Sivut

tiistai 30. maaliskuuta 2021

Sammalkasvualusta hyvä kylvöihin ja kasveille

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Sammalkasvualusta on minulla ollut pitkään käytössä sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Siinä onnistuu niin siementen kylvöt, taimikasvatus kuin ruukkukasvit. Sen yksi hyvä ominaisuus on se, että kasvien juuret saavat sammaleesta otettua kosteutta, vaikka sammal näyttää jo kuivalta. Kuvassa isompi juuripaakku on rungollisen pelargonin, jonka lehdistö oli hyvin terhakas kuvaushetkellä, vaikka sammal näytti kuivuneelta. Alempi kasvi on värinokkosen pistokastaimi kastelun jälkeen. Näin tummaksi sammal muuttuu kastuessaan. 
Onkin aina hyvä antaa sammalkasvualustan pinnan kuivahtaa ennen jokaista kastelukertaa.


Sammalkasvualusta on ilmavaa...

Toinen sammalkasvualustan hyvä ominaisuus on sen ilmavuus. Kasvien juuret eivät viihdy tiiviissä kasvualustassa ja osa jopa kärsii heti. Tiivis kasvualusta pysyy liian märkänä, jolloin varsinkin herkkäjuuriset eivät sitä kestä.
Alla kuva parvekkeen kerrottukukkaisesta kesäbegonioista, jotka oli istutettu Biolan Kasvusammaleeseen. Ne viihtyivät siinä tosi hyvin, vaikka parveke oli välillä kuuma. Siirsin ruukun talveksi valoisalle ikkunalle ja siinä ne talvehtivat ja jatkoivat keväällä kasvuaan, edelleen samassa sammalkasvualustassa.
Olen huomannut, että sammalkasvualusta pysyy hyvässä ja ilmavassa kunnossa pitkään, mikä on iso etu kasvin näkökulmasta.

Nykyään istutan myös amarylliksen sipulit sammalkasvualustaan, sillä näyttävät kasvavan ja kukkivan siinä hyvin. Olen säilyttänyt ne joululta ja syksyisen lepokauden jälkeen ne kasvattavat uudet kukkavanat. Nytkin pari myöhään herännyttä sipulia tekee nuppuja. Kuvassa Kasvusammaleessa kasvava suosikkini Amaryllis `Picotee` parin vuoden takaa.
Näiden kastelu kannattaa ehdottomasti tehdä lautasen kautta ja pintasammal saa olla kuivaa koko ajan. Amarylliksen juuret on nimittäin ruukun alaosassa.

Sammalkasvualusta Biolan Kasvusammal on käyttövalmista...

Biolan Kasvusammal on siis hienonnettua rahkasammalta, joka on lannoitettu ja kalkittu käyttövalmiiksi. Moni miettii, onko se hapata, koska sammal on korjattu suosta. Kasvusammaleen pH on 6,2 siis tavallisille kasveille juuri sopivaa.

Sammalnapit hyviä kylvöihin ja taimikasvatukseen...

Kylvän nykyään siemenet Biolan Sammalnappeihin tai hajakylvönä Kasvusammaleeseen. Siemenet itävät nopeasti ja taimet kasvavat hyvin, koska juuret saavat sammaleesta tasaisesti tarvitsemaansa kosteutta. Kylvöissä tasainen kosteus onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotta kasvatus onnistuu. 
Myös pistokkaita on kätevä laittaa sammalnappeihin, kunhan vaikka lyijykynällä tekee ensin sammalnapin keskelle isomman kolon.

Sammalkasvualustassa on myös se etu, että taimia ei ole kiire istuttaa isompiin ruukkuihin. Kasvit näyttävät viihtyvän hyvin pienessäkin ruukussa, ehkä taas sen takia, että ne saavat sammaleesta vettä, vaikka sammal onkin jo aika kuivaa. Pienen ruukun ongelmahan on aina se, että multa kuivuu siinä tosi nopeasti ja kasvin lehdet alkavat nuokkua. Tätä ongelmaa ei ole sammaleen kanssa.

Alla kuva siemenistä kasvatetuista pelargonin taimista sammalnapeissa, kun otin ne pois pienoiskasvihuoneesta. En ollut ehtinyt istuttaa pelargonisammalnappeja omiin ruukkuihinsa aikaisemmin. Taimet kasvoivat siitä huolimatta todella hyvin. Ne oli helppo erotella, vaikka kuvasta sitä ei ehkä uskoisi.
Sammaleen yksi hyvä ominaisuus on myös se, että se ei sotke käsiä ja pöytää.

Sammalkasvualustassa kasvit kasvaa hyvin...

Kerran tomaatin taimista jäi yksi ylimääräinen sisälle aurinkoiselle ikkunalle. Siitä kasvoi näin komea pienessä ruukussaan, sammalkasvualustassa. Toki olin kastellut ja lannoittanut sitä säännöllisesti. Kuvassa se on tuettuna ovenkahvaan. Tämä kuva kertoo, miten hyvin kasvit kasvavat sammalkasvualustassa.

Kasvualustasammal on myös muiden multien yksi raaka-aine...

Biolan Puutarhan Sammalmulta, Biolan Kasvusäkki, Biolan Kylvö- ja Taimimulta sekä Biolan Yrttimaa sisältävät myös kasvualustasammalta. Mikä tuo näihin multiin sammaleen hyvät ominaisuudet. Multatuotteiden tarkemmat tiedot löytyvät Biolanin sivuilta.

Sammal on tulevaisuuden ekologisempi kasvualusta...

Kasvualustojen turpeelle etsitään korvaavaa raaka-ainetta ihan ympäri maailmaa. Usein ei tule ajatelleeksi, että turpeen nosto soista hävittää suon kokonaan ja sen lisäksi turpeen nosto aiheuttaa ojituksen myötä päästöjä lähialueen vesistöihin . Suo ei myöskään silloin enää toimi hiilivarastona. On siis hyvin ymmärrettävää, että turpeelle etsitään ekologisempia vaihtoehtoja. 
Kookoskuitukasvualusta on ymmärtääkseni myös epäekologista, koska sen kasvualustaksi valmistus vaatii paljon puhdasta vettä alueilla, joissa sitä on muutenkin vähän käytettävissä.

Sen sijaan rahkasammal on yksi erittäin hyvä vaihtoehto. Kun rahkasammalta korjataan suosta, niin katkenneen rahkasammaleen versoista alkaa kasvaa uutta kasvua. Suo jää siis suoksi. Vaikka korjuun jälkeen suo on ensimmäiset vuodet erinäköinen, niin rahkasammal kasvaa siihen kuitenkin takaisin. Samalta suolta voi korjata rahkasammalta noin 30 vuoden välein, jolloin se on riittävän pitkäversoista.

Parhaillaan työryhmä päivittää rahkasammaleen korjuun oheistusta, jota alan yritykset noudattavat. Tavoitteena on korjataan rahkasammalta vastuullisesti eli vain ihmisen jo ojituksella muuttamilta soilta sekä sellaiselta korjuusyvyydeltä, että rahkasammal uusiutuu nopeasti.

Kevätterveisin Sari


sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Uusia ja erikoisempia pääsiäiskukkia

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Ihania uusia ja vähän erikoisempia pääsiäiskukkia näin pääsiäisviikon alkuun. Kivasti nykyään näissä narsisseissa löytyy paljon vaihtoehtoja, jos vaikka keltainen narsissi ei niin innosta. Nyt huomaan kerrottujen narsissien viehättävän minua eniten ja tietysti myös hurmaavasti tuoksuvat hyasintit kuuluvat suosikkeihini, näin pääsiäisenä sekä kevätkukkina.

Uusia persikanvärisiä pääsiäiskukkia...

Nämä persikanväriset hyasintit ovat veikeitä. Ne on vaaleanpunaisia, joissa on jännä kellertävä vivahde. Sopivat täydellisesti yhteen saman sävyisten narsissien kanssa. Tämä värisävy onkin ollut jo pitkään trendikäs kukissa. Väri on niin jännä, että se kiinnittää huomioita ja vähän väliä niitä tulee ihailtua. Narsissin lajikenimi on `Apricot Swirl`.


Lilanvalkoinen rimpsureunainen saintpaulia kivasti korostaa persikkaista sävyä 😊


Erikoisempia kerrottuja narsisseja...

Nämä kerrotut narsissit ovat myös tosi kauniita, etenkin tämä kuvassa näkyvä. Näissä on tiettyä raikkautta ja persoonallisuutta. 


Sipulikukat yöksi viileään....

Sipulikukkien kukinta kestää pidempään, jos vie ne yöksi viileään. Tai jos tekee asetelman lasikuistille, lasitetulle terassille tai parvekkeelle, mihin ei tule pakkasta. Pienikukalliset tete-narsissit kestävät kuulemma jopa -10 astetta, jos ne on tottuneet olemaan viileässä. Todennäköisesti nämäkin kestävät pienen pakkasen, ensin viileään totutettuna. 

Itse vien nämä parvekkeelle viimeistään illalla ja otan takaisin sisälle vasta torstaina, sillä alkuviikolla on niin paljon touhua, ettei kukaan ehdi niitä sisällä ihastella.


Kangasnauhalla tiiviimpi kukkamätäs...

Sidoin näiden narsissien ympärille löyhästi nauhan, jotta saan ne mahtumaan pienelle parvekkeen pöydälle. Tämä on hyvä konsti myös silloin, jos tuntuu, että ruokapöydässä narsissin lehdet taipuvat liikaa alaspäin ruokaan. En muuten olisi uskonut, että pääsiäisenä käytän joulunauhoja... ja näyttää hyvältä  😊 


Sain nämä narsissit ja hyasintit Huiskulasta, kiitos siitä heille! Ne on kotimaisia eli kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla, joka kuuluu maamme suurimpiin puutarhoihin. Heidän kukkiaan on myynnissä ympäri Suomea.


Lisää postauksia pääsiäiskukista...


Leppoisaa palmusunnuntaita!


Kevätterveisin Sari

lauantai 27. maaliskuuta 2021

Ruukun vaihto pelargonille ja leikkaus

Ruukun vaihto rungolliselle pelargonille on nyt vihdoinkin tehty. Talvella se putosi ikkunalaudalta lattialla ja sen saviruukku meni täysin palasiksi. Siitä asti se on joutunut olemaan väliaikaisessa muoviruukussa, ja ihan vinossa. Uskomattoman sitkeitä nämä pelargonit. 

Rungollisen pelargonin leikkaus...

Ikkunalla talvehtineet pelargonit ovat siis olleet hyvässä lehdessä läpi talven. Ne olisi voinut leikata jo aikaisemminkin, mutta ehdin nyt vasta puuhaan. Leikkaan ja vaihdan mullat aina kuun mukaan, kasvavalla kuulla. Koetan valita sieltä niitä parhaimpia päiviä, niin juurtuvat ja kukkivat hyvin.
Leikkasin ensin kuolleet versot pois. Niitä oli onneksi vain muutama. Samoin kukat poistin, mutta en nuppuja. Koska haluan näistä reheviä, niin en nyt lyhentänyt kaikkia versoja. Sen verran leikkasin, että oksia jäi tasapuolisesti kummallekin puolelle runkoa. Silloin se pysyy hyvin pystyssä. Lisäksi poistin muutamia lehtiä.


Ruukun ja mullan vaihto pelargonille...

Onneksi meidän lähikaupasta löytyi tätä juuri sopivaa ruukkukokoa. Pesin ruukun ja liotin sen vedessä, mikä on tapana tehdä näille saviruukuille ennen istutusta. Ruukun pohjalla oli aika iso reikä, joten laitoin pohjalle sanomalehden palan. En siis käytä pohjalla kevytsoraa tai muuta, sillä liikakasteluvaaraa ei noissa saviruukuissa ole.

Kevyesti rapsutin vanhaa multaa pois juuripaakun päältä, sivusta ja pohjalta. Sen jälkeen laitoin ruukun pohjalle uutta sammalkasvualustaa ja pelargonin ruukkuun. Sammalta tuli tietysti myös juuripaakun ja ruukun väliin. Koska ruukun ja juuripaakun väli oli tosi kapea, sammalta oli helppo tökkiä alaspäin lusikan varrella. Lopuksi laitoin juuripaakun päälle ohuen kerroksen sammalkasvualustaa. Sitten olisikin voinut kastella, mutta kastelen ehkä vasta huomenna, sillä olin esikostuttanut sammaleen.
Pidän näitä nyt muutaman päivän pois auringonpaisteesta, niin toipuvat rauhassa mullan vaihdosta.

Tämän suoremmaksi en runkoa saanut. Oikeastaan se on juuri sopivasti vinossa, niin näyttää rennon  kotoisalta 😊

Litteitä nämä ikkunalla talvehtineet pelargonit...

Näitä rungollisia pelargoneja on kaksi jäljellä. Nämä on ne, jotka kylvin siemenistä ja leikkaamalla pidin ne rungollisina. Alun perin niitä oli enemmän, mutta säästin vain nämä. 
Ne talvehtivat kapealla ikkunalaudalla, joten niiden täytyy olla litteitä, vaikka ovat leveitä. Alla kummatkin kuvat ovat samasta pelargonista ennen leikkaamista.

Talvella ikkunalla niiden on todellakin oltava litteitä eli ruukun levyisiä 😊

Tuoksupelargonin taimet samaan ruukkuun...

Sain syksyllä blogin lukijalta kaksi tuoksupelargonin tainta, jotka istutin omiin pieniin ruukkuihinsa, koska silloin ikkunatilaa oli vähän. Nyt istutin ne samaan ruukkuun ja latvoin versot, sillä haluan tästäkin tuuhean. Tulipas samalla ihana tuoksu.
Kiitos Senja vielä taimista! Ne lähtivät hyvään kasvuun ja tältä ne näyttävät nyt yhdessä. 

Lisää postauksia pelargoneista ja niiden talvisäilytyksestä...


Kevätterkuin Sari

keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Kukkaan hyödetyt iirikset - jääkaapin avulla

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Suloisia nämä kukkaan hyödetyt iirikset. Pienet kurjenmiekat ovat aina niin helppoja hyötää eli kasvattaa sipuleista kukkiviksi. Siitä onkin jo muutama vuosi aikaa, kun viimeksi olen hyötänyt näitä, joten siksikin nämä ovat nyt niin ihania kevätkukkia parvekkeella. Tällä kertaa kellarin sijasta käytin apuna jääkaappia 😊


Kukkaan hyödetyt kevätkurjenmiekat Iris `Purple Hill`...

Tässä kuvassa kukat juuri avautuvat. Varret on vielä hieman kellanvihreät, koska ruukku on ollut jääkaapin pimeydessä. Onneksi ne aika pian vihertyvät päivänvalossa, jopa parvekkeen viileydessä. 
Jännästi kukkien terälehtien alapuolella on keltaiset raidat.


Valkoisia helmililjoja ja tummia kevätkurjenmiekkoja...

Valkoiset helmililjat sopivat kaunisti yhteen näiden iiristen tummien kukkien kanssa. Tämä oli siis kevätkurjenmiekka. On myös muitakin pieniä iiriksiä kuten lumikurjenmiekka ja jääkurjenmiekka. Lajikkeita on myös useita, joilla kukkien värit vaihtelevat. Nämä kaikki ovat siis sipulista kasvavia kevätkukkijoita ja periaatteessa monivuotisia myös pihalla, jos niille löytää erityisen hyvän paikan.

Miten paljon iloa kukat voikaan antaa...

Nämä pienet iirikset on niin super ihania, että niitä tulee käytyä ihastelemassa vähän väliä. Lisäksi niistä saa kivasti tehtyä erilaisia asetelmia muiden sipulikukkien kanssa.
Kun oli luvattu kovempaa pakkasyötä, vein ne ja muut sipulikukkaruukut jääkaappiin turvaan. Eilen siirsin ruukut takaisin parvekkeelle ja siellä ne saavat olla ehkä lopun kevään. Tänne etelään ei pitkä sääennuste lupaa kovempaa pakkasyötä. Toivottavasti jatkuukin näin.

Otin tämän kuvan eilen illalla, kun aurinko paistoi niin ihanan keväisesti.  Muutama kukka on jo hieman lakastumaan päin, ja nekin näyttävät niin kauniilta 😊


Pienten iiristen hyötäminen kukkaan - jääkaapin avulla...

Istutin näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit ruukkuun marraskuun loppupuolella. Sen jälkeen ruukku on ollut jääkaapissa, koska ne tarvitsevat viileän jakson. Sipuleista alkoi versojen kasvu talvella ja helmikuussa oli varret jo aika korkeat. 
Kevättalvella, kun parvekkeella oli pari astetta lämmintä, vein ruukun sinne. Eli tänä vuonna vain muutaman kerran. Nyt ne saavat olla siellä koko ajan, paitsi jos uhkaa tulla pakkasta, niin otan ne sisälle viileään.

Multaa kastellaan vedellä harvakseltaan niin, että multa ei kuivu liikaa. Multa ei saa olla koko ajan litimärkää, siitä hyödettävät sipulikukat eivät pidä.

Varjossa ja viileässä kukinta kestää pitkään. Sen sijaan auringonpaisteessa tai huoneenlämmössä kukinta on nopeasti ohi. Kukinnan jälkeen istutan ne pihalle, heti kun maa on sula.


Sain näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille 😊


Lisää juttuja itse hyödetyistä sipulikukista...

  • Kellarista keltaiset sipulikukat parvekkeelle eli miltä sipulikukat näyttävät, kun niitä joutuu pitämään pitkään keväällä pimeässä kellarin viileydessä. Onneksi vihertyvät nopeasti
  • Parveke kukkii -postauksessa on kevääksi hyödettyjä erikoisen värisiä hyasintteja. Nekin on helppo hyötää kukkaan. Ja tuoksu on niin ihana.
  • Itse kasvatetut kevätkurjenmiekat kukkii, jee! Nämä ovat heleämmän sinistä ja matalampaa kevätkurjenmiekkaa.
  • Tummakukkainen lumikurjenmiekka metallimaljassa oli ihan huikean kaunis. Ehkäpä pitääkin ostaa toinen metallinen astia, johon voisi näitä istuttaa ensi keväänä. Nythän tuo kuvan malja on niillä partamehitähdillä.
  • Vaaleansininen kevätkurjenmiekka on myös niin herkän suloinen! Pitääkin laittaa heti kalenteriin ylös, että muistan ostaa näiden pienten iiristen sipuleita elo-syyskuussa. On ne niin super ihania😍
  • Erikoinen virvanarsissi oli myös helppo hyötää ja niin veikeän näköinen kukkiessaan. Kuvat siitä löytyy jutun lopusta.
  • Parvekkeella tuoksuu jutussa on erikoinen tummahelmililja. Sen kukat ovat ikään kuin kerrottuja. Niissä oli myös hieno tuoksu.
  • Vaaleansininen helmililja oli myös tosi upea ja erittäin helppo hyötää kukkaan. Siinä jutussa on hyödettyjä myös pikkuhelmililja ja tulppaaneja.

Kevätterveisin Sari


sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Kevään pihatöiden listaus

Nyt kun kevät tulee näin myöhään ja on vieläkin paljon lunta, niin pihanhoidon kannalta "kevät" tulee olemaan lyhyt aika. Joten listasin nyt jo ne tärkeimmät pihatyöt, jotta ne varmasti tulee tehtyä oikeaan aikaan. Ja vielä kun ajoitan kuun mukaan, niin on hyvä näin etukäteen katsella hyviä päiviä. Silloin kaikki on valmiina, eikä hyvä aika pääse livahtamaan ohi.


Omenapuiden ja pensaiden leikkaus...

Nythän ei ole hyvä aika leikata puita eikä pensaita kuun mukaan. Seuraava ajankohta on vasta pääsiäisen aikaan eli 2.-3.4.2021. Ne, jotka ovat Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, löytävät nämä kaikki vuoden hyvät leikkauspäivät kurssialustalta. 

Itse aion leikata hieman omenapuita ja marjapensaita. Todennäköisesti myös pensasaidat kaipaavat jonkinlaista leikkaamista, sillä rusakot ovat järsineet ja katkoneet niiden versoja. Vielä ei näy kunnolla, kuinka paljon ne vaativat leikkaamista, koska lunta on niin paljon. Nämä kaikki leikataan ennen kuin lehdet puhkeavat.


Talvetetuille kesäkukille mullanvaihto...

Yleensä teemme mullanvaihdon vasta keväällä ja osalle vasta silloin, kun ne istutetaan piharuukkuihin. Se on aika iso operaatio, joten sillekin on hyvä varata pari päivää. Kuvan valkokukkaiselle sinisarjalle on lisäksi etsittävä uusi aurinkoisempi paikka, jotta se tekee kukkia kunnolla. Kuva on toissa vuodelta, kun se kukki näin runsaasti.


Kasviryhmän kunnostus...

Tässä kasviryhmässä on tummakurjenpolvea, joka on tehnyt paljon siementaimia. Nyt keväällä on tarkoitus kaivaa taimet pois päivänliljan seasta ja samalla voisi hieman jakaa päivänliljaa. Siinä aion olla ajoissa liikkeellä, jotta homma on helppoa. 
Pidän päivänliljoista ja niiden kauniista lehdistä. Ne on myös pihasuunnittelun näkökulmasta erittäin suositeltavia perennoja. Tässä ne eivät nyt pääse oikeuksiinsa noiden tummakurjenpolvien taimien seassa. Oikein odotan, että tämä kohta on jälleen selkeän kaunis.

Daalioille ehkä lisää tilaa...

Viime vuonna siemenistä kasvatetut daaliat kaipaavat nyt enemmän tilaa. Kuva on siis viime kesältä. Kun lumet sulavat, niin nähdään, miten kohdan muut uudet kasvit ovat talvehtineet. Jos ne ovat hyvässä kunnossa, daalioista mahtuu tähän vain pieni osa. Siis mikäli nämä uudet daaliat ovat säilyneet hyvin kellarissa.
Näissä daalioissa oli pari hyvin erikoisen näköistä. Jännään miten ne ovat talvehtineet, toivottavasti hyvin.

Kevään pihatöiden isoin homma - kukkaniityn "kunnostus"...

Meillä on monilajinen kukkaniitty, joka on jäänyt heikommalle hoidolle parina viime vuonna. Viime elokuussa oli kerrankin aikaa tutkia sitä tarkemmin ja huomasin, että sieltä on hävinnyt paljon upeita kukkijoita. Syynä voi olla siruetanat, jotka syö keväällä tiettyjen kasvien alkuja. Yksi syy on se, että vuohenputki on taas lisääntynyt kukkaniityllä. Eli keväällä pitää tehdä niitylle "kunnostus".  Mitä silloin tehdään, niin sen näkee tarkemmin vasta kun lumi on sulanut.

Kastelualtaat multasäkkeineen aurinkoon...

Koska puut ja pensaat ovat kasvaneet isommiksi, niin näille seinänvierustan sepelin kastelualtaille suunniteltiin aurinkoisempi paikka. Se on onneksi helppo homma, sillä toisella seinustalla sepeliä vain hieman tasoitetaan niiden alta, sitten toukokuussa. Nythän laatikot on odottamassa varastossa ja ne tuodaan ulos vasta toukokuun puolella.

Taimien kasvatusta keväällä...

Ikkunalla on jo kasvamassa rimpsureunaiset orvokit, punahatut ja kärsämöt. Kohta kylvän lisää kesäkukkia, kuten taas väriä muuttavaa samettikukkaa. Se kukki toissa kesänä niin runsaasti, että päädyin taas siihen. Tomaatin taimet ostan meidän lähipuutarhalta, sillä oma kasvatusikkuna on liian kylmä niille pakkasilla.

Iso osa kasvimaan taimista kylvetään suoraan maahan ja joitakin siruetanoille mieluisia taimia, kuten auringonkukkaa, kasvatetaan taimiksi kylvöpöydällä pihalla. 
Eli näiden eri kasvien kylvöpäivät olen jo merkannut omaan kalenteriini, koska teen kylvöt ja taimienkasvatuksen aina kuun mukaan. Nämäkin ajat löytyvät myös kurssialustalta.

Kevään pihatöiden listaus...

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesäkuu 



Jotain tuosta listasta taisi jäädä nyt pois..... ihan sellainen tunne. 
Vinkkaa, jos keksit mitä siitä puuttuu 😊

Kevätterkuin Sari


keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Ruukkuhavut auringolta suojaan

Ruukkuhavut kannattaa suojata kevätauringolta aivan kuten nuoret tuijat pihalla. Ruukuissa multa voi vielä olla jäässä ja silloin kevätauringon lämpö helposti kuivattaa havun, kun se ei saa vettä jäätyneestä mullasta. Kuvassa se sama pieni mänty, joka oli Sarin Kukkivassa joulukalenterissa joulupuuna.

Rungollinen kartiovalkokuusi auringolta suojaan...

Rungollinen ja pallomaiseksi leikattu kartiovalkokuusi on edelleen näin upea. Se on siis ollut vuosia jo parvekkeella. Helmikuun puolessa välissä nostan sen lattialle, jos on aurinkoisia päiviä. Nyt kun on ollut pilvistä, niin se on taas ollut pöydällä.
Kumpaakin havua olen kastellut jo kerran, silloin kun oli lämmin jakso. Ja nyt kun on luvattu kovaa pakkasta, niin kastelen niitä vasta pakkasten jälkeen, sillä kartiovalkokuusella on niin pieni ruukku, että multa kuivuu helposti.

Mehitähdet myös auringolta suojaan... 

Kartiovalkokuusen mullan pinnalla kasvaa mehitähtiä, tarkemmin partamehitähtiä. Se on monivuotinen perenna ja näyttää hyvin talvehtineen siinä.

Nämä partamehitähdet näyttävät paljon surkeammilta. Koska niissä on kuitenkin vielä vihreää, niin ovat elossa. Ne kasvavat edelleen aivan liian tiiviisti, mikä voi olla syy, että ne nyt näyttävät tältä. Näitäkään en uskalla kastella vielä, vaan tulevan pakkasjakson jälkeen.
Kuvia enemmän tästä Ruukku täynnä mehitähtiä -postauksessa, josta näkee hyvin, miten vähän niitä oli alun perin. 
Tätäkin ruukkua pidän vielä lattialla, jotta aurinko ei vioita mehitähtiä.


Ilex eli orjanlaakeri auringolta suojassa...

Jännään hieman, talvehtiko tämä orjanlaakeri hyvin vai lakastuttaakohan se kohta lehdet. Se on ollut koko talven parvekkeella eli aika kovassakin pakkasessa. Se näyttää tällä hetkellä tosi hyvän vihreältä. Sekin on ollut auringolta suojassa.


Voi jouluruusu raukkaa...

Vähän harmittaa, miten kävi tälle upealle vanhalle jouluruusulle. Todennäköisesti talven pakkaset palelluttivat sen lehdet. Saas nähdä, toipuuko se ja kasvattaako uudet lehdet tilalle. Tätäkin suojaan nyt kevätauringolta ja kastelen sitä vasta ensi viikolla, kun ilmat vähän lämpenevät.
Kuva siitä marraskuulta löytyy Parveke kukkii marraskuussa -postauksesta.

Pihalla olevat ruukkuhavut myös suojattava auringolta...

Ihan vielä muistutuksena, että jos aurinko paistaa ruukuissa oleviin havukasveihin, ne kannattaa suojata varjostuskankaalla tai juuttikankaalla. Se kannattaa tehdä jo helmikuun puolessa välissä, jos silloin jo aurinko paistaa niihin. Ruukuissa multa jäätyy kokonaan, siksi kevätauringolta suojaaminen on tärkeää.

Tarvittaessa multaa kastellaan, kun lämpötila on plussan puolella ja multa näyttää kuivahkolta. Jonain talvena täällä etelässä ruukut kaipaavat kastelua yllättävän aikaisin. Jos multa on kuivaa eikä huomaa kastella sitä, havut ruskettuvat, vaikka niitä suojaisi kevätauringolta.

Kevätterveisin Sari

sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Ekat kevätkukat parvekkeella

Laitoin ekat kevätkukat parvekkeelle vihdoinkin tänään. Oli kyllä ihanaa laittaa sormet multaan ja päästä istuttamaan näitä helmililjoja ruukkuihin. Siitä tuli aivan kevätfiilis, vaikka ulkona samaan aikaan satoi lunta. Saas nähdä, pitääkö nämä vielä ottaa pois parvekkeelta, eli tuleekohan kovempia pakkasia.


Helmililja pikkuruukkuihin...

Helmililjat pikkuruukuissaan ovat niin suloisia, että en taaskaan voinut vastustaa ideaa. Ihan pienempiin ruukkuihin sipulit eivät mahtuneet, joten ne ruukut saivat koristaa asetelmaa tyhjinä.
Saviruukuissa multa kuivuu nopeasti, joten istutin nämä kasvusammaleeseen. Se pidättää vettä kasveille pidempään.



Ekat kevätkukat parvekkeella...

Laitoin siis parvekkeelle näitä valkoisia helmililjoja saviruukuissa. Samalla vein iirikset ja pari muuta "kevätkukkaa"  sinne, sillä ne viihtyvät paremmin parvekkeen viileydessä, kuin sisällä huoneenlämmössä. Iiriksistä kirjoitan oman postauksen lähiaikoina, koska ne on niin upeita kaunottaria.
Pöydällä on vielä syksyltä se erikoisen värinen Calluna, joka on saanut kauniisti ruskeaa väriä oksiinsa.
On melkein juhlahetki, kun saa laitettua ensimmäiset kevätkukat. Olisi nytkin tehnyt mieli juoda kahvit parvekkeella, mutta sisällä oli niin paljon lämpimämpää, että ekat kahvittelut siirtyi myöhemmälle 😊

Kaksi ruukullista helmililjoja...

Näihin saviruukkuihin meni kaksi ruukullista helmililjoja. Ne oli tietysti kotimaisia. Ensin kastelin mullan ja irrottelin sipulit toisistaan. Niistä karisi kivasti multaa pois, joten ne oli helppo istuttaa pieniin ruukkuihin. Esikostutin kasvusammaleen, kuten nykyään teen aina. Multana ruukkuihin käytin siis 100% sammalta, koska se pidättää saviruukuissa paremmin kosteutta.

Lisää kuvia kevätkukista parvekkeella...


Kevätterveisin Sari


perjantai 12. maaliskuuta 2021

Kukkanurmikko kukkii ensi kesänä

Kukkanurmikko kukkii ensi kesänä komeasti, sillä niin paljon uusia taimia siinä näkyi syksyllä. Yksi upeasti levinnyt oli tämä kaunokainen. Kuva on viime toukokuulta, jolloin taimet olivat vielä pieniä. Kesän aikana ne tuuhistuivat ja syksyllä niitä  olikin jo aikamoinen mätäs. Muutama yllättäväkin kasvi oli lähtenyt leviämään, joten nyt odotellaan lumien sulamista ihan malttamattomasti 😊


Kukkanurmikon kehittyminen vie aikaa...

Olemme siis useana vuotena jo lisänneet kasveja vanhaan nurmikkoon. Samoin teimme kukkanurmikon 2018 syksyllä  uudehkoon nurmikkoon, jonka kuiva kesä kellastutti. Siitä enemmän Kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta -postauksessa.

Yleensä vasta parin vuoden kuluttua siementen kylvöstä, alkaa kukkanurmikkokasvit kukkia kunnolla. Eli nyt tänä kesänä. Siellä on sellaisiakin, jotka eivät vielä ole tehneet yhtään kukkaa, joten jännä nähdä, kukkivatko ne kesällä. Kaunokaiset sen sijaan jo kukkivat runsaasti eli kasvivalinta onnistui siinä kohtaa pihaa.

Kukkanurmikko kehittyy koko ajan, sään ja hoidon mukaan. Se ei ole samanlainen joka vuosi, mikä tekee siitä erityisen viehättävän.



Kukkanurmikko on ekoteko pörriäisille ja perhosille...

Kukkanurmikko on tärkeä pölyttäjille, etenkin kun siinä on monta eri kasvilajia. Se on siis ihan eri asia kuin luonnonnurmi tai nurmikko, joka jätetään leikkaamatta. Kukkanurmikolle nimittäin valitaan huolella kasvit sekä hoidossakin on omat niksinsä, ettei vahingossa tuhoa kukkakasveja. Sen takia olenkin tehnyt tästä verkkokurssin, josta löytyy lisätietoa Kaunis satumainen kukkanurmikko -sivuilta.

Meidän pihalla kukkanurmikkoa leikataan ruohonleikkurilla 1-3 viikon välein. Halutaan pitää se matalana, onhan se nurmikko, siis kukkanurmikko.



Tavallista valkoapilaa löytyy myös...

Meidän kukkanurmikossa on aika vähän valkoapilaa. Tässä kohtaa se on kuitenkin lähtenyt kivasti leviämään viime vuonna, joten sekin kukkii nyt kesällä.

Teen kesällä tai ehkäpä jo keväällä uuden postauksen, jossa kerron kukkanurmikon kuulumisia. Odotettavissa on runsasta kukintaa, ja mikäs sen ihanampaa. Pörriäisetkin kiittää!

Aiheesta vielä lisää Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus -postauksessa.


Puutarhaterveisin Sari