Sivut

perjantai 26. helmikuuta 2021

Multien valmistus - mielenkiintoista

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Multien valmistus on yllättävän tarkkaa työtä ja multapussin mullan valmistuminen voi kestää jopa vuoden. Enpä ole ennen sitä edes ajatellut. Tosi mielenkiintoista on se, että kompostimullalla saadaan multapussin multa paremmaksi kasveille. Kotipihalla se on tuttua ja itsestään selvää, mutta uutta pussimullassa. Tosin Biolanilla näin on tehty jo yli 30 vuoden ajan. Sain siis kuulla mielenkiintoisen esittelyn, miten multia valmistetaan, etenkin näitä Biolanin luomu multia, ja tässä siitä nyt teillekin. 

Kompostointi tekee mullasta elävää ja luonnollista...

Kuva on Biolanin kompostikentältä tänä talvena. Yksi kasa ylimmässä kuvassa oikein höyryää eli se toimii niin kuumana. Ja sehän on aina kompostoinnissa hyvä juttu, sillä se kertoo, että kompostin mikrobitoiminta on käynnissä. Komposti on siis aina elävä luonnon organismi. Näitä komposteja seurataan mittauksilla viikoittain ja sen mukaan käännetään tai kastellaan tai lisätään jotain tarvittavaa ainesta. Niistä mitataan esimerkiksi pH:ta, johtolukua ja lämpötilaa. Kuvan kasoissa on eri raaka-aineista koottuja komposteja, sillä Biolanin eri multatuotteisiin on tarkkaan mietitty sopiva kompostiseos.  Siis tarkkaa puuhaa! 

Biolanin Musta Multa - vanhin kiertotalousmulta

Biolanin Musta Multa on 1980-luvulla kehitetty kompostia sisältäväksi mullaksi, jotta multa olisi mahdollisimman hyvää kasveille. Edelleen siihen kompostoidaan broilerinlantaa, mistä tulee multaan ravinteet. Kompostoituna ne on hitaasti liukenevia eli kasveilla käytössä pitkään. Kompostissa on myös metsäteollisuuden sivutuotteita, kuten kuorirouhetta sekä puukuitupuristetta.
Biolanin multiin on laskettu Ekomittari, mikä kertoo mullan sisältämien kierrätettyjen tai nopeasti uusiutuvien raaka-aineiden prosenttiosuuden. Mustassa Mullassa se on lähes 50%.
 
Musta Multa onkin oman havaintoni mukaan ainut myynnissä oleva multa, johon tulee vahva mururakenne. Siitä on kuvia Pelargoni ja Musta Multa -postauksessa. Kuvassa näkyy miltä Musta Multa näyttää esikostutettuna.

Mullan kehittely tehdään kasvatuskokeiluilla...

Tai oikeastaan uuden mullan kehittely tehdään ammattitaidolla ja tiedolla, koska siinä otetaan huomioon monta asiaa. Ensimmäiseksi tietysti pitää olla tiedossa mullan käyttökohde, sillä esimerkiksi kaktukset viihtyvät aivan erilaisessa mullassa, mitä alppiruusut. 
Käyttökohteen mukaan valitaan mullan ja kompostin raaka-aineet. Jossakin mullassa on paljon hiekkaa tai tietynlaista turvelaatua tai sammalta tai muita aineita (biohiili, mykorritsa, hyötymikrobit, kevytsoramurske). Mullan pH on myös tärkeä ja johtoluku. Silläkin on merkitystä, onko multa hienojakoista vai karkeampaa.
Biolanilla uutta multaseosta sitten testataan moneen kertaan tietyillä kasveilla, niin tuotekehityskasvihuoneessa kuin kotioloissa. Samalla tehdään kehitystyötä. Vasta sen jälkeen uutta multatuotetta aletaan valmistaa myyntiin.
Kuvassa on Biolanin Kesäkukkamulta, jossa on biohiiltä varastoimassa vettä kasvien käyttöön. Siitä lisää Vanhat pelargonit valmiiseen biohiilimultaan -postauksessa. Kuvassa nuolet osoittavat biohiilen palasia.

Jatkuvaa laadun valvontaa...

Kompostikasoja siis tutkitaan, mittaillaan ja hoidetaan säännöllisesti, että ne ovat suunnittelun mukaisia. Kompostoituminen voi kestää jopa 12 kuukautta. Valmis kompostimulta seulotaan, lisätään siihen mahdolliset muuta aineet ja lopuksi pakataan pusseihin. 
Biolanilla tehdään vielä jokaisesta valmiista multaerästä kasvatuskokeet, joilla tiettyjen kasvien kasvusta näkyy heti mullan laatu. 
Kaikki raaka-aineet, kompostikasat ja lopulliset multaerät on tarkasti valvottuja ja dokumentoituja. Eli oma valvonta takaa sen, että jokainen erä ja niiden materiaalit on jäljitettävissä.


Lisäksi EU:n asetukset ohjaavat lannankäsittelyä ja hygieniavaatimuksia. Esimerkiksi broilerinlanta menee kuivurin läpi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat.
Myös Ruokavirasto valvoo kaikkea mullan valmistusta.

Multien valmistus haasteen edessä...

Kaikki mullan valmistajat ympäri maailmaa etsivät multaseoksissa käytettävälle turpeelle korvaajia. Se ei ole helppo homma, sillä kasvien pitää kasvaa ja voida hyvin kasvualustassa.  Tämän saman haasteen edessä Biolan on ollut mukana kehittämässä rahkasammaleesta kasvualustaa. 
Sammal onkin nykyään heillä yksi multatuotteiden raaka-aine, kuten Puutarhan Sammalmullassa, josta juttua Kesäkukat ja biohiili-sammalmulta -postauksessa. Sen rakenne on minusta tosi kivan luonnollinen, kun seos on karkeaa. Lisäksi sen Ekomittarin luku on 100%.


Biolanin Kasvusammal on oma suosikkini monelle kasville, ja siitä kirjoitin jo muutama vuosi sitten Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa -postauksessa. Kasvusammaleen Ekomittari on myös 100%.

Oli tosi mielenkiintoista kuulla, miten luomu pussimultia valmistetaan. Jos haluat tarkemmin katsoa, Biolanin eri multatuotteiden eli kasvualustojen koostumukset, ne löytyvät kunkin tuotteen tuotetiedoista Biolanin sivuilta www.biolan.fi/tuotteet

Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Minulle myös ihan uutta moni asia tässä kirjoituksessasi. En edes tiennyt sitä, että multaa on noin eri näköistä. Enkä sitä, että mullan valmistus on noin viranomaisten säätelemää ja ohjaamaa. Kiitos tästä kirjoituksesta, uusi tieto on aina kiinnostavaa!
    -Siru-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multaa on tosiaankin hyvin erinäköistä. Ja käsituntumakin niissä on erilainen ja se tulee raaka-aineista sekä raekoosta. Itseäni viehättää eniten karkeampi ja luonnollisemman oloinen multa. Joskus olen ostanut meidän lähikaupasta ainoaa pussimultaa, mitä siellä on ja se oli erittäin hienojakoista. Se tuntui ihan luonnottomalta. Eikä siinä kasvit kovin hyvin edes kasvaneet, verrattuna niihin kasveihin, joissa oli näitä muita multia.
      Kiva kuulla, että pidit kirjoituksesta :)

      Poista
  2. Broilerintuotanto on eläinrääkkäystä 100 %. Miten siitä saadaan luomua kakkaa?
    Kyselee Riitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lannoitteita ja multaa, kuten luomuviljelyä, säätelee EU:n ja Suomen lainsäädäntö. Niiden mukaan menee kaikki. Ruokavirasto pitää yllä Luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvat lannoitevalmisteet -Luomulannoiteluetteloa. Siellä on niin broilerin- kuin hevosenlantatuotteita. Eli kannattaa kysellä Ruokavirastosta, miksi näin on. En valitettavasti osaa vastata enempää. Ja eläinrääkkäyksestä en tiedä, enkä syö broilereita tai muutkaan lihaa :)

      Poista
  3. Eläinlanta on multaan sekoitettuna hyvä lannoite kaikelle kasvavalle.Eläinten kakka on luonnonmukaisempaa kuin tehtaassa valmistetut lannoiterakeet,jotka kyllä ovat puhtaampia.Siksi luomuvihanneksissa onkin todettu homejäämiä paljon enemmän jos lantaa levitetään suoraan pellolle.Vihannesviljelyssä,joka ei ole luomua,ei saakaan käyttää eläinten lantaa monien eri homeitiöiden vuoksi.
    Kuumakäsitelty lanta on puhdasta homeista ja bakteereista,mutta aika arvokasta suurten peltoviljelmien käyttöön.Siksi soveltuu kasvihuoneille ja kotipuutarhoille paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Itsellä ei ole mitään tietoa peltoviljelystä. Lanta on kyllä luonnollinen ja hyvä lannoite, se kun sisältää paljon typpeä. Ja juuri typpeä kasvit tarvitsevat kasvuun.
      Itse asiassa on erittäin hyvä, että EU ja Ruokavirasto valvovat näitä mullan ja lannoitteiden valmistusta ja myyntiä. Se takaa, että myynnissä olevat mullat ja lannoitteet ovat turvallisia, eivätkä levitä tauteja yms. Ja se takaa myös sen, että esim. annosteluohjeisiin voi luottaa ja luomu-merkitty on aina luomuviljelyyn hyväksyä.

      Poista