Sivut

keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Vaaleajouluruusu on perenna - 20. luukku

Vaaleajouluruusu on tämän tavallisen valkokukallisen jouluruusun oikea nimi. Se on monivuotinen perenna pihalla ja tietysti myös ruukkukukka. Koska se ei ole kertakäyttökasvi, se kannattaa säilyttää talven yli ja keväällä istuttaa pihalle. Kun valitsee jouluruusulle pihalta hyvän paikan, siitä saa monivuotisen kevään kukkijan.

Jouluruusuilla on kauniit kukat läheltä katsottuna...

Jouluruusuilla on hyvin kauniit kukat. Kun kukasta putoaa heteet pois, kukka pysyy vielä pitkään näyttävänä. Usein se alkaa muuttua sen jälkeen vähitellen vihertäväksi. 


Muhkea vaaleajouluruusu täynnä kukkia...

Tämä vaaleajouluruusu (Helleborus niger) on aivan täynnä kukkia ja nuppuja. Pidänkin sitä viileän huoneen ikkunalla. Todennäköisesti sen juuret ovat täyttäneet ruukun, sillä multa kuivahtaa yllättävän nopeasti. Sitä saa siis kastella muita useammin.


Jouluruusuja on myynnissä erikokoisina... 

Kuten kuvasta näkyy, näitä vaaleajouluruusuja on erikokoisia ja kaikilla on valkoiset kukat. Pieni on se sama, josta oli jo aiemmin  Pieni jouluruusu -postaus. Sen kukinta alkaa kohta olla ohi, koska se on ollut minulla jo marraskuusta alkaen.
On hyvä muistaa, että jouluruusu on syötynä myrkyllinen eli sitä ei saa syödä.

Jouluruusun hoito-ohje...

Jouluruusuja kastellaan, kun mullanpinta on kevyesti kuivahtanut ja tietysti Kastelupäivinä. Kukinta kestää pitkään, jos sille löytyy viileä paikka. Sekin pidentää kukintaa, jos jouluruusun siirtää yöksi viileään huoneeseen. Sitä ei siis kannata pitää lämpöpatterin tai muun lämmönlähteen vieressä.

Lisää hoito-ohjeita näet Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa. Eli miten niitä hoitaa nyt sisällä ja millaisessa paikassa ne viihtyvät pihalla.

Lisää postauksia jouluruusuista...

Jouluruusut ovat suosikkejani joulukukista. Ne ovat myös upeita aikaisen kevään ja myöhäisen syksyn parvekekukkia, täällä etelässä. Mutta pakkasta niiden kukat eivät kestä. Tässä vanhempia blogipostauksia koottuna.


Jouluterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tämä vaaleajouluruusu on kyllä tosi kaunis, niin kuin jouluruusut yleensäkin. Siihen on tulossa kukkia ihan uskomaton määrä.

      Poista
  2. Kaunis on! Minulla kasvaa omenapuun alusella juuri tuollanen valkonen jouluruusu. Jostain syystä se ei kukkinu enää tänä vuonna. Tiedätkös onko se pihalla lyhytikänen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusut on pitkäikäisiä pihalla, kun niillä on hyvä kasvupaikka. Eli puolivarjoinen ja läpäisevä multamaa, joka ei kuitenkaan ole kuiva.
      Eihän jouluruususi paikka vain ole liian kuiva sille, kun se on puun alla. Ainakin meidän suunnalla viime kesät on olleet tosi vähäsateisia. Ja sen takia jotkin kohdat pihasta yllättävän kuivia.

      Poista