetietoa ympäri maailman.

Kastelupäivät 18.-19.12.2023


Amarylliksen kastelu kuun mukaan...

Nupullista ja kukkivaa amaryllistä kastellaan aika pienellä vesimäärällä. Itse kastelen niitä aluskipon kautta, niin pintamulta pysyy kuivana. Niille hyvä kastelurytmi on Kastelupäivät eli ensimmäisenä Kastelupäivänä, jos vain mahdollista.
Koska aion säilyttää amaryllikset ja kukittaa ne ensi vuonna, niin kastelen niitä nyt merilevävedellä, jossa on mm. hivenravinteita.
Amarylliksen uudelleen kukittamisohjeet kuun mukaan löytyvät  Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilta.

Jouluruusujen kastelu Kastelupäivinä...

Myös jouluruusut kastellaan Kastelupäivinä ja niillekin on hyvä antaa merilevävettä, jos aikoo säilyttää ne pihalle istutettavaksi. 
Minulla on yksi iso jouluruusu, jonka multa kuivahtaa nopeasti. Sen ruukku on siis todennäköisesti täynnä juuria. Sitä joudun kastelemaan Kastelupäivien välissä, välttäen Älä kastele -päiviä.

Hyasintit kastellaan niukasti...

Hyasintit on sipulikasveja ja niille riittää niukka kastelu Kastelupäivinä. Niitäkin kastelen aluslautasen kautta. Koska säilytän myös ne ja istutan keväällä pihalle, niin annan niille merilevävettä, kuten kaikille huonekasveille talviaikaan.

Joulutähden kastelu kuun mukaan useammin...

Joulutähdet eivät kestä mullan kuivahtamista ja toisaalta ne eivät pidä siitäkään, että multa on litimärkää. Niitä kastellaan siis Kastelupäivinä normaalisti ja tarvittaessa kerran Kastelupäivien välissä. Mutta ei kuitenkaan Älä kastele -päivinä.
Huoneenlämpötila ja kasvin vedentarve vaikuttavat siihen, kuinka paljon kasvit käyttävät vettä. Eli kuinka usein niitä pitää kastella.

Pieniä "pikkukärpäsiä" kukissa riesana...

Jos huomaat, että joulukukissa tai huonekasveissa lentelee pieniä "pikkukärpäsiä", niin ne saattavat olla harsosääskiä. Silloin niistä on haittaa taimikasvatuksessa, sillä harsosääsken toukat vioittavat taimien juuria.

Kun mullanpinta kuivahtaa ennen kastelua, se hieman estää harsosääskien lisääntymistä. Sen lisäksi kannattaa hankkia kelta-ansoja kasveihin. Niistä lisää Kukkien ötökkätarkistus ja kelta-ansat -postauksessa.

Huonekasvien hoito kuun mukaan...

Lisää ohjeita huonekasvein kastelusta, eri tavoilla lannoittamisesta, mullanvaihdosta, leikkaamisista, pistokkaiden otosta jne. löytyy Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilta.
Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi kurssialustalta.
Verkkokursseja voi ostaa myös lahjaksi. 


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Kolmas adventti ja männynoksat - 17. luukku

Näin kolmantena adventtina kapeat vihreät adventtikynttilät saivat koristeeksi männynoksia. Värit sointuvat tosi kauniisti yhteen. Tästä tuli hyvin luonnonläheinen asetelma. Täytyy myöntää, että itse hieman yllätyin, miten kaunis siitä tuli.

Adventtikynttilät, sammal ja männynoksat...

Kynttiläasetelman sammal on edelleen samaa, mitä aiempinakin adventteina. Olen sumutellut sammalta ja pitänyt sitä ulkona, jotta se pysyy tuoreen vihreänä. Taustalla metalliruukussa on sankakorin pieni sypressi, jonka nyt otin tähän asetelmaan.



Leppoisaa adventtisunnuntaita!



Puutarhaterveisin Sari