Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.
Puutarhajätteistä kompostimultaa - paras säästövinkki...
Vuosien varrella isoin säästö on tullut puutarha- ja keittiöjätteiden kompostoinnista. Multaa tulee vuosittain iso kasa, ehkä kuution verran. Siksi pihan istutuksiin ja kasvimaalle ei olla koskaan ostettu multaa. Lähes joka vuosi tehdään jotain uutta istutusta ja parannetaan kasvimaata, mihin multa sitten hupenee nopeasti.
Kuvassa on valmista ja seulottua kompostimultaa menossa Kuupuutarhan maan kunnostukseen.
Säästämme myös kaikki isot muovit, joita välillä tulee pakkausmateriaalina. Nytkin kuvan valmis komposti on peitetty tällaisella muovilla, jotta kompostimullassa ei ala kasvaa rikkaruohot tai sade kuluta kasaa.Kompostoinnista olen kirjoitellut useamman jutun. Tässä niistä muutama:
- Biokompostorin talvityhjennys on tärkeä, jotta kompostori pysyy toimivana
- Mikäli keittiöjätekompostori jäätyi, kannattaa lukaista Biohiili pitää kompostorin toiminnassa pakkasellakin - postaus
- Puutarhajätteen kompostista on täällä blogissa sarja, siitä 1. osa Kompostin teko eli miten puutarhakompostia ryhdytään kokoamaan
Biojätteen kompostointi säästää myös selvää rahaa, kun sekajäteastian tyhjennysväli on pidempi.
Puiden ja pensaiden oksat katteeksi tai polttopuuksi...
Joskus meillä tulee helposti haketettavaa risua, jonka laitamme katteeksi muotoon leikatun pensasaidan alustalle.
Monivuotiset kesäkukat - yllättävä säästövinkki...
Tätä ei useinkaan itse mielletä miksikään rahan säästöksi, mutta kyllähän rahaa säästyy, kun joka kevät haetaan kellarista vanhat kesäkukat pihalle. Ei tarvitse ostaa uusia. Tosin välillä itse jo vähän kyllästyn näihin ja vaihtelun vuoksi ostan joka kesä jotain uutta kivaa 😊
Nämä oranssit daaliat on jo 30 vuotta vanhoja. Aika uskomatonta! Miten säilytämme ne talven yli ja miten istutamme ne maahan, siitä enemmän Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa.
Nyt jännätään, miten daaliat selviävät talven yli ja jaksavatko lähteä hyvin kasvamaan keväällä. Nimittäin viime syksynä todennäköisesti metsämyyrä kävi syömässä niiden juurimukuloita daaliapenkistä.Samoin jännä nähdä, miten ne viime keväänä siemenistä kasvatetut daaliat talvehtivat kellarissa. Sekä miten siellä talvehtii ekan kuvan runkoruusu, joka myös on ensimmäistä vuotta meillä.
Säästövinkkejä puutarhaan - hanki ruukkuvarasto...
Ekologisimmat ruukut kasveilla on vanhat ruukut! Samalla säästää rahaa ja luontoa. Meillä on pihavarastossa ruukkukomero, johon pesemme kaikki käytetyt ja uusien kasvien mukana tulleet ruukut. Siellä on taimiruukkuja ja pienistä kaktusruukuista isoihin piharuukkuihin asti. Silloin ei tarvitse ostaa ruukkuja ja tekee ekoteon, kun ei ota kasveille maitotölkkejä, viilipurkkeja, muovimukeja yms. Tästä lisää Ekologiset taimiruukut ja kierrätys -postauksessa.
Helppoja kasveja kasvatetaan itse...
Siemenestä kasvattaminen on niin ihanaa puuhaa keväällä, että lähes joka vuosi kasvatan jotain monivuotistakin. Valitsen niitä super helppoja ja mitkä sopii meidän pihalle. Kaikkia kasveja ei toki voi kasvattaa siemenistä ja osa on niin hidaskasvuisia, että ne kannattaa aina ostaa taimina. Sen sijaan perennoissa on kivasti näitä helppoja, kuten kuvan punahatut. Toivottavasti ne kukkivat jo ensi kesänä.
Olisi kiva kuulla, mitä puutarhan säästövinkkejä sinulla on ?
#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/nuukapuutarhuri/Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-3-penninvenytysta-ja-pinot-noiria/
Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraisuus-rakentamisessa-onko-sita/
Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu2021.html
Sateenkaaria ja serpettiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/03/lavatarhan-esittely-ja.html
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=2411
Vyöhyke 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/03/puutarhailua-vahan-huokeammin.htmlSarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/03/saastovinkkeja-puutarhaan.html
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/03/nuukailua.html
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-3/Caramellia https://caramellia.fi/maaliskuu2021/
Majalevo https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-3-sentti.html
Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=704
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com
Vyöhyke 4
Puutarhahetkiä https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/03/unelmana-omavaraisempi-elama-kierratys.htmlKorkeala https://www.korkeala.fi/saasteliaisyytta-tilanpitajasta-toiseen-ja-kolmanteen/
Vyöhyke 5
Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-saastovinkit.htmlPuutteela https://puutteela.com/?p=679
Vyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/03/01/3-kuluta-harkiten-osta-vahemman/Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi
Hirmuinen kasa ihania oksia! On siinä ehtinyt nähdä oravan poikineen tikkuja pätkiessään ;) Noista daalioista piti kysymän, että miksi ne otetaan maasta ylös talveksi? Onko se lajikeasia tai joku niksi? Muistelen lapsena lapsuudenkodin lähellä ollutta autiotaloa, jonka entisessä puutarhassa oli paljon keltaisia daalioita, tai ainakin mummo niitä daalioiksi kutsui. Niitä ei tietenkään kukaan nostellut talveksi ylös. Mieli tekisi itsekin daalioita laittaa pihalle, mutta en usko saavani itsestäni irti sitä, että ottaisin sipulit ylös syksyllä.
VastaaPoistaOksakasa on minusta niin kaunis, että sitä tulee kuvattua paljon. Itse asiassa se on lepäävä kompostikasa, jonka päällä on ne oksanpätkät katteena. Oksanpätkiä tulee kyllä monta saavillista pitkin kesää :)
PoistaDaaliat ei talvehdi ulkona täällä Suomessa eli niiden juurakot on pakko kaivaa syksyllä maasta ylös ja viedä kellariin. Jos ne jättää maahan, niin ne kuolee. Monilla kasveilla on omia kansanomaisia nimiä tai jollakin paikkakunnalla niille on muodostunut oma nimitys. Ehkä mummosikin kutsui jotain toista kasvia daaliaksi, vaikkei se oikeasti ollut daalia.
Yllättävän helposti ne tulee nostettua syksyisin maasta. Sillä varret menevät ensimmäisinä yöpakkasina niin rumiksi, että jo sen takia varret on kiva saada pois silmistä. Ja samalla nostaa lapiolla juurakot ylös ;)
Tuota itsekin epäilin, että olisiko se vaan mummon mielestä ollut daalia, muttei ollutkaan. Muistan itsekin ne kukat, kun niitä vuosikymmenen ajan tuli mummon kanssa sieltä haettua ja jokin daaliaa muistuttava se kukka oli, mutta näköisiäänhän on muitakin. Nyt sitten tietysti jään miettimään, että mikäköhän se monikerroksinen keltainen kukka oikeasti oli! Valtavana merenä ne kukkivat ja korkeuttakin oli melkoisesti, yli metrin varmasti, koska ylsivät oman pääni yli reippaasti.
PoistaTuo oksakasa ON kaunis! Kuin mörököllin maja <3
Mörököllin maja... ihana :) Täytyypäs kertoa tuo meidän Teräsleidille.
PoistaOlisikohan se kukka ollut kultapallo, joka kukkii loppukesällä. Kuivahkolla paikalla voi jäädä matalaksi, siis 1,5m korkeaksi. Muita kerrottukukkaisia perennoja ei tule nyt mieleen. Kultapallo on kyllä tosi yleinen vanhoilla pihoilla.
Teillä on niin ihanan yhteisöllistä tämä pihan laitto, tuon takia olisikin ihanteellista, jos useammatkin voisivat asua tuollaisissa itse hoidettavissa tai kollektiivi-tyyppisissä asunto-osakeyhtiöissä. On hirveän mukavaa, kun kerrot, mitä kukin tykkää tehdä.
VastaaPoistaTäälläkin kierrätetään kaikki mahdollinen.
Tässä auttaa paljon se, että ollaan hyvin sopuisia :) Meillä ei tule kinaa pihatöistä eikä muusta. Tällainen yhteisöllisyys myös helpottaa pihan hoitoa, sillä voi aina luottaa, että rankkoja hommia ei tarvitse tehdä yksin.
PoistaKierrätys on kyllä niin nykypäivää kuin olla ja voi! Onneksi!
Aivan huikea tuo daaliapenkki! Olen yrittänyt pysytellä kaukana daalioista. Niitähän on ziljoona lajiketta niin pelkään hurahtavani keräilyyn jos yhtään annan periksi tässä asiassa. Ja siinä sitä rahanmenoa vasta tulisikin kun ei pystyisi hillitsemään itseään daaliahankinnoissa :D
VastaaPoistaSe on kyllä paha, jos iskee daaliakuume. Sitä ei niin vaan paranneta ;)
PoistaMeillä noita vanhoja daalioita, silloin 30 vuotta sitten, oli vain muutama kappale. Ne lisääntyy hieman vuosittain ja viime kesänä ne olivat ennätysmuhkeita. Ne on tuossa kuvassa yhdessä rivissä ja silti versoja on noin leveälti. Ne oli tosi upeita! Nämä yksinkertaiset daaliat on muuten todella hyviä kasveja pölyttäjille ja perhosille. Se on yksi syy, miksi vaalimme näitä vanhoja oransseja :)
Olipa iloinen yllätys huomata, että olet mukana tässä yhteispostaussarjassa. Mä meinaan satuin aikoinaan sun sivuille, kun tutkin kuunvaikutuksia. Ostin juuri hetki sitten sun pihasuunnittelunverkkokurssinkin. Olen siinä vasta ihan alussa, mutta vaikuttaa lupaavalle :)
VastaaPoistaKiitos myös tuosta kompostitekstistä. Puutarhakompostin parantaminen on tämän vuoden projekteja ja ilolla otan kaikki vinkit vastaan. Laitoin siis linkin jo tallennukseen.
Kauniita maaliskuisia päiviä sinne :)
Kiva kuulla, että olet jo tuttu :) Meillä on tosiaan puutarhakomposteja hoidettu vuosia ja koko ajan opittu siinä samalla niiden hoitoa. Nyt viimeisimpänä kokeiluna viime kesänä oli biohiilen lisäys puutarhakompostiin. Odotan siltä tosi paljon, koska keittiöjätekompostori toimi niin yllättävän hyvin kovilla pakkasillakin biohiili lisäyksen jälkeen. Laitan kesämmällä juttua blogiin kuulumisia kokeilusta.
PoistaIhania kevätpäiviä sinullekin!
Hyviä säästö- ja kierrätysvinkkejä.
VastaaPoistaKiitos Katja :) Puutarhassa on aika paljon asioita, joissa on helppo säästää ja kierrättää. Ja sehän on tosi hyvä juttu!
PoistaHienosti olet saanut nuo daalian mukulat säilymään vuodesta vuoteen. Jospa ne edelleen ilahduttavat teitä kuten edellisinäkin vuosina.
VastaaPoistaHienoja vinkkejä, joilla säästää puutarhassa. Kiva, että nostit esiin myös tuon välineiden huoltamisen.
Sitä todellakin toivotaan, että vanhat daaliat jaksavat kasvaa jäljelle jääneistä mukuloista. Onneksi niissä oli juuripallukoita, jotka olivat ihan ehjiä. Eli toivoa on.
PoistaKiitos :) Työkalujen ja koneiden huoltaminen sekä säilytys sateelta suojassa pidentää kummasti niiden ikää. Meillä vanhin työkalu, jota käytetään edelleen, on vanha sirppi. Se alkaa olla jo arvokas työkaluna, ja edelleen erittäin kätevä.
Millä laitteella/menetelmällä seulot kompostimullan?
VastaaPoistaKompostimulta seulotaan ihan käsipelillä. Yleensä sitä mukaa, kun multaa tarvitaan. Viime keväänä Teräsleidillä oli sen verran ylimääräistä energiaa ja tekemisen puutetta, että innostui seulomaan koko kompostikasan kerralla, siis useampana päivänä.
PoistaKuva meidän seulontamenetelmästä tässä postauksessa https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/05/puutarhakompostin-kevathoito.html
Aikamoiset daaliat! Tuli mieleen noista ruukkujen säilyttelyistä, kun lapsuudenkotini oli laitettu myyntiin ja välittäjä kertoi kaikkien päivitelleen meidän varaston kukkaruukkuja. Olivat kuulemma olleet sitä mieltä, että eihän nyt kukaan pese ruukkuja ja säilö niitä siististi missään (kai ne olisi vain pitänyt heitellä jonnekin vajan lattialle sitten) - mutta nytpä huomaan, ettei me siis oltu ainoita järjestelmällisiä ruukunsäilöjiä!
VastaaPoistaHeh, kaikki ei ymmärrä ruukkujen tärkeyttä ;) Ruukkuvarasto on oikea aarreaitta, etenkin kun esikasvattaa taimia tai vaihtaa sisäkukkiin mullan. Aina löytyy sopiva ruukku ja riittävän paljon ruukkuja.
PoistaKuvan daaliat hyötyy selvästi biohiilestä, sillä niin komeaksi ne rehevöityi biohiililisäyksen jälkeen. Ja niiden mukulatkin kasvoivat isoiksi pallukoiksi.
Edelleen katson ihaillen daalioitanne. Mikäli ensimmäisen talven talvetus onnistui, niin täytyy etsiä toisen värinen perinnedaalia keltaisemme rinnalle, sen verran ihania nuo olivat.
VastaaPoistaIlman muuta etsi lisää daalioita, jos teillä on toimiva talvetuspaikka. Daaliat on helppoja ja varmoja kukkijoita. Ja niin kauniita :)
PoistaOnkin tullut oltua oltua ekoilija kun muutettin kukkaruukutkin. Nyt pitäisi kyllä jo saada uusia joten tänä kesänä taidan ostotaimia muutaman haalia (ihan vain ruukkujen takia).
VastaaPoistaKukkaruukut on niin tärkeitä, että ilman muuta ne otetaan muuttokuormaan mukaan :)
PoistaNiiden tärkeyden huomaa yleensä vasta sitten, kun ruukkuja ei ole silloin kun niitä tarvitsisi.
Näin jollain puutarhalla Ruukkujen palautus -laatikon, josta sai myös ottaa ruukkuja. Siinä oli sellainen kylttikin. Siis näin vinkkinä.
Ihanat daaliat! Minulla oli vuosia yli 20 daalianjuurakko, mutta yhtenä talvena ne kaikki homehtuivat kellarissa. Ei ole tullut hommattua lisää. Josko tänä keväänä...
VastaaPoistaVoi harmi, miten kävi daalioillesi. Meillä on kostea kellari, jossa riskinä on juurakoiden mätäneminen. Siksi talvetetaan ne nykyään lannoittamattomassa ja kalkitsemattomassa turpeessa. Se auttoi heti. Nykyään käydään ainakin kerran talvessa katsomassa, miten juurakot voivat. Silloin huomataan ajoissa tehdä jotain, jos on ongelmia. Pelataan siis varman päälle.
PoistaHommaa ihmeessä uusia daalioita, on ne niin helppoja ja kauniita :)