Sivut

keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Ihanat pelargonit varmoja kukkijoita

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Pelargonit ovat ihanan varmoja kukkijoita ja siksi kuuluvatkin kesäkukista suosikkeihini. Vaikka nyt helteillä ei olisi huomannut kastella niitä riittävästi ja nuput olisivat kuivuneet, niin pelargonit kasvattavat heti uusia nuppuja. Niillä on suorastaan vimma kukkimiseen. Se tekeekin pelargonista niin loistavan kesäkukan, ihan aloittelijoillekin.


Jännän hohtavan punaiset pelargonit...

 Tällä pelargonilla on jännän hohtavan punaiset kukat. Väri oikein hehkuu tietyssä valossa ja kameralla oli hieman haasteellista ottaa kukista kuvia. Osa kukista on selvästi tavallisen yksinkertaisia ja osa kevyesti kerrottuja. Se lisää tämän viehättävyyttä. 


Pelargonin ostovinkki...

Jos haluaa tuuheita ja runsaskukkaisia pelargoneja, kannattaa valita taimia, joilla on monta versoa.  Kukat kasvavat versojen latvoihin, joten mitä enemmän versoja, sitä enemmän kukkia. Itse kun ostan pelargoneja, niin kurkkaan aina lehtien alle, jotta näkee  onko taimi runsasversoinen.
Nämä pelargonit on kotimaisia, kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla, kuten ruukun painatuksesta näkyy.
Sain nämä pelargonit Huiskulasta. Kiitos siitä heille 😊

Vanha rungollinen pelargoni...

Tältä vanha rungollinen pelargoni näyttää tänään. Olen kasvattanut sen siementaimesta rungolliseksi pikkupuuksi. Rungon päästä tältäkin lähtee monta versoa ja siksi se kukkii näin runsaasti.
Kuvassa näkyy myös ruskeita eli lakastuneita kukkia, jotka otan pois tänään, kukkien kastelupäivänä.

Ruukku auringolta suojassa...

Pelargoni kestää paremmin paahteisella parvekkeella, kun sen ruukkuun ei suoraan paista aurinko. Kaikki kolme rungollista pelargonia on parvekkeella hyötykasvi-altakastelulaatikon takana. Siten aurinko paistaa vain pelargonien yläosaan ja ne kestävät ongelmitta paahteisen kuuman jakson.
Uusien punaisten pelargonien ruukkua varjostaa taasen pöydällä oleva mehitähtiruukku. Se näkyykin hieman yhdessä kuvassa.

Jos tuntuu siltä, että pelargonit kärsivät parvekkeen tai lasitetun terassin auringonpaahteessa, voi pelargonit siirtää kaiteen tai huonekalun luomaan varjoon. Ja kun hellejakso on ohi, voi pelargonit siirtää takaisin aurinkoiselle paikalle. 
Samalla tavalla voi tehdä, kun lähtee lomareissulle, pienenä vinkkinä 👍 

Pelargonin hoito-ohje...

Pelargoneja kastellaan säännöllisesti niin, että mullan pinta kuivahtaa vain kevyesti ennen kastelua. Niitä myös lannoitetaan esim. kesäkukille tai huonekasveille tarkoitetulla lannoitteella, pakkauksen ohjeen mukaan, syksyyn asti. 
Kuihtuneet kukat poistetaan. Lehtiä voi myös poistaa, jos haluaa. 
Ja tietysti pelargoni istutetaan isompaan ruukkuun eli ostohetken ruukussa se ei useinkaan jaksa kasvaa reheväksi. Pieni ruukku vaatii myös tiheämpää kastelua.

Jos pelargonin multa on kuivahtanut liikaa, niin silloin nuput kuivuvat ja osa lehdistä kellastuu. Pelargoni kyllä toipuu siitä, kun taas saa vettä. Siitä voi poistaa kaikki huonot nuput, kukat ja lehdet. Jos ei ole lannoittanut, niin kannattaa antaa myös lannoitetta ja kastella jatkossa säännöllisesti, niin pelargoni alkaa heti kasvattaa uusia nuppuja. 

Pelargoni ei pidä siitä, että multa on jatkuvasti märkää. Siksi kastelujen välillä mullan pinta saa kuivahtaa kevyesti. Talvisäilytykseen viileään kellariin vietävien pelargonien multa ei myöskään saa olla märkää, jotta juuret eivät kylmässä mädänny. Pelargoni kestää siis paremmin kuivuutta kuin jatkuvaa märkää multaa.


Pelargonin talvisäilytys sisällä tai kellarissa...

Uusien pelargonien kukkien väri on niin herkullisen hehkuva, että tekisi mieli säilyttää ne talven yli. 


Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Ihana rungollinen pelargoni ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Se on minustakin tosi kaunis ja jotenkin sen vino runko tekee siitä hienostuneen sekä entistä viehättävämmän.

      Poista
  2. Hei Sari! Uskaltaako pelakuun kanssa käyttää kastelukidettä vai pitääkö kenties liian kosteana? Onko biohiilen kanssa vastaava "ongelma"?
    Olen laittanut ruukkuun lannoitekäpyjä, mutta ovatkohan liian hidasvaikutteisia/ kastelusidonnaisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Meillä on pihalla, ihan taivas alla, pelakuut Biolanin Kesäkukkamullassa, missä on biohiiltä. Biohiili vähentää kastelun tarvetta ja samalla tekee mullasta ikään kuin ilmavampaa. Se ei pidä multaa liian kosteana. Suosittelen siis biohiiltä!
      Sen sijaan kastelukiteistä muodostuu mikromuovia, joten sitä multaa ei kannata laittaa kompostiin sitten syksyllä. Muutenkin hyvin kyseenalainen valmiste.

      Ainakin laadukkaat lannoitekävyt toimivat niin, että niistä liukenee ravinteita multaan lämpimänä aikana, kun multa on kosteaa ja sitä aina välillä kastellaan. Eli juuri silloin kun kasvit kasvavat. Laadukkaat lannoitekävyt toimivat siis hyvin kesäkukilla, ja pelakuilla.

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi. Toistaiseksi käytettävissäni on vielä eri multavaihtoehtoja myös tuo kesäkukkamulta. Puutarhamultaan sekoittaisin joko biohiiltä tai kastelukidettä. Omani on biologisesti tehty eikä sisällä mikromuovia! Puutarhurilta ostettu, joten oletan pitävän paikkansa. Ensiviikolle luvattu paljon sateita ja pelkona että varastoituu ns. liikaa vettä tai märkyyttä tuossa taivasalla.

      Poista
    3. Valitettavasti en osaa sano kastelukiteistä, mutta biohiili ei ainakaan varastoi liikaa vettä. Itse suhtaudun myös biologisesti valmistettuihin kastelukiteisiin varauksella, jos tuotepakkauksessa ei ole mainittu, mistä ne on tehty ja mitä ne sisältävät. Nykyään kuluttaja saa olla tosi tarkkana, jos haluaa toimia ekologisesti.

      Poista