Sivut

perjantai 1. heinäkuuta 2022

Kitkeminen tauolla kuun mukaan

Kitkeminen on nyt tauolla kuun mukaan, joten on aikaa nauttia puutarhan upeasta kukkaloistosta. Puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan tuo hyvää rytmiä ja tasapainoa pihapuuhiin. Se tuo mukanaan myös innostuksen kitkemiseen. Sitä kun saa tehdä vain lyhyen aikaa... ja rikkaruohot vähenevät siitä huolimatta. Nyt siis kitkeminen on tauolla.


Kasvimaalla saa olla pientä rikkaruohoa...

Tältä näyttää hellekesän runsasmultainen hiekkamoreenimaa, kun sitä on kasteltu. Pienet kivet ja biohiilen palat tulevat maanpinnalle näkyviin, rikkaruohojen lomaan. Kasvimaalla saa olla pieniä rikkaruohoja, sillä niistä ei ole mitään haittaa. Kun taas alkaa kitkemisjakso parin viikon päästä, kitketään kasvimaalta kaikki rikkaruohot pois.

Kivituhka pysyy pitkään rikkaruohottomana...

Tuoksuva pihajasmike kukkii nyt upeimmillaan ja tuoksu on ihanan huumaava. Sen vieressä autopihalla ja myös katteena on kivituhkaa. Hiekkapihaan ja kivituhkaan tulee jatkuvasti erilaista rikkaruohoa. Myös niihin rikkaruohoihin tehoaa loistavasti kuun mukaan ajoittaminen.
Kuvan kivituhkapinta on kuulemma jo ainakin 25 vuotta vanha ja edelleen hyvässä kunnossa. Sitä onkin hoidettu kuun mukaan ja oikealla kitkemistekniikalla.

Laventelipenkki kitkemiskiellossa...

Laventelipenkissä on nyt kitkemiskielto tämän kesän. Vanhoista laventeleista kuoli viime talvena vanhat oksat ja ne leikattiin matalaksi. Nyt ne tietysti jo kasvattavat uusia versoja ja niissä näyttää olevan nuppujakin tulossa.

Kitkemiskielto on sen takia, että odotamme laventelin siementaimia ilmestyvän maanpinnalle, koska laventelin versot eivät enää peitä niitä. Lisäksi odotamme jännityksellä, kasvaako hohtopiikkiputken siementaimia. Karistelimme sen siemeniä laventelipenkin reunaan. Viime kesänä hohtopiikkiputki kukki siinä komeasti pölyttäjille ja perhosille. Se olikin oikea kimalaismagneetti 😍

Seuraavaa kitkemisaikaa odotellessa...

Nyt on siis parin viikon jakso, jolloin ei kannata kitkeä. Nimittäin jos nyt kasvavalla kuulla kitkee, odotettavissa on entistä enemmän rikkaruohoja.
Seuraavaa kitkemisjaksoa odotellessa voi nauttia puutarhan kauneudesta, sen tuoksuista ja kohta herkuistakin. 
Tässä kuvassa pilkistää ukonhatun ja vuorimännyn välistä kaksi eri kiinanpionia. Ekassa kuvassa kukkii myös pioni sekä valkokukkainen tähkähietalilja, joka on perinnekasvi.

Kuun vaiheet ja oikea kitkemistekniikka...

Jos tuntuu siltä, että kitkeminen on yhtä tuskaa tai rikkaruohot kasvavat heti takaisin, syynä voi olla yksinkertaisesti väärä kitkemistekniikka.
Nimittäin välillä olen saanut asiakkailta ja tutuilta kommentteja, ettei kuun vaiheet auta, kun rikkaruohot kasvaa heti takaisiin. Tai ettei jaksa nyppiä rikkaruohoja. Kun ollaan juteltu lisää, niin aina on selvinnyt syyksi se, että he ovat kitkeneet aivan väärällä tekniikalla. Sillä erilaisiin rikkaruohoihin on erilainen kitkemistekniikka. Samoin oikean kitkemistyökalun valinta on jossain tapauksissa se juju, mikä tekee kitkemisestä helppoa.

Kokosin tehokkaasta kitkemisestä vinkkejä ja tietoja, joita olen opettanut asiakkaille ja tutuille, nyt tälle täsmäkurssille. Kurssi on lyhyt ja täynnä tiivistä asiaa. 

Itse rakastan kitkemistä, koska se on niin helppoa ja kuun mukaan ajoitettuna jopa hauskaa. Siksikin haluan auttaa muita löytämään kitkemisen ilon 😊

Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Kurssin materiaalit on heti käytössä ja kurssia voi edetä omaan tahtiin. Siellä on myös ruttojuuren ja pensaiden hävitysohjeet.
Lisätietoja kurssista  Tehokas kitkeminen kuun mukaan.



Nyt siis ihastellaan puutarhan kauneutta ja nautitaan sen tuoksuista. Ja ehkä kastellaan, istutettaan, kylvetään.... mutta ei kitketä rikkaruohoja.


Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Onpa huojentavaa, että pienet rikkaruohot voi nyt jättää kitkemättä! Stressaan selvästi kitkemisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitkemisestä ei tosiaankaan kannata stressata :) Kun pääsee hyvään kitkemisrytmiin, kuun mukaan, isommallakin pihalla alkaa näkyä hyvä tulosta eli rikkaruohojen määrä selvästi vähenee. Koko kasvien kasvukauden ajan tulee uusia pieniä rikkaruohoja. Se on luonnollista ja onneksi ne on helpoimmin kitkettäviä. Ei siis kannata stressata.

      Poista
  2. Pioneista puheenollen; ensimmäisen kuvan pionin väri vaikuttaa suorastaan hurmaavalta. Mahtaisiko sille löytyä lajikenimeä?

    Tähkähietaliljan siemeniä kylvin vuosi sitten keväällä ja nyt jännityksellä odotan parin heinätupsulta vaikuttavan pöheikön lopullista tuomiota, että osoittautuuko perus juolavehnän siementaimiksi vai olisiko kuitenkin tähkähietaliljaa. Kun en sitten tietenkään merkinnyt tarkkoja kylvökohtia tikulla... Jännät paikat meneillään, nyt ollaan oltu pari päivää mökillä ja laukkaan kotiin päästyäni tarkastamaan tilanteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähkähietaliljan siemenet itää hyvin ja meillä se kylväytyy itse. Voit leikata taimista lehden palan ja verrata juolavehnän lehden palaan, niin huomaat kyllä miten erilaisilta ne tuntuvat ja näyttävät.
      Ekan kuvan pioni on Itoh-pensaspioni lajikenimeltään `Julia Rose´ ja se on perennat.fi nettikaupasta. Kukan väritys vaihtelee ja tuo meidän pioni on niin nuori, että olen odottanut sen kotiutumista paikalleen, ennen kuin teen siitä oman blogijutun. Sillä on upea sävy kukissa, etenkin näin sivusuunnasta katsottuna.

      Poista
  3. Entäs kun piha on päässyt liian villiksi viidakoksi. Tänään kiskoin heinää, että sain kukkia edes vähän näkyville😞. Jos jää pariksi viikoksi odottelemaan, ehtii heinä valloittaa pihan kokonaan. Alkaako siis milloin hyvä kitkuaika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin pienen miettimisen paikka, mitä tehdä, jos rikkaruohot ovat jo vallanneet kaikki kasviryhmät. Eli haluaako poistaa rikkaruohoja vai antaako niiden vallata yhä enemmän istutettujen kasvien alueet.
      On koristekasveja, jotka eivät pärjää lainkaan rikkaruohoille ja on niitäkin, jotka pystyvät kukkimaan pitkään hoitamattomien autiotalojen pihoilla.
      Jos todella haluaa poistaa rikkaruohoja, niin silloin kitketään vain hyvinä kitkemisjaksoina. Siinäkin käytetään eri kasveille eri kitkemistekniikkaa, niin kitkeminen on tehokasta ja tuottaa silminnähtävää tulosta. Siitä on tuo verkkokurssi, koska aihe on liian laaja blogijutuksi.
      Seuraava kitkemisjakso alkaa ensi viikolla 14.7..

      Poista