Sivut

sunnuntai 29. elokuuta 2021

Elokuun lopun pihatöitä

Tässä elokuun lopun pihatöitä, joita voi tehdä myös syyskuun alussa. Riippuu tietysti pihasta, missä päin Suomea piha sijaitsee sekä pihanhoitajasta, mitkä on nyt ajankohtaisimmat pihatyöt. Meidän pihalla, täällä eteläisessä Suomessa, on vielä aika kesäistä ja kasvimaaltakin tulee satoa. Tietysti nurmikkoa leikataan edelleen sekä kastellaan kesäkukkaruukkuja, tarpeen mukaan. Hoidamme pihaa ekologisesti ja se tuo tietynlaisen rentouden puutarhanhoitoon.

Kesäkukkien talvisäilytykseen valmistautuminen...

Tässä vaiheessa seurataan jo sääennusteen yölämpötilaa. Nimittäin nyt voi tulla jo yöpakkasia, joita säilytettävät kesäkukat eivät kestä.
Jos ennuste lupaa nollaa tai paria astetta pakkasta, meidän pihalla riittää suojaksi harso pelargoneille. Sen sijaan verenpisarat on herkempiä pakkaselle, joten ne nostetaan ajoissa eteiseen suojaan. Samoin tehdään pelargoneille, jos pakkasta on luvattu enemmän kuin pari astetta.

Talvisäilytykseen menevien kesäkukkien multa ei saa olla liian märkää, joten usein syyskuussa pelargoniruukut siirretään katokseen suojaan, ennen sateita. Pelargonit ovat nimittäin tosi herkkäjuurisia ja kuolevat helposti liian märässä mullassa viileässä kellarissa. Lisäksi sade pilaa niiden kukat. Ekassa kuvassa on tavallinen pelargoni sekä pienikukallinen australianvillipelargoni.

Daaliankin voisi suojata harsolla ennen pakkasyötä, jos haluaa. Niiden versot ovat arkoja pakkaselle ja mustuvat heti pakkasyön jäljiltä. Daalian juurakot sen sijaan säilyvät mullassa ja niitä muutama pakkasaste ei vielä vioita.

Liljakukkojen toukkien hävitystä... 

Huomasin muutama päivä sitten, että meidän puuliljojen lehdissä on liljakukkojen toukkia. Ne on aina lehden alapuolella, mustan mönjän sisällä.
Kuvassa kaksi liljakukon toukkaa on syönyt lehden jo aika lyhyeksi. Pyyhin ne pois nenäliinalla ja liiskasin ne saman tien. Aikuisia liljakukkoja ei olekaan näkynyt pitkään aikaan, onneksi 😊

Tässä lähikuva ruskehtavasta toukasta, joka on tullut esiin mustan mönjän sisältä.

Jos haluaa liljojen voivan hyvin, niistä kannattaa poistaa kirkkaan punainen pieni koppakuoriaisen näköinen aikuinen liljakukko. Sekä tietysti nämä liljakukon toukat, aina kun niitä huomaa.

Verkot suojaamaan kauriin tuhoilta - elokuun lopun pihatöitä...

Metsäkauriit on taas alkaneet kulkea pihamme läpi. Itse ei olla niitä nähty, koska niiden kulkureitti ei oikein näy sisälle. Onneksi naapurimme on ne nähnyt. Joten nyt suojasimme pienen marjakuusen alun kanaverkolla, sillä se tuntuu olevan kauriiden herkkua. 
Ensi viikolla laittamme nuorille puille runkosuojat paikalleen, niin kauriit eivät pääse maistelemaan niiden kuorta, syksyiseen tapaansa.

Kitkeminen kuun mukaan...

Kuun mukaan nyt kannattaa kitkeä rikkaruohoja vielä reilun viikon ajan. Sen jälkeen tuleekin taas tauko kitkemiseen. Jos haluat päästä kitkemisessä helpommalla, niin kitkeminen kannattaa ajoittaa kuun mukaan
Tästä on todella paljon hyvää käytännön kokemusta, kuten kesän #kitkemispäivistä, joista ilmoittelin facebookissa.
Koska kuun mukaan nyt ei ole hyvä aika istuttamiseen, niin voikin hyvin  keskittyä kitkemään rikkaruohoja 😊

Elokuun lopun tärkeitä pihatöitä - kompostien hoito...

Elokuun lopulla, etenkin tänä viikonloppuna, on erityisen hyvä aika kompostin kokoamiseen ja hoitoon, kuun mukaan. Komposti on ekologinen tapa "hävittää" puutarhajäte ja valmistaa jätteestä hyvää multaa.

Ohjeet puutarhajätteen kompostointiin löytyy Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa -postauksesta.

Kuten kuvasta näkyy, meillä menee kaikki puutarhajäte avokompostiin eli kompostikasaan. Tänä vuonna puutarhajätettä on tullut jo noin metrin korkuinen kasa. Keväällä 2023 se on valmista multaa kasvien käyttöön.


Onkohan vielä jotain muita pihatöitä, joita on hyvä tehdä elokuun lopulla?


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 27. elokuuta 2021

Kasville tärkeä mykorritsa sienijuuri

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy

Kasville on erittäin tärkeää, että sillä on mykorritsa eli sienijuuri symbioosissa juuriensa kanssa. Symbioosissa aina kumpikin hyötyy. Esimerkiksi kuivana kesänä mykorritsa auttoi kasveja selviytymään sateettoman jakson yli. Muutenkin kasvi voi paljon paremmin, kun sen mullassa on mykorritsa ja muut maan mikrobit hyvässä kunnossa. Viisas puutarhuri hoitaakin maata, niin kasvin hoidontarve vähenee. 

Miksi mykorritsa on niin tärkeää kasveille...

  • Mykorritsa eli sienijuuri lisää juurten pinta-alaa moninkertaisesti. Siten kasvi saa vettä laajemmalta alueelta mykorritsan avulla. Se on todella iso etu kuivana kesänä sekä esimerkiksi laatikkoistutuksissa.
  • Samoin mykorritsa auttaa kasvia saamaan ravinteita maasta, myös niitä ravinteita, joita kasvin on vaikea ottaa käyttöönsä. Tämän ansiosta kasvin lannoitustarve vähenee.
  • Mykorritsa suojaa kasvia taudinaiheuttajilta eli kasvitaudeilta. Tämä on tärkeä ominaisuus niillä kasveilla, joilla on paljon kasvitauteja, kuten jaloruusuilla.
  • Mykorritsa lisää kasvin stressinsietokykyä. Kasvia stressaa kuivuus, kuumuus, ötökät jne. Eli vaikka kesän sää on rankka, niin kasvi on edelleen kasvussa ja hyvännäköinen, mykorritsan avulla.
  • Mykorritsa auttaa myös kasvin juurtumisessa. Se on tärkeää etenkin kylvöissä ja taimikasvatuksessa. Toki myös kukkasipuleiden, nurmikon ja taimien juurtumisessa.
  • Puutarhanhoito on siis paljon helpompaa ja kasvit voivat paremmin, kun kasveilla on mykorritsa eli sienijuuri apuna.
Luonnossa kasveilla on mykorritsat symbioosissa juuriensa kanssa, samoin vanhoilla pihoilla. Mutta ne voivat myös heiketä, jos ei pidä huolta maan hyvinvoinnista. Eli kannattaa minimoida esimerkiksi maan muokkaaminen ja kemikaalien käyttö.

Uudet pihat ja istutukset usein ilman mykorritsaa...

Suurin osa ostomullasta on teollisesti valmistettuja, joten mykorritsaa eli sienijuurta ei mullassa ole. Uudella pihalla tai uudessa istutuksessa kasveilta voi sen takia puuttua mykorritsa juurista kokonaan. Ja silloin ne eivät lähde rehevään kasvuun.
Onneksi nykyään on myynnissä myös multaa, jossa on mykorritsat lisättynä. On myös myynnissä pelkää mykorritsa, jota voi sekoittaa multaan.


Biolan Istutusmulta tai rakeina Biolan Rootgrow -mykorritsa...

Jos on tekemässä uusia istutuksia, niin helpointa on valita multaa, jossa on valmiina mykorritsaa. Pihalle ja terassiruukkuihin sopii hyvin Biolanin Istutusmulta, josaa on mykorritsan lisäksi biohiiltä. Biohiili auttaa näitä erilaisia maan mikrobitoimintoja pysymään hyvässä kunnossa. Hyvä yhdistelmä siis!

Toinen vaihtoehto on sekoittaa Biolan Rootgrow -mykorritsa rakeita kasvien juuriin osuvaan multaan. Nämä mykorritsa rakeet on siitäkin käteviä, että niitä voi lisätä kasvien multaan myöhemminkin, mikäli kasvit eivät näytä lähteneen kasvuun kunnolla. 

Jopa Royal Horticultural Society suosittelee tätä. Pussissa mykorritsa säilyy vuoden ja kasvien juurissa periaatteessa niin kauan, kun kasvi on elossa. 
Biolan Rootgrow -mykorritsat eivät toimi havuilla, alppiruusuilla, atsaleoilla, orkideoilla, kanervilla, karpalolla eikä mustikalla. 
Sitä voi muuten laittaa nyt syksyllä istutettaville sipulikukillekin, mikä ei heti tulisi mieleen. Itse aioin ehdottomasti laittaa sitä herkille ja talvenaroille istutuksen yhteydessä, varmuuden vuoksi. Mykorritsa rakeet tulee silloin osua sipulin juuriin eli aika lähelle sipulin alapintaa.

Havukasveille ja muutamalle muulle eri mykorritsat...

Eri kasveille on omat mykorritsat, joten Biolanilla on mykorritsaa myös lisättynä Biolan Havu- ja rodolannoitteeseen. Sen mykorritsat toimivat symbioosissa havukasvien, alppiruusun, atsalean ja mustikan kanssa. 
Lannoitejauheen voi antaa varastolannoituksena eli silloin kaivetaan pienellä istutuslapiolla kuoppia kasvin juuristoalueella ja lannoite laitetaan kuoppiin. Kuopat tietysti peitetään mullalla. Näin mykorritsat pääsevät heti luomaan symbioosia kasvin juurien kanssa.
Eipä ole aikaisemmin tullut mieleeni, että varmasti mykorritsan ansiosta meidän vanha alppiruusu voi niin hyvin. Sillä on nimittäin paljon stressiä, kun kevätaurinko paistaa siihen suojauksista huolimatta ja maa on hiekkamoreenia. Sitä ei myöskään kastella. Olemme siis lannoittaneet alppiruusua keväisin tällä lannoitteella jo vuosia.


Mykorritsa auttaa myös viherkasveja ja taimikasvatuksessa...

Aikaisemmassa postauksessa kerroin tästä kiinanruususta, joka kukkii tauotta. Se onkin altakasteluruukussa ja multana on tietysti luomulaatuista mykorritsaa sisältävää Biolan Altakastelumultaa. Täytyypäs istuttaa se erikoisen värinenkin kiinanruusu altakasteluruukkuun heti, kun on taas hyvä istutusaika. 

Taimikasvatukseen on Biolan Kylvö- ja taimimulta, jossa mykorritsan lisäksi on hyötymikrobeja. Se selittääkin, miksi siinä mullassa taimet kasvavat niin hyvin. Tätä multaa voi käyttää myös pistokkaiden juurruttamisessa. 
Tietysti muille sisäkukille ja viherkasveille voi laittaa multaan Biolan Rootgrow -mykorritsa rakeita.


Itse olen sekoittanut mykorritsa rakeita pelargonien sammalkasvualustaan. Pelargonit nimittäin kärsivät herkästi stressistä kuumalla parvekkeella pienissä ruukuissaan. 

Mykorritsat ovat kasveille todella tärkeitä ja niiden puuttuminen heikentää kasvin kasvua. Mitkään hoitotoimet eivät silloin saa kasvia hyvään kasvuun. Mykorritsan puute voi siis olla syynä, jos uudet kasvit eivät lähde kasvamaan... tai kun kasvit näyttävät kärsivän stressistä 😊

Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 25. elokuuta 2021

Daaliat toipuu myyrätuhosta, ja kuivasta kesästä

Vanhat oranssit daaliat toipuu hyvin myyrätuhosta ja kuivasta kesästä. Näissä meidän yli 30 vuotta vanhoissa daalioissa on jo niin paljon tunnearvoa, että ollaan oltu vähän sydän syrjällä, miten niille käy. Ehkä muistattekin viime syksyn pahan myyrätuhon, kun myyrä söi daalioiden mukulat lähes kokonaan. Vielä kun tuli näin kuiva kesä ja emme voi kastella näitä, niin kyllä hirvitti, miten daaliat kestävät. Nyt näyttää hyvältä 😍
 

Vanhat daaliat toipuu elokuun lopulla...

Tältä daaliat näyttävät nyt elokuun lopulla, kun ilmat viilenivät ja on satanut. Juurakot on siis istutettu yhteen riviin.  Daaliat on hyvässä lehdessä ja täynnä nuppuja. Muutenkin näyttävät lähtevän uuteen kasvuun. Onneksi annettiin syyslannoite ajoissa, niin se vahvistaa kukintaa ja talvenkestävyyttä.

Daaliat heinäkuun kuivuudessa...

Näin surkeilta daaliat näyttivät vielä kuukausi sitten. Nurmikkokin oli aika kellertävän kuiva. Ihan uskomatonta, miten sitkeitä daaliat voivat olla!


Daalian juurakoiden myyrätuhosta...

Näillä meidän daalioilla on isot muhkeat juurimukulat. Järkytykseksi viime syksynä myyrä söi daalian mukulat siinä vaiheessa, kun ne vielä kasvoivat maassa. Nostettiin mukulat kellariin ja talven jännitettiin, säilyvätkö ne kosteassa kellarissa vai mädäntyvätkö. 
Keväällä kun istutettiin juurimukulat maahan, niin kaikki olivat hyväkuntoisia. Onneksi ollaan opittu säilyttämään daaliat turpeessa, niin nyt eivät lähteneet mädäntymään, vaikka mukuloiden kuorta oli jyrsitty rikki.

Tältä ne ovat näyttäneet yleensä viime vuosina, täynnä pulleita juurimukuloita. Vasemmassa alakulmassa on daalioiden alkuja, jotka on kasvaneet pienistä irtomukuloista. Jännä nähdä syksymmällä, kun kaivetaan taas juurakot maasta ylös, millaisiksi syödyt juurimukulat on kasvaneet kesän aikana.


Toivottavasti daaliat toipuu entiselleen...

Tämä kuva on näistä meidän oransseista daalioista viime kesältä 2020. Juurakot on tässäkin istutettu riviin. Myös sinäkään kesänä ei näitä kasteltu, koska kaivossa ei riitä vesi sateettomana aikana.

Toivottavasti ensi kesänä daaliat kukkivat taas yhtä komeasti 😊

Maan hyvä kasvukunto kaiken a ja o...

Miten daaliat jaksavat kasvaa näin hyvin ja vielä ilman kastelua, niin syynä täytyy olla maan hyvä kasvukunto. Eli varmastikin maan mikrobitoiminta ja mykorritsat ovat erinomaisessa kunnossa ja siten ne auttavat daalian juuria saamaan vettä laajemmalta alueelta, ja kestämään stressiä. 
Mullassa on myös biohiiltä, mikä varastoi sadevettä daalioiden käyttöön ja samalla tukee vahvasti maan mikrobitoimintaa.
Jotta maa pysyy näin hyväkuntoisena, niin ollaan tosi tarkkoja siitä, mitä laitetaan maahan. Tästä aiheesta kirjoitan vielä lisää myöhemmin.


Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 22. elokuuta 2021

Alkaa pihasuunnittelun aika

Mainos - Puutarha Studio
Syyskuussa alkaa pihasuunnittelun aika, kun pihalla kaikki on vielä vihreää ja kesältä hyvässä muistissa. Pihasuunnittelukurssit onkin näin syksyllä tosi suosittuja. Vaikka aikoisit suunnitella pihaa vasta kevättalvella, niin suunnittelu kannattaa aloittaa nyt. Tai jos olet nopea ehdit tehdä pihasuunnitelmasi siihen vaiheeseen, että syyskuussa pääset jo maanmuokkaustöihin. 

Pihasuunnittelun voit tehdä käsin piirtämällä tai tietokoneohjelmalla. Kumpikin tapa vaatii lisäksi tietoa tilanjaosta, määräyksistä, helppohoitoisuudesta, ekologisista valinnoista, kasvupaikan määrittelystä, kasvien koosta ja myrkyllisyydestä, pintamateriaaleista jne.

Tilanjako ja toiminnoille parhaat paikat...

Jos haluat helppohoitoisen ja toimivan pihan, aloita suunnittelu tilanjaosta eli pihan eri toiminnoille mietitään parhaat ja riittävän tilavat paikat. Vanhalla pihalla ne kannattaa tarkistaa pihasuunnittelun ohjein, sillä usein huonoon tilanjakoon ja toimimattomaan pihaan huomaamattaan tottuu. 
Ja uudella rinnetontilla, tilanjako on erityisen tärkeää tehdä ennen kuin muotoillaan pengerrykset. Se säästää rahaa, kun pengerryksiä ei myöhemmin tarvitse muokata uudelleen.


Aika suunnitella ja istuttaa kevään sipulikukat...

Nyt on myös aika suunnitella keväällä kukkivat sipulikukkaistutukset, sillä kukkasipulit istutetaan syys-lokakuussa.  Niissä tietysti huomioidaan kukinta-aika ja väri sekä kasvupaikan olosuhteet ja pörriäiset. Tässäkin on hyvä pitää mielessä hoidon tarve. Kuvassa terttutulppaani `Shogun`.


Keväästä syksyyn kukkiva piha pihasuunnittelun keinoin...

Monella on haaveena piha, joka on kaunis aina, myös aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Se onkin helppo toteuttaa, kun osaat pihasuunnittelun perusasiat. Eikä se ole edes vaikeaa, kun etenet suunnittelussa vaihe kerrallaan. 
Samalla tavalla voit havukasveista ja lehtikasveista luoda ympärivuoden kauniin ja helppohoitoisen pihan. Se vaatii tietoa ja ohjausta, jotta puutarhaharrastajana onnistut pihasuunnittelussa, jossa huomioidaan monta asiaa samaa aikaa.
Kuvassa on puupioni eli puuvartinen pioni, jota näkee paljon kiinalaisessa taiteessa. Se onkin loistava fengshui-kasvi, mutta vaativa kasvupaikan suhteen. Eli sen kasvupaikkavaatimukset on hyvä pitää mielessä, jos sen haluaa kukkivan. Lisää kuvia siitä Puupioni kukassa, vau! 

Upeat syysväritykset pihan suunnittelussa...

Monien muiden kasvin ominaisuuksien lisäksi syysväritykset kannattaa ehdottomasti huomioida. Kun aloitat pihasuunnittelun näin syyskesällä, ehdit havainnoida puiden ja pensaiden syysväritykset sitten syksymmällä. Se helpottaa sinua pihasuunnittelussa ja silloin ymmärrät myös konkreettisesti niiden suuren merkityksen syksyisessä pihassa.
Kuvassa köynnöshortensialla on upean keltainen syysväritys. Sen alapuolella on punertuva villiviini. Vasemmassa reunassa pilkottaa jalopähkinä puun vielä vihreät lehdet.

Nurmikko, kukkanurmikko, niitty vai maanpeittokasvit... 

Moni nykyään ei halua enää tavallista nurmikkoa, joten mitä sen tilalle. Sitäkin sinun kannattaa miettiä huolella, jotta valinta miellyttää ja on toimiva vielä parinkin vuoden päästä. Näin vältyt pettymykseltä tai isolta muutostyöltä. Eli jokainen valinta on hyvä pohtia eri näkökulmista, hoito huomioiden. 


Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa...

Opetan kotipihan suunnittelua Espoon työväenopistossa sekä Nurmijärven Opistossa. Kurssit ovat olleet vuosien ajan kestosuosikkeja ja täyttyvät aina heti. Nytkin niissä on jo pitkät jonot. 

Sarin pihasuunnittelukurssi on yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi. Siinä on enemmän tietoa ja materiaaleja, mitä opistojen kursseilla. Lisäksi siinä on pihasuunnitelman piirtämiseen ja suunnitteluun konkreettisesti ohjaavia videoita. 
Kun kurssia etenee järjestyksessä saa piirrettyä toimivan pihasuunnitelman. Ja tarvittaessa kurssialustalta voi laittaa minulle viestiä, jos kaipaa vaikka apua. 

Kurssi sopii erittäin hyvin sinulle, jos haluat itse suunnitella pihaa ja kaipaat siihen tietoa tai varmuutta. Riittää, että sinulla on innostusta asiaan eli mitään pohjatietoja ei tarvita. Myöskään kasveja ei tarvitse tuntea, sillä kurssialustalla on niistä kuvia ja tietoa.

Sarin pihasuunnittelukurssille voit tulla mukaan heti ja edetä sitä täysin omaan tahtiin. Jonkin osion voit tehdä nopeasti ja taas toiseen haluat perehtyä ja miettiä eri valintoja ajan kanssa. Etenet siis kurssia sinulle parhaiten sopivaan tahtiin, kurssivideoiden ohjaamana. Katso lisää kurssista täällä.


Hyvällä pihasuunnittelulla saat pihasta helppohoitoisen, vuosikymmeniä toimivan ja ympärivuoden kauniin. Lisäksi hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty 😊

Suunnitteluterveisin Sari


perjantai 20. elokuuta 2021

Upea kiinanruusu trendikkäänä ja perinteisenä

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Tämä upea kiinanruusu trendikkään erikoisena värinä on niin super ihana! Siis huikean kaunis! Kuvassa sen hieno väritys ei ihan pääse oikeuksiinsa, tosin aika lähellä nämä kuvien värit ovat. Enpä olisi uskonut, että joskus ihastun kiinanruusuun 😊

Kiinanruusu trendikkäänä värinä...

Kiinanruusun kukan terälehdet ovat aavistuksen laineikkaat reunasta. Se lisää näiden viehätystä. Ja tämä uusi trendikäs väri on niin sykähdyttävän kaunis. Sitä tulee ihailtua nyt vähän väliä, niin ihana se on. Se on muuten kotimainen eli kasvatettu Suomessa.


Ihastuin kiinanruusuun tänä kesänä...

Tämä hurahtamiseni kiinanruusuihin alkoi tänä kesänä tästä perinteisestä punakukkaisesta kiinanruususta. Aiemmin en ole pitänyt kiinanruusuista yhtään, enkä olisi itse ostanut sellaista. Sain tämän punakukkaisen keväällä ja se on kukkinut siitä lähtien tauotta. Sillä on aika isot kukat, joten se on yllättävän näyttävä sisäkukka. Tällä uuden värisellä kiinanruusulla kukka on vähän pienempi, ainakin nyt tällä hetkellä.

Kiinanruusu viihtyy altakasteluruukussa...

Kiinanruusua täytyi kastella kesällä päivittäin ja välillä tuntui, että se silti pääsi kuivumaan. Istutin sen lopulta altakasteluruukkuun ja se selvästi viihtyy nyt paremmin, kun multa ei enää pääse kuivahtamaan. Nyt kun se ei kärsi kuivuudesta, se jaksaa kukkia koko ajan. 

Ylemmän kuvan otin eilen ja alempi kuva on toukokuulta. Se on siis kasvanut vain hieman isommaksi neljässä kuukaudessa.


Kiinanruusun hoito-ohjeet...

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) pitää suorasta auringonpaisteesta ja vain siten se jaksaa tehdä uusia nuppuja sekä kukkia. Sitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti niin, ettei multa pääse kuivumaan. Se siis pitää tasakosteasta mullasta näin kesäaikaan. Lehtiä kannattaa tutkia säännöllisesti, jotta huomaa ajoissa mahdolliset ötökät ja saa vielä poistettua ne helposti.

Kesällä kuumimpaan aikaan pidin verhoa ikkunan edessä ja heti kiinanruusu pudotti nuppuja. Eli se todellakin tarvitsee suoraa auringonpaistetta. Nimittäin nuppujen pudottelu loppui heti, kun sen oksiin taas paistoi aurinko koko aamupäivän.


Tyypillisesti kiinanruusun kukka kestää vain yhden päivän. Onneksi se tekee uusia nuppuja koko kesäkauden ajan.

Olisi kiva kuulla kokemuksianne kiinanruususta talvella? Se taitaa olla helppo säilyttää talven yli ihan asuinhuoneessa?


Sain sen upean trendikkään värisen kiinanruusun Huiskulasta. Kiitos siitä heille!


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 18. elokuuta 2021

Siemenet talteen kukkaryhmistä

Siemenet voi ottaa talteen kasviryhmistä ja niin teen itsekin joistakin kasveista. Kuvan kehäkukka tekee paljon siementä, kuten kuvasta näkyy. Niitäkin voisi kerätä ensi kevään kylvöihin. Tosin aina niistä ei tule ihan sitä, mitä ne ovat alunperin olleet. Koska haluan tiettyjä kehäkukkalajikkeita, joihin olen edelleen ihastunut, niin joka kevät hankin uudet siemenpussit. Sen sijaan kaksivuotisten ja lyhytikäisten perennojen siemeniä kerään talteen ja kylvän ne hallitusti. Näin ne jatkavat kasvuaan vuodesta toiseen.

Reunuspietaryrtti kestosuosikki...

Reunuspietaryrtti kuuluu lyhytikäisiin perennoihin. Se tekee hyvin siemeniä, kuten monet muutkin kaksivuotiset ja lyhytikäiset perennat. Tämän siemeniä otamme yleensä talteen ja osa kylvetään heti maahan. Se on myös pihan yllärikasvi eli sen taimia ilmestyy välillä vähän sinne ja tänne😊

Lisää tästä ihanuudesta Helppo ja villi reunuspietaryrtti -postauksessa.


Monivärinen harjaneilikka...

Harjaneilikka on perinnekasvi ja ns. kaksivuotinen perenna. Kuvassa yhden siemenkodan kärki on jo auennut eli valmiina pudottamaan siemenet maahan. Tästä harjaneilikkapenkistä leikkasin kaikki kukkineet kukkatertut varsineen pois. Ne on helppo kerätä paperikassiin niin, että siemenkota on kassin pohjaan päin. Kun paperikassia pitää lämpimässä, niin loputkin siemenkodat aukeavat ja siemenet putoavat kassin pohjalle. Todennäköisesti kylvämme siemenet muutamaan vapaana olevaan kohtaan jo syksyllä ja tietysti kuun mukaan eli Perennojen kylvö kuun mukaan.


Uusi hohtopiikkiputki kokeilussa...

Hohtopiikkiputken ensimmäinen kukkaterttu on jo mennyt ruskeaksi eli taitaa siemenet olla valmiita. Se pitää vielä tutkia, nyt otin vain pikaisesti kuvan.
Tämä hohtopiikkiputki on siitä erikoinen, että sen siemenet vaativat kylmäkäsittelyn, jotta siemen kykenee itämään. Helpointa onkin kylvää siemenet syksyllä maahan. Jännää nähdä, tuleeko siemenistä taimia ja kuinka paljon. Tämä on niin super ihana kasvi ja meillä kukki nyt ekaa kertaa.
Lisää kuivia heinäkuulta Hohtopiikkiputki pölyttäjille ja perhosille -postauksessa.


Ihana ylläri japaninmagnoliassa...

Meidän japaninmagnoliassa (Magnolia kobus var. borealis 'Vanha Rouva') on ainakin yksi siemenrykelmä tulossa, jee! Nyt on  siis ensimmäinen kerta, kun se tekee siemeniä. Japaninmagnolian siemenet täytyy myös kylvää maahan jo syksyllä, koska sen siemenet vaativat pitkän kylmäkäsittelyn. Tämäkin saa siis vielä kypsytellä siemenet valmiiksi, ennen kuin päästään kylvöpuuhaan.
Ja... magnolia ei ole lyhytikäinen perenna vaan pitkäikäinen pensas 😊


Muita siemeniä tekeviä perennoja...

Tässä vielä joitakin muita tavallisia perennoja, joiden siemeniä on helppo kerätä ja kasvattaa niistä taimia. Varmasti on muitakin...


Vaateliaampien perennojen kylvö...

On perennoja, joiden kylvö vaatii enemmän. Joidenkin siemenet itävät vasta, kun ne on olleet viileässä tai vaihtelevissa lämpötiloissa. Siitä enemmän Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn -postauksessa.
On myös perennoja, joiden siemeniä ei saa peittää mullalla. Jotta siemen itää, sen täytyy saada valoa. Siitä enemmän Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla -postauksessa.
Lisäksi on perennoja, joita ei lisätä siemenistä tai ne eivät tee siemeniä.

Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 15. elokuuta 2021

Kastelupäivät ja Älä kastele -päivät

Tänään ja huomenna maanantaina on sisäkasvien Kastelupäivät, kuukalenterin mukaan. Edelleen hämmästelen sitä, miten viherkasvit alkavat voida paremmin, kun niitä kastelee näin kuun mukaan. Tästä saan myös paljon palautetta lukijoilta. 

Eli jos haluat sisäkasvien viihtyvän hyvin, niin kastele niitä säännöllisesti kuun mukaan #kastelupäivinä. Se on jopa mullanvaihtoa tärkeämpää, palautteiden ja omankin kokemukseni mukaan.


Kastelupäivät sai alokasian eli juurakkovehkan kasvuun...

Tämä juurakkovehka on ollut minulla toukokuusta alkaen ja se on kasvattanut jo pari uutta lehteä. Ne on kuvassa ylimmät lehdet. Nyt huomasin, että sieltä on taas tulossa lehden alku. Aluksi jopa vähän jännäsin, miten saan tämän viihtymään, kun luin netistä alokasian huonoja kasvatuskokemuksia. Tämähän on aika trendikäs viherkasvi tällä hetkellä.

Olen siis kastellut sitä #katelupäivinä ja kuumimpaan aikaan kesällä myös kerran kastelupäivien välissä.


Orkideat kukkii ja tekee uusia alkuja...

Samoin orkideat kastelen kastelupäivinä, oli sitten kesä tai talvi. Tämä vanha tuoksuva perhosorkidea on kukkinut koko kesän ajan. Sen lähistöllä leijailee niin ihana tuoksu😍

Oikeastaan kaikki orkideat kastelen näin upotuskasteluna, välillä orkidealannoiteveteen ja välillä merileväveteen. Kuvassa upotuskastelun saa parhaillaan venuksenkenkä, joka myös nyt kukkii. Upostuskastelussa pitää muistaa, että vettä ei saa mennä yhtään lehtien tyville. Jos niin kävisi, orkidea voi mädäntyä ja jopa kuolla.

Kastelupäivät saa kasvit voimaan hyvin...

Sopiva kastelurytmi on useimmiten avain kasvien hyvinvointiin ja kukkimiseen. Mielenkiintoisesti monentyyppiset kasvit pitävät tästä noin kerran viikossa tehtävästä kastelusta kuun rytmin mukaan.
Itselläni on aika vähän aikaa sisäkasvien hoitoon, mitä monet ei kylläkään usko. Saan ne silti voimaan hyvin ihan tällä kastelurytmillä. Ja tietysti säännöllisellä lannoittamisella kasteluveden mukana.

Mehikasvien kastelu myös kastelupäivinä...

Se mikä on jännää, niin kastelen myös kaktukset ja mehikasvit #kastelupäivinä. Kuvan oikeassa yläreunassa pilkottava keihäsanopinkieli jopa kukki keväällä. Keskemmällä kuvaa on  eilen ostettu litteä ja viuhkamaisesti kasvava anopinkieli, siis jokin sen lajike. 
Sille pitääkin vaihtaa isompi ruukku, kunhan ensin käyn ostamassa lisää luomu kaktusmultaa.

Älä kastele -päivät syytä muistaa...

Älä kastele -päivät  kannattaa myös huomioida. Silloin ei missään nimessä kannata kastella, koska se altistaa kasvit ötököille. Ihme juttu, mutta näin moni sen on kokenut. Myös itse olen saanut ötököitä kasveihini kesällä, kun kaikessa kiireessä kastelin kasvit Älä kastele -päivinä. Nyt olen kyllä paljon tarkempi kastelussa 😊

Kastelepäivät ja Älä kastele -päivät löytyvät täältä blogista...

Nykyään Pieni kuukalenteri, jossa on viikon Kastelupäivät ja Älä kastele -päivät, löytyy blogin ylävalikosta Kastelupäivät ja kuu -sivulta. Päivitän sen tiedot sunnuntaina tai  viimeistään maanantaisin.

Puhelimella sen löytää bannerikuvan alla olevasta pienestä kolmiosta painamalla. Silloin aukeaa ylävalikko, josta voi painaa Kastelupäivät ja kuu riviä, niin sivu aukeaa. 


Olisi tosi kiva kuulla kokemuksianne näistä kastelupäivistä. Oletteko huomanneet niistä olevan  hyötyä? Vai onko niiden mukaan kastelu liian vaikeaa?


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 13. elokuuta 2021

Ruostekukka kukkii elokuussa

Ruostekukka kukkii aina elo-syyskuussa ja jonain kesänä se aloittaa kukkimisen heinäkuun lopulla. Se on helppo sipulikukka eikä vaadi esikasvatusta, ainakaan täällä eteläisessä Suomessa. Nämä meidän ruostekukat kukkivat jo viidettä kesää ja tämä hellekesä on selvästikin ollut niiden mieleen.

Ruostekukka kaunis elokuunkukkija...

Kuvassa ruostekukan edessä kasvaa rusopäivänlilja, joka kukki heinäkuussa. Sen lehdet ovat vaaleamman vihreät ja heinämäiset. Ruostekukat ovat siis kiva lisä pidentämään tämän kohdan kukintaa. Tähän paistaa aurinko koko päivän.

Kuva ryhmän takaa eli toiselta puolelta. Ruostekukat kasvavat tällä hetkellä kahdessa ruukussa. Tämä kuva on otettu elokuun alussa.


Kukkavarteen useampi kukkaterttu...

Olemme lannoittaneet näitä keväällä ja kerran kesällä raemaisella luomulannoitteella. Näyttäisi siltä, että ne jaksavat kukkia paremmin, kun multa on ravinteikasta. Nytkin kukkavarsiin tulee ainakin kolme kukkaterttua, mikä tietää pitkää kukinta-aikaa 😊


Ruostekukka kaunis myös lehtikasvina...

Monella kasvilla lehdistö on myös erittäin kaunis, eikä siis pelkästään kukat. Niin on myös ruostekukalla. Alla kuva siitä ennen kukkavarsia, kesä-heinäkuulta. Ruostekukan lehdet ovat kivan jämäkästi pystyssä ja siten tuovat ryhtiä pihaan. Tästä onkin enemmän Sarin pihasuunnittelukurssilla.

Kukkimisen jälkeen ruostekukan lehdet taipuvat kauniisti, joten se toimii syksyllä pihalla kauniina lehtikasvina. Tämä kuva on syys-lokakuulta, kun pähkinäpuusta putoaa jo keltaiset lehdet. Eli nämä meidän ruostekukat ovat kestäneet näin pensaiden suojissa pienet yöpakkasetkin.

Keväällä ruostekukan ruukut pihalle...

Säilytämme nämä ruostekukkaruukut talven yli kellarissa ja ihan ruukuissaan. Keväällä, kun yöpakkaset ovat ohi, siirrämme ruukut pihalle. Tähän meidän yläpihalle ei tule herkästi keväthallaa, lisäksi nämä ovat pensaan oksiston suojassa. Toki jos on luvattu kovempaa yöpakkasta, suojaamme nämä ruostekukat harsolla. Tämä kuva on toukokuun puolesta välistä.

Ruostekukat talvehtivat kellarissa...

Syksyllä siis siirrämme ruostekukkaruukut vähitellen kohti kellaria. Eli kuivana ja lämpimänä syksynä ruukut ovat pihalla kauniine lehtineen. Ja ennen pakkasten saapumista viemme ruukut kellariin, odottamaan kevättä. Ruukuissa mullan ei ole hyvä olla liian märkää, kuten on kaikilla talvisäilytettävillä kukilla.

Tarharuostekukan hoito-ohjeet...

Puna-, oranssi- tai keltakukkainen tarharuostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) viihtyy parhaiten auringossa lämpimällä paikalla. Mullan on hyvä olla ravinteikasta ja ilmavaa. 

Meillä noissa ruukuissa on istutusmultaa, jossa on mykorritsaa ja biohiiltä, mitkä pitävät mullan hyvässä kunnossa ja multaa ei tarvitse vaihtaa joka vuosi. Mykorritsan takia käytämme lannoitteena näille luomulannoitteita, myös luomu syyslannoitetta..

Ruostekukka on talvenarka eli se ei talvehdi ulkona, paitsi erittäin lämpimällä ja suotuisalla paikalla. Siksi sen mukulat otetaan talteen syksyllä ennen pakkasia. Mukulat suositellaan säilytettävän kuivana pakkaselta suojatussa paikassa. Tarvittaessa mukuloita voi jakaa.
Talvisäilytyspaikka voi olla viileä varasto tai autotalli, johon ei pääse pakkanen ja lämpötila on alle 10(tai 15) astetta.

Lisää kesäkukkien talvisäilytyksestä...

  • Pelargoneilla on tärkeää se, ettei multa ole märkää, kun ne viedään viileään säilytystilaan. Ne voi säilyttää aurinkoisella asuinhuoneen ikkunallakin ekologisesti tai ne voi viedä viileään kellariin. Erikoiset pelargonit eivät aina talvehdi, etenkin jos multa on vähänkään liian kosteaa.
  • Syyssyrikkä kestää pienen pakkasen syksyllä loistavasti. Etelässä se saattaa jopa talvehtia maassa kasvaessaan. Varminta on säilytää syyssyrikät kellarissa.
  • Verenpisarat voi myös säilyttää talven yli. Ehkä paras paikka niille olisi viileä ja valoisa tila. Meillä verenpisarat talvehtivat hämärässä kellaritilassa, jossa lämpötila laskee lähelle nollaa pakkasjaksoina. Verenpisarat eivät kestä pakkasta, joten meillä on tilassa pieni patteri.
  • Daaliat ovat siitä poikkeuksellisia, että niiden varret saa pakkanen palelluttaa, ennen kuin ne viedään kellariin talvisäilöön. Olen testannut daalian talvisäilytystä Daalian istutus ja talvisäilytystesti.
  • Ruostekukat, onnenapilat, suklaakosmos, kriinumit yms talvehtivat hyvin ruukuissaan kellarissa, ainakin meillä.

Vaikka vielä on kesä, niin on hyvä jo etukäteen suunnitella, miten aikoo säilyttää kesäkukat. Ja ajoissa viedä osa, etenkin pelargonit, syksyn sateilta suojaan. 

Mukavaa viikonloppua!


Kesäterveisin Sari