Sivut

keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Veikeä perhosnarsissi `Apricot Whirl` ja oranssi hyasintti

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Tämä veikeä perhosnarsissi `Apricot Whirl`on kyllä jännän näköinen. Ihastuin sen erikoisiin ja upean värisiin kukkiin jo viime keväänä. Päivät nämä ovat parvekkeella ja yöksi siirrän ne viileään huoneeseen, sillä on taas luvattu kunnon pakkasyötä. Ne nimittäin näkyy kivasti parvekkeen pöydältä sisälle ja viileässä ne myös kukkivat pidempään.

Perhosnarsissi `Apricot Whirl`...

Perhosnarsissi on siis perhoskukkainen narsissi ja niitä on muitakin lajikkeita kuin tämä `Apricot Whirl`. Minusta juuri näiden kukat on ihan huikean kauniit ja hienostuneen väriset. Niiden kukkien väriin sopii kivasti oranssit hyasintit. Aivan huikean kaunis yhdistelmä 😍

Perhosnarsissin erikoinen kukanmuoto...

Tässä vielä kuva perhosnarsissin kukista lähempää. Ikään kuin narsissin torvi onkin kasvanut erillisiksi terälehdiksi, jotka avautuvat täysin auki. Lisäksi osa terälehdistä on aaltoilevan rimpsureunaisia. Narsisseiksi nämä perhosnarsissit tunnistaa niiden lehdistä, ne kun on samanlaisia kuin perinteisillä narsisseilla.


Perhosnarsissit yöksi sidottuna viileään...

Sidon näiden perhosnarsissien varret ja lehdet yhteen löyhästi, ennen kuin vien ne yöksi viileään huoneeseen. Näin ne mahtuvat paremmin sinne muiden kasvien sekaan. Kun otan nämä aamulla taas parvekkeelle, niin pudotan nauhan mullan pinnalle avaamatta sitä. Sen saa sitten illalla nopeasti vain vedettyä ylöspäin. 

Ihanan tuoksuvat oranssit hyasintit...

Nämä kolme oranssia hyasinttia kasvoivat samassa ruukussa. Pesin hyasinttien juuret, joten sain ne asettumaan kauniisti yksittäin lasimaljoihin. Pienet kivet tukevat hyasintteja pysymään pystyssä. Nämäkin ovat päivät parvekkeella ja yöt viileässä huoneessa. 


Viikonloppuna taidan jättää nämä hyasintit ja perhosnarsissit päiväksi sisälle ihasteltavaksi, niistä kun saa niin kauniin asetelman. Ja samalla kotiin tulee aivan hurmaavaa hyasintin tuoksua😍


Sain nämä narsissit ja hyasintit Huiskulasta, kiitos siitä heille! Ne on kotimaisia eli kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla, joka kuuluu maamme suurimpiin puutarhoihin. Heidän kukkiaan on myynnissä ympäri Suomea.

Lisää kuvia perhosnarsissi `Apricot Whirl` ja muista erikoisemmista narsisseista löytyy  Uusia ja erikoisempia pääsiäiskukkia -postauksesta viime keväältä. 



Kevätterveisin Sari



sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Tuoksuva pihajasmike - perinnekasvi

Upea tuoksuva pihajasmike kuuluu suosikkeihini pensaista. Meidän pihalla niitä onkin useampi, kahdessa eri kohtaa. Kun ne kukkivat, pihalla leijailee niin ihanan huumaava tuoksu. Monet tunnistaakin pihajasmikkeen sen tuoksusta. Muutenhan se on vaatimattoman näköinen vihreine lehtineen. Perinnekasvien tapaan se on ihanan helppohoitoinen ja varma kasvi. 


Tuoksuva pihajasmike houkuttaa eläimiä...

Meidän pihan isoissa pihajasmikkeiden kukissa näkyy aina muutamia pörriäisiä ja perhosia. Kuvassa taitaa olla jokin sinisiipi. Pihajasmike ei kuitenkaan näytä olevan niin hyvä perhoskasvi, mitä ne parhaat perhoskasvit. 
Koska pensas on iso, se antaa hyvää suojaa myös pihan pikkulinnuille, niin talvella kuin kesälläkin. Etenkin pikkuvarpuset viihtyvät sen latvaoksissa. Todennäköisesti myös rusakot ja fasaanit majailevat oksien alla. Kesäiltaisin oksien alta usein tepastelee siili 😊

Huumaavan tuoksuvat kukat...

Pihajasmike kukkii kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa, riippuen kesän säistä ja kasvupaikasta. Sen kukkimiseen huomaa heti pihalla, sillä tuoksu leijailee nenään. Isossa pensaassa on uskomaton määrä kukkia, joten tuoksukin on ihanan huumaava. Silloin tulee myös otettua sen oksia sisälle maljakkoon.


Pihajasmike on isokokoinen perinnekasvi...

Tässä on siis yksi pihajasmike, joka on ehkä 70 vuotta vanha. Se onkin vanha perinnekasvi. Pensaan edessä on reilun metrin leveä pyöräteline eli pensas on todella muhkean kokoinen. Onneksi sillä on tässä tilaa kasvaa ja vain yhdeltä sivulta leikataan sitä hieman, ettei sen oksat tule kulkureitille.

Näin iso pensas antaa myös kivasti näkösuojaa ja vaimentaa ääniä. Siksi isot pensaat on hyviä pihalla, kunhan sijoittaa ne oikein, jotta pihasta ei tule vaikeahoitoinen. Siis pihasuunnittelun periaatteiden mukaan, joita opetan kursseilla, kuten Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilla.

Kellertävä lehtinen keltapihajasmike...

Meidän pihalla kasvaa myös keltapihajasmike (Philadelphus coronarius `Aureus`), jolla on keväällä keltaiset lehdet. Kesällä sen lehdet ovat vihreät, tosin hieman vaaleammat mitä tavallisella pihajasmikkeella. Sen kukat ovat tietysti valkoiset.

Kuvassa etualalla on se keltapihajasmike ja sen takana tavallinen pihajasmike, joka on selvästi korkeampi.

Pihajasmikkeen hoito...

Pihajasmike (Philadelphus coronarius) viihtyy parhaiten tuoreessa maassa puolivarjossa ja aurinkoisemmallakin paikalla. Kuivassa maassa se selvästikin kärsii. Menestymisvyöhyke sillä on I-III(IV).
Se on helppohoitoinen, kunhan on laittanut sille riittävästi hyvää ja ravinteikasta multaa istutusvaiheessa. Tietysti kasvupaikka pitää olla sille sopiva.
Emme ole hoitaneet näitä meidän pihajasmikkeita muuten, kuin leikanneet niistä kuivia oksia pois aina joskus. Siis helppohoitoinen pensas

Lisää perinnekasveista eli maatiaiskasveista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja ja varmoja, joten meidän vanhalla pihalla niitä on paljon.

Puutarhaterveisin Sari


perjantai 25. maaliskuuta 2022

Sipulikukkaruukkuja kastellaan

Näitä sipulikukkaruukkuja kastellaan ihan normaalisti, jotta jaksavat kukkia kauniisti. Nimittäin jos multa pääsee kuivumaan liikaa, niin nuput kuivuvat helposti tai kukat lakastuvat ennen aikojaan. Kastelu on tosi tärkeää muistaa etenkin näihin saviruukkuihin istutetuilla sipulikukilla, sillä saviruukussa multa kuivuu nopeammin.


Helmililjat availee nuppujaan...

Siniset helmililjat saviruukuissaan ovat niin suloisen kauniita. Vähän jännäsin, jaksavatko helmililjat kukkia noissa ihan pienissä ruukuissa, joissa multa kuivuu helposti. Hyvältä näyttää eli olen muistanut kastella niitä. Näet kuvat istutuksesta Helmililjat pieniin saviruukkuihin -postauksessa.

Näitäkin sipulikukkaruukkuja kastellaan...

Vaikka sipuleista hyödetyt lumikurjenmiekkojen kukat ovat jo lakastuneet, niin kastelen näitä edelleen. Annan myös lannoitetta näille kasteluveden mukana. Se takaa, että sipulit pysyvät hyvän kokoisina ja jaksavat kukkia tulevinakin vuosina pihalla.


Leikkasin lakastuneet lumikurjenmiekan kukat pois, niin niiden lehdistö näyttää kauniimmalta. Ne ovat vähän kuin heiniä. Näin teen aina näiden pikkuiiristen kanssa 😊

Lumikurjenmiekan lehdet, helmililja ja erikoisempi narsissi...

Tulipas kaunis asetelma parvekkeen pöydälle, kun poistin lumikurjenmiekan tummanlilat kukkien jämät. Sillä on tosi kaunis ja keveä lehdistö. Se sopiikin kivasti erikoisemman narsissin kanssa, jolla on jäykemmät lehdet. Kivana lisänä niiden kanssa on helmililjat saviruukuissa.
Näitä kahta helmililjaruukkua tuleekin kasteltua huomattavasti tarkemmin, sillä niden ruukuissa ei ole lainkaan reikää pohjassa. Onneksi liika vesi on aina helppo kaataa ruukusta pois 😅

Jouluruusujakin kastellaan säännöllisesti...

Kuvissa taustalla näkyy nämä kaksi joululta säilynyttä jouluruusua. Ne on olleet pitkään jo parvekkeen viileydessä. Parvekkeella on lasitus, minkä ansioista näin keväällä lämpötila pysyy siellä noin 5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä.
Näitä jouluruusujakin kastelen normaalisti lannoitevedellä, jotta kasvattaisivat uusia lehtiä.

Sipulikukkaruukkuja kastellaan kastelupäivinä, kuun mukaan...

Kuun mukaan Kastelupäiviä on noin viikon välein. Se riittää hyvin sipulikukkaruukkujen kasteluun.  Nämä kun ovat parvekkeen viileydessä, niin osaa niistä ei tarvitse kastella edes niinkään usein. Kaksi pienintä ruukkua lyhdyn ruukkuryhmässä vaatii aurinkoisena viikkona kastelua jopa pari kertaa viikossa. Mutta niitäkään ei kannata kastella Älä kastele -päivinä.

Seuraavat Kastelupäivät on ensi viikolla 30.-31.3.2022. Löydät viikon kastelupäivät täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta. 


Pakkasjakso lähestyy...

Nyt kun tulee pidempi pakkasjakso, niin täytyykin seurata parvekkeen lämpömittaria tarkemmin. Ekan kuvan punakukkaisen jaloleinikin ja erikoisen narsissin siirrän yöksi sisälle viileään huoneeseen, mikäli parvekkeelle uhkaa tulla pakkanen. 

Helmililjat sen sijaan ovat olleet parvekkeella jo kuukauden verran, joten kestänevät hyvin pienen pakkasenkin.


Oikein mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari

keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Minikasvit pikkuruukkuihin lasikupuun

Söpöt minikasvit pääsivät pikkuruukkuihin lasikuvun sisälle. Olen jo useamman vuoden ajan etsiskellyt pientä unelmaa, joka mahtuisi kasvamaan isossa lasikuvussa. Unelma on aika haasteellinen nykyasunnoissa, mutta lasikuvussa se voisi viihtyä. Haluan siis testata pärjäisikö se siellä pidempään kauniina.

Ehkäpä muistatkin tämän ison lasikuvun jouluilta, sillä pidän siellä hyasintteja, jotta tuoksu ei ole niin vahva herkkänenäisille. 

Minikasvit mahtuivat juuri ja juuri lasikupuun...

Minikokoinen unelma oli tosi pieni, ostin sen kasveriksi pari muuta minikokoista viherkasvia. Ne mahtuivat juuri ja juuri lasikuvun sisään. Jos ne lähtevät hyvään kasvuun, niin siirrän ne sitten muualle, vaikka isoon lasipurkkiin.

Nappipellea tai vastaava saniainen...

Tämä minikasvi muistuttaa nappipelleaa (Pellaea), mutta se voi myös olla jokin muu kasvi. Näissä ei ollut nimiä myymälässä. Joka tapauksessa se on jokin saniainen eli viihtyy puolivarjossa ja kosteassa ilmassa.
Sen multa saa kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välissä.


Punalehtinen pilkkulehti...

Toinen minikasvi on värikkään punalehtinen pilkkulehti (Hypoestes). Se tuo kivasti väriä asetelmaan. Myös pilkkulehti viihtyy puolivarjossa ja sen multa saa olla tasakosteaa.

Vanhojen salien huonekasvi - unelma...

Hentolehtinen unelma (Asparagus setaceus) on ennen ollut suosittu viherkasvi ja sitä on käytetty paljon myös leikkovihreänä kukkakimpuissa.
Se ei kestä auringonpaistetta eikä mullan kuivahtamista. Lisäksi se viihtyy parhaiten, jos talvella lämpötila on hieman normaalia huonelämpötilaa alhaisempi. Siksi se on vaatelias huonekasvina.
Unelma viihtyy puolivarjossa tai jopa pohjoisen ikkunalla. Mullan on syytä olla tasakosteaa. 
Tämä on nyt näin pieni minikasvi. Voi olla, että se kasvattaa nopeasti pitkiä uusia lehtiä, jolloin se ei enää mahdu lasikuvun sisään. Saa nähdä, miten tämän kokeiluni käy 😊

Mullanvaihto kuun mukaan rahkasammaleeseen...

Istutin nämä kaikki pieniin saviruukkuihin ja Biolanin Kasvusammaleeseen, joka on 100% sammalta. Siinä ei siis ole lainkaan turvetta. 
Rahkasammaleen yksi hyvä ominaisuus on se, että vaikka se näyttää kuivalta, niin kasvit saavat siitä vielä vettä sen verran, että eivät nuukahda. Siksi kasvit viihtyvät siinä niin hyvin, koska eivät pääse kärsimään kuivuudesta kastelujen välillä.
Olen kirjoittanut tästä rahkasammaleesta aiemmin Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa. Siihen olen istuttanut kaikki amarylliksen sipulitkin ja kylvänyt monet siemenet.
Istutin nämä siis viime viikolla, jolloin oli vielä kasvava kuu. Se on hyvää aikaa mullanvaihdolle ja viherkasvien istuttamiseen. Seuraava ajankohta alkaa 2.4., jolloin aioin vaihtaa komealle alokasialle isomman ruukun. Se nimittäin kaatui tänään lehdistön painosta.

Minikasvit lasikuvun suojassa...

Minikasvit ovat nyt siis lasikuvun suojassa, jossa ilmankosteus pysyy hyvänä. Lasikupu on aaltoreunaisen lautasen päällä, jolloin ilma vaihtuu lautasen ja kuvun välisistä raoista. Siten lasin sisäpintaan ei tiivisty kosteutta.
Kuvassa näkyy myös ne valkovihreäkirjavat kultaköynnökset, joista kirjoitin toissa viikolla Valkokirjava kultaköynnös on nyt pop. Tähän sivupöydälle paistaa aamulla aikaisin hetken aikaa aurinko. Sen nämä kultaköynnökset näyttävät kestävän.

Tämä on siis valoisa puolivarjon paikka, jossa nämä puolivarjon minikasvit viihtynevät hyvin.
Taustalla kukkii yksi niitä vanhoista jouluamarylliksistä. joista lisää Vau, amaryllis ei ole kertakäyttökukka -postauksessa.


Kevätterveisin Sari 


sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Krookuksia ja lumikelloja, jee!

Krookuksia ja lumikelloja jo kukkimassa, jee! Aivan mahtavaa! Olin kyllä huomannut aiemmin ne tiukassa nupussa, mutta silti yllätyin, että ne kukkivat jo. Niiden paikka on lämmin näin kevätauringossa ja siitä on lumi sulanut aikaa sitten. Meillä on siis lunta vielä 30-50 cm muualla pihaa. Nämä saa aikaan niin ihanaa kevätfiilistä.


Krookuksia maaliskuussa ja rusakko...

Tänään käväisin kurkkaamassa, mitä näille kevään sipulikukille kuuluu. Ensimmäisenä säikäytin ison rusakon. Se oli syömässä tietysti näitä krookuksia, ja ihan keskellä päivää.  Onneksi ei ehtinyt syödä kaikkia ja sain otettua kuvia krookuksista. Nimittäin krookukset ovat tunnetusti rusakoiden suurinta herkkua keväällä.

Nämä krookukset ovat säilyneet kokonaan ehjinä. Ehkäpä rusakko ei oikein pääse syömään niitä, kun kukkien päällä on noita melkeinpä puumaisia perennojen varsia. 


Lumikelloja kukassa ja nupulla...

Lumikellot kukkivat aina ensimmäisenä muutamassa kohtaa. Ne ovat yksittäin aika vaatimattoman näköisiä kukkia. Kun niitä on isompina mättäinä, ne ovat näyttäviä ensimmäisiä kevätkukkia. Olen joskus aiemmin jakanut muutaman ison mättään useammaksi pieneksi rykelmäksi. Ne leviävät aika hitaasti, joten vielä menee useampi vuosi, että rykelmät ovat isoja mättäitä.

Tästä lumi on sulanut vasta vähän aikaa sitten, joten lumikellotkin ovat vielä nupulla. Niiden kukat avautuvat varmastikin lähipäivinä.


Narsissit myös nupulla...

Näitä narsisseja ihmettelen joka kevät. Ne ampaisevat tällaisiksi hyvin aikaisin keväällä. Ja myös kukkivat aikaisin huhtikuussa. Saas nähdä, milloin ne kukkivat tänä keväänä. Ensi viikoksi on luvattu aika lämmintä ja se tietää sitä, että nämäkin kasvavat vielä enemmän. 

Tämä aika keväästä on niin super ihana! Nyt joka päivä tulee seurattua näiden kehittymistä ja uusien alkujen ilmestymistä mullasta. Samalla lumi sulaa kohisten ja maata paljastuu lisää näkyviin.... ja sieltä uusia sipulikukkien piippoja. Ihan mahtavaa!


Lisää kevään ensimmäisistä kukkijoista...

Meidän pihalla on paljon erilaisia sipulikukkia, koska ne ovat niin upeita ja helppoja. Ja lisäksi tärkeitä pölyttäjille. 

Aurinkoisin kevätterkuin Sari


perjantai 18. maaliskuuta 2022

Ajoita puutarhatyöt kuun mukaan - älä myöhästy!

Ajoita kaikki puutarhatyöt kuun mukaan, niin pääset helpommalla. Eli siemenet lähtevät paremmin kasvuun, istutetut taimet kasvavat hyvin ja omenapuut eivät tee rajusti vesiversoja. Ja monet muutkin puutarhatyöt tuovat hyvän ja toivotun tuloksen. Mutta älä myöhästy, jotta hyvät päivät eivät mene ohitse! 


Mullanvaihdon aika tauolla kuun mukaan...

Mullanvaihdon aika ja ruukun vaihtaminen loppui eilen. Onneksi ehdin istuttaa nämä uudet minikasvit pieniin saviruukkuihin, jotka löysin vasta keskiviikkona. Niistä tuli kyllä aika söpöt. Samoin ehdin istuttaa pari uutta yrttiä isompaan ruukkuun. Nyt on siis menossa parin viikon tauko istutuspuuhissa. 

Seuraava mullanvaihdon aika  on 2.-15.4.2022.


Juurakoiden ja sipuleiden istutusaika kuun mukaan...

Samoin nyt ei ole kuun mukaan hyvä aika istuttaa daalian juurakoita tai muitakaan sipuli- ja mukulakasveja. Ehdin eilen vaihtaa myös tälle viime kesän käenkaalille uuden "mullan". Se on ollut olohuoneen ikkunalla läpi talven ja siksi sillä oli vihreitä lehtiä.

Vähän jännään miten se lähtee uuteen kasvuun, sillä leikkasin siltä kaikki lehdet pois ja istutin sen kokeeksi Kasvusammaleeseen eli rahkasammaleeseen.


Ajoita siementen kylvöt kasvilajin mukaan...

Siementen kylvöt ajoitan aina myös tarkasti kuun mukaan. Nyt kukkien ja yrttien siementen kylvöt ovat tauolla.  Seuraava kylvöaika on siellä huhtikuun alkupuoliskolla.

  • Maaliskuun kylvöjä -postauksessa on listattuna maaliskuussa kylvettäviä kukkia ja syötäviä kasveja. Jos nyt myöhästyit niiden kylvössä, niin siemenet kannatta kylvää heti 2.4.2022 aamulla.
  • Huhtikuun kylvöjä -postauksessa on taasen listattuna huhtikuussa kylvettäviä kukkia ja syötäviä kasveja. Kannattaakin kirjoittaa omaan kalenteriin seuraava kukkien sekä yrttien istutus- ja kylvöjakso, jotta muistaa tehdä kylvöt hyvään aikaan.
Joillakin syötävillä kasveilla on poikkeukselliset kylvöajat. Niistä löytyy enemmän tietoa ja hyvät kylvöpäivät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Se on siis yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi.

Älä myöhästy puiden leikkaamisessa...

Puiden leikkaamiseen on omat hyvät päivät kuun mukaan. Monet heräävät leikkaamiseen liian myöhään, kun silmut alkavat olla jo isoja.
Omenapuut on parasta leikata keväällä ennen kuin silmut puhkeavat tai sitten heinä-elokuussa. 
Koska aika moni unohtaa tehdä leikkaamisen ajoissa, niin olen laittanut kurssialustalle näillekin hyvät päivämäärät. Lisäksi muistutan niistä vielä kurssin fb-ryhmässä 😊

Eri pensaille omat leikkausajankohdat...

Opetin tällä viikolla muutamalle ryhmälle puutarhan hoitoa ja siellä tuli puheeksi se, miten huonosti kasvavia pensasaitoja näkee nykyään paljon. Syynä on yksinkertaisesti väärä leikkausaika.
Ajankohdan valinta riippuu pensaslajista sekä siitä, mikä tavoite meillä on pensaan kasvulle. Eli kaikkia pensaita ei leikata samalla tavalla tai edes samaan aikaan. 

Ajoita kaikki puutarhatyöt kuun mukaan...

Eli jos haluat puutarhanhoidon sujuvan helpommin ja lopputuloksen olevan toivotunlainen, kaikki puutarhatyöt kannattaa ajoittaa kuun mukaan. Siitä löytyy kirjallisuutta ja kursseja. 
Se on satoja vuosia vanhaa perinnetietoa, ympäri maailmaa. Sen mukaan on ennen ajoitettu myös Suomessa metsä- ja viljelytöitä.

Rikkaruohojen kitkemispäivät ja ruttojuuri...

Viime kesänä muistuttelin rikkaruohojen kitkemispäivistä kuun mukaan Puutarha Studion fb-sivulla ja instassa. Tässä vielä mietin, tekisinkö samoin tänäkin kesänä. Nimittäin kitkemispäivät on super tehokkaita!
Alla kuva keväisestä ruttojuurialueesta, josta olen hävittänyt ruttojuurta käyttäen apuna kuun mukaan ajoittamista. Onkin jännä nähdä tänä keväänä, nouseeko alueelta vielä ruttojuuren alkuja. Todennäköisesti ei montaa 😊

Nyt on siis pariviikkoa aikaa suunnitella huhtikuun kylvöjä ja kevään puutarhatöitä. Toki voi myös siivota ja hoitaa biokompostoria.

Aurinkoista viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

tiistai 15. maaliskuuta 2022

Ekologinen multa - helppoja valintoja

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Ekologinen multa on monen kotipuutarhurin toiveena. Tosin osa on siinä harhaluulossa, että kaikki multa olisi ekologista. Itsellekin tuli uutena tietona isoin syy, miksi turve ja sen nosto suosta on niin hurjan epäekologista. Ei siis ihme, että Biolan on jo pitkään tuonut multatuotteisiinsa muita raaka-aineita turpeen sijaan. Nyt heillä on lisäksi Ekomittari, joka helpottaa valitsemaan ekologisemman mullan.

Turvesuo tärkeä hiilivarasto globaalissa mittakaavassa...

Vasta nyt ymmärsin, miten iso merkitys soilla on ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Turvesuot toimivat tärkeinä ja tehokkaina hiilivarastoina. Ja kun suo ojitetaan tai siitä aletaan ottaa turvetta, suo alkaa vuotaa hiilidioksidia ilmakehään eli lisää ilmastonmuutosta. Siksi turpeen noston lopettaminen ja suon ennallistaminen on iso ekoteko ilmastonmuutoksen hillinnässä ihan globaalisti. 

Mullan raaka-aineet helppo tarkistaa...

Tästä eteenpäin aion valita tarkemmin, mitä multatuotteita käytän!  Jokaisessa multapussissa tulee jo lain mukaan olla tuoteseloste, josta näkee mistä multa on tehty. Itse katson ne tiedot valmistajan nettisivuilta, ennen ostosreissua.
Esimerkiksi tämän kevään uutuudessa Biolan Yrttimullassa on enää 30 % turvetta ja 70 % uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita. Turvetta on siis vähän, verrattuna moneen markkinoilla olevaan multaan. 
Tästä Yrttimullasta kirjoitinkin jo Biolan Yrttimulta - uuden ajan multa -postauksessa.

Mullan yksi oivallinen ainesosa on biohiili, kuten kesäkukille tarkoitetussa Kesäkukkamullassa. Sitä löytyy useasta muustakin Biolanin mullasta, aivan kuten linkin kuvasta näkyy. Biohiili pidentää kasteluväliä, sitoo ravinteita kasveille ja parantaa mullan mikrobitoimintaa.

Toinen kasveille tärkeä ainesosa on mykorritsat, joita on lisätty johinkin multiin ja sitä myydään myös erikseen. Lisäksi kompostoitu raaka-aine, mikä on Biolanilla monen mullan raaka-aineena, tuo multaan ne kasveille tärkeät mullan mikrobit. 

Biolan on lopettamassa turpeen käytön kokonaan...

Biolan lopettaa turpeen käytön tuotteissaan kokonaan vuoteen 2040 mennessä. Ennen ja vielä edelleenkin turve on käytetyin raaka-aine niin ammattilaisten kuin puutarhaharrastajien  multatuotteissa. Kyse on siis todella isosta muutoksesta ja kehitystyöstä löytää turpeelle korvaavia raaka-aineita. Nyt heillä on jo sammal, järviruoko sekä erilaisia maa- ja metsäteollisuuden sivuvirtoja. Osa näistä aineista kompostoidaan mullan raaka-aineeksi. Kompostoinnista onkin heillä pitkä kokemus jo vuodelta 1985. 

Lisäksi Biolan on parhaillaan rakentamassa uutta isoa biokuitulaitosta, jonka avulla voidaan käyttää entistä monipuolisemmin uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita, siis korvaamaan turvetta. Viime vuonna kirjoitinkin Multien valmistus - mielenkiintoista -postauksessa, miten Biolanilla tehdään näitä multatuotteita.


Biolanilla selkeä Ekomittari - helpottaa valintoja...

Ekomittari näyttää tuotteen turpeen osuuden raaka-aineista, kuten alla Sammalnappien kohdalla. Mittari näyttää myös uusiutuvien ja kierrätettyjen raaka-aineiden prosenttiosuuden. Nämä näkyvät siis samassa mittarissa. Tämä Ekomittari on jo Biolanin nettisivuilla tuotteiden kohdalla ja tulevaisuudessa myös multapakkauksissa. Tosi kätevä ja helpottaa tekemään ekologisia valintoja!
Sammalnapeista on uutuutena 48kpl pakkaus, sen tutun 12kpl pakkauksen lisäksi.

Ekologinen turpeeton multa - Sammalnapit ja Kasvusammal...

Nämä Biolan Sammalnapit ovat 100% rahkasammalta, jota nostetaan nykyään metsäojitetuilta soilta ja turvetuotantoalueen reuna-alueilta eli jo ns. häiriintyneiltä soilta. Tulevaisuudessa rahkasammalta voidaan jopa kasvattaa, kuten mitä tahansa hyötykasvia. Tosin kasvatusmaat ovat esim. käytöstä poistettuja kosteita turpeentuotantoalueita tai vastaavia. Siitä on parhaillaan menossa tutkimus. Aika jännää😊

Olen edelleen ihastunut näihin Sammalnappeihin, sillä siemenet lähtevät niissä nopeasti kasvuun. Lisäksi sammaleen ominaisuuksiin kuuluu se, että sammal ei kuivu herkästi rutikuivaksi. Se helpottaa paljon taimien hoitoa kevään aurinkoisina päivinä. Kuvassa kasvaa punahattujen taimia ja tällä kertaa punakukkaisina.
Olen kirjoitellut näistä Kokemuksia sammalnapeista ja Pienoiskasvihuoneesta -postauksessa jo muutama vuosi sitten. Pienoiskasvihuone on kestävää muovia, sillä ne ovat olleet minulla käytössä koko ajan.
Sammalnapit ovat myös käteviä pistokkaille, kuten näkyy Pistokaslisäys ja Sammalnapit -postauksen kuvista.

Aamulla aion vielä istuttaa nämä uudet minikasvit Biolan Kasvusammaleeseen, joka on myös 100% sammalta. Suunnittelin laittavani ne lasikupuun. Siitä kirjoitan oman postauksen myöhemmin.

Vanhat amaryllikset ja ekologinen multa, siis sammal...

Kasvusammal sopii jopa amarylliksille, vaikken silloin aluksi epäröin. Tämän kuvan otin tänään, kun nämä vanhat amaryllikset kukkivat. Sammal pitää niiden juuret hyvässä kunnossa kuivana lepokautena. Siinä on iso ero, verrattuna perinteisessä turvehiekkamullassa kasvaneisiin. 
Kasveille paras "multa" on aina sellainen, missä kasvit kasvavat parhaiten. Näillä se on 100% sammal.

Kevätterveisin Sari

sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Valkokirjava kultaköynnös on nyt pop

Valkokirjava kultaköynnös näyttää olevan nyt tosi suosittu viherkasvi, eikä ihme. Itsekin ihastuin tähän heti. Se on jotenkin raikkaampi verrattuna siihen perinteiseen keltakirjavaan kultaköynnökseen. Nämä eivät myöskään näytä olevan niin voimakaskasvuisia, kuten se perinteinen. Minulla on siis näitä valkokirjavia jo kaksi, ja ihan erinäköistä. 

Valkoisempi valkokirjava kultaköynnös...

Tällä valkokirjavalla kultaköynnökselläni on selvästi valkoisemmat laikut, mitä sillä toisella kultaköynnökselläni. Lisäksi tämän lehdet ovat pienemmät ja ikään kuin kapeammat. Ensin luulin sitä joksikin muuksi, mutta sen varret ja nimilappu paljasti sen kultaköynnökseksi 😊
Edit - tämä on siis kultaköynnös `N´Joy`. Kiitos Johanna L. näiden lajikenimistä 😊


Vihertävämpi valkokirjava kultaköynnös...

Tällä toisella lehtien vaaleissa laikuissa on vihreitä pisteitä ja pienen pieniä viiruja. Ne tekevät lehdistä enemmänkin vihertävän vaaleita. Tämä on se, johon ihastuin heti. Se on siis ollut minulla jo useamman kuukauden, mutta edelleen se on näin söpön pieni.
Edit - tämä on kultaköynnös lajikenimeltään 'Manjula'

Kultaköynnöksen hoito-ohjeet...

Kultaköynnökset (Epipremnum pinnatum) ovat helppoja viherkasveja. Ne viihtyvät runsaassa hajavalossa, poissa suorasta auringonpaisteesta. Multaa kastellaan, kun pintamulta on kuivahtanut. Kultaköynnökset eivät pidä siitä, että multa on jatkuvasti märkää. Niitä lannoitetaan säännöllisesti keväästä syksyyn. 

Liian kuiva multa tai suora auringonpaiste...

Huomasin näihin valkokirjaviin kultaköynnöksiin tulevan helposti ruskeita laikkuja lehtiin, kun multa pääsi aluksi liian kuivaksi. Niillä on jonkinlainen kookoskuituseos multana ja en heti osannut arvioida sen käyttäytymistä kasteluissa. Kastelen siis tätäkin kuun mukaan Kastelupäivinä.
Sanotaan, että mitä vähemmän vihreää kultaköynnösten lehdissä on, sitä enemmän ne tarvitsevat valoa. Mutta suora auringonpaiste voi myös vioittaa niiden lehtiä, joten testailen vielä, mikä paikka tälle valkoisemmalle olisi paras.

Kultaköynnöksille pienehkö ruukku...

Koska kultaköynnökset eivät viihdy liian märässä mullassa, niille on parempi pienehkö ruukku. Siinä liikakastelunriski pienenee. Näille kummallekaan ei ole vielä kiire vaihtaa multaa, sillä ruukun pohjasta näkyy vasta pienet juuret. Aioin vaihtaa näille ekologisemman mullan, seuraavana mullanvaihdon ajankohtana, siis kuun mukaan katsottuna.


Saas nähdä löydänkö vielä jonkin uuden valkokirjavan kultaköynnökseen. Nämä on kyllä niin viehättävän kauniita 😊


Lisää postauksia trendikkäistä viherkasveista...


Aurinkoisin kevätterkuin Sari



perjantai 11. maaliskuuta 2022

Siro lumikurjenmiekka `Pauline`

Blogiyhteistyö Korpikangas Siemen-Frö
Tämä siro lumikurjenmiekka `Pauline` on niin ihanan keväinen. Sen keväistä viehätystä lisää vielä se, että olen seurannut sen kasvua sipulista kukkivaksi. Sipulit istutin ruukkuihin joulukuussa ja nyt ne ovat kukkineet jo kuukauden verran. Tällaiset pienet aikaisin keväällä kukkivat kurjenmiekat eli iirikset ovat helppoja ja varmoja hyötää kukkaan ruukussa. Siksi olenkin niin hurahtanut näihin joka vuosi.


Lumikurjenmiekka - Iris histrioides `Pauline`...

Lumikurjenmiekka `Pauline` kukkii tummanvioletein kukin aikaisin keväällä. Nämä aloittivat kukkimisen jo helmikuun puolella ja olenkin pitänyt niitä parvekkeella sään mukaan. Pakkasyöksi ne ovat päässeet takaisin jääkaappiin. Lämpimämpänä keväänä ne olisivat voineet olla koko ajan parvekkeella.


Lumikurjenmiekan erikoiset kukat...

Eri valossa kukkien tumma väri näkyy hieman eri lailla. Tässä kuvassa erottuu paremmin tummien terälehtien valkoinen kuvio. Aika jännän koristeelliset kukat.

Myös nuput ovat kirjavat ja sama väritys näkyy tummien terälehtien alla.

Lumikurjenmiekan hyötäminen kukkaan...

Näiden lumikurjenmiekkojen sipulien istutus ruukkuun, hiekkapitoiseen kaktusmultaan, oli joskus joulukuun alussa. Aina kun ne istutetaan hyötöön, sipulit peitetään mullalla juuri ja juuri. Ovat siis lähellä mullan pintaa. Sen jälkeen kastelin mullan ja laitoin ruukut jääkaappiin. Sipulit nimittäin tarvitsevat viileän paikan juurtuakseen.
Yllä oleva kuva on otettu joulukuun lopulta. On hyvä välillä tarkistaa, että multa ei pääse kuivumaan, vaikkakin jääkaapin viileydessä se kuivuu tosi hitaasti.

Helmikuun alussa lumikurjenmiekat olivat jo näin pitkällä kasvussa. Nuput näkyvät hyvin suojalehtien sisällä tummina. Kuvassa ne ovat parvekkeen pöydällä lämpimänä päivänä. Pimeässä lehdet tulevat kellertäviksi ja valoon päästyään ne vihertyvät nopeasti.


Nämä pienet kurjenmiekat tuovat minulle aina kevään ja niiden kasvun seuraamisessa on ihan oma hohtonsa 😊
Syksyllä aion taas hankkia jotain uutta lajia tai lajiketta, sillä valikoima on aika iso. Säilytän niiden sipulit jääkaapin vihanneslaatikossa, kunnes on aika istuttaa ne ruukkuihin joulukuun tietämillä.


Lisää postauksia näistä keväisistä kurjenmiekoista...



Sain näiden lumikurjenmiekkojen sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari