Biokompostorin tyhjennys...
Vielä olisi hyvin mahtunut uutta jätettä kompostoriin, mutta reilu viikko sitten oli sopivasti vapaata, joten tehtiin tyhjennys silloin. Nimittäin paras aika on tietysti vähenevällä kuulla.Ensimmäiseksi laitettiin "kaukalo" kompostin eteen ja avattiin sen jälkeen alaluukku.
Sitten lapiolla otettiin kompostimassaa vieressä olevaan kottikärryihin. Näin talvea vasten kompostoria ei kannata tyhjentää liikaa kerralla. Nyt tyhjennettiin alaosassa oleviin "putkirakennelmiin" asti.
Kaivettu kompostimassa on aika jännän näköistä. Eli massan rakenteeseen ja kosteuteen vaikuttaa aina se jäte, mitä kompostoriin on laitettu. Ja tietysti myös kuivike. Kuvan massassa on paljon auringonkukan siementen kuoria. Ne erottuvat selvästi massasta eli jatkavat vielä maatumista.
Kun massa oli kaivettu pois kompostorin alaosasta, pohjalle laitettiin hieman Talvikuiviketta imemään nestettä. Se ei ole välttämätöntä, mutta tuntuu pitävän kompostorin siistimpänä.
Kompostimassan pudotus alas...
Seuraavaksi pudotettiin jäljelle jäänyt kompostimassa alaspäin kätevällä kompostorin hoito -työkalulla. Siinä on sopivan pitkä varsi, joten sillä oli helppo tökkiä massaa.
Lopuksi pyyhittiin kompostorin reuna kuivikkeella, siitä oli jutun eka kuva. Hieman myös kaavittiin sisäpintaa puhtaaksi sillä kompostorin työkalulla. Ja tietysti peitettiin uusi jäte talvikuivikkeella.
Kompostikuivikkeen vaihto Talvikuivikkeeseen....
Olen testannut Biolanin Talvikuiviketta muutamana talvena ja se piti silloin kompostimassan sulana. Siis huipputuote! Se eroaa tavallisesta kompostikuivikkeesta siinä, että se sisältää mm. rypsirouhetta, mikä lisää typpeä kompostiin. Sen ansioista kompostoitumisprosessi pysyy paremmin toiminnassa.
Meillä kun jätettä tulee aika vähän, niin Talvikuivike on ihan ehdoton. Ja sitä tulee hankittua jo syksyllä varastoon.
Oikeastaan vaihdettiin jo syksyn alussa tavallinen kuivike tähän Talvikuivikkeeseen. Säkki siirretään talveksi lämpimään sisätilaan, niin kompostoriin saa lisättyä lämmintä kuiviketta pakkaskeleillä. Pieni mutta niin tärkeä asia 😊
Kompostimassa puutarhajätekompostin sisuksiin...
Biokompostorista kaivettua massaa tuli lähes kottikärryllinen. Se haudattiin puutarhakompostiin. Hienosti kompostikasasta nousi oikein höyry, kun kaivettiin sitä auki. Niin hyvin komposti näytti toimivan ja kasa oli myös jo laskenut, mikä on toinen merkki siitä, että puutarhakomposti toimii hyvin. Tiedossa on siis iso kasa hyvää multaa 😊Puutarhakompostin teko - kompostisarjan 1. osa
Biokompostorin hoito:
- Biokompostorin talvityhjennys tärkeä
- Biokompostorin tyhjennys keväällä
- Kompostorin tehokuivike sisältää biohiiltä
Tässäpä homma, joka täytyy lähipäivinä tehdä. Kiitos muistuksesta.
VastaaPoistaOlenkin miettinyt, mikä ero on tavallisessa kuivikkeessa ja talvikuivikkeessa. Nyt senkin tiedän. Ostin viime vuonna ison, kannellisen peltisaavin, johon kippaan kuivikkeen. Peltisaavi on kesän ulkona, mutta nyt olen jo nostanut sen lämpimään varastoon. Huomasin viime talvena, että lämmin kuivike pitää kompostin huomattavasti paremmin käynnissä.
Tämä kompostorin tyhjennys on niin tärkeä syyspuuha, että ajattelin ihan muistuttaa siitä. Etenkin kun nyt viime aikoina kursseilla on tullut puheeksi biokompostorin talvihoito ja jäätymisen ehkäisy. Siinä monet pienet asiat vaikuttavat, kuten tuo kuivikkeen pitäminen lämpimässä tilassa :)
PoistaSe Biolanin Talvikuivike on tosi hyvä, etenkin jos kompostori tuppaa jäätymään talvella. Kompostorin lämpötilassa huomasi heti eron, kun vaihdettiin talvikuivikkeeseen... jäte kun meillä oli hyvin samanlaista kuin edellisenäkin talvena.
Ensi viikonlopuksi olen suunnitellut saman puuhan, kun olisi ehkä hetki päivänvaloa käytössä. Mutta tuotapa en ollutkaan ajatellut, että lehtikompostin uummeniin, kun kuvittelin kärrääväni kaikki kukkapenkkien päälle. Oletko sitä mieltä, että se ei olisikaan hyvä idea?
VastaaPoistaJotkut tosiaan laittaa sen aina kasvien juurelle. Minusta siitä on eniten hyötyä puutarhajätekompostissa. Ja meillä tuo biokompostorista otettu puoliraaka kompostimulta ei ole kauniin näköistä... siis kukkapenkin pinnalle laitettuna. Lisäksi pihalla päivittäin vierailee harakoita, puluja yms., joten senkin takia hautaamme massan kompostin syvyyksiin :)
PoistaKätevä tuollainen vedettävä laatikko. Meillä ei Biolanin kompostorissa sellaista ole. Laitan vaan avatun kuorikesäkin kompostorin eteen ja tyhjennän kompostia siihen.
VastaaPoistaSe laatikko on irrallinen ja laitetaan paikoilleen aina kompostoria tyhjennettäessä. Sen reunan saa kivasti työnnettyä kompostorin alle. Kompostorimme on tosi vanha, ja muovikaukalo kuului silloin pakettiin.
PoistaTuo sinun tapasi tyhjentää kompostoria on kyllä myös kätevä. Jos olisi isompi muovi, niin sillä voisi jopa vetää massan nurmikkoa pitkin jälkikypsytyspaikalle :)
Pitäisi tehdä sama homma, hyvä muistutus! Meillä kompostori jäätyy talvella ja sitä on pakko tyhjentää vähän talvea vasten, että pystyy laittamaan talven biot sinne odottamaan kevättä. Pitääpä tutustua tuohon talvikuivikkeeseen!
VastaaPoistaKokeile ihmeessä Talvikuiviketta, sillä meillä se on auttanut kompostoria pysymään sulana eli kompostoitumisprosessin käynnissä läpi talven.
PoistaMe muuten tyhjennetään kompostoria myös ainakin kerran talven aikana. Sekin auttaa kompostoria pysymään toimivana. Eli konsteja on monia :)
Hei! Kasaan talvella lumet Biolanin lämpökompostorin ympärille ja päällekin. On pysynyt kovallakin pakkasella käynnissä ja aina olen kannen auki saanut lumesta huolimatta. Käytän tavallista Tok Garden komposti-ja huussikuiviketta, jonka säilytän talvella lämpimässä. Peppiina
VastaaPoistaHei! Oletpa hyvin keksinyt konstin pitää kompostori käynnissä. Lumi on tosiaan hyvä suoja niin kasveille, vanhoille kellareille kuin kompostoreille :) Valitettavasti täällä etelässä sitä lunta on aika vähän, ja joskus ei lainkaan. Saas nähdä, millainen talvi tästä tulee.
PoistaTuo mainitsemasi kuivike on minulle ihan vieras. Niitä kyllä on monella yrityksellä omansa. Taitavat olla yleensä niitä peruskuivikkeita, joista puuttuu lisäpuhtia antava aines.