Sivut

perjantai 30. marraskuuta 2018

Vanhan puikkokämmekän keikit

Vanha puikkokämmekkä oli jo ihan liian leveä ja tilaa vievä. Syy siihen oli sen keikit eli uudet alut. Se ei meinannut mahtua enää ikkunalle, joten ei auttanut muu kuin irrottaa siitä keikit pois. Osassa keikejä oli jo kukkavarsien alut, mutta pakko oli tehdä irrotusoperaatio.  

Puikkokämmekän keiki…

Kuvasta näkee hyvin, miten keiki oli kasvanut puikkokämmekän varren lehtihangasta. Sillä oli jo juuriakin aika kivasti.

Kaikkiaan neljä keikiä se oli tänä syksynä kasvattanut. Muut lähti helposti irti taivuttamalla, mutta yksi oli tehnyt juuren lehtihankaan sisälle, joten se oli pakko väkisin repiä irti.

Viime vuoden keikejä…

Tämä vanha puikkokämmekkä kasvattaa keikejä joka vuosi ja viime vuoden kaksi keikiä olin antanut tutulle. Hän oli istuttanut ne samaan ruukkuun vanhan alun kanssa.
Jotenkin ne näyttivät kituvilta, niin sain ruukun "tutkittavaksi". 

Kuten kuvasta näkee, vanhin puikkokämmekän alku olikin kuollut. Ja uudet olivat hyvässä kasvussa. Näytti siltä, että ne olivat menneet hieman liian syvään.
Pesin ruukun ja istutin kaikki keikit siihen. 

Keikit samaan ruukkuun...

Huolellisesti tein puikkokämmeköille sopivan kasvualustaseoksen hienojakoisesta turpeesta, kaarnasta ja perliitistä ohjeen mukaan, mikä löytyy Biolanin Kasvualusta pakkauksesta. Sitä muuten suosittelee Suomen Orkideayhdistys. Sekaan laiton myös hiilen paloja, kuten ohjeessa neuvottiin.

Oli hieman hankala istuttaa eri suuntiin sojotttavia versoja, joten sidoin ne kevyesti yhteen 😊
Kastelin ensimmäisen kerran vasta kun istutuksesta oli kulunut pari päivää. Ja sen jälkeen kastelin muutaman päivän välein, kunnes kaarna ja turve tuntuivat imevän vettä eli kasvualusta ei heti näyttänyt kuivalta. Tämäkin vinkki oli ohjeessa.

Nyt keikiruukku on minulla hoidossa ainakin kuukauden verran, ennen kuin uskallan viedä ruukun takaisin. 

Vanhan puikkokämmekkäni olen kasvattanut ystävältäni saaduista keikeistä ja hyvin lähtivät kasvuun. Eli keikit jakoon 😊

Vanhemmat postaukset orkideoista:


Huomenna alkaa joulukuu ja täällä Kukkiva joulukalenteri... jee!

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. Keikien irroitus ja istutus tehdään tietysti kuun mukaan ajoittaen eli kasvavalla kuulla.

keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Joulun valmisteluja


Joulun valmistelut ovat alkaneet vauhdilla, jee! Harmahtavat havukranssit on tehty ja kohta tehdään lisää tavallisen kuusen havuista. Osan annan "joululahjaksi" ja osa pääsee ulos oviin, ovia kun riittää useampi. Tänään sain vihdoinkin myös ison paperitähden ikkunaan. 

Iso pohdinta on nyt adventtikynttilät, sillä ostin mustat. Ja nyt hieman kaduttaa, koska niistä ei tule yhtään joulufiilistä. Näin ekoihmisenä vähän kirpaisee ostaa uudet. Toisaalta en käytä styroksia kransseissa ja kaikki kranssien materiaalit otetaan talteen, vain havut heitetään pois... kompostiin. Joulun koristeetkin on vanhoja ja uudet tulee taas olemaan vuosia käytössä. Eli enköhän rohkene hankkimaan uudet kynttilät 😊


Modernin kranssin koristeet...

Tein hyvin modernin havukranssin, joka on harmaasävyinen. Siihen mietin pitkään sopivaa joulukoristetta, sillä jotain se kaipasi. Pöllö voisi olla ihan veikeä, mutta ei minusta kovin jouluinen.

Tämä tonttu kavereineen on edelleen suosikkini, vaikka se on jo useamman vuoden vanha. Usein ostankin vain sellaisia, joihin ihastun. Silloin en niihin kyllästy vaan päin vastoin, ne ovat vuodesta toiseen niin ihania.

Suosikki kranssini...

Se on kyllä jännä, miten johonkin joulukoristeeseen ihastuu. Tämä kranssi on juuri sellainen. Enpä olisi uskonut kun sitä tein, että siitä tulee suosikkikranssini. Siinä on kivasti pientä punertavaa sävyäkin.

Kukkiva joulukalenteri alkaa 1.12.

Enää muutama päivä, niin täällä alkaa Kukkiva joulukalenteri. Vähän jo jännittää. 
Ja jos kiinnostaa noiden kranssien teko-ohjeet, ne löytyvät verkkokurssilta.

 Talvisuojaukset paikoilleen...

Ihan vielä muistutuksena... olettehan muistaneet laittaa nuorille hedelmäpuille ja muillekin puille runkosuojat ja verkot ympärille. Vielä ehtii, kun nopeasti laittaa.
Kannattaa suojata myös pensasmustikat ja nuoret tyrnit. Me laitettiin verkko myös uuden rodon ympärille, jotta metsäkauriit eivät vain syö sitä. Se on nimittäin nyt täynnä nuppuja 😊

Jouluisin terveisin Sari

sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Amaryllis yksin ja kaksin

Blogiyhteistyö - Huiskula
Amaryllis kuuluu ehdottomasti jouluun, myös näin leikkokukkana. Tosin yleensä suosin vaaleita amarylliksiä, mutta tällä punaisella on kukissa jännä tummahko sävy. Pääsin kivasti kokeilemaan, miltä näyttää yksi leikkoamaryllis tai kun niitä onkin kaksi. Kummassakin on samat leikkovihreät.

Yksi amaryllis leikkona…

Tässä on siis yksi leikkoamaryllis ja kolme eukalyptuksen oksaa. Näyttää kauniilta 😊

Kaksin juhlavampi...

Vau… näin kaksin näyttää jo todella juhlavalta kimpulta. Tässä on siis samat leikkovihreät. Piti vaihtaa maljakko tukevampaan, sillä musta maljakko on muovinen ja kevyt.

Amarylliksen kukat ovat minusta niin kauniita ja keltaiset heteet ikään kuin koristavat kukkaa entisestään. Kun amaryllisten varret on leikattu eri pituisiksi, niin kukilla on hyvin tilaa avautua ja kokonaisuus näyttää ryhdikkäältä.

Nyt iski amaryllishimo... pitääpä käydä torilla katsomassa, josko kukkamyyjällä olisi jo kukkivia ruukkuamarylliksiä.

Sain kukat Huiskulasta blogijutun tekoon. Kiitos Huiskula!

Jouluisin terveisin Sari


Ps. Vieläkin odottelen arvonnan voittajien (Souffi, Minna, Heidi ja Sirpa) ilmoittamaan itsestään sarinpuutarhat@gmail.com

perjantai 23. marraskuuta 2018

Harmaata vai vihreää kranssiin?

Olen tässä lähipäivät fiilistellyt, kummasta pidän enemmän, havunvihreästä vai eukalyptuksen harmaasta sävystä. Tänään tein muhkean eukalyptuskranssin kurssimateriaaleihin, ja se oli kyllä huikean ihana. Toisaalta havunvihreä sopii talvenharmauteen hyvin.
Pohdintani liittyy osin fenghuihin, sillä vihreä on puu-elementtiä ja harmaa metalli-elementtiä.


Metalli-ihmisen joulukranssi...

Usein metalli-ihmisillä on mieltymys ja jopa intohimo kaikkeen harmaaseen tai valkoiseen. Joten alla oleva kranssi sopii juuri heille joulun ajaksi. Jos katsoo tarkkaan kuvaa, niin eukalyptus onkin vienosti punertava. Siis täydellinen jouluun.
Tämä kranssi ei ollut se muhkea, vaan helppo ja nopea tonttukranssi 🎅


Puu-ihmiselle vihreä havukranssi...

Tänä vuonna emme tee havuköynnöstä kaiteeseen ja nyt huomaan haikailevani havukransseja. Aiemmin en niistä ole niin pitänyt, joten selvästikin kaipaan vihreää väriä. Kuulun fengshuin mukaan puu-ihmisiin eli ns. itse-elementtini on puu. Se on jännä, miten sen huomaa mieltymyksistään.
Havukransseja pääsen tekemään nyt viikonloppuna ja odotan sitä kyllä innolla 😊

Olisi kiva kuulla kummasta sinä pidät enemmän - harmaasta vai vihreästä kranssista?
Vai kenties jostain toisen värisestä?


Blogiarvonta suoritettu...

Voittajilla on vielä muutama päivä aikaa ilmoittautua, tai arvonta suoritetaan uudelleen. Eli käykäähän katsomassa voititteko Kuun mukaan ajoittaminen -arvonnassa.


Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

tiistai 20. marraskuuta 2018

Amaryllis sammalkasvualustaan ja muita jouluvalmisteluja

Blogiyhteistyö - Biolan ja Korpikangas Siemen-Frö 
Laitoin eilen muutaman amarylliksen sipulin kasvamaan. Toisen amaryllismaljakkoon ja toisen sammalkasvualustaan. Ei siis kumpaakaan tavalliseen multaan. Vähän jännittää, miten tämä erikoisemman värinen amaryllis lähtee kasvuun sammaleessa. No, kohtahan se nähdään. Tämä viikko aloittaa selvästi jouluvalmistelut, sillä perjantaina on täysikuu ja ennen sitä on vielä monta hommaa tekemättä.

Amarylliksen sipuli ja Kasvusammal...

Liotin tuttuun tapaan amarylliksen juuria ennen istutusta, kuten suositellaan. Koska ruukkuna on huokoinen saviruukku, päätinkin istuttaa sipulin kasvusammaleeseen, koska se ei kuivu niin totaalisesti kuin multa. Toisaalta vähän arvelutti se, osaanko kastella sitä oikein, jottei se pysy liian märkänä. Olen kyllä testaillut kasvusammalta muilla kasveilla ilman ongelmia, joten rohkenin käyttää sitä myös amaryllikselle.

Tältä Kasvusammal näyttää läheltä eli se on pelkää kuivattua ja hienonnettua sammalta. Tietenkin se on valmiiksi lannoitettua.
Tämä Kasvusammal on suosikkini sisäkukkien mullista. Säkki on kevyt kantaa ja sammalkasvualusta ei sotke käsiä. Vaikka se näyttää jo kuivalta,niin kasvit saavat siitä edelleen hieman vettä. Ehkäpä siksi kasvit näyttävät voivan siinä jopa paremmin kuin perinteisessä mullassa. 
Kaiken lisäksi se on huomattavan paljon ekologisempaa, mitä turvepitoiset mullat. Sammal uusiutuu hyvin suolla ja sen ottaminen ei aiheuta ympäristöön ongelmia. Siis ekoihmisen valinta 😊
Lisää tietoa sammalkasvualustasta vanhemmasta blogijutusta Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa

Helppoja kransseja...

Käsillä tekeminen rentouttaa ja maadoittaa kiireistä ihmistä. Joten kranssien teko joulun alla on siksikin kivaa puuhaa. Lisäksi jos tiedät olevasi maa-elementtiä fengshuissa, on erityisen tärkeää, että teet käsillä joitain konkreettista, vaikka kransseja.

Tämä kranssi on tarkoitettu sisälle. Aikaa meni sen tekemiseen ehkä 5 minuuttia.. ja heti tuli rauhallisempi olo.
Laitan sen materiaalit ja ohjeet Joulukukkia ja kransseja -verkkokurssille.
Pääasia on, että tekee jotain itse käsin, se voi olla näin helppoa ja nopeaa tai sitten jotain jo taitoakin vaativaa.

Joulukielot kasvuun...

Miniflunssa teki sen, että minulla on vieläkin kielot kaivamatta maasta. Kuun mukaan ne pitäisi kaivaa viimeistään torstaina. Jos ei ehdi siihen mennessä, niin sitten ensi sunnuntaina tai maanantaina. Eli pientä kiirettä pukkaa 😊

Viimeiset istutukset...

Samoin viimeiset kukkasipulit pitäisi istuttaa sekä kylvää kukat pihalle viimeistään torstaina.
Sen sijaan porkkanan ja muiden juuresten syyskylvö on 30.11.-1.12.2018. Saas nähdä, onko silloin jo lumi maassa.

Tänään pika pikaa istutin vanhan puikkokämmekän alut. Onneksi ehdin, sillä puikkokämmekkä alkaa kukkia ja nämä alut eli keikit varjostivat jo liikaa nuppuja. Tästä laitan oman postauksen myöhemmin.

Sain Biolan Kasvusammaleen Biolanilta ja amarylliksen sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä.

Ihanaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

Ps. arvonta on suoritettu, joten odottelen tässä voittajien yhteydenottoa 😊

lauantai 17. marraskuuta 2018

Puikkokämmekkä Sa-Nook kukkii taas

Helmikuussa ostamani puikkokämmekkä Sa-Nook kukkii nyt taas. Ihan uskomatonta! Puikkokämmekät näyttävät olevan tosi helppoja orkideoita. Viihtyvät tavallisessa asuinhuoneessa ja kukkivatkin vielä. Tätä ja muitakin orkideoja lannoitan orkidealannoitteella joka kastelun yhteydessä, siis kastelupäivinä. Tänään ja huomenna sunnuntaina onkin sopivasti kastelupäivät, kuten facebook-sivua seuraavat tietävätkin 😊

Puikkokämmekkä  kasvatti kaksi uutta lehtivartta...

Ja nyt ne kukkivat. Eli näköjään tämä puikkokämmekkä Sa-Nook tekee kukat vain uuden lehtivarren päähän. Se vanhempi puikkokämmekkäni tekee kukkavarsia pitkin lehtivartta. Laitankin siitä oman postauksen, sillä sille pitää nyt tehdä jotain... se vie jo liikaa tilaa ikkunalla. 



Viime helmikuussa Sa-Nook näytti tältä...

Tältä puikkokämmekkä Sa-Nook näytti helmikuussa eli oli ostettaessa jo kukkiva. Lisää kuvia siitä ja vanhasta puikkokämmekästä Uusi puikkokämmekkä ja orkidealannoite -postauksessa. Sieltä löytyy myös hoito-ohjeet.

Lisää postauksia orkideoista...


Vielä ehdit osallistua arvontaan...

Voit osallistua vielä sunnuntaihin asti Kuun mukaan ajoittaminen -arvontaan 😊

Leppoisaa viikonloppua!

Terkuin Sari

tiistai 13. marraskuuta 2018

Biokompostorin syksyinen tyhjennys

Keittiöjäte- eli biokompostoria kannattaa tyhjentää näin syksyllä, niin se pysyy hyvin toimivana. Eli nyt kun kompostorin lämpötila oli laskusuunnassa, oli aika tyhjentää sitä. Se kompostorin lämpömittari on tosi kätevä, kun sen avulla pystyy seuraamaan kompostimassan tilannetta.

Biokompostorin tyhjennys...

Vielä olisi hyvin mahtunut uutta jätettä kompostoriin, mutta reilu viikko sitten oli sopivasti vapaata, joten tehtiin tyhjennys silloin. Nimittäin paras aika on tietysti vähenevällä kuulla.

Ensimmäiseksi laitettiin "kaukalo" kompostin eteen ja avattiin sen jälkeen alaluukku.

Sitten lapiolla otettiin kompostimassaa vieressä olevaan kottikärryihin. Näin talvea vasten kompostoria ei kannata tyhjentää liikaa kerralla. Nyt tyhjennettiin alaosassa oleviin "putkirakennelmiin" asti.
Kaivettu kompostimassa on aika jännän näköistä. Eli massan rakenteeseen ja kosteuteen vaikuttaa aina se jäte, mitä kompostoriin on laitettu. Ja tietysti myös kuivike. Kuvan massassa on paljon auringonkukan siementen kuoria. Ne erottuvat selvästi massasta eli jatkavat vielä maatumista.

Kun massa oli kaivettu pois kompostorin alaosasta, pohjalle laitettiin hieman Talvikuiviketta imemään nestettä. Se ei ole välttämätöntä, mutta tuntuu pitävän kompostorin siistimpänä.

Kompostimassan pudotus alas...

Seuraavaksi pudotettiin jäljelle jäänyt kompostimassa alaspäin kätevällä kompostorin hoito -työkalulla. Siinä on sopivan pitkä varsi, joten sillä oli helppo tökkiä massaa.

Lopuksi pyyhittiin kompostorin reuna kuivikkeella, siitä oli jutun eka kuva. Hieman myös kaavittiin sisäpintaa puhtaaksi sillä kompostorin työkalulla. Ja tietysti peitettiin uusi jäte talvikuivikkeella.

Kompostikuivikkeen vaihto Talvikuivikkeeseen....

Olen testannut Biolanin Talvikuiviketta muutamana talvena ja se piti silloin kompostimassan sulana. Siis huipputuote! Se eroaa tavallisesta kompostikuivikkeesta siinä, että se sisältää mm. rypsirouhetta, mikä lisää typpeä kompostiin. Sen ansioista kompostoitumisprosessi pysyy paremmin toiminnassa.
Meillä kun jätettä tulee aika vähän, niin Talvikuivike on ihan ehdoton. Ja sitä tulee hankittua jo syksyllä varastoon.
Oikeastaan vaihdettiin jo syksyn alussa tavallinen kuivike tähän Talvikuivikkeeseen. Säkki siirretään talveksi lämpimään sisätilaan, niin kompostoriin saa lisättyä lämmintä kuiviketta pakkaskeleillä. Pieni mutta niin tärkeä asia 😊

Kompostimassa puutarhajätekompostin sisuksiin...

Biokompostorista kaivettua massaa tuli lähes kottikärryllinen. Se haudattiin puutarhakompostiin. Hienosti kompostikasasta nousi oikein höyry, kun kaivettiin sitä auki. Niin hyvin komposti näytti toimivan ja kasa oli myös jo laskenut, mikä on toinen merkki siitä, että puutarhakomposti toimii hyvin. Tiedossa on siis iso kasa hyvää multaa 😊

Puutarhakompostin teko - kompostisarjan 1. osa

Biokompostorin hoito:


Syysterkuin Sari

sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Viisi parasta puutarhamuistoa kesältä - blogihaaste

Viime kesältä on monta ihanaa, jopa ällistyttävää puutarhamuistoa, joten tähän haasteeseen sain karsia aika paljon. Yksi ihanimmista kesän yllättäjistä oli tämä vanha puupioni. Se kukki nyt yhdellä kukalla, ja viimeksi sen kukkia on saanut ihailla vuosia sitten. Joten tänä syksynä tehdään sille taas talvisuojaus kuten viime vuonnakin. Nimittäin se taisi auttaa kukintaa. Kuvia puupionista ja sen talvisuojauksesta Ihana puupioni kukkii pitkästä aikaa.

Toisena kasvimaan ennätyksellinen kasvu ja sato..

Tuntuu vieläkin ihan uskomattomalta kasvimaan hurja sato kesällä. Se oli niin ällistyttävää, että melkein kuvittelee nähneensä unta, etenkin kun meidän kasvimaa on pintakuivaa runsasmultaista hiekkamoreenia.Tästä minun on pitänytkin kertoa enemmän, mutta työ- ja opiskelukiireiden takia (ja nyt sen Kukkivan joulukalenterin) takia juttu siirtyy ensi vuoden puolelle.

 Kolmantena kukkanurmikon upea kukinta...

Rakastan kukkivaa nurmikkoa eli kukkanurmikkoa. Se on niin kaunis! Ja ihanasti tänä kesänä sen kukinta oli tosi pitkä ja runsas. Ja vielä kun nurmikkoa ei leikattu, niin kukkia oli tosi paljon.

Neljäntenä lilan syyssyrikän rehevöitynyt kasvu...

Keväällä istutettiin tämä vanha syyssyrikkä eli Buddleja ihan uudelle paikalle. Se innostui kasvamaan entistä leveämmäksi ja mikä ihaninta, sen kukkatertutkin olivat isompia nyt uudella kasvupaikalla.
Sen verran sen kasvuinto yllätti, että ei osattu odottaa niin suurta kasvuspurttia. Ensi keväänä pikkusyreeniä pitääkin muistaa siirtää kauemmas, jotta mahtuvat kasvamaan vierekkäin.

Perhosia oli loppukesällä ennätyksellisen vähän. Yleensä syrikän kukissa parveilee kymmeniä perhosia, nyt niitä löytyi vain jonain päivinä ja silloinkin muutamia. Toivotaan, että ensi kesä on parempi perhoskesä.

Viidentenä ja ihmeellisimpänä näiden daalioiden kukinta ilman kastelua...

Ja sitten nämä meidän daaliat... ei uskoisi, mutta näitä ei kasteltu kertaakaan viime kesänä. Meillä ei sadellut vettä, kuten ei muuallakaan. Näistä kirjoitinkin silloin oman jutun Daalioita ei kasteltu kertaakaan - biohiili toimii
Syksyllä kun kaivettiin niiden juurakot ylös maasta, niin huomattiin juurakoiden olevan isot, jopa isoimmat kuin koskaan aikaisemmin. Siitä kuvia Ne uskomattomat daaliat pääsivät talvisäilytykseen.
Ensi kesänä onkin jännä nähdä, miten nämä kasvavat silloin... ja tuleeko isoista juurakoista leveämmät kasvustot ja vielä runsaampi kukinta 😊

Ota haaste vastaan...

Sain tämän haasteen Maatiaiskanasen Elämää -blogista. Tämä on jo kiertänyt sen verran monessa blogissa, että en nyt haasta ketään tiettyä.
Jos sinua ei vielä ole haastettu tähän mukaan, niin ota tästä koppi ja kerro sinun viisi parasta puutarhamuistoa tältä kasvukaudelta. Alla ohjeet.

Haasteen säännöt ovat perinteiset:

  • Tee postaus siitä, mitkä viisi puutarhamuistoa olivat parhaat tältä kaudelta (siitä lähtien, kun esikasvatus-kausi alkoi päättyen tähän hetkeen)
  • Kerro postauksessasi, että haaste sai alkunsa Maatiaiskanasen Elämää-blogista.
  • Kerro, keneltä itse sait haasteen ja lisäksi haasta vähintään kolme blogiystävääsi mukaan
  • Käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Maatiaiskanasen Elämää-blogin 5 parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta-haaste postauksen kommenttikenttään, niin se lisätään haasteeseen osallistuneiden listaan. Kyseinen postaus löytyy osoitteesta: https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/11/viisi-parasta-puutarhamuistoa-menneelta.html 


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 9. marraskuuta 2018

Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö 
Nyt alkaa olla hyvä aika kylvää pihalle tiettyjen perennojen siemenet, koska eilen alkoi nouseva eli kasvava kuu. Sääennuste lupaakin viikon päästä jo yöpakkasia. Joten tänään aloitettiin esikoilla ja ruusuruoholla. Sen sijaan porkkanan syyskylvö jää marraskuun viimeiselle viikolle ja siitä vanhempi juttu Porkkanan syyskylvö tehty.

Talvi hoitaa siementen kylmäkäsittelyn...

Osa perennoista vaatii kylmän jakson (tai kylmän ja lämpimän jaksojen vaihtelua), jotta siemen lähtee kasvuun. Siitä lisää vanhemmassa postauksessa Siementen kylmäkäsittely.
Koska haluan nyt tehdä kylvön ja kylmäkäsittelyn mahdollisemman helpolla, siemenet kylvettiin pihalle. Siellä ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn.
Kuvan ruusuruoho itää ilmankin kylmäkäsittelyä, mutta usein kylmäkäsittely parantaa itävyyttä. Siis siksi se kylvettiin nyt kylvöpenkkiin, eikä vasta keväällä. Ruusuruoho on luonnonvarainen kasvi, mutta tämä on jalostettu ja aika hienon värinen, vai mitä 😊

Esikkoniityn täydennystä siemenistä...

Ehkä osa teistä muistaa tämän meidän esikkoniityn muutaman vuoden takaa. Viime kesänä kaivuri hieman vioitti sitä ja esikoita jäi henkiin tosi vähän. Joten päätettiin kylvää sinne lisää esikon siemeniä. Esikko kuuluu muuten niihin, joille nimenomaan suositellaan kylmäkäsittelyä.

Innostuksissamme tuli ostettua useammanlaista esikkoa 😊

Tämä esikkoniitty on muodostunut siten, että lakastuneet kukat ovat saaneet jäädä kasviin muodostamaan siemeniä. Ja siemenet ovat pudonneet syksyllä maahan. Näin teemme jatkossakin. Eli saavat risteytyä keskenään ja levitä, miten haluavat.

Sain ruusuruohon siemenpussin blogijutun tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille avusta!
Ja nuo esikon siemenet on ostettu myös Korpikankaalta.


Omien perennojen siemenet...

Harmaamalvikin siemeniä tuli tänä vuonna tosi paljon. Postaus näiden keräämisestä Perennojen siemenet kerätään talteen. Ei ole vielä ehditty riipiä niitä, joten kylvö siirtyy ensi viikolle.


Kylvöt kuun mukaan ajoittaen...

Nyt on siis hyvä ajankohta kylvää ja istuttaa perennoja ja puuvartisia 8.-22.11.2018
Porkkanan ja juuresten kylvö alkaa vasta 24.11.2018.
Jos haluat oppia lisää kuun mukaan ajoittamisesta, siitä on oma verkkokurssi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Hyvää viikonloppua!

Terkuin Sari