Sivut

tiistai 30. maaliskuuta 2021

Sammalkasvualusta hyvä kylvöihin ja kasveille

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Sammalkasvualusta on minulla ollut pitkään käytössä sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Siinä onnistuu niin siementen kylvöt, taimikasvatus kuin ruukkukasvit. Sen yksi hyvä ominaisuus on se, että kasvien juuret saavat sammaleesta otettua kosteutta, vaikka sammal näyttää jo kuivalta. Kuvassa isompi juuripaakku on rungollisen pelargonin, jonka lehdistö oli hyvin terhakas kuvaushetkellä, vaikka sammal näytti kuivuneelta. Alempi kasvi on värinokkosen pistokastaimi kastelun jälkeen. Näin tummaksi sammal muuttuu kastuessaan. 
Onkin aina hyvä antaa sammalkasvualustan pinnan kuivahtaa ennen jokaista kastelukertaa.


Sammalkasvualusta on ilmavaa...

Toinen sammalkasvualustan hyvä ominaisuus on sen ilmavuus. Kasvien juuret eivät viihdy tiiviissä kasvualustassa ja osa jopa kärsii heti. Tiivis kasvualusta pysyy liian märkänä, jolloin varsinkin herkkäjuuriset eivät sitä kestä.
Alla kuva parvekkeen kerrottukukkaisesta kesäbegonioista, jotka oli istutettu Biolan Kasvusammaleeseen. Ne viihtyivät siinä tosi hyvin, vaikka parveke oli välillä kuuma. Siirsin ruukun talveksi valoisalle ikkunalle ja siinä ne talvehtivat ja jatkoivat keväällä kasvuaan, edelleen samassa sammalkasvualustassa.
Olen huomannut, että sammalkasvualusta pysyy hyvässä ja ilmavassa kunnossa pitkään, mikä on iso etu kasvin näkökulmasta.

Nykyään istutan myös amarylliksen sipulit sammalkasvualustaan, sillä näyttävät kasvavan ja kukkivan siinä hyvin. Olen säilyttänyt ne joululta ja syksyisen lepokauden jälkeen ne kasvattavat uudet kukkavanat. Nytkin pari myöhään herännyttä sipulia tekee nuppuja. Kuvassa Kasvusammaleessa kasvava suosikkini Amaryllis `Picotee` parin vuoden takaa.
Näiden kastelu kannattaa ehdottomasti tehdä lautasen kautta ja pintasammal saa olla kuivaa koko ajan. Amarylliksen juuret on nimittäin ruukun alaosassa.

Sammalkasvualusta Biolan Kasvusammal on käyttövalmista...

Biolan Kasvusammal on siis hienonnettua rahkasammalta, joka on lannoitettu ja kalkittu käyttövalmiiksi. Moni miettii, onko se hapata, koska sammal on korjattu suosta. Kasvusammaleen pH on 6,2 siis tavallisille kasveille juuri sopivaa.

Sammalnapit hyviä kylvöihin ja taimikasvatukseen...

Kylvän nykyään siemenet Biolan Sammalnappeihin tai hajakylvönä Kasvusammaleeseen. Siemenet itävät nopeasti ja taimet kasvavat hyvin, koska juuret saavat sammaleesta tasaisesti tarvitsemaansa kosteutta. Kylvöissä tasainen kosteus onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotta kasvatus onnistuu. 
Myös pistokkaita on kätevä laittaa sammalnappeihin, kunhan vaikka lyijykynällä tekee ensin sammalnapin keskelle isomman kolon.

Sammalkasvualustassa on myös se etu, että taimia ei ole kiire istuttaa isompiin ruukkuihin. Kasvit näyttävät viihtyvän hyvin pienessäkin ruukussa, ehkä taas sen takia, että ne saavat sammaleesta vettä, vaikka sammal onkin jo aika kuivaa. Pienen ruukun ongelmahan on aina se, että multa kuivuu siinä tosi nopeasti ja kasvin lehdet alkavat nuokkua. Tätä ongelmaa ei ole sammaleen kanssa.

Alla kuva siemenistä kasvatetuista pelargonin taimista sammalnapeissa, kun otin ne pois pienoiskasvihuoneesta. En ollut ehtinyt istuttaa pelargonisammalnappeja omiin ruukkuihinsa aikaisemmin. Taimet kasvoivat siitä huolimatta todella hyvin. Ne oli helppo erotella, vaikka kuvasta sitä ei ehkä uskoisi.
Sammaleen yksi hyvä ominaisuus on myös se, että se ei sotke käsiä ja pöytää.

Sammalkasvualustassa kasvit kasvaa hyvin...

Kerran tomaatin taimista jäi yksi ylimääräinen sisälle aurinkoiselle ikkunalle. Siitä kasvoi näin komea pienessä ruukussaan, sammalkasvualustassa. Toki olin kastellut ja lannoittanut sitä säännöllisesti. Kuvassa se on tuettuna ovenkahvaan. Tämä kuva kertoo, miten hyvin kasvit kasvavat sammalkasvualustassa.

Kasvualustasammal on myös muiden multien yksi raaka-aine...

Biolan Puutarhan Sammalmulta, Biolan Kasvusäkki, Biolan Kylvö- ja Taimimulta sekä Biolan Yrttimaa sisältävät myös kasvualustasammalta. Mikä tuo näihin multiin sammaleen hyvät ominaisuudet. Multatuotteiden tarkemmat tiedot löytyvät Biolanin sivuilta.

Sammal on tulevaisuuden ekologisempi kasvualusta...

Kasvualustojen turpeelle etsitään korvaavaa raaka-ainetta ihan ympäri maailmaa. Usein ei tule ajatelleeksi, että turpeen nosto soista hävittää suon kokonaan ja sen lisäksi turpeen nosto aiheuttaa ojituksen myötä päästöjä lähialueen vesistöihin . Suo ei myöskään silloin enää toimi hiilivarastona. On siis hyvin ymmärrettävää, että turpeelle etsitään ekologisempia vaihtoehtoja. 
Kookoskuitukasvualusta on ymmärtääkseni myös epäekologista, koska sen kasvualustaksi valmistus vaatii paljon puhdasta vettä alueilla, joissa sitä on muutenkin vähän käytettävissä.

Sen sijaan rahkasammal on yksi erittäin hyvä vaihtoehto. Kun rahkasammalta korjataan suosta, niin katkenneen rahkasammaleen versoista alkaa kasvaa uutta kasvua. Suo jää siis suoksi. Vaikka korjuun jälkeen suo on ensimmäiset vuodet erinäköinen, niin rahkasammal kasvaa siihen kuitenkin takaisin. Samalta suolta voi korjata rahkasammalta noin 30 vuoden välein, jolloin se on riittävän pitkäversoista.

Parhaillaan työryhmä päivittää rahkasammaleen korjuun oheistusta, jota alan yritykset noudattavat. Tavoitteena on korjataan rahkasammalta vastuullisesti eli vain ihmisen jo ojituksella muuttamilta soilta sekä sellaiselta korjuusyvyydeltä, että rahkasammal uusiutuu nopeasti.

Kevätterveisin Sari


12 kommenttia:

  1. Tuo sammalkasvualusta on minulle ihan uutta. Tiedätkö mistä sitä voi ostaa? Kysyisin vielä miten saat amaryllikset kukkimaan uudelleen? Minä en ole siinä koskaan onnistunut. Hyvää kevään jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biolan Kasvusammalta näyttää löytyvän ainakin K-raudasta ja Hankkijalta. Niiden sivuilla on muuten tuotehaku, mistä näkee myymäläkohtaiset saatavuudet. Varmasti noita muitakin sammalta sisältäviä multia löytyy isommista puutarhamyymälöistä.
      Amaryllikset on yksilöllisiä ja ne siirtyvät lepoon eri tahtiin. Ohjeet uudelleen kukittamiseen löytyvät blogijutusta https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2010/01/amarylliksen-sailyttaminen-ja-hoito.html
      Kiitos ja hyvää kevään jatkoa sinullekin!

      Poista
  2. Kasvusammal on minunkin luottotuotteeni taimikasvatuksessa. Siinä on kiva koostumus ja minusta taimet kasvavat siinä hyvin. Sen ehdoton valttikortti on se, että se antaa kuivahtamisen anteeksi huomattavasti paremmin kuin turve, joten se sopii kaltaiselleni laiskalle kastelijalle oikein hyvin. Edelliselle kommentoijalle voin kertoa, että täällä päin sitä myydään myös Prismassa ja paikallisessa Viherrinki-ketjun myymälässä.
    Tänä keväänä kokeilin ensimmäistä kertaa noita sammalnappeja enkä voi sanoa olevani tyytyväinen. Kylvin samaan aikaan tomaatinsiemeniä kasvusammaleeseen ja sammalnappeihin ja itämisajassa oli valtava ero. Kasvusammaleeseen kylvetyissä tomaateissa on jo ensimmäiset kaksi paria kasvulehtiä kun taas sammalnapeissa olevat alkavat vasta aukaista sirkkalehtiä (ja tekevät muuten erittäin hitaasti senkin). Kylvin myös kelloköynnöstä sammalnappeihin. Kahdeksasta siemenestä viisi iti, mutta niistäkin kaksi nuutui aika pian sen jälkeen. Kaksi jäljelle jääneistä taimista on lähtenyt hyvään kasvuun, mutta yksi jurottaa. En tiedä, oliko sitten minulle sattunut jotenkin viallinen tuote-erä, mutta sammalnappeja aion kokeilla jatkossa ainoastaan silloin, jos niitä ilmaiseksi saan. Rahaa en niihin laita, vaikkeivät kalliita olleetkaan.
    Hyvä, että rahkasammalen korjuuseen päivitetään ohjeistukset. Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Kasvusammal antaa hyvin anteeksi kuivahtamisen. Jotenkin tuntuu, että silloin juuretkin kasvavat vahvemmiksi, kun sammal hieman kuivahtaa välillä.
      Kiitos kun kerroit, että sitä saa myös Viherrinki-ketjusta ja Prismasta. Tässä meilläpäin niitä myymälöitä ei ole.
      Onpa kurja, miten sinulle kävi niiden sammalnappien kanssa. Minulla ne on aina toimineet ongelmitta. Ensimmäisen kastelun teen aina lämpimällä vedellä ja tarkasti ohjeen mukaan. Ja en pidä niitäkään jatkuvasti litimärkinä, vaan annan pinnan kevyesti kuivahtaa kastelun välillä. Paitsi silloin, kun siemen ei ole vielä itänyt. Silloin sumutan sammalnapin pintaa, tosin näin käy vain hitaasti itävillä. Yleensä niissä siemenet itävät nopeasti, aivan kuten Kasvusammaleessakin :)
      Kiitos, oikein mukavaa pääsiäisviikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Täällä yksi joka on aivan ihastunut sammalnappeihin. Onneksi luin niistä täältä. Kylvin tomskut 15.3. ja itivät ja kasvoivat hyvin. Ruukutin juuri ja napit pysyivät vieläpä hyvin koossa kun käytin pienen pientä haran tyyppistä työkalua.
    Mukavaa Pääsiäistä!
    T. Sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammalnapit on kyllä käteviä. Kiva kuulla, että tomaattisi lähti noin vauhdilla kasvuun. Itse kylvin niitä vasta viime viikolla, siis vain kaksi siementä :)
      Usein kasvin juuret pitävät sammalnapin hyvin koossa, kun nappi siirretään ruukkuun. Eikä se haittaa, vaikka vähän hajoaisikin. Näille onkin hyviä minityökalut :)
      Kiitos ja hyvää pääsiäisen aikaa sinullekin!

      Poista
  4. Napit jätän suosiolla (huonojen kokemusten takia) ostamatta mutta nuo sammalmullat ovat aivan parhautta. Antavat anteeksi kastelun puutteita ja taimet kasvavat silti tasaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä jännä, miksi sammalnapit ei kaikilla toimi. Itse koen ne yhtä hyviksi kuin kasvusammaleen. Se voi olla, että ongelmat liittyvät kasteluun, aivan kuten yleensäkin kaikilla kasvualustoilla. Napit kun on hieman tiiviimpiä, mitä kasvusammal.
      Onneksi on tarjolla noita muitakin sammalmultia :) Sammal antaa tosiaan anteeksi pienen kuivahtamisen. Ja säkit on todella kevyitä kantaa, mikä on kuulemma erittäin iso etu hissittömissä kerrostaloissa.

      Poista
  5. Huomenta täältä oulusta.Sammal napit on oiva kasu alku siemenille jotka itävät nopeammin ja pitävät hyvin kosteutta ja kun kuivahtavat siemen ei kuitenkaan kuole siihen on oiva niksi,teet sammalnapille pienen kasvihuoneen jotta kosteus säilyy pohjassa,ei tarvitse kovin tiheästi kastella ja sellaisille pitkäveteisille siemenille se on hyvä.Hyvää kevään tuloa kaikille multasormille.jatta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta, tai nyt pikemminkin iltaa :) Sammalnappien etu on tosiaan tuo erittäin hyvä kosteuden säilyttäminen siemenille. Hyvä niksi tosiaan pitää niitä sammalnappeja pienessä kasvihuoneessa. Niillehän on Biolanilla ihan oma Pienoiskasvihuone, mutta hyvin voi tehdä oman version kotoa löytyvistä tarvikkeista :)
      Oikein hyvää kevättä sinullekin!

      Poista
  6. Minun täytyisi täällä Hyvinkäällä uusia kasvualustat. En ole kyllä ollut tietoinen tästä sammalkasvualustasta. Mainitsemasi ilmavuus ja kasvien juurten kyky saada vettä sammaleen juurista ovat kyllä hyviä. Täytyy tutustua tarkemmin sammalalustoihin ja niiden käyttöön. Hyvää kesää sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet siis ihan naapurikunnassa :) Sammalkasvualustat on aika uusi juttu. Rahkasammaleella on paljon hyviä ominaisuuksia kasvualustana. Kannattaa valita sopivin sammalkasvualusta kasvin ja käyttötarkoituksen mukaan. Esim. ulkokasveille Puutarhan sammalmulta on hyvää ja sisäkasveille tai katetulle terassille esim. Kasvusammal. Kokeilemalla löytää itselle parhaiten sopivat tuotteet.
      Kiitos ja oikein hyvää kesää sinullekin!

      Poista