Sivut

torstai 30. marraskuuta 2023

Sään merkit vanhassa perimätiedossa - arvonta

Ennen muinoin säätä ennustetiin esimerkiksi eläinten käyttäytymisestä. Tai oikeammin ennen ei puhuttu säästä vaan ilmasta. Eli ilma saattoi olla kovaa tai pehmeää, oli sitten kesä tai talvi. Laitan tähän nyt arvonnan, jossa on kolme palkintoa eli kolme  Sään merkit eläinten käyttäytymisessä - Anne Pöyhönen/Yläkuu kustannus kirjaa. 

Vanhaa suomalaista perimätietoa sään merkeistä...

Kirjaan on koottuna mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta eläinten käyttäytymiseen liittyviä sanontoja. Tässä muutama kirjasta:

"Kun kissa lasista kahtoo, tulee pian tuisku talvella" Kajaani 1909

"Kun koira lumisena pirttiin tulee, niin se on tuiskuksi, kun ei puistele." Nurmes 1885 

"Jos jänikset talven alussa käyvät yhtä polkua, tulee paljon lunta" Nousiainen 1914 

Täytyypäs seurata tarkemmin eläimiä, näkyykö edelleen niiden käytöksessä sään muutokset. Tässä kirjassa on kyllä mielenkiintoisia juttuja.


Lisätietoja kirjasta näet Yläkuu kustannuksen verkkokaupasta.

Tämä teos on Sään merkit -kirjasarjan toinen osa. Ensimmäinen osa on Sään merkit ympäristössä - Anne Pöyhönen/Yläkuu kustannus



Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen...

seuraatko jo sään merkkejä eläinten käyttäytymisestä tai ympäristöstä?


Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Palkintoja on kolme Sään merkit eläinten käyttäytymisessä -kirjaa

Arvonta suoritetaan su 10.12.2023 klo 21.00.
Voittajien nimet laitan tähän postaukseen.
Voitot toimitetaan Suomeen.

ARVONTA SUORITETTU!

VOITTAJAT:
Ellida  uusi voittaja Hippohiiri
Sirpa Koskenranta
Anne Ylitalo

Voittajalla on kaksi päivää aikaa ilmoittaa postitusosoitteensa.

Sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen.
Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.


Onnea arvontaan!

Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Talvipiha ja uusi turpeeton Tehokuivike

 Tehokuivike saatu testaukseen - Biolan Oy

Tänään oli kyllä tosi kaunis talvipiha, kun puiden ja pensaiden oksisto oli huurteen kuorruttamia. Pakkasta oli kymmenisen astetta ja pitkä sääennuste lupailee pakkasten jatkuvan. Joten jos lämpökompostori uhkaa jo jäähtyä liikaa, niin kannattaa heti tehdä asialle parannusta. Nimittäin muuten se voi jäätyä täysin pakkasten jatkuessa. Tästä lisää postauksen lopulla.


Ihanat pakkasen huurruttamat oksat...

Kun pihalla on puita ja pensaita, joilla on kauniin malliset oksat, pakkasen huurruttamina ne tulevat upeasti esiin. Tällainen kaunis huurteinen talvipiha voi olla mykistävän upean näköinen. Kannattaa siis huomioida pihasuunnittelussa myös lehtipensaiden ja -puiden oksisto talviasussa. Toki tietysti myös talvivihreät kasvit.

Maassa pyöreä lumeton läikkä on vesikaivon kansi. Se pysyy pitkälle talveen sulana.

Nämä ruusupensaan oksat on tosi koristeellisia huurteisina, etenkin kun oksissa on vielä pieniä punaisia ruusunmarjoja.


Puutarhuri ruokkii pihan pikkulintuja...

Pikkulinnuista on paljon iloa pihan puutarhurille, sillä linnut syövät kesällä kasveista kirvoja yms. Siksi lintuja on hyvä ruokkia talvisin. 
Meidän pihalla on useita talitankoja linnuille ja käytämme vain kotimaisia laadukkaita talitankoja, joista ei murene talipalasia maahan. Näin ruokinta ei houkuta rottia. Jotta harakat ja naakat eivät pääse hotkaisemaan tankoa heti, talitanko on metallisen linnunruoan suojahäkin sisällä.


Uusi turpeeton Biolan Tehokuivike testissä...

Jos lämpökompostorissa on nyt vain 10 astetta tai vähemmän, kannattaa kiireesti vaihtaa kompostikuivike Tehokuivikkeeseen. Siinä on nimittäin typpenä rypsirouhetta, joka tuo lisäravintoa kompostiin pitäen sen toiminnassa. Lisäksi se sisältää biohiiltä, joka lisää kompostin mikrobitoimintaa eli auttaa jätteiden kompostoitumisessa.
Kuvassa näkyy uusi Tehokuivike säkki, jonka tunnistaa kuvan kuivike-sydämestä kompostorien takana.


Me olemme jo vuosia käyttäneet Tehokuiviketta, koska se pitää lämpökompostorin käynnissä pakkastalvinakin. Sen ansioista meidän lämpökompostori ei ole enää jäätynyt talvella.

 Vaihdamme aina tavallisen kompostikuivikkeen Tehokuivikkeeseen syksyllä jo ennen pakkasia. Jännä päästä testaamaan tätä uutta turpeetonta Tehokuiviketta 😊

Tältä se turpeeton Biolan Tehokuivike näyttää läheltä. Se sisältää siis mm. männynkuorta, kuituhamppua, biohiiltä ja rypsirouhetta. Tarkemmat tiedot sekä Tehokuivikkeen käytön jäähtyneen kompostorin käynnistämiseen löydät Biolanin verkkosivulta Biolan Tehokuivike.

Vinkki - pakkasella Tehokuiviketta kannattaa säilyttää lämpimässä tilassa, jotta kuivike on lämmintä, kun sitä vie lämpökompostoriin. 
Kun taas kylmässä säilytetty kuivike tuo mukanaan kylmyyttä kompostoriin ja siten heikentää sen toimintaa.

Biohiili on tärkeä lämpökompostorissa...

Biohiili on todella tärkeä aines lämpökompostorissa, koska se varastoi ravinteita ja kosteutta huokosiinsa. Samalla se lisää kompostimassan mikrobitoimintaa, joka muuttaa jätteet mullaksi ja siten auttaa pitämään kompostoria toiminnassa.
Meille herkkänenäisille biohiilestä on myös se etu, että komposti ei haise, kun siellä biohiiltä.

Lämpökompostorista otettu multa sisältää biohiiltä, joka on latautunut ravinteilla ja kosteudella. Siinä on myös valmiina mikrobitoimintaa. Siksi se on ihan parasta maan ja mullan parantamiseen - kasvien näkökulmasta. 
Biolanin Tehokuivikkeessa on siis biohiiltä, joten silloin ei tarvitse enää erikseen lisätä biohiiltä kompostoriin.


Jos et tiedä vielä, miten suuri apu biohiilestä on kasveille, niin voit lukea siitä Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksesta.
Biohiilimullassa kasvavia daalioita emme kastele koskaan. Siitä lisää Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan - biohiili toimii! -postauksessa.

Puusta tehtyä biohiiltä kannattaa siis suosia kompostorissa ja puutarhassa😊


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 24. marraskuuta 2023

Vanha saksankurjenmiekka - perinnekasvi

Huomasin, että täältä blogista puuttuu ihanat kurjenmiekat, siis ne perennat. Joten tässä nyt ensimmäisenä vanhaa kantaa oleva saksankurjenmiekka. Sain siitä alun iäkkäältä naapuriltani, joka oli aikoinaan saanut sen alun sukulaisensa vanhan maatilan pihalta. Tämän kukat näyttävät hieman erilaisemmilta, mitä nykyään myytävät tarhakurjenmiekat.


Vanha sininen saksankurjenmiekka...

Tältä vanha saksankurjenmiekka näyttää auringonpaisteessa. Sen kohta on hyvin aurinkoinen puolivarjo. Naapurilla se kasvoi paahteiselle paikalla ja kukki siinä jo kesäkuun alussa, kun taas meillä tämä aloitti kukkimisen kesäkuun toisella viikolla.
Saksankurjenmiekasta (Iris germanica) on jalostettu paljon lajikkeita, joiden suomenkielinen nimi on tarhakurjenmiekka (Iris Germanica-ryhmä). Kurjenmiekkoja on siis paljon ja tarhakurjenmiekan lajikkeissa on pienen pieniä eroja, joten tämäkin kyllä voi olla jokin tarhakurjenmiekan lajike, vanha sellainen. 

Saksankurjenmiekan leveät lehdet ja nuppuvarret...

Saksan- ja tarhakurjenmiekoilla on noin noin kolme senttiä leveät lehdet ja ne kasvavat miekkamaisesti ylöspäin. Lehdistön korkeus on noin 50 cm eli ne ovat polvenkorkuisia. Tällä saksankurjenmiekalla nuput on tummat.

Siniset kukat kesäkuussa...

Kuva on otettu viime kesänä 15. kesäkuuta. Kukkien alimmat terälehdet on aika kapeat ja roikkuvat täysin alaspäin. Niiden tyvellä on valkoista "partaa", mikä on ymmärtääkseni tunnusomaista näille sekä kaikille Germanica-ryhmän kurjenmiekoille. 

Isokukallinen tarhakurjenmiekka...

Tässä on kuva ihanan värisestä tarhakurjenmiekasta, jonka alimmat terälehdet näyttävät paljon leveämmiltä. Tarhakurjenmiekoissa on paljon eri värisiä ja myös kaksivärisiä tai jopa kolmevärisiäkin.

Perennamaisia kurjenmiekkoja on myös muitakin. Lisäksi kurjenmiekkoja on sipulikasveissa eli ne kasvavat sipuleista. Tällaisia on esimerkiksi kevätkurjenmiekat, joita on helppo hyötää kukkaan kevätkukaksi, vaikka jääkaapin avulla.

Lisää postauksia perinneperennoista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja ja varmoja, joten meidän vanhalla pihalla niitä on paljon.



Olisi tosi ihanaa kuulla, onko teillä kellään tätä sinistä kurjenmiekkaa? Mietin tässä, että onkohan tämä vielä yleinen pihoilla?

Puutarhaterveisin Sari




tiistai 21. marraskuuta 2023

Koristeltu nupullinen amaryllis

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Syksyisesti koristeltu nupullinen amaryllis sopii hyvin vaikka syyskukaksi, jos tähän aikaan vierastaa joulukukkia. Itse rakastan joulun valmisteluja ja joulukukkia, joten ensimmäiset amaryllikset hankin yleensä heti, kun ne tulee myymälöihin marraskuussa. Ja viimeiset amaryllikset kukkivat kevättalvella kevätkukkina. Amaryllikset on niin super ihania!


Amaryllis koristeltu pihan kasveilla...

Keräsin meidän pihan kasveista hieman materiaalia kukka-asetelmiin, kun kuun vaihekin oli siihen hyvä. Ja innostuin niistä tietysti heti tekemään tälle amaryllikselle syksyisen koristelun. Tuli kyllä aika kiva 😊
Siinä on kaksi ruskeaa pallohortensian kukkaterttua ja isot lehdet peittämässä ruukkua on vuorenkilven lehtiä. Lehtevät lankamaiset versot on tietysti pikkutalviota. Nämä kaikki on siis monivuotisia pihakasveja. 

Kolme kukkavanaa tietää muhkeaa kukintaa...

Tällä amarylliksellä on kolme kukkavanaa samassa kehitysvaiheessa eli ne tulevat aukeamaan samaan aikaan. Tietää siis muhkeaa kukintaa. Ylimmästä kukkavanasta jo hieman kurkistaa nuppu, tosin se ei näy tässä kuvassa. 

Koristeltu nupullinen amaryllis ja ilman koristeita...

Näillä kummallakin amarylliksellä on kolme kukkavanaa. Vasemmanpuoleisella yksi on vasta lehtien välissä pilkottamassa eli se kukkavana kukkii myöhemmin, mitä kaksi pidemmälle kehittynyttä. Sillä amarylliksellä kukinta kestää sen takia pidempään.
Näin koristeltu nupullinen amaryllis näyttää ihan syyskukalta, ei siis joulukukalta. Vai mitä mieltä olette?

Nämä amaryllikset eli ritarinkukat on kotimaisia, kasvatettu Huiskulan Puutarhalla Turussa. 
Huiskulan Puutarha on pinta-alaltaan Suomen suurin kukkaviljelmä ja heidän kukkia on myynnissä kukkamyymälöissä lähes ympäri Suomen.

Sarin Kukkiva Joulukalenteri...

Laitan näistä amarylliksistä kuvia kukkivina joulukalenteriin. Ehkä vaihdan syksyiset koristelut jouluisemmiksi, saas nähdä. Koristelematonta amaryllista ainakin stailaan hieman juhlavammaksi.
Sarin Kukkiva Joulukalenteri alkaa täällä blogissa tuttuun tapaan 1.12..

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Kranssihavut kuun mukaan

Kranssihavut on hyvä leikata kuun mukaan, niin niissä pysyy neulaset pitkään ja muutenkin kranssi pysyy hyvän näköisenä. Sama koskee varpujen yms. leikkaamista kransseihin. Kuvassa on havuköynnös, jollaisen ennen teimme jouluksi. Se säilyi pitkälle kevääseen, ennen kuin poistimme sen.


Kranssihavut leikataan kuun mukaan...

Havukasvien oksia voi leikata jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä kranssit ja havuköynnökset kestävät hyvänä ulkona. Siis kun havut leikkaa puusta kasvavalla kuulla.
Täytyy vain muistaa, että havunoksia saa leikata puista ainoastaan maanomistajan luvalla.

Kranssihavut kannattaa siis leikata ensi viikolla, mielellään ennen lauantaita 25.11.2023. Seuraava hyvä ajankohta on vasta joulukuun puolessa välissä.

Havut ja varvut säilyy viileässä ulkona...

Nyt kun leikkaa havut, niin ne säilytetään ulkona vaikka säkissä tai peitteen alla. Niitä voi sieltä sitten ottaa, kun on aika tehdä kransseja.

Täällä blogissa alkaa Sarin Kukkiva Joulukalenteri jo reilun viikon päästä. Niin se joulu vaan lähestyy pikku hiljaa 😊


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Aika istuttaa amaryllis kuun mukaan

Taas on aika istuttaa amaryllis kuun mukaan, kun sipulina on uusi ostettu sipuli. Tietysti nyt voi istuttaa myös vanhojen amaryllisten sipulit uuteen multaan, jos niillä on ollut jo riittävän pitkä lepojakso lehdettömänä. Minusta amaryllisten ja hyasinttien kasvatus joulukukiksi on tosi kiehtovaa. Siinä samalla tulee ihanaa joulun odotuksen tunnelmaa.


Uusi amaryllis istutettu kuun mukaan...

Nyt on siis kasvava kuu, joten oli hyvä aika istuttaa tämä uusi sipuli ruukkuun. Tein sen taas tutulla kaavalla, josta ohjeet löydät Amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.
Istutan amarylliksen sipulit aina saviruukkuun, jos vain löytyy sopivan kokoinen. Mullaksi näille suositellaan usein kaktusmultaa tai jotain kukkamultaa. Itse suosin sammalkasvualustaa, koska juuret ovat siinä tosi hyvässä kunnossa vanhoilla amarylliksillä.

Lokakuussa istutettu amaryllis juurtuu vielä...

Tältä näyttää lokakuussa istutettu amaryllis tänään. Siinä oli lehden pätkät näkyvissä alun perin eli ne ei ole kasvaneet nyt. Vielä siitä ei pilkistä nupun alkua, koska se on ollut istutettuna vasta joitakin viikkoja. Sipuli nimittäin kasvattaa juuria ensin, ehkä noin kuukauden ajan. Sen jälkeen se alkaa kasvattaa nuppuvarsia. Tämä odotus ja sipulin kehityksen seuraaminen tuo juuri sitä joulun odotuksen fiilistä😊


Maatiaisamarylliksillä on oma rytminsä...

Nämä lehtevät kasvit tässä pöydällä on maatiaisamarylliksiä eli pikkuritarinkukkia. Niillä on usein lehdet läpi vuoden eli ne eivät tarvitse lepojaksoa.
Nyt parhaillaan muutama sipuli lakastuttaa paria lehteään ja muutama sipuli kasvattaa uusia lehtiä. Niillä on todellakin oma rytminsä. Maatiaisamarylliksen kukat on kaksiväriset, joista näet kuvia Maatiaisamaryllis kukkii, jee! -postauksessa.

Vanhat amaryllikset lepojaksolla...

Tänä syksynä edellisiltä vuosilta säilytetyt amaryllikset siirtyivät lepojaksolle tosi myöhään. Se tietysti tarkoittaa sitä, että ne todennäköisesti kukkivat vasta ensi vuoden puolella. Vanhojen amaryllisten hoidon tarkemmat ohjeet kuun mukaan ajoitettuna löydät uudelta verkkokurssilta Huonekasvien hoito kuun mukaan.

Sarin Kukkiva Joulukalenteri tänäkin vuonna...

Pitkään mietin jaksanko vielä tehdä tänne blogiin joulukalenteria, se nimittäin on tosi työläs ja vie aikaa paljon. Nyt kun näitä amarylliksiä onkin jo kertynyt muutama ja yksi ihana jouluhavu, niin huomaan taas olevani tosi innoissani joulukalenterista. Eli Sarin Kukkiva Joulukalenteri on taas täällä tänäkin vuonna.

Jos sinulla on jotain toiveita tai muita ideoita joulukalenteriin, niin kuulisin niistä tosi mielelläni 😊 


Puutarhaterveisin Sari



lauantai 11. marraskuuta 2023

Herkän kaunis syyskukka turkinmyrkkylilja

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Turkinmyrkkylilja on tosi herkän kaunis syyskukka ruukussa ja toki myös monivuotisena pihalla. Itse pidän niistä näin ruukkukukkana ulkona pöydällä, sillä silloin niiden kukkien kauneus pääsee parhaiten esille. Lisäksi ulkona viileässä niiden kukinta kestää pitkään. Nyt istutin vaihteeksi jokaisen sipulin omaan saviruukkuun. Koska yhdestä sipulista kasvaa monta kukkaa, ne on näyttäviä yksittäinkin. 


Turkinmyrkkyliljan herkän kauniit kukat...

Kukkien sirot keltaiset heteet tekevät näistä erikoisen kauniita, näin läheltä katsottuna.

Näistä saa super erikoisia ja taiteellisia syyskukkia pöydälle, vai mitä? Näin ruukkukukkana sipuli voi olla osin näkyvissä, kuten muillakin sipulikukilla.

Turkinmyrkkylilja kukkii heti istutuksen jälkeen...

Näiden myrkkyliljojen sipulit kannattaa aina ostaa heti, kun ne tulee myyntiin elo-syyskuussa. Ne myös istutetaan heti, jotta kukinta pääsisi alkamaan. Jos haluaa nopeuttaa kukkien avautumista, niin ruukkua voi pitää sisällä. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana, ettei pidä sitä liian pitkään. Nimittäin kukat lakastuvat nopeasti sisällä, kun taas ulkona viileässä kukat kestävät kauniina viikkoja. Kovat pakkaset voi toki lakastuttaa kukat herkästi. Onneksi harvemmin täällä eteläisessä Suomessa on sellaisia yöpakkasia vielä loka-marraskuussa, tai ei ainakaan montaa yötä.

Ihan kokeeksi jätin yhden sipulin sinällään tarjottimelle ja sumutin sen juuria hieman. Se kukki hyvin niin, ilman multaan istuttamista.  Kuten kuvasta näkyy, sen kukinta oli jo hieman pidemmällä, kun otin kuvat.

Kukkineet sipulit voi istuttaa pihalle...

Hieman kävi sääliksi sitä kukkivaa irtosipulia tarjottimella, joten se päätyi jo pihalle tuoksuorvokkien viereen. 
Turkinmyrkkylilja (Colchicum cilicicum) viihtyy aurinkoisella paikalla läpäisevässä multamaassa.
Nyt kun se istutettiin maahan, niin sipuli meni syvemmälle, mitä ruukuissa. Yleisohje kukkasipulien istutussyvyydestä - multaa tulee sipulin päälle ainakin 2 x sipulin korkeus.

Kaikki myrkkyliljat on syötynä vaarallisen myrkyllisiä! Niitä ei siis kannata laittaa pienten lasten ulottuville tai muiden, jotka saattavat laittaa niitä suuhunsa.


Lisää postauksia syksyllä kukkivista sipulikukista...



Sain nämä postauksen turkinmyrkkyliljan sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Kompostit ja pihakuulumisia marraskuulta

Tässä pihakuulumisia näin marraskuun alusta. Meidän kompostit toimii hyvin ja tuottavat taas hyvää biohiilimultaa pihalle, jota sitten keväällä päästään levittämään. Nyt onkin ollut täällä etelässä aika lämpimät päivät, joten pihalla on ollut kiva haravoida ja siistiä muutenkin pihaa talveksi. Kuvassa on tummalehtistä keijunkukkaa sekä muhkeat lehtimättäät sormustinkukkia, jotka kukkivat ensi kesänä.


Kasviryhmien siistiminen talveksi...

Kauneudella on yllättävän suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin, joten siksi siistimme aina pihan talveksi. Siten se on näin syksyllä, lumettomana talvena ja keväällä takuuvarmasti sykähdyttävän kaunis. Se on myös hyvää fengshuita!

Olemme siis leikanneet perennojen varsia kompostiin, haravoineet ja muutenkin siistineet pihaa. Teemme sen harkiten eli pitäen mielessä pihan kauneuden ja ekologisuuden. 

Puutarhajätteen kompostit tai lehtikompostit...

Tältä näytti tänään meidän puutarhajätekomposti. Se on tavallaan lehtikomposti, mutta puiden ja pensaiden lehtiä siinä on vain pieni osa. Siellä on keväältä asti kaikki kitketyt rikkaruohot, leikatut kasvien versot jne. Tietysti siellä on myös lämpökompostorista otettu kompostimassa sekä biohiiltä. 

Tässä risuhakkeen alla on viime vuoden puutarhajätteen kompostikasa. Katteen alla se muhii ja ensi keväänä se on valmista multaa, jossa on biohiiltä. Todennäköisesti siitä tulee multaa yhtä paljon kuin ennenkin. Siitä lisää Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä -postauksessa. Tältä kompostikasa näytti tänään.


Lehtikate tietyillä kasvialueilla...

Kaikkia puiden lehtiä emme laita kompostiin, vaan osa viedään katteeksi joidenkin pensaiden alle ja perennoille. Kuvassa lehtiä on jouluruusujen päällä ja siellä on myös paljon jouluruusujen pieniä siementaimia. Etualalla on kultatesmaa, siis limenvihreää heinää. Kevään työlistalla onkin poistaa muut heinät kultatesman seasta, sillä silloin kultatesman erottaa muista heinistä parhaiten.

Pallohortensia ruskeat kukkatertut...

Pallohortensian ruskeat kukkatertut on tosi kauniit tähän aikaan. Lumi todennäköisesti painaa ne maahan, sitten kun lunta sataa. Joten näiden kauneutta tuleekin nautittua nyt, kun lunta ei vielä ole.


Syysterveisin Sari


sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Laventelin syyskylvö ulos

 
Laventelin syyskylvö on hyvä tehdä ulos myöhään syksyllä. Siten siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn ja itävät paremmin. Ehkäpä muistatkin tämän meidän ruusupenkin, jossa kasvaa myös vanhat tähkälaventelit. Olen yli 15 vuotta sitten kylvänyt ne siemenistä ja nykyään niitä on jo paljon isompi alue.


Laventelin luonnollinen syyskylvö...

Laventeleista kestävin on perinteinen tähkälaventeli, sillä laventeleita on myös muita. Nämä meidän vanhat tähkälaventelit kukkivat heinäkuussa runsaasti ja jätämme sen kukkavarret leikkaamatta. Siten niihin kehittyy siemeniä, jotka sitten putoavat maahan. Kylväytyvät siis itse siemenistä. Tähkälaventelin siemeniä on myös myytävänä esim. siemeniä ja sipulikukkia myyvissä verkkokaupoissa ympäri vuoden, jos vaikka innostut kokeilemaan näiden syyskylvöä.
Kuvan kukkaterttujen siemenkodat ovat jo selvästi auenneet ja vähän kun niitä koskettaa, siemenet putoavat maahan.

Pieniä tähkälaventelin taimia...

Tähän meidän ruusupenkkiin ilmestyy aina keväällä pieniä laventelin alkuja, joten siitä kitketään vain varmasti tunnistetut rikkaruohot. Muuten maanpintaa ei rikota, jotta itävät laventelin siemenet eivät vain häiriinny.

Tämä taimi on ainakin pari vuotta vanha ellei jo vanhempikin. Taimia on siellä täällä niin paljon ja eri ikäisiä, ettei niitä millään muista, milloin mikäkin on itänyt. 

Ruusupenkki heinäkuussa...

Laventeli on levinnyt ruusupenkkiin siementaimista niin hyvin, että ryhmäruusut jäävät niiden sekaan lähes piiloon. Tämä tietysti kertoo siitä, että kohta on tähkälaventelille todella hyvä eli aurinkoinen ja maa läpäisevää. Varmasti tähän on myös vaikuttanut ne viime vuosien vähäsateiset kesät, jotka on meidän alueella melkein jo vakio. 

Lisää kuvia tästä ryhmästä Laventelit leviää ruusupenkissä -postauksessa. Tähkälaventelit ovat muuten erittäin hyviä pörriäiskasveja ja näkyy niissä välillä myös perhosiakin.
Hassusti kuvassa on myös oravan kätkemästä jalopähkinän siemenestä lähtenyt taimi,  kuvan keskellä alareunassa. Sen tietysti poistin heti, kun lopetin kuvaamisen 😊

Laventelin kylvö kuun mukaan...

Jos suunnittelit kylvää laventelin siemenet nyt, niin älä tee sitä vielä ensi viikolla. Hyvä ajankohta kylvöön on 14.-26.11.2023, kuun mukaan. Laventelin siemenet on hyvä peittää ohuelti mullalla, esim. 0,5 cm pussimultaa siementen päälle, jos maanpinta on jo jäässä.


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Kultaimarre kasvaa yhä isommaksi

 
Kultaimarre kasvaa yhä vain isommaksi, vaikka se oli tämän kesän sisällä. Se on siis saniainen ja huonekasvi. Saniaisten tapaan se on hieman vaateliaampi kasvi saada viihtymään. Tosin tämä kultaimarre on ollut erittäin helppohoitoinen.

Paljon uusia versoja...

Se kasvattaa läpi vuoden uusia versoja mullasta. Kun valo vähenee näin talvea kohti, osa sen uusista versojen aluista kellastuu. Se on siis ihan normaalia tähän aikaan.

Kultaimarre `Davana` kasvaa isommaksi...

Tältä kultaimarre näyttää nyt. Se on hyvin lehtevä ja kuulemma kuulemma näyttää ihan salaatilta. Kesällä vaihdoin sille isomman ruukun, koska vanha ruukku oli aivan täynnä juuria. Jopa niin täynnä, että ruukku piti leikata halki, jotta sen sai pois.

Kultaimarre oli vielä näin pieni lokakuussa 2022. Se on kasvanut vuodessa ihan hurjan paljon.

Tällainen raasku se oli marraskuussa 2021 eli kultaimarre kasvaa yhä isommaksi, hyvällä hoidolla.

Kultaimarre on helppohoitoinen...

Olen siis kastellut tätä tarkasti kuun mukaan, sillä se vaatii kastelua kesäaikaan useamman kerran viikossa. Sen multa ei saa päästä kuivumaan, mutta sitä ei myöskään ole hyvä kastella huonoina ajankohtina eli Älä kastele -päivinä.

Samoin olen lannoittanut sitä ja vaihtanut sille isomman ruukun kuun mukaan hyvänä ajankohtana. En ole sumutellut sitä vedellä koskaan ja näköjään se pärjää ilmankin.

Oleellista on tietysti valita sille hyvä paikka. Se ei pidä siitä, että aurinko paistaa sen lehtiin. Muuten paikan on hyvä olla valoisa.


Puutarhaterveisin Sari