Sivut

lauantai 29. helmikuuta 2020

Unikot, ne helpot yksivuotiset

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Unikot eli ne helpot yksivuotiset kylvökukat on aina olleet meidän pihalla varmoja kukkijoita. Meillä on oikein perinteenä kylvää joka kevät jotain uutta yksivuotista unikkoa, ja tietysti myös vanhoja tuttuja.

Silkkiunikkoja, pioniunikkoja...

Lajikkeita on tosi paljon ja siten myös kukkien värejä. Selasin vanhoja kuvakansioitani ja noukin sieltä nämä kuvat. Eli ne ovat eri vuosilta. 
Nämä tummat unikot ovat kyllä sykähdyttävän upeita 😍



 Samoin tämä kirjava muhkeakukkainen pioniunikko, josta enemmän kuvia vanhemmassa postauksessa Se upein pioniunikko `Flemissh Antique`.

Alla oleva unikko on muistaakseni silkkiunikko. Osa näistä myydään ns. Mix-muotoisina lajikkeina eli siemenpussista tulee erivärisiä tai eri sävyisiä kukkia. Ne on aina jänniä.

Unikot eli ne helpot yksivuotiset kylvetään siemenistä...

Näitä yksivuotisia unikkoja (Papaver) kannattaa kylvää touko-kesäkuussa parin viikon välein, niin kukinta kestää pitkään. Runsaimmin nämä kukkivat aurinkoisella paikalla, tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Kuivalla paikalla kukat jäävät pieniksi ja kukkia tulee vähemmän.
Joka tapauksessa nämä onnistuvat aina, kunhan muistaa kylvön jälkeen kastella maata siihen asti, että taimet ovat kohtalaisen isoja.



Unikon siemenkodat ovat hyviä kuivakukkia...

Kun unikon kukka lakastuu, siitä alkaa muodostua siemenkota. Joillekin unikoille siemenkota kasvaa isoksi ja niitä käytetään paljon kuivakukkien kanssa.

Ja onhan ne kauniita kesäisissä kukkakimpuissakin.

Vuosien varrella olen saanut kuvien unikoiden siemenpusseista osan  Korpikangas Siemen-Fröltä blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille! Heillä onkin iso valikoima näitä yksivuotisia unikoita.

On myös monivuotisia unikoita...

Monivuotisia unikoita on useitakin. Maatiaisperenna idänunikko on näyttävä isoine kukkineen ja sitä näkee paljon vanhoilla pihoilla.  Siitä lisää Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot.

Lisää helppoja ja varmoja kylvökukkia...

Helpot ja varmat kehäkukat ovat suosikkejani joka kesä! Niistä etenkin ne matalammat lajikkeet, jotka kukkivat melkein pakkasiin asti. Sen lisäksi on tietysti muitakin, mutta niistä lisää myöehmmin.

Leppoisaa viikonloppua!

Terkuin Sari

tiistai 25. helmikuuta 2020

Eri orkideoille eri kasvualusta

Blogiyhteistyö - Biolan
Eri orkideoille on hyvin erilaiset kasvualustat. Tein tänään puikkokämmekälle ja perhosorkidealle kasvualustan vaihdon ja siinä samalla huomasi niiden ison eron. Yleensä kun orkidea ei näytä voivan hyvin, niin ensimmäisenä syytä etsitään juuristosta ja kasvualustasta. Eli kasvualustalla on iso merkitys!

Milloin on aika vaihtaa kasvualusta...

Kevät tai alkukesä on hyvä aika, jos siihen on tarvetta. Esimerkiksi jos on jokin ongelma kasvualustassa tai ruukku on täynnä juuria/puikkoja. Kukkivaa orkideaa ei häiritä kasvualustan vaihdolla, vaan odotellaan kukkien lakastumista.
Vähän kasvista riippuen, kasvualustan vaihto tehdään yleensä joka toinen vuosi.

Puikkokämmekän kasvualusta...

Siis vihdoinkin tänään pääsin tutkimaan sen upean viininpunakukkaisen puikkokämmekän juuristoa. Se ei pysynyt pystyssä ruukussaan ja uudet puikkojen alut olivat jotenkin kituvia. Syy huonoon vointiin selvisi heti, kun kasvin sai ruukusta pois. Vanha kasvualusta oli aivan liian tiivistä ja siten se pysyi märkänä pitkään. Sen huomasi hyvin, sillä olin eilen kastellut orkideat.

Juurten seasta oli helppo poistaa vanha huono kasvualusta ja aika pienet juuret tällä puikkokämmekällä olikin. Laitoin ohjeen mukaan puikkokämmekälle sopivaa kasvualustaa lasikulhoon ja sekoitin sen. Seokseen tuli männynkaarnan paloja, turvetta ja eniten valkoista perliittiä.

Perhosorkidealle erilainen kasvualusta...

Kuten kuvasta näkyy, perhosorkidealle tuli huomattavasti karkeampi kasvualusta. Siinä on paljon männynkaarnaa sekä lisäksi turvetta. Ja ruokalusikallinen biohiiltä. Sekoitin taas aineet lasikulhossa. 

Tämän orkidean juuriston keskeltä löytyi taimikasvatukseen liittyvä muovihässäkkä. Poistin sen, sillä juuret eivät kasvaneet sieltä.


Orkidean istutus ruukkuun...

Orkidea hyvin harvoin tarvitsee isompaa ruukkua. Joten nyt pesin vanhat ruukut ja istutin orkideat takaisin niihin. Istutuksessa kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa istuta orkideaa liian syvälle tai ettei se jää liian ylös. Usein entinen syvyys on hyvä.

Istutuksen jälkeen pyyhin lehdet pölystä, ja leikkasin kuivuneet kukkavarret pois. Vein ne sivupöydällä, pois suorasta auringonpaisteesta. Ehkä pidän niitä noin pari viikkoa sivupöydän hajavalossa.
En myöskään kastellut näitä vielä, sillä usein suositellaan, että kasvualustan vaihdon jälkeen kastelu kannattaa tehdä vasta parin päivän jälkeen. Näin siis teen nyt minäkin 😊

Suomen Orkideayhdistys suosittelee Biolanin Orkideakasvualustaa...

Tässä Biolanin Orkideakasvualusta pakkauksessa on erillisissä pusseissa männynkaarnan paloja, turvetta, perliittiä ja biohiiltä. Mukana on myös ohjeet yleisimpien orkideojen kasvualustasekoituksiin. Ohjeilla tein myös sille venuksenkengälle omanlaisen kasvualustaskoituksen. Ja selvästi voi siinä hyvin, kun kukki kahdella kukkavanalla joulu-tammikuun.
Olen saanut tämän Biolanin Orkideakasvualustan testaukseen Biolanilta.

Vanha puikkokämmekkä...

Vielä en ehtinyt vaihtaa vanhan puikkokämmekän kasvualustaa, joten homma jatkuu.

Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Perinteikkäät valkoliljat hurmaavat tuoksullaan

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula
Nämä perinteikkäät valkoliljat tuoksuvat ihanan vahvasti. Liljat kuuluvatkin suosikkeihini niin pihalla kuin näin sisällä maljakossa. Ja etenkin tuoksuvat liljat ja nämä trumpettikukkaiset. Näissä on jotain viehkoa ja historiallista.

Valkoliljat ja niiden hurmaava tuoksu...

Valkoliljojen tuoksu on niin ainutlaatuisen ihana, että tämä viikko on ollut kuin juhlaa. Ja ovathan ne tosi juhlavan näköisiä. Jo yksi valkolilja maljakossa on upea!
Edelleen näitä käytetään eniten surusidonnassa, tosin koko ajan lisääntyy muutkin käyttötarkoitukset. En yhtään ihmettele, sillä valkolilja on niin ylvään ja juhlavan oloinen. Minusta valkolilja sopii myös joulukukaksi tai vaikka itsenäisyyspäivään, etenkin nämä kotimaiset valkoliljat.


Veikeät Watch Up valkoliljat...

Nämä valkoliljat, joissa varrenpäässä on vain yksi kukkakello ovat tosi veikeitä. En aiemmin ole tiennyt, että näitäkin on tarjolla, ja Huiskulan Puutarhalta.

Sellofaania maljakkoon tueksi...

Valkoliljojen komeat kukat painavat sen verran, että yksi kukkavarsi kannattaa laittaa kapeaan yhdenkukanmaljakkoon. Minulla ei nyt tälle ollut sellaista, joten laitoin sellofaania maljakon yläosaan. Tämä on vanha konsti näihin kirkkaisiin lasimaljakoihin 😉
Vettä kannattaa muuten vaihtaa maljakossa parin päivän välein.

Valkoliljan tieteellinen nimi on Lilium longiflorum, ja tosiaan sen on pitkäkukkainen. Siis latinan kielen longiflorum tarkoittaa pitkät kukat.

Perinteikkäät valkoliljat Huiskulasta...

Nämä valkoliljat on kasvatettu Huiskulan Puutarhalla, Turussa. Heillä on pitkät perinteet näiden kasvatuksessa aina 1900-luvun puolesta välistä alkaen. Huiskulan Puutarha on Suomessa ainoa, joka kasvattaa valkoliljaa ympärivuoden. Kuulemma sitä toimitetaankin koko Suomeen, koska sen kukkakellot aukeavat hyvin. Nimittäin valkoliljat kerätään puutarhoilla aina nupullisina, ja Huiskulassa juuri ennen kuin nuppu aukeaa. Ulkomailta tulleiden esim. hollantilaisten valkoliljojen pitää kestää pidempää kuljetusaikaa, joten ne kerätään siellä puutarhoilla aiemmin eli tiukemmassa nupussa. Tämän takia kotimaisten valkoliljojen nuput aukeavat varmemmin. Ja ovathan kotimaiset myös ekologisempia, kun kuljetusmatka on lyhyt ja hävikki pieni 😊

Huiskulan valkoliljat sykähdyttävät minua aina senkin takia, että olen saanut käydä kasvihuoneessa, jossa ne kasvoivat. Kuulemma samassa huoneessa ne kasvatetaan edelleenkin 😍


Sain valkoliljat Huiskulasta blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille!


Upeaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

perjantai 21. helmikuuta 2020

Huonoin aika vaihtaa multa ja kylvää kuun mukaan

Nyt on huonoin aika kuun mukaan vaihtaa multa sekä kylvää kukkia ja vihanneksia. Sen sijaan nyt kannattaa valmistautua hankkimalla valmiiksi mullat ja ruukut. Sormet kyllä jo syyhyäisi multahommiin, mutta tämän loppuviikon päivät on tosi huonoja kasvien kaikenlaiseen istutustyöhön.

Orkideoille uusi kasvualusta...

Tänä kevään joudun vaihtamaan usealle orkidealle uuden kasvualustan. Ensimmäisen kuvan puikkokämmekkä on se uusi viininpunakukkainen joulukuulta ja sen juuristo näyttää tosi huonolta. Kasvi ei edes pysy pystyssä, joten tällä on kiire. Eli hommaan heti maanantai aamulla. Siitä taidan laittaa ihan oman postauksen, niin ajankohta jää tänne muistiin ja ehkäpä siitä on myös apua jollekin.

Pelargonien leikkaus ja mullanvaihto...

Alku viikosta myös rungollisille pelargoneille pitäisi vaihtaa multa, tai siis sammal. Nehän kasvavat Kasvusammaleessa, joka on 100% sammalta. Taidan kokeeksi jättää ainakin yhden niistä kasvamaan vanhaan sammaleeseen. Samalla aioin leikata kaikkien niiden varret lyhyemmiksi. Alla tänään otettu kuva.

Huono aika myös taimien koulintaan...

Loppuviikko on myös huonoin aika pienten taimien koulintaan. Nämä narsissitupakan taimet ovat vielä tosi pieniä, joten koulimisella ei ole mikään kiire. Voi olla, että teen sen maaliskuun alussa tai lopussa, ja tietysti tarkalleen kuun mukaan hyvän päivänä. Siten ne lähtevät juurtumaan ja kasvu on vahvaa. 

Daalian taimet itivät hyvin sammalnapeissa...

Alla kuva daalian taimista sammalnapeissa, jotka myös ovat 100% rahkasammalta. Siemenet itivät hyvin ja taimet saavat kasvaa näissa napeissa vielä ainakin kuukauden verran.
Ja vinkiksi niille lukijoille, jotka ovat verkkokurssilla, niin siemenet kylvettiin tämän helmikuun "Puutarhurin työpäivänä" 😊

Lisää vinkkejä ja ohjeita taimikasvatukseen...


Miksi nyt on huonoin aika vaihtaa multa ja kylvää?

Tähän loppuviikkoon osuu useampikin huono tekijä kuun mukaan. Moni on kuullut ns. viimeisistä päivistä eli hävityspäivistä. Ne on siis nyt, joten olisi hyvä aika kitkeä ja hävittää kasveja. Se jo kertoo, että silloin näihin istutuspuuhiin ei kannata ryhtyä vaan odotella parempia päiviä.

Hyvä aika vaihtaa multa, koulia ja kylvää kukkia ja vihanneksia

24.2.-8.3.2020


Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Suojataanko kasveja nyt vai ei?

Suojataanko kasveja nyt vai ei, kun ensi viikolle on luvassa pakkasia. Piti ihan käydä eilen kiertelemässä pihalla ja tutkimassa, miten kasvit voivat. Muutama talventähti oli jo nupulla. Jotenkin hassua. Näitä emme kyllä aio suojata! Mutta sen sijaan huolettaa puupioni. Tämä talvi on todennäköisesti sille aika rankka.

Puupioni suojataan pakkasilta...

Siinä upeassa puupionissa eli puuvartisessa pionissa on silmut jo puhjenneet pieniksi lehtitupsuiksi. Lisäksi osa varsista näyttää kuolleelta. Aiemmin olemme suojanneet sen talvisuojaturpeella ja pakkaspeitteellä, pakkasten saavuttua. Mutta nyt niitä pakkasia ei ole ollut, joten talvisuojia ei ole laitettu.
Eli aika todennäköisesti laitamme sille pakkaspeitteen ennen pakkasia, mikäli sää todella pakastuu.
Samoin ryhmäruusuja emme ole vielä suojanneet ja niissä on nyt pienet lehtien alut. Tosin se ei haittaa, vaikka ryhmäruusujen varret paleltuisivat. Ne lyhennetään joka tapauksessa. Eli ryhmäruusut suojataan, jos tulee kovempi pakkanen. Siitä lisää Talvisuojaturvetta ryhmäruusuille.

Alppiruusut ja tuijat suojataan...

Alppiruusut ja nuoret tuijat täytyy muistaa suojata kevätauringolta nyt, mikäli maa on jäässä. Me kokeilimme pitkällä metallipiikillä meidän pihan maata ja se oli sula. Ei siis tarvitse suojata tätä liian aurinkoisella paikalla kasvavaa alppiruusua 😊
Ohjeita suojaukseen Nyt on suojattu kevätauringolta tuija, kartiovalkokuusi ja rodo.

Sipulikukkia ei ehkä suojata...

Lumikellot jo melkein kukkivat ja ensimmäisistä krookuksista pilkistää jo nupun alut. Niitä emme tule suojaamaan. Sipulikukat kestävät pakkasia hyvin, mutta auenneet kukat voivat mennä pilalle.

Auenneita kukkia on onneksi vain muutamalla syksyllä kukkivalla turkinmyrkkyliljalla. Ne ovat kukkineet nyt todella pitkään.

Talvenarat sipulikukat voi vaatia suojausta...

Sen sijaan talvenarkoja sipulikukkia voi joutua suojaamaan, jos ne ovat jo nousseet näkyviin. Meillä niitä on kalvaspikarililja, josta ei näy vielä alkuja ja sitten matalat kurjenmiekat, mitkä ovat sipulikukkia. Kuvasta hyvin näkee, miten ne ovat jo nousseet maanpinnalle. Nämä hieman huolettavat. Eli jos tulee kovia pakkasia, niin aioin peittää ne talvisuojaturpeella varmuuden vuoksi.

Rusakot, metsäkauriit ja fasaanit...

Jouduttiin taas laittamaan kanaverkkoa jouluruusujen suojaksi. Papanoista päätellen rusakko on syönyt jouluruusuilta lehtiä tosi paljon, ja osa nupuista on hävinnyt. Metsäkauriin jälkiä ei ole näkynyt pihalla pitkään aikaan, eli syöjä on rusakko.

Samoin näsiän taimi piti suojata syksyllä, koska sen uudet versot oli taas syöty. Taimi on ollut jo monta vuotta pihalla, mutta aina rusakko on syönyt sen tapeille. Kivasti näsiä silti kukkii, ja aika pian jos sää jatkuu näin lämpimänä.


Eli ei siis auta muu, kuin seurata pitkää sääennustetta ja varautua laittamaan talvisuojat nopeasti. Siis mikäli tänne etelään tulee vielä pakkaset.

Mitenkäs teillä, onko tuijille tai puupioneille tai muille laitettu jo talvisuojauksia?



Ei kylvöjä, ei mullanvaihtoa, ei pistokkaiden ottoa...

Nyt on kuun mukaan huono aika vaihtaa kasveihin mullat tai kylvää. Eli odotan malttamattomasti ensi viikkoa 😊
Tällä viikolla on myös tosi huono aika leikata pihalla aitoja, pensaita ja puita, pienenä vinkkinä. Puutarhanhoidon ajoittamisesta kuun mukaan löytyy lisää täältä blogista ja verkkokurssilta.



Mukavaa viikon jatkoa!
Terkuin Sari

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Vahapapu onnistuu aina

Vahapapu onnistuu aina kasvimaalla ja sen kasvatus on helppoa, jopa meidän kuivahkossa maassa. Biohiilen lisäyksen jälkeen sadon määrä on tietysti kasvanut. Mikä on huippu juttu! Maultaan vahapapu on miedon maukas verrattuna vihreisiin pensaspapuihin. Niistä siis syödään keltaiset palot kokonaisina.

Vahapapu on keltainen...

Vahapavut kuuluvat tarhapapuihin ja niiden palot ovat keltaisia. Niiden kasvusto on matalaa eli noin polvenkorkuista, joten emme ole koskaan tukeneet niitä. Senkin takia ne ovat helppoja.
Sen sijaan korkeaksi kasvavia salkopapuja on myös keltapalkoisina ja ne pitää tukea!
Pavut on iso ryhmä ja niissä on paljon jalostettuja lajikkeita, joten saa olla kyllä tarkkana, että ostaa tätä matalaa vahapapua. 

Paljon muitakin papuja...

On siis paljon muitakin papuja, kuten kuvassa paksut härkäpavut ja mustat pensaspavut. Ohuet vihreät pensaspavut ovat niitä tuttuja kaupan pakastealtaista. Meillä keltaiset vahapavut on muuten isompikokoisia kuin kuvan pavut. Se voi olla lajikeominaisuus tai meillä on parempi kasvupaikka 😊

Vahapavun kasvatus onnistuu aina...

Olen aiemmin kirjoitellut meidän kasvimaan varmoista kasveista, ja vahapapu kuuluu ehdottomasti niihin. Se on joka vuosi tuottanut hyvän sadon, oli sitten sateinen kesä tai kuiva kesä.
Tärkeää on muistaa kylvää sen siemenet lämpimään maahan. Jos maa on liian kylmää, siemen mätänee. Meillä täällä eteläisessä Suomessa, siis Nurmijärvellä, kylvämme sen vasta kesäkuun alussa. Se ehtii tehdä loistavasti satoa, ennen syksyn kylmiä kelejä ja pakkasia.

Espanjansiruetanat riesana...

Kuten alla näkyy, niin espanjansiruetanat syövät itäneet taimet heti. Siksi meillä onkin kasvimaan ympärillä se etanaeste. Kuvassa on siis rivi vahapavun alkuja, joista vain yhteen taimeen jäi lehdet jäljelle, muut lehdet siruetanat olivat syöneet illan ja aamun aikana. Ne kyllä syö muitakin alkuja, ei pelkästään näitä papuja.

Aurinkoisella paikalla hyvä sato...

Pavut kannattaa kasvattaa aina aurinkoisella paikalla, jotta ne kukkivat hyvin. Vain siten tulee paljon pavun palkoja. Vahapavuthan syödään palkoineen päivineen eli syötävää tulee paljon.

Alla oleva kuva on viime kesältä, jolloin meidän alueella ei tullut edes ukkossateita eli oli ennätyksellisen kuivaa. Muutaman kerran pavut kärsivät kuivuudesta ennen kastelua, ja se näkyi lehdissä ruskeina laikkuina. Onneksi se ei vaikuttanut satoon.


Vahapavun kasvatus...

Mullan on hyvä olla ravinteikasta ja tarvittaessa kalkittua eli vanhaa maata parannetaan kuun mukaan ajoittaen. Jos käyttää uutta säkkimultaa, niin siihen ei tarvitse lisätä mitään.

Siemenet kylvetään maan lämmettyä eli esim. kesäkuun alussa kasvavalla kuulla, siemenpussin ohjeiden mukaan. Multaa kastellaan aluksi usein, jotta multa ei pääse kuivumaan. 
Voi olla, että heinäkuussa tarvitsee antaa lisää lannoitetta tai sitten ei. Me olemme lannoittaneet pienellä määrällä. Ja kuivana kautena kastellaan multaa, tosin meillä vain alkukesällä. Loppukesällä olemme lopettaneet kastelun, koska kasvimaan mullassa on biohiiltä.

Sitten vain odotellaan, että pavut kellastuvat ja ovat valmiita kerättäväksi. Satoa saa kerättyä joka viikko parikin kertaa.
Helppo kasvi siis kasvattaa. 😊

Vahapapu sopii pakastettavaksi...

Suurin osa vahapavuista meillä pakastetaan, lyhyen keittämisen jälkeen. Niitä on sitten kiva ottaa ruuanlaittoon. Monet aina kysyvät miten käytämme niitä, niin ihan keitoissa ja ruuan lisukkeena, siis keitettynä. Papuja ei voi syödä raakana.
Itse pidän vahapavun miedosta mausta, vaikka voin kera.

Kasvimaan suunnittelu on jo käynnissä... ja taas vahapapua on suunnitelmassa paljon.

Vauhdikas kevät ja kesä tulossa...

Tämän tyyppiset varmat ja helpot kasvit sopivat nyt hyvin meille, sillä keväästä ja kesästä on tulossa aika vauhdikas. Kuten ehkä jo olette huomanneet, niin en ihan heti pääse vastaamaan kommentteihin. Vastaan niihin kyllä 😊
Minulla on nyt tosi mielenkiintoisia suunnittelutöitä ja kursseja. Ja näiden töiden lisäksi jatkan taas fengshuin opiskelua. Se tuo lisäjännitystä, sillä opiskelutapa on ihan uudenlainen, suorastaan moderni.... ja hykerryttävän mielenkiintoinen.
Joten todennäköisesti kirjoittelen keväällä taas lisää fengshuista tännekin. 

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

perjantai 14. helmikuuta 2020

Anopinkieli - helppo ja pitkäikäinen viherkasvi

Anopinkieli on helppo ja pitkäikäinen viherkasvi, siis ekologinen. Olen vasta nyt ihastunut tähän perinteiseen noiden "piikkipuskien" myötä. Siinä on ihan omanlaista viehätystä. Ja anopinkieli sopii hyvin reissaajalle sekä kiireiselle, sen helppohoitoisuuden takia.  Niitä on yllättävän paljon erinäköisiä lajikkeita, kuten kuvassa jo kaksi ihan erinäköistä.

Perinteinen anopinkieli...

Anopinkielistä on eri lajeja ja lajikkeita. Tämä minun uusi taitaa olla se aika perinteinen anopinkieli (Sansevieria trifasciata). Enpä olisi uskonut, että ihastun tähän, sillä ennen pidin tätä yhtenä rumimmista viherkasveista. Näin keltareunaisena tämä on kyllä aika ihana. Sille vain pitää hankkia painavampi ruukku, jotta se pysyy tukevasti pystyssä. Sen lehdet ovat nimittäin tosi painavat ja hiekkamulta kuivana kevyttä.

Erikoisempi keihäsanopinkieli...

Nämä erikoisemmat keihäsanopinkielet (Sansevieria cylindrica) ovat olleet minulla jo neljättä vuotta. Tosin tämä sen nimi hieman epäilyttää.
Nämä kasvavat koko ajan rehevämmiksi ja pidemmiksi. Minusta nämä ovat super söpöt, vähän kuin siilit 😊

Tällaiselta ne näyttivät uutena pienissä muoviruukuissaan. Eli niille on jo kerran vaihdettu isommat ruukut. Niissä ne pärjäävät ainakin kesään asti, koska parhaiten anopinkielet viihtyvät ahtaassa ruukussa.

Edit - Matala ja veikeä anopinkieli...

Nyt myöhemmin vasta huomasin, että onhan minulla vielä yksi anopinkieli. Se on kyllä ihan oudon näköinen anopinkieleksi.... mutta niin ihanan veikeä. Tällä ei ole vielä suomenkielistä nimeä, vain se tieteellinen nimi (Sansevieria ehrenbergii).
Tämä on siis tosi matala. Kuvassa sen takana on keihäsanopinkielen ruukku.

Anopinkieli on pitkäikäinen viherkasvi

Anopinkieli onkin pitkäikäinen viherkasvi ja siksi hyvä ekologinen vaihtoehto huonekasveista. Tavallisen näköinen anopinkieli on myös perinteinen huonekasvi aina 1900-luvun alusta alkaen. Ne anopinkielet kasvoivat korkeiksi eli olivat isoanopinkieliä.
Nämä minun anopinkielet ovat kapealla ikkunalaudalla, missä kesällä on todella kuuma. Hyvin ainakin keihäsanopinkielet ovat viihtyneet, joten ehkäpä tuo uusikin.

Anopinkieli on helppo eli hoito-ohjeet...

Anopinkieli viihtyy puolivarjossa sekä yllättävän aurinkoisessa ja hämärässäkin paikassa, huoneenlämmössä. 
Sitä kastellaan aina vasta sitten, kun pintamulta on selvästi kuivahtanut. Jos multa on jatkuvasti märkää tai aluslautaselle jää vettä seisomaan, niin kasvi kärsii heti. Anopinkielen lehtisuppiloon ei myöskään saa mennä vettä.
Mietoa lannoitetta annetaan kastelun yhteydessä kesäkautena noin parin viikon välein.
Ruukku vaihdetaan hieman isompaan vasta silloin, kun ruukku käy ahtaaksi. Ja mullaksi sopii hiekkapitoinen kaktusmulta.

Lisää hoito-ohjeita Viherkasvien luonnonmukainen hoito -postauksessa.

Muita helppoja viherkasveja...

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari
   

keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Kuukalenteri ajoittaa puutarhatyöt, ja aikaa säästyy

Kuukalenteri ajoittaa puutarhatyöt ekologisessa ja luonnonmukaisessa puutarhanhoidossa. Kun kokeilee kuun mukaan ajoittamista, niin näkee nopeasti, miten paljon siitä on käytännön hyötyä. Se selittää myös, miksi sen suosio kasvaa kohisten. Ja lähes kaikki ovat olleet ihastuksissaan myös siitä, että kuun mukaan ajoittaminen säästää aikaa.

Omenapuiden ja hedelmäpuiden leikkaaminen...

Kohta puoliin on taas omena- ja päärynäpuiden kevätleikkaus ajankohtaista. Jos ne leikkaa kasvavalla kuulla, niin odotettavissa on runsas vesiversojen kasvu. Tietää siis taas lisää leikattavaa. Eli silloin ei ole hyvä hedelmäpuiden leikkausaika. 
Hyviä hedelmäpuiden leikkauksen ajankohtia on useita niin keväällä kuin heinä-elokuussakin. Päivät voi katsoa tosi tarkkaan, jopa niin, että kukkien ja hedelmien sato pitäisi perinnetiedon mukaan olla suurempi. 

Kuukalenteri ajoittaa kylvöt, istuttamiset ja mullanvaihdot...

Olen tehnyt erilaisia kylvötestejä kuun mukaan tosi paljon. Niissä selvästi tulee aina esiin se, että parhaiten itäneet ja kasvuun lähteneet kasvit on kylvetty tai istutettu parhaana ajankohtana kuun mukaan. Se on tietysti kasviryhmän mukaan eli porkkanalle vähenevä kuu ja pelargonille kasvava kuu. Ja vielä kun valitsee tarkemmin päivät eli parhaat, niin onnistuu parhaiten. 
Vaihtoehtoja on siis useita. On ne parhaat päivät kyseiselle kasville, sitten yleishyvät päivät ja sitten on ne päivät, jolloin vielä kannattaa istuttaa. Huonoina päivinä en itse enää suostu kylvämään tai istuttamaan. 
Näin kuun mukaan tarkemmin ajoittamalla pääsee helpommalla kasvin hoidossa eikä tarvitse tehdä uusintakylvöjä.
Lisää aiheesta Esikasvatus kuun mukaan 

Rikkaruohojen ja vesakon torjunnassa ajoittaminen on super tärkeää...

Ehkä kaikkein selkein ajansäästö tulee kitkemisen ja vesakon raivauksen ajoituksessa kuun mukaan. Sillä niin iso ero on lopputuloksessa, jos kitkee hyvänä kitkemispäivänä, verrattuna tosi huonoon kitkemispäivään. Eli säästyy hurjasti aikaa ja samalla rikkaruohot vähenevät pienemmällä työllä. Ehkäpä siksi niin rakastan kitkemistä 😍
Tästäkin olen kirjoitellut aiemmin eli Rikkaruohojen hävitys tehokkaasti  sekä  Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä.  

Kuukalenterista hyötyä myös muissa pihatöissä...

Sitten on vielä paljon muita pihatöitä ja sisäkasvien hoitoa, mitkä kannattaa tehdä kuun mukaan ajoittaen. Yksi näistä on tietysti kompostin ja kompostorin hoito. Esimerkiksi juuri eilen ja tänään oli hyvä päivä kompostorin talviajan tyhjennykseen tai pintaosan sekoittamiseen. 
Kuukalenteri antaa siis rytmin kompostien hoitoon ja ne tulee siten hoidettua säännöllisesti. Ja tuloksena saa vuosittain hyvää multaa.

Kasvien kastelu kuun mukaan eli #kastelupäivät on myös koettu erittäin toimiviksi. Tällöin sisäkasvit alkavat voida paremmin ja ötököitä on vähemmän.

Koettua tietoa, ei siis uskon asiaa...

Olen kirjoitellut tästä aiemminkin monta kertaa, mutta päätin kirjoittaa nyt vielä uudelleen. Nimittäin muutama ihana blogin lukija otti puheeksi tämän "oudon kuuhulluuden", kun nähtiin kasvokkain. Olivat ihmetelleet, mutta eivät olleet rohjenneet kysyä täällä blogissa 😊

Eli kuun mukaan ajoittaminen on todella vanhaa perinnetietoa eli kansanperinnettä. Sitä on käytetty ympäri maapalloa tuhansia vuosia. Meillä Suomessa tämä perinne katkesi silloin, kun tuli koneet ja väkilannoitteet, eikä enää oltu niin "luonnon armoilla".

Puutarhaterkuin Sari


Ps. Koska pidän paljon kursseja harrastelijoille, niin tein tästä kuutiedosta puutarhanhoidossa myös Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin. Siellä selitetään, mikä ero eri päivillä on ja mitä ehdottomasti kannattaa välttää. 
Verkkokurssilla on myös oma suljettu facebook-ryhmä, johon tulee jatkuvasti ajankohtaisista puutarhatöistä yms. muistutteluja. Lisätietoja kurssista löytyy Puutarha Studion sivuilta.