Sivut

keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Ihanat pelargonit varmoja kukkijoita

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Pelargonit ovat ihanan varmoja kukkijoita ja siksi kuuluvatkin kesäkukista suosikkeihini. Vaikka nyt helteillä ei olisi huomannut kastella niitä riittävästi ja nuput olisivat kuivuneet, niin pelargonit kasvattavat heti uusia nuppuja. Niillä on suorastaan vimma kukkimiseen. Se tekeekin pelargonista niin loistavan kesäkukan, ihan aloittelijoillekin.


Jännän hohtavan punaiset pelargonit...

 Tällä pelargonilla on jännän hohtavan punaiset kukat. Väri oikein hehkuu tietyssä valossa ja kameralla oli hieman haasteellista ottaa kukista kuvia. Osa kukista on selvästi tavallisen yksinkertaisia ja osa kevyesti kerrottuja. Se lisää tämän viehättävyyttä. 


Pelargonin ostovinkki...

Jos haluaa tuuheita ja runsaskukkaisia pelargoneja, kannattaa valita taimia, joilla on monta versoa.  Kukat kasvavat versojen latvoihin, joten mitä enemmän versoja, sitä enemmän kukkia. Itse kun ostan pelargoneja, niin kurkkaan aina lehtien alle, jotta näkee  onko taimi runsasversoinen.
Nämä pelargonit on kotimaisia, kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla, kuten ruukun painatuksesta näkyy.
Sain nämä pelargonit Huiskulasta. Kiitos siitä heille 😊

Vanha rungollinen pelargoni...

Tältä vanha rungollinen pelargoni näyttää tänään. Olen kasvattanut sen siementaimesta rungolliseksi pikkupuuksi. Rungon päästä tältäkin lähtee monta versoa ja siksi se kukkii näin runsaasti.
Kuvassa näkyy myös ruskeita eli lakastuneita kukkia, jotka otan pois tänään, kukkien kastelupäivänä.

Ruukku auringolta suojassa...

Pelargoni kestää paremmin paahteisella parvekkeella, kun sen ruukkuun ei suoraan paista aurinko. Kaikki kolme rungollista pelargonia on parvekkeella hyötykasvi-altakastelulaatikon takana. Siten aurinko paistaa vain pelargonien yläosaan ja ne kestävät ongelmitta paahteisen kuuman jakson.
Uusien punaisten pelargonien ruukkua varjostaa taasen pöydällä oleva mehitähtiruukku. Se näkyykin hieman yhdessä kuvassa.

Jos tuntuu siltä, että pelargonit kärsivät parvekkeen tai lasitetun terassin auringonpaahteessa, voi pelargonit siirtää kaiteen tai huonekalun luomaan varjoon. Ja kun hellejakso on ohi, voi pelargonit siirtää takaisin aurinkoiselle paikalle. 
Samalla tavalla voi tehdä, kun lähtee lomareissulle, pienenä vinkkinä 👍 

Pelargonin hoito-ohje...

Pelargoneja kastellaan säännöllisesti niin, että mullan pinta kuivahtaa vain kevyesti ennen kastelua. Niitä myös lannoitetaan esim. kesäkukille tai huonekasveille tarkoitetulla lannoitteella, pakkauksen ohjeen mukaan, syksyyn asti. 
Kuihtuneet kukat poistetaan. Lehtiä voi myös poistaa, jos haluaa. 
Ja tietysti pelargoni istutetaan isompaan ruukkuun eli ostohetken ruukussa se ei useinkaan jaksa kasvaa reheväksi. Pieni ruukku vaatii myös tiheämpää kastelua.

Jos pelargonin multa on kuivahtanut liikaa, niin silloin nuput kuivuvat ja osa lehdistä kellastuu. Pelargoni kyllä toipuu siitä, kun taas saa vettä. Siitä voi poistaa kaikki huonot nuput, kukat ja lehdet. Jos ei ole lannoittanut, niin kannattaa antaa myös lannoitetta ja kastella jatkossa säännöllisesti, niin pelargoni alkaa heti kasvattaa uusia nuppuja. 

Pelargoni ei pidä siitä, että multa on jatkuvasti märkää. Siksi kastelujen välillä mullan pinta saa kuivahtaa kevyesti. Talvisäilytykseen viileään kellariin vietävien pelargonien multa ei myöskään saa olla märkää, jotta juuret eivät kylmässä mädänny. Pelargoni kestää siis paremmin kuivuutta kuin jatkuvaa märkää multaa.


Pelargonin talvisäilytys sisällä tai kellarissa...

Uusien pelargonien kukkien väri on niin herkullisen hehkuva, että tekisi mieli säilyttää ne talven yli. 


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Mustarastas ja lintujen juoma-allas

Lintujen juoma-allas on näin helteellä pihan linnuille todella tärkeä. Linnut, oravat ja pihan muut eläimet, jopa hyönteiset, käyvät siinä. Meillä on tällainen lautasmallinen versio, johon pääsee myös siilit. Juomisen lisäksi linnut usein kylpevät tässä lintujen juoma-altaassa. Yksi suurin loiskija siinä on mustarastas.

Mustarastas ja lintujen juoma-allas...

Jännästi oikein kuulee aina, kun mustarastaat ovat kylpemässä juoma-altaassa. Siitä lähtee sellainen loiske, että ympäristön kasvit kastuvat ihan märiksi. Tämä kuvan mustarastas on se kaikkein rohkein ja sitä pääsi kuvaamaan ihan läheltä.



Vesi lintujen juoma-altaassa...

Vesi voi ihmisten silmiin näyttää likaiselta, koska veteen putoaa heti puusta kaikenlaista pientä roskaa. Kuvassa reunalla on jalopähkinäpuun kukkanorkkoja, joita satelee alas vähän väliä. Pienet roskat ja lautasen kevyt vihertyminen ei haittaa lintuja lainkaan.
Välillä toki pesemme lautasen harjalla, mutta vaikuttaa siltä, että ihan puhtaaseen veteen linnut eivät tule. Heti kun veteen on pudonnut roskia, siinä alkaa taas normaali trafiikki.

Hyvät kitkemispäivät kuun mukaan...

Nyt alkoi taas hyvät kitkemispäivät kuun mukaan eli 26.-28.6.2022 iltapäivästä. Näistä kitkemispäivistä ilmoittelen enemmänkin Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.


Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi...

Jos helteiltä jaksaa vielä illalla kitkeä, niin nyt on tosi hyvät päivät kitkemiseen. Sen lisäksi on hyvä osata oikea kitkemistekniikka. Nimittäin eri tyyppiset kasvit kitketään eri tavalla. Kun yhdistää oikean kitkemistekniikan ja kuun mukaan kitkemisen, kitkemisestä tulee tehokasta ja jopa hauskaa. 

Yritykseni  Puutarha Studion uudella Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla on nyt lisää videoita oikeasta kitkemistyylistä. 


Oravien piilottamia ylläreitä...

Taas putkahtelee piharuukuista, vattumaalta ja kukkapenkeistä näitä jalopähkinäpuun siementaimia. Näiden siemen on iso ja oravat ovat tietysti kätkeneet niitä ruuaksi, kuten oravilla on tapana. Löytyy myös hevoskastanjan alkuja ja kummasti myös tavallisen pähkinäpensaan taimia. Hauskoja ylläreitä, vaikka lähes kaikki pitää kitkeä pois.
Sinisarjan isoon ruukkuun orava ehti syksyllä piilottaa yhden jalopähkinän siemenen. Ja kivasti keskelle lehtimätästä. Oravalla oli selvästikin esteettistä silmää 😊


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 24. kesäkuuta 2022

Juhannus puutarhassa

Juhannus puutarhassa on täynnä kauneutta, tuoksuja ja elämää. Etenkin jos naapurusto on lähtenyt juhannuksen viettoon mökeille, niin puutarhan lumo on juhannuksena kaikkein vahvimmillaan. Siksi kotona vietetty juhannus voi olla ikimuistoinen, siis jos sää sallii puutarhassa tunnelmoinnin. 


Juhannus puutarhassa täynnä kukkien tuoksua...

Parhaillaan puutarhassa tuoksuu monet kasvit. Osalla on niin vahva tuoksu, että ilmavirta tuo tuoksun kauempaakin. Sitten on niitä, joiden tuoksun tuntee vasta lähellä kasvia. Näin juhannuksena onkin tosi ihanaa istuskella puutarhassa nauttien juhannuksesta ja ilmassa leijailevista ihanista tuoksuista. 

Yksi hyvätuoksuinen ihanuus on pikkusyreeni, jolla on vaaleanpunertavat kukat. Sen lehdet ja kukkatertut ovat paljon pienemmät, mitä muilla syreeneillä. Muutenkin se on pienikasvuisempi eli sopii pieneen pihaan tai vaikka kukkapenkkiin muiden kasvein lomaan.

Pikkusyreenin taustalla kukkii korkeaksi kasvava kultasade, joka kukkii nyt keltaisin roikkuvin kukkatertuin. Tuuli kivasti heiluttelee kukkaterttuja ja siksi osa niistä on hieman vinossa kuvassa.
Kultasateen kukissa on myös ihana tuoksu. Siitä näet enemmän kuvia toissa vuoden postauksesta Kultasade juhlistaa juhannusta.


Puutarhan kauneutta ilta-auringossa...

Juhannuksena on kerrankin aikaa istuskella puutarhassa ja nauttia kauneudesta. Ilta-auringossa puutarha näyttää hieman erilaiselta ja osa kasveista nousee esiin auringonpaisteen osuessa niihin. Tietyt värit suorastaan hehkuvat ilta-auringossa, luoden lumoavan ja hieman taianomaisen tunnelman puutarhaan. Kuten nämä oranssiin vivahtavat tarhakurjenmiekat ovat upean värisiä ilta-auringossa, mutta päivällä oudon värisiä. En siis vieläkään oikein ole tottunut niihin. Ostin ne nimittäin vaaleankeltaisina.


Juhannus puutarhassa on elämäniloa täynnä...

Elämänilo tulee pienistä asioista. Näin juhannuksena on niin ihanaa vain olla ja nauttia olemisesta. Kierrellä puutarhassa kaikessa rauhassa ja pysähtyä ihastelemaan läheltä kasveja ja pihan eläimiä. Eli elää tässä ja nyt. 
Hehkuvan punakukkainen hybridipioni on aukaissut  ensimmäiset kukkansa ja niissä pörrää heti kimalaiset ja muut pörriäiset. Ja nupuissa on muurahaisia. Tämä pioni on siis tärkeä näille pienille hyönteisille.

On myös aina niin sykähdyttävän hauskaa päästä seuraamaan mustarastaan kylpyhetkeä. Tämäkin loiskutti vettä niin innoissaan, että vesialtaan vieressä olevat kasvit kastuivat ihan kokonaan. Se selittääkin sen, miksi vesialtaaseen saa lisätä vettä vähän väliä 😊

Jos naapurusto on lähtenyt juhannuksen viettoon muualle, on puutarhassa taianomaisen hiljaista. Silloin ei kuulu ohi ajavien autojen ja moottoripyörien ääni. Muutenkin on niin hiljaista, että kuulee paremmin linnunpoikasten sirityksen, mustarastaan laulun sekä muut pienet äänet, joita puutarhan kasvit ja eläimet aikaansaavat.


Mitä kuuluu marskinliljalle...

Puutarhaan liittyy aina uusien kasvien seuraaminen suurella jännityksellä, etenkin kun kasvi on vaativampi. Sellainen on tämä marskinlilja, jonka juurimukula istutettiin syksyllä laventelipenkkiin. Penkissä kasvaa myös ryhmäruusuja, kuten kuvasta näkyy. 
Marskinliljalla on heinämäiset lehdet ja sen kaksi kukkavanaa näyttävät jo näin pitkiltä. Saas nähdä, milloin se kukkii 😊
Edit - kuvia tästä marskinliljasta kukkivana Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksessa.




Iloista ja rentoa juhannusta!


Puutarhaterveisin Sari



tiistai 21. kesäkuuta 2022

Mansikkakankaan tilalle hamppukate

 Blogiyhteistyö - Fibersys Oy
Mansikkamaalle mansikkakankaan tilalle saatiin vihdoinkin vaihdettua hamppukate. Olen jo pari vuotta etsinyt mansikkakankaalle korvaavaa ekologisempaa tuotetta, joka olisi myös käytännöllinen mansikalle. Testaan siis tätä hamppukatemattoa ja vaikuttaa jo nyt hyvältä. Mikä parasta hamppukatematto toimitettiin kätevästi näin rullana matkahuollon kautta.


Miksi mansikkamaan pinnalla on aina kate...

Varmastikin kaikki tietää jo sen, että katteet mullan pinnalla pitävät mullan kosteampana. Silloin ei tarvitse kastella kasveja niin usein. Samalla kate estää uusien rikkaruohojen pääsyn multaan.
Mansikkamaalla katteitten käyttöön on vielä yksi erikoisempi syy. Kate pitää marjat puhtaina. Kun sataa rankasti, sade hakkaa multaa niin, että lehdet ja marjat tulevat ihan multaisiksi. Mutta jos maan pinnalla on kate, marjat pysyvät puhtaina.

Mansikkakangas ja mansikkamuovi ovat muovia...

Vaikka tämän meidän mansikkamaan katekankaan nimi on mansikkakangas, se on silti täysin muovia. Ja siksi halusin sen poistaa. 


Vanhan mansikkakankaan poistaminen...

Ensimmäisenä poistimme vanhan mansikkakankaan. Se oli palvellut jo edelliselläkin mansikkamaalla. Yllättävän helposti se lähti, ihan vain nostamalla. Muutama mansikkamätäs oli kasvanut kankaaseen kiinni, joten niiden kohdalta leikkasimme kankaan aukkoa hieman isommaksi.

Tältä näytti meidän mansikkamaa mansikkakankaan poiston jälkeen. Osa mansikoista on hieman kärsinyt kolmen viime kesän kuivuudesta. Ei olla siis kasteltu kertaakaan mansikkamaata. Maa kodassa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli pintakuivaa. Kiitos multaan lisätyn biohiilen, mansikat selvisivät hyvin kuivista kesistä.

Nyt onkin jännä nähdä, miten mansikkakankaan vaihtaminen hamppukatemattoon tulee näkymään mansikoiden kasvussa. Nimittäin vähän epäilemme, että musta mansikkakangas keräsi lämpöä, kuumentaen maata liikaa hellekesinä.

Hamppukate hamppukatemattona...

Mansikkamaalla on viisi riviä mansikoita, joten leikkasimme viisi mansikkamaan pituista palaa hamppukatematosta. 

Mansikan kohdalle leikasin mattoon aukon. Saksina käytin halpoja saksia, joilla leikataan aina multasäkit auki. Ne on siis meidän pihasakset, jolloin ei haittaa vaikka niiden terät tylsyisivät mullasta.

Hamppukate mansikkamaalla...

Kun pääsi leikkaamisessa vauhtiin, niin aika nopeasti mattolevyt olivat paikoillaan. Rivien väleihin, ikään kuin käytävien kohtaan, hamppukatemattojen reunat tulivat sopivasti limittäin.

Aukkojen leikkaamisesta jääneet pienet palat laitoin mansikan ympärille, jos multaa oli näkyvissä. Nimittäin mansikoille tuli hyvin erikokoisia aukkoja, koska mansikat ovat jo vanhoja ja yksilöllisesti kasvaneita. 

Hamppu on ekologinen ja puhdas katemateriaali...

Kuituhampun kasvatus on ekologista, koska sen kasvatuksessa ei tarvita torjunta-aineita sekä sen juuristo parantaa pellon kasvukuntoa eli maata. Lisäksi pellolla kasvaessaan se sitoo hiilidioksidia.

Kuituhamppu on myös katemateriaalina ekologinen, sillä sen kasvatus on ekologista ja se maatuu mullaksi, parantaen maata. Se on siis puhdasta, koska siinä ei ole jäämiä torjunta-aineista eikä tässä hamppukatematossa ole myöskään mitään sidosaineita. Lisäksi hamppu on antibakteerinen eli loistava mansikkamaan katteena!

Hamppukatematosta menee vesi läpi, kuten viime päivien sadekuurot sen näytti. Sekin jo huomattiin, ettei tuuli tartu siihen, vaan mattokaistaleet pysyvät hyvin paikallaan. Toki meillä on painoja sen päällä, kuten oli mansikkakankaankin päällä.
Kuulemma lehtokotilot eivät pidä hamppukatteen rakenteesta, joten jännä nähdä, miten espanjansiruetanat suhtautuvat siihen. Meidän pihalla kun on siruetanoita.

Ainakin näin aluksi hamppukatematon päällä voi hyvin kävellä, sen murtumatta. Osa ekologista mattomaisista katteista ei nimittäin kestä päällä kävelyä. Mikäli hamppukatematto pysyy ehjänä, vaikka päällä kävellään, se on erittäin hyvä ominaisuus mansikkamaalla. Mansikoita kun käydään poimimassa monta kertaa viikossa, satoaikaan.


Kerron sitten jatkossa, miten tämä hamppukatematto toimii mansikkamaalla. Nyt ainakin se vaikuttaa tosi hyvältä.
Hamppukatematto kestää ehkä yhden kasvukauden, riippuen mm. kesän säästä.  Se onkin jännä nähdä, kauanko se kestää tässä meidän mansikkamaalla.


Sain hamppukatemattorullan testaukseen - Fibersys Oy:lta   https://www.kuitua.com/


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Sitkeä tarhapioni - perinnekasvi

Tämä sitkeä tarhapioni kasvaa kivikon päällä, puoliluonnontilaisen kohdan vieressä. Nyt se kukkii ensimmäistä kertaa kuudella kukalla. Ihan uskomaton kukkija! Yllätti kyllä meidät ihan täysin. Usein perinneperennat ovatkin helppoja ja varmoja kukkijoita. Sain tämän juurakon palan muutama vuosi sitten vanhemmalta rouvalta, joka oli saanut oman alkunsa joskus aikaa sitten vanhalta pihalta. Joten tämä on todellakin Suomessa pitkään kasvanut perinnekasvi. Ja se mikä tällä on ihana lisä, niin se on  meidän oman kunnan alueelta eli Nurmijärveltä.

Tarhapioni on perinnekasvi

Tarhapioni (Paeonia x festiva) on siis perinnekasvi ja sitä on myynnissä yleensä punaisena `Rubra Plena`, valkoisena `Alba Plena` ja vaaleanpunaisena `Rosea Plena`. Sitten on vielä `Mutabilis Plena`, jonka kukka on ensin vaaleanpunainen ja haalistuu vaaleaksi.

Tämä meidän tarhapioni on selvästi `Rubra Plena`. Se siis kukkii nyt parhaillaan kesäkuun puolessa välissä. Mutta sen emopioni, josta sain tämän alun, on jo lakastuttanut kukkansa. Se kasvaakin paahteisemmalla paikalla, mitä tämä meidän yksilö. Tarhapioni kukkii siis kesän alkupuoliskolla, ennen tavallisia kiinanpioneja. 
Tarhapioneja on kasvanut Suomessa kartanoissa ja muissa herrasväen puutarhoissa jo 1800-luvulla. Sen jälkeen ne yleistyivät 1900-luvulla myös tavallisen kansan pihoihin, sillä niitä myytiin taimistoissa ja kauppapuutarhoissa jo 1900-luvun alussa.
Tarhapioni kasvattaa mukulaisen juurakon, josta on helppo lohkaista alkuja ja antaa niitä vaikka naapurille. Se siis levisi pihoilla myös sillä tavalla.
Jossain vaiheessa niiden suosio pihoilla hiipui, ehkä isompikukkaisten kiinanpionien suosion kasvaessa.
Tämä `Rubra Plena` on tarhapionin hyvin vanha lajike. Sitä on ollut eurooppalaisissa puutarhoissa jo 1500-luvun puolivälissä.

Sitkeä tarhapioni kukkii luonnontilaisen alueen laidalla...

Tarhapioni on tosi sitkeä perinnekasvi, sillä sen ympärillä tässä kohtaa kasvaa heinää ja muuta luonnonkasvia. Eikä kitketty niitä edes Suurena Kitkemispäivänä 😀
Suunnitelmissa on kyllä poistaa heinää, kunhan kukinta on ohi ja on taas hyvä kitkemispäivä.
Se siis kasvaa kivikkokumpareessa eli kohta on aikalailla kuiva. Tosin kattovedet tulevat jonkun matkan päähän.

Tarhapioni on kiinanpioneja matalampi, yleensä noin 50 cm korkea.

Tarhapionin hoito-ohjeet...

Tarhapionit viihtyvät aurinkoisella paikalla. Maan tulee olla läpäisevää ja ravinteikasta multamaata. Pionien tapaan se ei pidä talvimärkyydestä eli siitä, että syksyllä tai talvella vesi seisoo maan pinnalla tai maa on muuten hyvin märkää.
Tarhapionien kukkavarret tuetaan jo ennen kukkien avautumista. Tarhapioneja kannattaa myös lannoittaa keväällä. Tai kuten pioniharrastajat tekevät, keväällä ja kukinnan jälkeen lannoitetaan luujauholla. Näin mekin teemme nykyään.

Lisää perinnekasveista eli maatiaiskasveista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja ja varmoja, joten meidän vanhalla pihalla niitä on paljon.

Puutarhaterveisin Sari



perjantai 17. kesäkuuta 2022

Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani Tulipa acuminata

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Huikean erikoinen kasvitieteellinen tulppaani (Tulipa acuminata) on ehkä erikoisin kevätkukka meidän pihalla. Vähän jännäsin, miten se selvisi talvesta . Joten sen kehitystä tuli seurattua pitkin kevättä ja alkukesää. Se näyttää kuuluvan myöhäisiin tulppaaneihin eli se avasi nämä erikoiset kukkansa vasta kesäkuussa. Postauksessa tänään otettu kuva myös siitä uudesta marskinliljasta.


Tulipa acuminata nupussa 1.6....

Tällä tulppaanilla ei ole suomenkielistä nimeä, sillä se on niin harvinainen. Itse en ole sen sipuleita aiemmin edes nähnyt myynnissä. Sain nämä sipulit syksyllä Korpikangas Siemen-Fröltä. Ja innoissani istutin sipulit meidän laventelipenkin reunaan marraskuun puolen välin tietämillä. Meidän piha on siis Etelä-Suomessa, Nurmijärvellä.

Tulipa acuminata tulppaanilla on hyvin kapeat lehdet, eikä sitä niiden perusteella olisi äkkiseltään tunnistanut tulppaaniksi aikaisin keväällä. Onneksi istutin sipulit kohtaan, jossa ei juurikaan ole muita kevään sipulikukkia. Eli tulppaanin alut oli tosi helppo huomata.
Tältä tulppaani näytti kesäkuun ensimmäisenä päivinä. Sen nuppu oli jännän kapea, kuten sen terälehdetkin. Aika veikeä jo näinkin😍

Nuput värittyivät punakeltaisiksi ja olivat pitkään tällaisia lähes avautuneita. Tämä kuva on otettu 7. kesäkuuta.

Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani...

Avautuneina nämä erikoiset Tulipa acuminata tulppaanit näyttivät tältä. Aivan ihastuttavan persoonallisia. Ja hauskan pirtsakoita 😍 Vai mitäs mieltä olet näistä?


Kasvitieteelliset tulppaanit ovat jalostamattomia tai hyvin vähän jalostettuja. Sen takia ne eivät näytä "tavallisilta tulppaaneilta", mitkä taasen on niitä pitkälle jalostettuja. Kasvitieteelliset tulppaanit ovat pidempi ikäisiä eli kukkivat vuodesta toiseen. Toki sipulit tulee istuttaa paikkaan, jossa tulppaanit viihtyvät. 

Kasvitieteellisen tulppaanin, Tulipa acuminata, kasvupaikka...

Tälle suositellaan aurinkoista paikkaa, jossa maan tulee olla läpäisevää, ravinteikasta ja ainakin keväällä kosteaa. Yleensäkään tulppaanit eivät siedä talvella märkää maata, eivätkä kesälläkään.

Marskinliljan kukkavarret jo näin isoja...

Samassa laventelipenkissä kasvaa syksyllä istutettu marskinlilja. Kerroinkin jo aiemmin, että tämä on ensimmäinen kerta, kun se näyttää onnistuvan meidän pihalla. Nyt löytyi sille selvästikin hyvä paikka.
Tältä marskinlilja näytti tänään. Yhdestä juurakosta kasvaa kaksi kukkavartta lehtineen. Teen tästä oman postauksen, kunhan kukat avautuvat. Tämäkin juurakko on Korpikangas Siemen-Fröltä.
Edit - kuvia tästä marskinliljasta kukkivana Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksessa.

Rakastan kasvitieteellisten tulppaanien viehkeyttä...

Meidän pihalla kasvaa niitä useammanlaista ja olenkin kirjoitellut niistä monta postausta. 

  • Upea tulenpunainen buharantulppaani Leiskuvat tulppaanit ja orkidenarsissi -postauksessa. Sen tieteellinen nimi on Tulipa linifolia. 
  • Kauniin keltaiset buharantulppaanit, joilla on jännän punaiset heteet on Terttutulppaanit ja buharantulppaanit -postauksessa. Terttutulppaanilla (Tulipa praestans `Shogun`) on oranssit kukat. Tänä vuonna ne eivät kukkineet, joko viime kesän järkyn kuivuuden takia tai viime talven takia. Saa nähdä, kukkivatko ensi keväänä. Se on nimittäin täysin mahdollista.
  • Parvitulppaanit (Tulipa tarda) on myös helppoja ja leviävät siemenistä. Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa on kuvia siitä sekä muista vuodesta toiseen kukkivista tulppaaneista.
 

Sain Tulipa acuminata sipulit ja marskinliljan juurakon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille! Korpikankaalla on hyvä valikoima näitä kasvitieteellisiä tulppaaneja, kuten myös tavallisia tulppaaneja.

Upeaa kesäistä viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. Huomenna lauantaina 18.6. on Suuri Kitkemispäivä aamupäivästä. Ihan vain näin pienenä muistutuksena 😊

keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Suuri Kitkemispäivä lähestyy, oletko valmis

Suuri Kitkemispäivä lähestyy ja sen teho kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Muutenkin kuun mukaan katsotut kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, että rikkaruohojen määrä vähenee pihalla vaikka kitkee rikkaruohoja huomattavasti pienemmän ajan. Vanha sanonta "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" kuvaa hyvin kuun mukaan kitkemistä. Eli viisas kuupuutarhuri ennakoi kitkemispäivät ja pääsee paljon vähemmällä.

Oletko valmis Suureen Kitkemispäivään?

Viisas kuupuutarhuri on siis merkannut kalenteriinsa Suuren Kitkemispäivän jo aikaa sitten ja varannut sen vapaapäiväksi. Samoin hän on suunnitellut kohdat, jotka kannattaa kitkeä tänä parhaana kitkemispäivänä. Tietenkin myös työkalut ja kottikärryt on tarkistettu, että ne löytyvät ja ovat kunnossa. Vaatetustakin on hyvä miettiä etukäteen, jotta arvokasta kitkemisaikaa ei tuhlaannu vaatteiden etsimiseen. Eli Suureen Kitkemispäivään on syytä valmistautua etukäteen 😊

Pieniä siementaimia...

Pienet siementaimet on niin helppoja kitkeä, ettei niihin kannata tuhlata Suurta Kitkemispäivää. 
Nämä taimet siirsin jasmikkeen oksien alle suojaan. Nämä ovat jännän kiiltävälehtisiä, joten eivät ole ainakaan tavallisimpia rikkaruohoja. Onkohan nämä taponlehden eli peittolehden siementaimia?

Vuohenputki, ruttojuuri ja muut hankalat rikkaruohot...

Suuri Kitkemispäivä on niin super hyvä kitkemiseen, että silloin kannattaa kitkeä vain hankalimpia rikkaruohoja. Eli vuohenputkea, juolavehnää, ruttojuurta jne. 
Saimme muuten sen ruttojuuren hävitettyä kokonaan, kaivamatta maata, hyvien kitkemispäivien avulla. Siitä enemmän uudella verkkokurssilla.

Tästä kuvan joulukielopenkistäni aion taas kitkeä muutaman sitkeän vuohenputken. Näköjään sinne on löytänyt tiensä myös voikukka. Tätä aluetta tulee kitkettyä harvoin, sillä kielot peittävät aika hyvin maanpinnan.

Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivästä...

Suuri Kitkemispäivä on vain aamupäivästä! Sen teho loppuu noin klo 12.00 - 13.00 aikaan. Tänä vuonna päivä on erityisen tehokas. Silloin todennäköisesti voikukat lähtevät taas pitkillä juurilla, ihan vain käsin vetämällä.


Rikkaruohot kompostiin...

Viisas kuupuutarhuri tietysti on suunnitellut etukäteen myös sen, mihin hän laittaa kitketyt rikkaruohot.
Meillä ne menee puutarhakompostiin, kuten aiempinakin vuosina. Tämä kuva on jo muutaman päivän vanha, mutta aika ison kasvan olemme jo saaneet koottua tänä vuonna. Kasa vain kasvaa, kun kesä etenee.

Täsmätietoa kasvien kitkemisestä ja hävittämisestä kuun mukaan...

Miten saa totaalisesti ja mahdollisimman pienellä työllä/rahalla hävitettyä hankalat kasvit? Tai miten saa ruttojuuren tapettua? Tai milloin on hyvä aika hävittää vesakkoa ja pensaita? 
Näihin ja moneen muuhun kasvien kitkemiseen ja hävittämiseen liittyviin kysymyksiin löytyy vastaukset uudelta kurssilta. Se on siis täsmätietoa, ajoittaen työt kuun mukaan.

Näitä teemoja kysytään minulta jatkuvasti ja halusin nyt tarjota edullisempaa kurssia, joka keskittyy vain kasvien kitkemiseen ja hävittämiseen. Nimittäin rakastan kitkemistä kuun mukaan, koska se on niin koukuttavan helppoa😍
Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Lisätietoja kurssista näet Puutarha Studion sivulta Tehokas kitkeminen kuun mukaan. Kurssi on nyt vähenevän kuun ajan alennettuun hintaan.


Ihanaa ja tehokasta kitkemispäivää! 


Puutarhaterveisin Sari





sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Etanaeste ja muita pihakuulumisia

Etanaeste on taas kunnostettu ja se onkin yleensä vuorossa heti kasvimaan kylvöjen jälkeen. Osa kylvöistä oli jo lähtenyt kasvuun, joten piti nopeasti saada etanaeste kuntoon. Kesäkukatkin on jo istutettu ja vanhat talvisäilytyksessä olleet on laitettu omille tutuille paikoilleen. Ulkona on ollut niin paljon puuhaa, että ei meinaa ehtiä kirjoittaa tänne pihakuulumisia. 


Etanaeste on paras estämään siruetanoita...

Heti kun tulee lämpimät säät ja vielä jos satelee, espanjansiruetanat tulevat piiloistaan esiin, syömään tiettyjä pihan kasveja. Niiden lempikasveja on kaikki kasvimaan pienet taimet, etenkin juuri itäneet taimet. Jo yhden yön aikana ne voivat syödä pitkät rivit taimia ja pavun taimista kummatkin lehdet. Kuvia syödyistä pavuista ja etanaesteestä näet Etanaeste ja espanjansiruetanat -postauksesta.

Etanaeste pitää siruetanat (myös lehtokotilot) hyvin poissa kasvimaalta, kunhan maalaa esteen joka kevät ja ehkä kerran tai pari kesänkin aikana. Me olemme käyttäneet vuosia jo EcoKoivun Koivuterva Hajustemaalia, mikä on etanaesteeseen paras ja toimivin.

Otin tämän kuvan ojan penkalta alkuillalla, jolloin siruetanat yleensä lähtevät liikkeelle. Kuvassa on siis neljä espanjansiruetanaa.


Daaliat hyvässä kasvussa... 

Nämä daaliat istutimme toukokuun alkupuolella, kuun mukaan hyvänä päivänä. Niiden juurakot on siis istutettu suoraan maahan, ilman esikasvatusta. Kuvassa isot versot kuuluvat isolle juurakolle. Sen oikealla puolella on pieni alku, tosi pienestä juurakosta. Ne ovat kummatkin niitä meidän vanhoja oransseja daalioita.
Mullassa on biohiiltä, jota näkyykin mustina pieninä paloina mullan pinnalla. Emme edelleenkään kastele näitä daalioita lainkaan.


Kasvien istutus kuun mukaan...

Viime viikot ovat olleet hyvää aikaa taimien ja kesäkukkien istuttamiseen, kuun mukaan. Melkein kaikki ollaankin saatu istutettua, mutta näiden punahattujen paikka ei ole vielä istutuskunnossa. Joten päästään istuttamaan ne vasta seuraavalla kasvavalla kuulla eli heinäkuun alussa. Siihen asti ne on ulkona ruukutuspöydällä.
Punahatuilla on kyllä komeat lehdet 😊

Kuvassa on vielä samettikukan taimia, jotka meidän teräsleidi eilen istutti kastelualtaisiin, seinänvierustan sepelin päälle. Ne oli kasvatettu siemenistä, kuten myös punahatun taimet.

Hyötytarhan pihakuulumisia...

Maa-artisokat on tuttuun tapaan lähteneet rehevästi kasvuun. Tästä näkee hyvin, miten tiivis alue niistä tulee vanhemmiten. Maa-artisokka onkin vanha kotivarakasvi.

Mansikat ovat kukkineet jo jonkin aikaa. Mansikkamaalle meillä on tulossa pieni muutos, jota odotan innolla. Siitä lisää lähiaikoina.

Uudehkot marja-aroniat kukkivat myös nyt parhaillaan. Niitä on kaksi pensasta marjapensaiden tavoin eli keräämme niistä marjat. Rusakot syövät aina niiden alaoksat ja joka kesä ne kasvattavat alas uusia oksia. Pidämme näitä kohtuullisen korkuisina, jotta marjoja on helppo kerätä. Nimittäin aronia voi kasvaa lähes 3 metriä korkeaksi.

Oravat ja linnut tarkkailevat touhujamme...

Kirjoitin toukokuun lopulla, miten kiva on seurata pihan eläimien puuhia ja sepelkyyhkyn pesänrakennusta. Nyt tuli taas huomattua useampaan kertaan, miten tarkkaavaisesti pihan eläimet seuraavat meidän puuhia pihalla. 
Kuvan orava oli pitkään ihan hiljaa puussa ja seurasi meitä. Samoin mustarastaat ja punarinta ovat usein lähistöllä, kun olemme pihapuuhissa. 
Kyllä piha olisi aika tylsä ja kolkko, ilman näitä kotipihan eläimiä 😊


Puutarhaterveisin Sari