Sivut

perjantai 26. helmikuuta 2021

Multien valmistus - mielenkiintoista

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Multien valmistus on yllättävän tarkkaa työtä ja multapussin mullan valmistuminen voi kestää jopa vuoden. Enpä ole ennen sitä edes ajatellut. Tosi mielenkiintoista on se, että kompostimullalla saadaan multapussin multa paremmaksi kasveille. Kotipihalla se on tuttua ja itsestään selvää, mutta uutta pussimullassa. Tosin Biolanilla näin on tehty jo yli 30 vuoden ajan. Sain siis kuulla mielenkiintoisen esittelyn, miten multia valmistetaan, etenkin näitä Biolanin luomu multia, ja tässä siitä nyt teillekin. 

Kompostointi tekee mullasta elävää ja luonnollista...

Kuva on Biolanin kompostikentältä tänä talvena. Yksi kasa ylimmässä kuvassa oikein höyryää eli se toimii niin kuumana. Ja sehän on aina kompostoinnissa hyvä juttu, sillä se kertoo, että kompostin mikrobitoiminta on käynnissä. Komposti on siis aina elävä luonnon organismi. Näitä komposteja seurataan mittauksilla viikoittain ja sen mukaan käännetään tai kastellaan tai lisätään jotain tarvittavaa ainesta. Niistä mitataan esimerkiksi pH:ta, johtolukua ja lämpötilaa. Kuvan kasoissa on eri raaka-aineista koottuja komposteja, sillä Biolanin eri multatuotteisiin on tarkkaan mietitty sopiva kompostiseos.  Siis tarkkaa puuhaa! 

Biolanin Musta Multa - vanhin kiertotalousmulta

Biolanin Musta Multa on 1980-luvulla kehitetty kompostia sisältäväksi mullaksi, jotta multa olisi mahdollisimman hyvää kasveille. Edelleen siihen kompostoidaan broilerinlantaa, mistä tulee multaan ravinteet. Kompostoituna ne on hitaasti liukenevia eli kasveilla käytössä pitkään. Kompostissa on myös metsäteollisuuden sivutuotteita, kuten kuorirouhetta sekä puukuitupuristetta.
Biolanin multiin on laskettu Ekomittari, mikä kertoo mullan sisältämien kierrätettyjen tai nopeasti uusiutuvien raaka-aineiden prosenttiosuuden. Mustassa Mullassa se on lähes 50%.
 
Musta Multa onkin oman havaintoni mukaan ainut myynnissä oleva multa, johon tulee vahva mururakenne. Siitä on kuvia Pelargoni ja Musta Multa -postauksessa. Kuvassa näkyy miltä Musta Multa näyttää esikostutettuna.

Mullan kehittely tehdään kasvatuskokeiluilla...

Tai oikeastaan uuden mullan kehittely tehdään ammattitaidolla ja tiedolla, koska siinä otetaan huomioon monta asiaa. Ensimmäiseksi tietysti pitää olla tiedossa mullan käyttökohde, sillä esimerkiksi kaktukset viihtyvät aivan erilaisessa mullassa, mitä alppiruusut. 
Käyttökohteen mukaan valitaan mullan ja kompostin raaka-aineet. Jossakin mullassa on paljon hiekkaa tai tietynlaista turvelaatua tai sammalta tai muita aineita (biohiili, mykorritsa, hyötymikrobit, kevytsoramurske). Mullan pH on myös tärkeä ja johtoluku. Silläkin on merkitystä, onko multa hienojakoista vai karkeampaa.
Biolanilla uutta multaseosta sitten testataan moneen kertaan tietyillä kasveilla, niin tuotekehityskasvihuoneessa kuin kotioloissa. Samalla tehdään kehitystyötä. Vasta sen jälkeen uutta multatuotetta aletaan valmistaa myyntiin.
Kuvassa on Biolanin Kesäkukkamulta, jossa on biohiiltä varastoimassa vettä kasvien käyttöön. Siitä lisää Vanhat pelargonit valmiiseen biohiilimultaan -postauksessa. Kuvassa nuolet osoittavat biohiilen palasia.

Jatkuvaa laadun valvontaa...

Kompostikasoja siis tutkitaan, mittaillaan ja hoidetaan säännöllisesti, että ne ovat suunnittelun mukaisia. Kompostoituminen voi kestää jopa 12 kuukautta. Valmis kompostimulta seulotaan, lisätään siihen mahdolliset muuta aineet ja lopuksi pakataan pusseihin. 
Biolanilla tehdään vielä jokaisesta valmiista multaerästä kasvatuskokeet, joilla tiettyjen kasvien kasvusta näkyy heti mullan laatu. 
Kaikki raaka-aineet, kompostikasat ja lopulliset multaerät on tarkasti valvottuja ja dokumentoituja. Eli oma valvonta takaa sen, että jokainen erä ja niiden materiaalit on jäljitettävissä.


Lisäksi EU:n asetukset ohjaavat lannankäsittelyä ja hygieniavaatimuksia. Esimerkiksi broilerinlanta menee kuivurin läpi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat.
Myös Ruokavirasto valvoo kaikkea mullan valmistusta.

Multien valmistus haasteen edessä...

Kaikki mullan valmistajat ympäri maailmaa etsivät multaseoksissa käytettävälle turpeelle korvaajia. Se ei ole helppo homma, sillä kasvien pitää kasvaa ja voida hyvin kasvualustassa.  Tämän saman haasteen edessä Biolan on ollut mukana kehittämässä rahkasammaleesta kasvualustaa. 
Sammal onkin nykyään heillä yksi multatuotteiden raaka-aine, kuten Puutarhan Sammalmullassa, josta juttua Kesäkukat ja biohiili-sammalmulta -postauksessa. Sen rakenne on minusta tosi kivan luonnollinen, kun seos on karkeaa. Lisäksi sen Ekomittarin luku on 100%.


Biolanin Kasvusammal on oma suosikkini monelle kasville, ja siitä kirjoitin jo muutama vuosi sitten Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa -postauksessa. Kasvusammaleen Ekomittari on myös 100%.

Oli tosi mielenkiintoista kuulla, miten luomu pussimultia valmistetaan. Jos haluat tarkemmin katsoa, Biolanin eri multatuotteiden eli kasvualustojen koostumukset, ne löytyvät kunkin tuotteen tuotetiedoista Biolanin sivuilta www.biolan.fi/tuotteet

Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Pihasuunnittelussa fengshui luo hyvän fiiliksen

Mietin pitkään, miten kuvaisin lyhyesti, mitä fengshui tuo pihasuunnittelussa. Sitä aina välillä kysytään minulta, joten tässä nyt avaan sitä hieman enemmän. Yleensä lyhin versio kun on "Fengshui tuo pihasuunnittelussa pihaan hyvää fiilista". Ja seuraava lause on aina "Fengshui ei ole tyylisuunta, vaan enemmänkin oppi, miten ympäristö vaikuttaa meihin ihmisiin". Siksi sitä on todella vaikea lyhyesti kuvata, mitä se tuo pihan suunnitteluun.


Kaunis on aina hyvää fengshuita...

Kauneus on myös katsojan silmässä, mikä on hyvä muistaa. Yleensä kauneus on aina hyvää fengshuita ja tietysti ruma huonoa fengshuita. Erityisesti sykähdyttävä kauneus tekee hyvää ihmiselle ja siten se on erityisen hyvää fengshuita.

Kauneuden lisäksi kaikki aistit huomioidaan vahvasti. Sillä aistimme ympäristöämme kaikilla aisteilla koko ajan, vaikka emme kiinnitä siihen huomioita lainkaan. Kun kerran pysähtyy sykähdyttävän puutarhan näkymään... aistii kaikilla aisteilla ihanuuden... sen hetken muistaa lopun ikää, tai ainakin pitkän aikaa.

Upeat vuodenajat puutarhassa...

Meillä on niin upeat vuodenajat Suomessa, että niillä saa helposti tuotua puutarhaan vaihtuvaa muutosta ja elävyyttä. Sillä jatkuva pehmeä muutos kuuluu elämään fengshuin mukaan.
Syksyllä osalla kasveista on hehkuvia syysvärityksiä, kuten kuvan köynnöshortensian auringossa loistavat keltaiset lehdet
Talvella luminen puutarha on taas aivan erilailla kaunis, hohtavan lumen kuorruttamana. Kevään ensimmäisiä sipulikukkia odottaa malttamattomasti, kuten ylimmän kuvan lumikelloja. Niiden jälkeen piha alkaa värittyä krookusten ja tulppaanien kukista. Kesä taasen on täynnä vehreyttä ja vaihtuvaa väriloistoa. Puutarhassa tuleekin silloin oltua usein ja myöhään illalla, nauttien kesästä. 

Ekologiset valinnat kuuluvat fengshui pihasuunnitteluun..

Ekologiset valinnat kuuluvat yleensäkin fengshuihin, myös sisätiloissa. Näin konkreettisia ekologisia tekoja tekemällä saa hyvän mielen. Se on fengshuita!
Kuvassa on se meidän toinen syyssyrikkä eli Buddleja, jolla on valkoiset kukat. Kummatkin on oikeita perhosmagneetteja.

Itse omilla käsillä tehden...

Vaikka näin pihasuunnittelijana teen fengshui-pihasuunnitelmia, niin halutessaan pihanomistaja saa itse suunnitella jonkin kohdan. Toki annan siihen ohjeita ja vinkkejä. Kun itse on miettinyt ja suunnitellut jotain kohtaa, piha on jollain jännällä tavalla enemmän oma.
Tämä on yksi syy, miksi olen tehnyt sen Sarin pihasuunnittelun -verkkokurssin. Sen avulla saa suunniteltua pihasuunnitelman omalle pihalle.

On erittäin hyvä, jos itse istuttaa pihalle jotain, vaikka muuten pihan teettäisi viherrakentajalla. Samoin jos hoitaa pihaa edes vähän, vaikka ostaisi pihan hoidon ammattilaiselta. Ja vielä jos kasvattaa muutaman taimen pihalle, niin sekin vahvistaa suhdetta omaan puutarhaan.

Eli mikäli pihan on suunnitellut ja rakentanut kokonaan joku muu, jotain oleellista jää puuttumaan pihan fengshuista. Onneksi voi siinä tapauksessa suunnitella ja istuttaa kauniin asetelman kesäkukkia ruukkuun, se auttaa paljon.


Fengshui pihasuunnittelussa hyötykasveja...

Vaikka ei niin välittäisi kasvattaa syötävää pihalla, niin jotain siellä on hyvä olla fengshuin mukaan. Mitä se sitten on, niin se tietysti valitaan aina asukkaiden toiveiden ja pihan olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi kuvan mangoldit on helppoja kasvattaa, kauniita ja värikkäinä terveellisiä. Ne sopivat siis aloittelijallekin.


Puutarhan fengshui tuo hyvää fiilistä...

Puutarhassa on hyvä fengshui, kun siellä viihtyy koko perhe ja ystävät. Samoin, jos puutarha antaa meille voimia ja iloa sekä sykähdyttäviä onnen hetkiä.  Eli puutarhan fengshui luo hyvän fiiliksen ja syvempää suhdetta omaan puutarhaan.

Ja miten se sitten saadaan aikaan... tehden valintoja fengshuin oppien avulla ja ympäristöä havainnoiden. Toki siinä huomioidaan myös tietyt pihasuunnittelun perusteet.


Puutarha terveisin Sari

Ps. Kiinnostaako teitä puutarhan fengshui? Voisin kirjoittaa siitä pitkästä aikaa enemmänkin


maanantai 22. helmikuuta 2021

Puutarhamessut ja -tapahtumat 2021


Puutarhamessut ja -tapahtumat 2021 on nyt koottuna tähän listaksi, ekan kerran näin myöhään. Yleensähän listaan ne jo tammikuun alussa. Toivottavasti saadaan koronaepidemia taltutettua niin, että puutarhatapahtumia voidaan järjestää loppukeväällä, sillä niitä jo kaipaa. Kaikki puutarha-alan uutuudetkin näkee parhaiten messuilla sekä paljon tuttuja. 

Otan jälleen ilomielin vastaan vinkkejä puutarhatapahtumista. Niitä voi laittaa kommentoimalla tähän postaukseen, Puutarha Studion Facebook sivuilla tai sähköpostilla.

Päivitetty 27.5.2021.      Tätä postausta saa myös jakaa 😊

Puutarhamessut ja -tapahtumat 2021 Suomessa






Kuvat on edellisiltä puutarhamessuilta.

Blogijuttuja puutarhatapahtumista edellisiltä vuosilta:

Puutarhaterveisin Sari

perjantai 19. helmikuuta 2021

Mullanvaihtokuu eli kuun mukaan mullanvaihto

Mullanvaihtokuu on parhaillaan menossa siis kuun mukaan. Nyt oli jo pakko aloittaa, sillä muutama kasvi kuivuu siihen tahtiin, että juuret ovat todennäköisesti täyttäneet mullan ja kaipaavat isompaa ruukkua. Usein aloitankin mullanvaihdon juuri niistä. 

Kiireellinen mullanvaihto lohikäärmepuulle...

Tämä kapealehtinen lohikäärmepuu on odotellut jo pitkään pientä altakasteluruukkua. Sellainen on siis edelleen etsinnässä. Lohikäärmepuun "multa" kuivuu tosi nopeasti ja sitä saa kastella useamman kerran viikossa, joten ei auttanut muu kuin vaihtaa sille vähän isompi ruukku.
Vaikka sillä on juuret jo näin näkyvissä, niin se voi hyvin, koska "multana" on Kasvusammalta. Siksi käytin sitä nytkin.


Syksyn pistokastaimet odottaa vielä...

Syksyn pistokastaimet saavat vielä olla vanhoissa ruukuissaan. Niillä ei ole mikään kiire. Sen huomaa jo siitä, että juuria on näin vähän näkyvissä. Vaalea multapaakun pinnalla on sanomalehden pala. Laitan nimittäin aina mullanvaihdossa paperinpalan ruukun pohjalle, niin multaa ei karise ruukun rei´istä pöydälle. Siis siistimpää hommaa.

Tältä syksyllä laitettu värinokkosen pistokas näyttää nyt. En ole latvonut sitä vielä. Se jännästi tuuheutuu itsestään. Ehkäpä lyhennän pisintä versoa ja tietty kuun mukaan oikeana päivänä. Tästä olisi kiva saada sellainen tuuhea ja pallomainen puska piharuukkuun.

Ylimmässä kuvassa on tämän emo eli limenvihreä värinokkonen nyt. Siinä on uutta kasvua oksien kärjissä ja olen aloittanut sen lannoittamisenkin jo. Leikkaanko sitä ja vaihdanko mullan sille nyt vai vasta keväällä pihalla, mietin vielä. 
Kuva siitä Värinokkonen tammikuussa ja pistokastaimet, kun se vielä kellastutti vanhoja lehtiä valon vähyyden takia. 

Hentojuurinen pitsilehti ja mullanvaihto...

Pitsilehteä saa myös kastella useamman kerran viikossa, joten sillekin tein nyt mullanvaihdon. Se on hentojuurinen kasvi, joka ei kestä jatkuvasti litimärkää multaa eikä kuivaa multaa. Ja viihtyy aika pienessä ruukussa.
Sen multa näytti olevan hyvin ilmavaa, jossa on mukana hiekkaa ja valkoista perliittiä. Multa on noin tummaa, koska kasvin multa on hyvä olla kasteltu ennen mullanvaihtoa. Kasvi kestää siten paremmin mullanvaihdon.

Otin varovasti multaa pois multapaakun pinnalta ja pohjasta, varoen rikkomasta juuria liikaa.

Sitten istutin sen hieman isompaan ruukkuun. Mietin pitkään, mitä multaa laittaisin sille. Kaktusmulta todennäköisesti kuivahtaa liian nopeasti. Mullan pitää olla ilmavaa sillä, joten päädyin sammaleeseen eli Kasvusammaleeseen, jossa monet kasvit näyttävät viihtyvän.
Ruukussa on useampi taimi ja nyt isommassa ruukussa, ne hieman painuivat sivullepäin ja keskustasta näkyy multa. Saas nähdä, alkavatko lehdettömät varret kasvattaa uutta kasvua.

Altakasteluruukkuun altakastelumulta...

Tähän klusiaan vaihdan mullan lähiaikoina, nyt en vielä ehtinyt. Sille ei tarvitse joka vuosi tehdä mullanvaihtoa, riittää jos vaihtaa hieman pintamultaa. Altakasteluruukuissa kannattaa aina käyttää altakastelumultaa, koska sen rakenne pysyy hyvänä pitkään.

Pölyt pois lehdiltä mullanvaihdossa...

Mullanvaihdon jälkeen on hyvä pyyhkiä lehdiltä pölyt tai käyttää kasvi suihkussa. Samalla muutenkin kannattaa tutkia kasveja tarkemmin. Nyt löysin juurikirvoja lohikäärmepuun mullasta. Aika jännää, ei ole koskaan aiemmin ollut moisia ja kasvi näyttää voivan hyvin. Ehkäpä kirjoitan siitä myöhemmin oman jutun.
Remontin aikana olen jo useamman kerran pyyhkinyt tämänkin lehdet. Ja taas viikonlopun siivouksen jälkeen teen sen uudelleen. Tämä on onneksi helppo pyyhkiä 😊

Mullanvaihtokuu eli kuun mukaan tehty mullanvaihto...

Mullanvaihto kannattaa tehdä kasvavalla kuulla eli yläkuulla. Silloin kasvi lähtee hyvään kasvuun ja ajankohta on sille luonnollinen. Voi myös katsoa vielä tarkemmin, mikä on paras aika eri kasveille. Se vaatii jo enemmän tietoa.

helmikuun #mullanvaihtokuu 12.-26.2.2021

Itse asiassa #mullanvaihtokuu on useana kuukautena, yleensä helmikuulta kesäkuulle tai jopa syyskuulle, kun sen tekee kuun mukaan oikeaan aikaan. Pimeimpään talviaikaan ei kannata vaihtaa kasveille multaa. Se helposti vain rasittaa niitä.


Lisää tietoa puutarha-ammattilaisilta puutarhanhoidosta kuun mukaan...

Lisää tietoa löydät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta ja sen viikkolistalta. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.



Mullantuoksuisin terveisin Sari


tiistai 16. helmikuuta 2021

Suojausta ja lumen pudotusta oksilta

Nuorien tuijien suojaus on aina näin helmikuun puolessa välissä ajankohtainen puutarhatyö. Toinen yhtä tärkeä lumisena talvena on lumen pudotus muotoonleikattujen pensasaitojen päältä. Kirjoitan tästä jo nyt, sillä viikonlopuksi on luvattu meille päin jopa vesisadetta. Eli lumi tulee todella painavaksi ja painollaan painaa aidat vinoon ja joiltakin kasveilta oksat poikki.


Lumen pudotusta ajoissa...

Meillä aitojen päältä lumet on pudotettu jo aikaa sitten, jotta aidat pysyvät muodossaan. Nimittäin jos lumi painaa aitaa vinoon pitkän aikaa, aita ei aina nouse takaisin pystyyn. Samoin voi käydä esimerkiksi syreenin oksille.

Lumi kannattaa siis pudottaa aidan päältä nyt heti, kun kovimmat pakkaset on ohi. Ja tietysti ennen kuin sää muuttuu plussan puolelle. 


Nuoret tuijat suojataan kevätauringolta...

Nuoret tuijat suojataan näin helmikuun puolessa välissä kevätauringolta. Kuvassa on siihen tarkoitukseen myyty juutti-varjostuskangas. Toinen vaihtoehto olisi vihreä varjostusverkko, jota myös on myynnissä ihan puutarhamyymälöissä ja rautakaupoissa. Varjostusverkon paketista kannattaa lukea ohjeet eli pitääkö sitä laittaa kaksin kerroin vai riittääkö yksi kerros.
Kuvan tuija on kasvanut aika lailla, sillä se on se, josta tein pihan joulupuun. Se on kasvanut pihalla jo viitisen vuotta, joten sitä ei enää tarvitse suojata. Kuva on siis vanha 😊
 

Alppiruusu, kartiovalkokuusi ja marjakuusi aurinkoisella paikalla suojataan...

Koska maa on vielä jäässä, niin nämä puolivarjon ja varjon kasvit kärsivät helposti aurinkoisella paikalla näin helmi-huhtikuussa. Meillä on alppiruusu, jota on jouduttu suojaamaan puiden kaadon jälkeen. Ilman suojausta, sen lehdet olisivat vioittuneet. Vaiva kannattaa nähdä, sillä niin komeassa kunnossa tämäkin on, vaikka paikka on aurinkoinen.

Rusakot ja fasaanit vallanneet pihan....

En muista, että pihalla olisi näin paljon jälkiä. Tuntuu ihan siltä, että pihan tai oikeastaan tämän alueen on vallanneet rusakot ja fasaanit. Tässä kuvassa on vain yksi pihan kohta, eikä sekään kaikkein tallatuin. Ovat tehneet ihan polkujakin pihalle, aika hauskaa 😊
Omenapuut sekä pensasmustikat on onneksi suojattu jo syksyllä. Siitä lisää Omenapuiden talvisuojaus -postauksessa.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terveisin Sari


perjantai 12. helmikuuta 2021

Biohiili pitää kompostorin toiminnassa pakkasellakin

Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Biohiili pitää kompostorin toiminnassa näinkin pitkällä pakkasjaksolla. Ihan uskomatonta! Minua alkoi jo epäilyttää, että kompostorin mittari on rikki tai jäätynyt paikalleen. Se on ollut 50 asteessa ja nyt laski vähän alle sen kovilla yöpakkasilla. Eli toimii se sittenkin. Yleensä tähän aikaan mittari lähentelee jo 10 astetta, vaikka ei olisi kovia pakkasia. Siksi tämä niin ihmetyttää.


Carbons Biohiili testissä kesästä asti...

Ollaan muisteltu Teräsleidin kanssa, mitä eroa kompostorin hoidossa on ollut tänä talvena verrattuna viime talveen. Ei keksitty mitään erityistä eroa ja nyt ei ole ollut edes koirien luista tulleita rasvojakaan kiihdyttämässä kompostorin toimintaa.
Ainoa ero edellisiin vuosiin on se, että olemme lisänneet biojätteen sekaan biohiiltä kesästä alkaen. Etenkin kesäkautena, kun kompostoriin käytettiin tavallista kompostikuiviketta. Nyt talvella biohiiltä ollaan laitettu harvemmin, koska käytämme biohiiltä sisältävää tehokuiviketta talvikauden. 
Meillä siis on ollut testissä sitä tavallista Carbons Biohiiltä 10 litran pussissa, jota on myynnissä puutarhamyymälöissä ja esim. Hankkijalla. Sitä voi myös tilata suoraan Carbons Finlandin verkkokaupasta.



Biohiili edistää kompostoitumista...

Tämä Carbons biohiili on hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa poltettua puuta.  Se ei siis ole takkatulen jäljiltä jäänyttä hiiltä. 
Biohiilen rakenne on erilainen, sillä siinä on pintaa, missä hajottajamikrobit viihtyvät , todella paljon. Sen takia se lisää kompostorissa mikrobitoimintaa, mikä taas pitää kompostimassa lämpimänä ja maatumisprosessin käynnissä.
Biohiili myös imee liikaa kosteutta biojätteistä ja sitoo ravinteita.

Biohiilikompostimulta arvokkainta multaa kasveille...

Mielenkiinnolla odotan sitä hetkeä, kun saadaan tyhjennettyä kompostorista viime kesän jätteistä muodostunutta massaa. Siitä tulee huippu arvokasta multaa, kunhan se vielä kypsyy lisää. Sillä biohiili ei häviä siitä, vaan sen hyvät ominaisuudet toimivat edelleen vuosia. 

Biohiiltä sisältävä kompostimulta on ravinteikkaampaa kuin tavallinen kompostimulta, koska biohiili varastoi ravinteet. Ne on siten valmiina kasvien käyttöön. Meillähän on testattu biohiiltä kasvimaalla, siitä lisää Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla. Sen tuoman kokemuksen perusteella, odotan tämän biohiilikompostimullan olevan oikea puutarhan "kultakaivos".

Meillä on myös puutarhakompostissa biohiilikokeilu menossa. Siitä lisää Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa viime kesältä. Sen tulos nähdään syksyllä tai viimeistään ensi vuoden keväällä. Vielä syksyllä se kompostikasa oli selvästi lämmin, sillä lumi suli sen päältä hieman.


Näin hoidamme biojätekompostoria...

Talvella keittiöstä tuleva biojäte viedään kompostoriin noin kaksi kertaa viikossa. Kovilla pakkasilla väliä pyritään pidentämään ja nytkään ei avattu kompostorin kantta, jotta lämpö ei karkaa sieltä.
Joka kerta jätteet peitetään tehokuivikkeella. Välillä ollaan heitetty kourallinen biohiiltä, ennen kuiviketta.
Nyt on ollut niin kivasti pakkaslunta, että ollaan lapioitu sitä kompostorin alaosan viereen. Pakkaslumi kun on hyvä lämpöeriste.

Kun kompostorin lämpömittari näyttää reilusti laskevan, on aika tyhjentää kompostorin alaluukusta kompostimassaa. Se on ollut usein näin helmikuussa. Joten sitä tässä edelleen odotellaan, siis kompostorin viilentymistä 😊


Taas oli kottikärrykoira mukana...

Eilen yksi blogin seuraaja kyseli kuulumisia kottikärrykoirista. Joten tässä nyt kuva yhdestä niistä, joka oli mukana kun kuvattiin nämä kuvat. Siinä se silmätarkkana seurasi meitä ja nautti auringon ensimmäisistä lämpimistä hetkistä. Olettekos muuten huomanneet, että aurinko lämmittää jo kasvoja pakkasellakin.



Kirjoitus on kaupallista yhteistyötä kotimaisen Carbons Finland Oy:n kanssa eli he ovat maksaneet tästä pienen rahallisen korvauksen.


Aurinkoista viikonloppua!

Terveisin Sari 

maanantai 8. helmikuuta 2021

Rusopäivänlilja helppo perinneperenna

Rusopäivänlilja on helppo perinnekasvi ja siitä on myynnissä myös uudempia lajikkeita. Kun tässä etsin kuvia kurssille, niin ihastelin moneen kertaan näitä rusopäivänliljoja. Ja huomasin, että enpä ole tästä helposta kasvista vielä kirjoittanut mitään. Tämä meidän rusopäivänlilja on ostettu noin 30 vuotta sitten. Meillä on toista kerrottukukkaista, joka on pihan alkuperäisiä kasveja. Päivänliljat on tunnetusti "laiskan puutarhurin" lempikasveja, etenkin nämä vanhat ja vähän jalostetut päivänliljat.


Rusopäivänlilja vanha ja helppo maatiaiskasvi...

Usein vanhoilla pihoilla näkee tätä oranssikukallista rusopäivänliljaa, matalamman keltakukallisen keltapäivänliljan ohella. Tämä meidän rusopäivänliljamätäs on kukkinut vuodesta toiseen ilman jakamista tai muuta hoitoa. Joskus se on saanut pienen lisäyksen kompostimultaa tai hieman lannoitetta, koska sen vieressä kasvaa välillä gladioluksia. Näissä kuvissa sen vieressä oli se lila syyssyrikkä (Buddleja), joka viime vuodet on ollut toisessa penkissä.

 Yksi yksittäinen kukka kestää yhden päivän, onhan se päivänlilja. 

Nämä ei ole liljoja, koska niillä ei ole sipulia. Päivänliljoilla on siis juuret ja siitä lisää Lilja vai päivänlilja -postauksessa. 

Kauniisti kaartuvat lehdet...

Yksi tämän rusopäivänliljan hyvistä ominaisuuksista on se, että sen lehdet ovat kauniisti kaartuvia ja lehtiä on paljon. Sen lehdistö melkein muistuttaa heinää, silloin kun se ei kuki. Tälläkin lehdistö on niin tuuhea, ettei sen sekaan kasva rikkaruohot lähes lainkaan. Siksi se on niin helppo perenna. Kuva on otettu heinäkuun lopulla ja kuvassa kukat kurottavat aurinkoa kohti eli etelään 😊

Tämä kuva on todennäköisesti otettu heinäkuun alkupäivinä. Lehdet todellakin muistuttaa heinämätästä. 

Kerrottukukkainen rusopäivänlilja on myös perinneperenna...

Selvästikin kerrottukukkainen versio on paljon ronkelimpi, sillä se näyttäisi vaativan jakamisen kukkiakseen. Tai jotain muuta kurittamista. Kukan keskustasa on lisäterälehtiä vaihteleva määrä. Aika veikeän kaunis kukkiessaan.

Rusopäivänliljan hoito...

Rusopäivänlilja (Hemerocallis fulva) viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla, tuoreessa ja kuivahkossa maassa. Rehevin se on tietysti sopivan ravinteikkaassa maassa.
Se kukkii meillä heinä-elokuun vaihteessa aurinkoisella paikalla.

Olisi kiva kuulla, kasvaako tätä rusopäivänliljaa pihallasi? 

perjantai 5. helmikuuta 2021

Orkidean kastelu upottamalla

Orkidean kastelu upottamalla on se tutuin tapa kastella perhosorkideat. Itse kastelen nämä perhosorkideani noin kerran viikossa kuun mukaan kastelupäivinä. Ja tietysti upottamalla mietoon lannoiteveteen. Tämä kuvan orkidea on suosikkini perhosorkideoista, sillä sen kukissa on ihana mieto  tuoksu.


Perhosorkidean kastelu upottamalla veteen...

Olen jo vuosia kastellut omat perhosorkideani näin. Laitan ruukun painavaan lasikuutioon ja kaadan kuution täyteen mietoa lannoitevettä. Näin vettä ei mene vahingossakaan lehtien tyveen, vaurioittamaan kasvia.
Kuvassa osa vedestä on jo imeytynyt orkidean kasvualustaan eli kaarnanpaloihin ja muuhun sen materiaaliin. Noin 15 -30 min jälkeen nostan ruukun lavuaariin tai tiskipöydälle valumaan. Vasta sen jälkeen laitan orkidean takaisin suojaruukkuunsa.

Joka kastelukerta laitan kasteluveteen orkidealannoitetta, ohjeen mukaan. Sain joskus Biolanin Orkidearavinteen testaukseen Biolanilta ja sen jälkeen olen aina ostanut sitä. Orkideat tuntuvat viihtyvän ja kukkivan hyvin. Orkideoille kannattaakin käyttää tällaisia mineraalilannoitteita, mitkä eivät nopeuta kaarnanpalojen maatumista. Eli kasvualusta pysyy pidempään hyvänä. Toinen hyvä ominaisuus orkidean lannoitteessa on se, että siinä ei ole typpeä liikaa ja lannoite sisältää myös hivenravinteita.



Nämä kaikki orkideani saavat luonnonvaloa eli niillä ei ole kasvivaloja. Kuvat on otettu tänään.

Puikkokämmekkä saa myös upotuskastelun...

Puikkokämmekät kastelen myös upottamalla ruukun mietoon lannoiteveteen. Niitä tosin pidän vain hetken vedessä ja nosta sen jälkeen ruukun valumaan lavuaariin.

Tämä pari vuotta vanha puikkokämmekkä (Dendrobium `Irene Smile`) kasvatti vuosi sitten matalat uudet versot ja nyt toinen niistä kukkii. Kaartuvat versot se kasvatti viime kesänä ja ne todennäköisesti kukkivat ensi talvena tai jo aiemminkin. Puikkokämmekkä onkin super helppo kasvi 😊



Kärsinyt puikkokämmekkä odottaa kasvualustan vaihtoa...

Tämä upea tummakukkainen puikkokämmekkä koki kovia viime kesänä. Siihen ja muutamaan muuhun kasviin pääsi ripsiäiset hyökkäämään. Kesä oli sen verran hektinen, että en ehtinyt torjua niitä huolellisesti, joten sen lehdet meni tosi huonoon kuntoon. 

Ruukku myös putosi lattialle ja sen jälkeen kasvi olikin ruukussa vinossa asennossa. Nyt sitten orkidea melkein kaatui ja jäi muutamalla juurella kiinni kasvualustaansa. Kuvassa näkyykin, millaiset viritykset sille piti laittaa, jotta se pysyy jollain lailla ruukussaan ja pystyssä. Hauskasti se vaan jatkaa kukkimistaan, ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Kuun vaihe on nyt väärä sen kasvualustan ja ruukun vaihtoon, ja muutenkin kukkivalle orkidealle ei suositella kasvualustan vaihtoa, joten odottelen parempaa aikaa.


Kymbidi orkidea kastellaan eri tavalla...

Kymbidiä kastelen vasta sitten, kun sen ruukku tuntuu kevyeltä. Silloin upotan sen vain noin ruukun puoleen väliin.

Nyt se kasvattaa uusia lehtiä, vaikka se on saanut pelkkää vettä. Ei tainnut ihan onnistua sen talvilepo, vaikka se on viileämmässä huoneessa. Hienostunut ja ylväs kymbidi orkidea -postauksessa se kukkii kauniisti. Tässä nyt pohdin, antaisiko sille jo lannoitevettä vai edelleen pelkkää vettä. 


Orkideat kastellaan orkidealajille sopivalla tavalla...

Kun miettii, miten kastelisi orkidean, niin kannattaa ensi selvittää orkidean nimi. Ja sitten etsiä siitä kasteluohjeita. 
Aivan samalla tavalla eri orkideoille on myös erilaiset kasvualustat. Eri orkideoille eri kasvualusta -postauksessa lisää siitä. 
Esimerkiksi perhosorkidealla on ruukussaan hyvin huokoista isokokoista kaarnanpalaa, joten sitä uskaltaa upotuskastella. Puikkokämmeköillä kasvualusta on hienojakoisempaa, joten kastelu tehdään varovaisemmin. On myös orkdeoja, joilla on multaa kasvualustana. Niitä ei kannata upotuskastella.

Lisää orkideapostauksia:




Puutarhaterveisin Sari

Ps. Tänään perjantaina on siis #kastelupäivä kuun mukaan. Seuraava onkin vasta ensi viikon lauantaina 13.2.2021.