Sivut

sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Adventtikynttilät ensimmäisenä adventtina

Tällaiset adventtikynttilät valitsin nyt täksi jouluksi. Väri on jännä, sillä välillä ne näyttävät ruskeilta ja välillä harmailta. Kivasti sopivat yhteen vihreän sammaleen kanssa. Lisäsin vielä pieniä vihreitä joulupalloja tuomaan enemmän joulutunnelmaa. Kynttilät saavat joka adventti erilaisen koristelun, kuten aiempinakin vuosina.

Hyvää ensimmäistä adventtia!



Sammalta ja pieniä joulupalloja...

En nyt itse ehtinyt mökille hakemaan sammalta, sillä kun lähiopetus siirtyi verkko-opetukseksi, niin joudun nyt nopeasti tekemään materiaalit sinne. Onneksi taas apuun riensi sukulaiset, jotka hakivat sammaleen. Sammalta kun saa ottaa metsästä vain maanomistajan luvalla ja omalla mökkitontilla sitä riittää 😊

Edelleen nämä pienet vihreät joulupallot ovat tosi kivoja, aivan kuten ne vaaleatkin, joita oli viime vuonna Sarin Kukkivassa Joulukalenterissa. 


Sarin Kukkiva Joulukalenteri jatkuu...

Kuten jo kerroin aiemmin, niin tänäkin vuonna täällä blogissa on Sarin Kukkiva Joulukalenteri. Vähän jännittää vieläkin, sillä kuvaaminen tuottaa pientä haastetta remontin takia. Pidetään peukkuja, ettei tule isompia ongelmia ja kaikki sujuu hyvin👍
 

Leppoisaa adventtisunnuntaita!

Terveisin Sari

keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Juhlava valkoinen atsalea

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Atsalea on aina niin juhlava, etenkin valkokukkainen atsalea. Se onkin yksi suosikkini ruukkukukista. Tässä valkokukallisessa kukan keskusta on vihertävä, mikä lisää kukan kauneutta. Huomaan pitäväni limenvihreästä erityisesti, sillä taustalla olevassa upeassa värinokkosessa on samaa vihreää sävyä kuin atsalean kukissa.

Atsalea aukaisee nuputkin...

Kun muistaa kastella atsaleaa, niin se kukkii pitkään ja aukaisee nuputkin hyvin. Sillä on myös kauniit tummanvihreät lehdet, mitkä korostaa kukkien vaaleutta.


Helppo vinkki kaunistaa ruukku...

Jos olet seurannut blogiani pidempää, niin tämä vinkki on jo tuttu sinulle. Eli laitan usein ruukkukukkien ruukun ympärille paperin, niin kasvi näyttää paljon kauniimmalta. Joten nytkin kääräisin atsalean ruukun ympärille valkoisen silkkipaperin, joka on tullut jonkin kukkapaketin mukana. Jotta paperi pysyy paikallaan, sidoin sen kangasnarulla. Nopeaa ja helppoa 😊

Paperi piilottaa kätevästi myös atsalean aluslautasen.

Atsaleoja on paljon eri lajikkeita punaisen sävyissä ja kaksi värisiäkin.  Tosi erikoinen trendipunainen näkyy vanhemmassa jutussa eli Viehko atsalea... tuleva trendiväri.

Atsalean hoito-ohjeet...

Atsalea, viralliselta nimeltään ruukkuatsalea, vaatii säännöllistä kastelua, sillä se kuluttaa paljon vettä. Sitä ei kannata päästää kuivahtamaan, joten käytännössä atsalea kastellaan yleensä 2-3 päivän välein. Ylimääräinen vesi kaadetaan aina pois lautaselta. Kuun mukaan kun kastelee, niin vältetään Älä kastele -päiviä, mitkä näkyvät blogin Kastelupäivät -sivulla.
Ruukun voi myös hetkeksi upottaa veteen. 
Kasteluveteen voi laittaa joskus mietoa lannoitetta, etenkin jos atsaleaa hoidetaan kuukausia.
Pisimpään atsalea kukkii viileässä huoneessa, mutta viihtyy ihan hyvin huoneenlämmössäkin.
Se pitää valoisasta paikasta. Sitä ei kannata laittaa lähelle kynttilöitä ja lämpöpattereita, eikä suoraan auringon paisteeseen. Atsalea rakastaa kosteaa huoneilmaa.

Mitä kuuluu muhkealle amarylliksen sipulille...

Se muhkea amarylliksen sipuli, jonka istutin viime perjantaina, kasvattaa jo toista nuppuvarren alkua. Jännä nähdä, millainen kukka siitä tuleekaan.

Sain tämän kotimaisen eli Suomessa kasvatetun atsalean Huiskulasta, kiitos siitä heille 😊


Mukavaa viikkoa!

Terveisin Sari

sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Kukkiva Joulukalenteri jatkuu tänäkin vuonna

Sarin Kukkiva Joulukalenteri jatkuu täällä tänäkin vuonna, vaikka hieman hirvittääkin. Mietin tätä tosi pitkään. Rakastan joulua ja sen tunnelmaa, joten yleensä aloitan joulun koristelut jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Mutta nyt joulumieli on kadoksissa. 


Mikä tuo joulumielen...

Olen pohtinut melkein koko tämän marraskuun ajan, mikä tuo joulumielen. Ja kun joulumieli on nyt kadoksissa, niin joulukalenteria ei voi pitää. Ostin jopa joulukukkia, mutta edelleen pähkäilin, mistä löytyisi kadonnut joulumieli. 

Nimittäin kotona on menossa remontti ja sen myötä pieni kaaos sekä sotku. Sotkun keskelle ei saa laitettua joulua. Ja vielä kun pääsin yllätyksekseni täydennyskoulutukseen, joka alkaa viikon päästä,  niin joulufiilis on täysin kadoksissa.

Kunnes tajusin, että joulumieltä tuo ehkä eniten joulukukat sekä niiden kehityksen seuraaminen. Joten hyvä syy hankkia lisää joulukukkia ja pitää tänäkin vuonna täällä blogissa Sarin Kukkivaa Joulukalenteria 😊


Hyasintteja nupulla... 

Minulla on itse sipulista kasvatettuja jouluhyasinttejä kasvamassa, mutta niissä ei vielä näy nuppua. Joulumielen hakuun tuli sitten ostettua hyasintteja jo pariinkin otteeseen. Nämä on kyllä tosi söpöjä näin nupullisenkin.


Amarylliksestä kasvaa jo nuppu...

Siitä perjantaina istuttamastani amarylliksen jättisipulista kasvaa jo kukkavarsi. Näitä joulukukkien kasvua ja kehitystä on niin kiva seurata! Saa nähdä tuleeko sipulista vielä toinenkin kukkavarsi, koska sipuli on niin muhkea. Nuppu on aika kapea, joten kukka on todennäköisesti erikoisempi.

Hieman kyllä jännittää...

Tänä vuonna Kukkivasta Joulukalenterista voi tulla hieman erilainen, mitä aiempina vuosina. Sillä vähän jännittää, keksinkö hyviä aiheita joulukalenterin jokaiselle päivälle remontin keskeltä. 
Nyt muistin, että adventtikynttilät on vielä ostamatta, vaikka 1. adventti on jo ensi viikolla. Onneksi huomenna olen menossa kaupunkiin, joten ehdin vielä hankkia ne ajoissa.

Onko teillä toiveita joulukalenterin aiheista? Edelleen on aiheena joulukukat, mutta jotain muutakin pientä olen suunnitellut. Toiveita otan ilolla vastaan.


Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari


perjantai 20. marraskuuta 2020

Joulukielojen, amarylliksen ja pistokkaiden istutusta

 
Vielä ehtii istuttaa joulukielojen juurakot ja amarylliksen sipulin joulukukaksi. Joten tänään tein pienen istutusurakan ja noiden joulukukkien lisäksi omiin ruukkuihin pääsi kuukausi sitten laitetut pistokkaat. Nyt on niin pimeä aika, että pistokkaita ei vähään aikaan kannata laittaa juurtumaan ilman hyvää kasvivaloa.


Joulukielojen istutusta...

Pari päivää sitten kaivoin meidän joulukielomaasta kielojen juurakoita ja valikoin erityisesti kukkivia juurakoita. Tänään oli sitten vuorossa istuttaa ne ruukkuun. On niin paljon puuhaa, että näiden joulukielojen istutus jäi aika viime tippaan. Teräsleidimme kaivoi jo aiemmin kieloja pariin ruukkuun, joten nyt niitä on sitten tulossa enemmänkin. Joulun salainen kukkaresepti -postauksessa ohjeet joulukielojen kukittamiseen.


Amarylliksen eli ritarinkukan sipulin istutus...

Tuttuun tapaan liotin amarylliksen sipulin juuria ensin vedessä muutaman tunnin ja sen jälkeen poistin siitä kaikki huononnäköiset juuret. Sipulista kasvaa jo nuppu eli tämä tulee kukkimaan noin kuukauden kulutta 😊

Sipuli on todella iso, joten en löytänyt sille sopivaa ruukkua. Kokeeksi istutin sen tällaiseen matalaan ruukkuun. Mullaksi laitoin taas sammalta, koska siinä ne näyttävät viihtyvä tosi hyvin.

Värinokkosen pistokas ruukkuun...

Tämä reilu kuukausi sitten sammalnappiin laitettu värinokkosen pistokas teki jo hyvät juuret. Joten nyt istutin sen ja amppelisoilikin taimet pieniin ruukkuihin kasvusammaleeseen. Ne saa olla aurinkoisella ikkunalla talven ajan ja keväällä ne pääsee isompiin ruukkuihin.

Kukkasipuleita ruukkuun...

Harmillisesti kaktusmulta oli loppu ja meillä ei lähimyymälöistä sitä löydy, joten laitoin nämä pienten kurjenmiekkojen sipulit ihan tavalliseen kukkamultaan. Se kaktusmulta olisi ollut niille parasta. Nyt saakin olla kastelun kanssa tarkkana, ettei kastele liikaa ja ettei multa pääse kuivumaan. 
En ole muuten kasvattanutkaan näitä ruukussa pitkään aikaan. Sipulit tietysti peitin kokonaan mullalla ja nyt ruukut on parvekkeella. Vien ne kellariin tai kokeeksi jääkaappiin. Täytyisi vaan ensin hieman järjestellä jääkaappiin tilaa 😊
Nämä siis kukkii vasta kevättalvella.

Eka amaryllis avasi jo kukan...

Tämän sipulin istutin kuukausi sitten. Silloin jo sipulista pilkotti nupun kärki ja tänään siitä avautui ensimmäinen kukka. Laitan tästä ihan oman postauksen, kun kukkia on enemmän auki.

Nyt on kuun mukaan hyvä aika istuttaa näitä erilaisia kukkia ja viherkasveja. Se jatkuu vielä ensi viikon ajan. 

Leppoisaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Pihakuulumisia marraskuulta

Tässä pihakuulumisia marraskuulta, kun syksyn sää on ollut tosi lämmintä. Ukko-fasaanilla on tapana seisoskella pihakeinun ylälaudalla ja sieltä tarkkailla rouviansa. Tänään siellä korkeuksissa oli neljä ukko-fasaania! Rouvia on noin seitsemän eli aika moinen lauma. 


Pikkulinnuille talviruokinta alkanut...

Aloitimme nyt jo pikkulintujen ruokinnan tällä yhdellä ruokintalaudalla. Nimittäin Minna kommentoi Japaninmagnolia `Vanha Rouva` täynnä nuppuja -postaukseen, että heillä tintit ovat nokkineet magnolian pörröiset nuput hajalle. Joten koetetaan kiinnittää tinttien huomio nyt muualle, jotta meillä ne eivät ala nokkia `Vanhan Rouvan` nuppuja.


Tulppaanien sipulit istutettu...

Tänään istutin viimeiset sipulikukat maahan, koska kuun vaihe on taas siihen hyvä. Niillä ei olisi ollut mikään kiire, sillä aikaa on vielä ensi viikkokin. 

Suurin osa tulppaaneista oli niitä varmoja `Apeldoorn` tulppaaneja. Ensi kevääksi aiotaan suunnitella metsäkauriiden karkotusta tästä penkistä. Tulppaaneja on siis istutettu nyt keskitetysti vain muutamaan pihan kohtaan. Muissa penkeissä onkin enemmän narsisseja, joista metsäkauriit eivät ole kiinnostuneet. 

Kurssilla joku kyseli, että voiko sipulikukkia istuttaa ruukkuun jääkaappiin. Toki voi, kunhan multaa ei mene ruokiin. Siitä tuli mieleen testata nyt iiriksien kasvatusta jääkaapissa. Siellä on jo hyasintit, joten yksi ruukullinen iiriksiä mahtuu hyvin vielä 😊


Porkkanan syyskylvö odottaa oikeaa kuun vaihetta...

Porkkanan ja juuresten siementen kylvö tehdään vasta vähenevällä kuulla eli joulukuun alkupuoliskolla. Ei haittaa vaikka maa silloin olisi jäässä . Siitä kirjoittelinkin jo aiemmin eli Porkkanan ja juuresten syyskylvö - milloin? -postauksessa. Siemenet toki on jo hankittu ajoissa.

Komposti on valmis talveen...

Meillä on jo piha haravoitu ja osa perennojen varsista leikattu. Kaikki maatuva puutarhajäte on nyt kompostissa, joten talvi voi tulla. Kesällä ja syksyllä lisättiin biohiiltä kompostiin, siksi onkin jännä nähdä, millaista multaa siitä tulee. Todennäköisesti puutarhajäte on muuttunut tasaisemmin mullaksi. Sen sitten näkee vuoden kuluttua.


Heinät ja jouluruusut kaunistaa pihaa...

Jouluruusun lehdet on tosi kauniit näin syksyllä. Etenkin tämä kohta viehättää minua erityisesti. Siinä on vanhan omenapuun runko, jonka takana on jouluruusun lehtiä ja vieressä kultatesmaa. Se on siis heinä, joka saa lisääntyä siemenistä vapaasti. 

Kaunokainen rakastaa lämmintä syksyä...

Ihan selvästi kaunokainen eli Bellis rakastaa tällaista pitkää lämmintä syksyä. Niin uskomattoman isot matot se on tehnyt isoja taimia meidän kukkanurmikolla. Toivottavasti kaikki taimet talvehtivat hyvin ja ensi kesänä tässä kukkii bellismeri 😊

Syysterkuin Sari

sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Kuupuutarhaan perennojen suunnittelua

Nyt on enemmän aikaa aloittaa perennaryhmän suunnittelu, kun pihalla ei juuri ole hommaa. Tätä Kuupuutarhan yhtä kohtaa aloitettiin jo kunnostaa ja nyt siinä on kasveja istutettu valeeseen eli väliaikaisille paikoille. Keväällä on tarkoitus hieman vielä laajentaa kunnostettavaa aluetta ja istuttaa kasvit lopullisille paikoilleen. Joten nyt on hyvä aloittaa kasvien valinta ja perennaryhmän suunnittelu.

Itse siemenistä kylvettyjä taimia...

Kylvin siemenistä valkokukkaista punahattua viime keväänä. Taimet ovat olleet kesästä asti Kuupuutarhassa väliaikaisella paikalla. Ensimmäisessä kuvassa isolehtinen on narsissitupakka, mikä on kesäkukka. Sen lehtien lomassa näkyy punahatun taimet. Ensi kesänä niiden pitäisi jo kukkia kesän jälkipuoliskolla. Ne oli tosi helppoja kasvattaa siemenistä, aivan kuten tuo narsissitupakkakin. 

Komeamaksaruoho ja keijunkukkia...

Ihan kokeeksi ostin tähän vaaleanpunakukkaisen komeamaksaruohon. Sen vieressä on pari harmaa-vihreälehtistä keijunkukkaa. Osa keijunkukista talvehtii hyvin ja osa ei, joten tässä samalla testaan kumpaa nämä ovat.


Vanhoja syysleimuja ja valkokukkainen päivänlilja...

Ryhmän maata kunnostettaessa biohiilellä, jaettiin sen vanhat syysleimut. Osa syysleimuista oli korkeaa valkokukkaista ja osa tätä kuvan matalaa. Ne on nyt istutettuna maahan.

Ostin myös yhden valkokukkaisen tarhapäivänliljan, jonka kukinta-aika on heinä-elokuu. Jännä nähdä, millainen kukka siihen tulee ja kukkiiko tässä kohtaa runsaasti. Kohtaan paistaa kyllä aurinko lähes koko päivän keskikesällä.

Ihana vanha kriinumi ruukussa...

Perennapenkki on kapea ja pitkä, joten siihen mahtuu monenlaista kasvia. Ryhmän leveässä kohdassa on kesäisin tämä ihan vanha kriinumi. Sen kukissa on tosi hyvä ja vahva tuoksu. Nyt se on tietysti jo kellarin suojassa.

Kuupuutarhaan alkukesän kukkijoita...

Edellä mainitut kasvit kukkivat enemmänkin loppukesällä, joten tähän tarvitaan lisää alkukesän kukkijoita. Kukat saisivat olla valkoiset tai vaaleat, koska kohta on Kuupuutarhassa.
Koska haluan, että tästä tulee tosi kaunis keväästä syksyyn, otan huomioon ne pihasuunnittelun tietyt periaatteet, joilla ryhmästä saa näyttävät, vaikka ei olisi kukkia lainkaan. Tätä kohtaa ei tule katsottua enää talvella, joten talviasua ei tarvitse ottaa huomioon. 

Mikä perenna kukkii kesäkuussa valkoisin tai vaalein kukin?

Tämä on nyt se, mistä lähteä liikkeelle. Olen viehättynyt touko-kesäkuun vaihteessa kukkivaan pikkukurjenmiekkaan. Siitä on ainakin vaaleankeltaista lajiketta. Se ehkä kukkii hieman liian aikaisin, mutta sehän selviää kokeilemalla.

Tuleeko teille mieleen muita kesäkuussa valkoisin kukin kukkivia perennoja? 
Esimerkiksi vaikka harvinaisempia tai perinnekasveja?

Suunnitteluterveisin Sari

perjantai 13. marraskuuta 2020

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` täynnä nuppuja

Nyt parhaillaan japaninmagnolia `Vanha Rouva` on täynnä pullukoita nuppuja. Se siis tekee nuput jo näin syksyllä valmiiksi ja aloittaa kukkimisen sitten toukokuun alussa. Ollaan vaalittu tätä tainta ja hoidettu sitä huolella kuun mukaan. Tämä kuuluu niihin meidän pihan uusiin kasveihin, joiden paikkaa mietittiin usean vuoden ajan. Näköjään sille löytyi mieluinen kohta pihalta 😊


Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kukki kanaverkon suojassa...

Nämä alla olevat kukkimiskuvat on otettu 6.5.2019 eli se kukkii ennen lehtien puhkeamista. Ja ehkä juuri siksi se on niin sykähdyttävän upea kukkiessaan, pitkän talven jälkeen. 

Koko kasvi on syksystä alkukesään kanaverkon suojassa, koska pihalla on niitä metsäkauriita ja rusakoita. Tämä on siis vielä aika pieni, vaikkakin se ostettiin isona taimea toukokuussa 2017. Japaninmagnolia kukkii vasta vanhempana taimena ja se oli syy, miksi haluttiin ostaa isompi taimi. Se kukki siis toissa kesänä, mutta tänä kesänä piti välivuoden. Ja nyt siinä on taas paljon nuppuja, jee!




Japaninmagnolian isot pullukat nuput...

Alla on kuva nupusta, ja pienemmästä silmusta tulee todennäköisesti lehti. Kukkanuput tunnistaa siis jo hyvin. Ne on kauniin pörröset.


Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kasvupaikka...

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` viihtyy aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Maan on hyvä olla läpäisevää, tuoretta tai kosteahkoa sekä ravinteikasta multamaata. Savimailla siis kannattaa suosia kohopenkkiä. Meillä sen sijaan se on istutettu loivaan rinteeseen, jossa on sorastusta kahdella puolella, joten ylimääräinen vesi valuu pois. 

Sille suositellaan myös hapahkoa maata sekä mullanpinnan kattamista katteella tai maanpeitekasveilla. Meillä sen alla kasvaa jouluruusuja ja ihanasti tuoksuvia liljoja. Muuten japaninmagnolia on aika hoitovapaa... ja kannattaa suojata se varmuuden vuoksi rusakoilta ja kauriilta. Hyvin viihtyessään se voi kasvaa jopa 6 metriä korkeaksi. Silloin se olisi kyllä ihan mykistävän upea kukkiessaan!
`Vanha Rouva` on Mustilasta Elimäeltä ja sille on annettu menestymisvyöhykkeeksi I-III(IV)

Me olemme antaneet tälle `Vanhalle Rouvalle` luomu syyslannoitetta joka elokuu, ohjeen ja kuun mukaan. Samoin ollaan kasteltu sitä pitkinä sateettomina jaksoina juurikastelijalla, jotta se juurtuisi hyvin. Kuva siitä kesältä jutun kuvassa, jossa näkyy juurikastelija. Syksyisen suojaamisen lisäksi, ei sille ole muuta sitten tehty. 
Helppo kasvi, kun sille löytää hyvän paikan pihalta 😊

Leppoisaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Viherkasvit valmistautuu talvikauteen

Viherkasvit ja sisäkukat valmistautuvat jo talvikauteen. Niitä kannattaa nyt auttaa, jotta kestävät pimeän jakson ja jaksavat kukoistaa. Tänään huomasin järkytyksekseni, miten pölyisiä viherkasvien lehdet ovat. Meillä on siis menossa pieni remontti, minkä takia pölyä on nyt enemmän ilmassa. Sehän ei tee hyvää kasveille nyt.


Pölyt pois lehdiltä...

Nimittäin mitä puhtaammat lehdet, sitä paremmin kasvi voi. Kuvan marraskuunkaktuksen käytin suihkussa alku syksyllä, mutta nyt sen lehdet täytynee pyyhkiä, sillä siinä on jo aika isot nuput. Vesisuihku voi siis vioittaa nuppuja ja sitä riskiä en halua ottaa. Heti kun kukat ovat lakastuneet vien sen taas suihkuun, sillä pölyä on varmasti jatkossakin.


Mehikasvit ja kaktukset valoisalle ikkunalle...

Koska valon määrä vähenee koko ajan joulukuun loppupuolelle asti, niin valoa rakastavat anopinkielet, mehikasvit ja kaktukset on nyt aurinkoisella ikkunalla. Samoin sitruspuu ja muutama muukin kasvi on siirretty hyvään valoon.

On onneksi kasveja, jotka näin talvikautenakin pärjäävät vähässä valossa. Sellaisia on mm. traakkipuut, palmuvehka, kultaköynnös nyt muutamana esimerkkinä. 

Pelargonit kukkii ikkunalla...

Rungolliset pelargonit toimivat nyt viherkasveina tai oikeastaan sisäkukkina talvi ajan. Ne on ihan asuinhuoneen kaakkoon suuntaavalla ikkunalla eli melkein etelä-ikkunalla. Viime talven sain ne talvetettua näin ekologisesti, ilman kasvivaloja. Siitä juttua Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti.
Niiltä kellastuu vähitellen muutamia lehtiä ja se on ihan normaalia. Lannoitan näitä välillä miedolla lannoitteella ja välillä merileväuutteella.

Ötökkätarkistus...

Tähän aikaan kannattaa myös tarkistaa kaikki sisäkasvit, ettei niissä ole ötököitä. Minulla on super ihana pienikukallinen orkidea, jonka kukat tuoksuvat hurmaavan ihanasti. Onneksi huomasin, että sen kukissa on kirvoja, joita nyt sitten olen poistanut. Pidän sitä erillään muista kasveista, jotta kirvat eivät pääse leviämään niihin. Heti kun viimeiset kukat ovat lakastuneet, sumutan siihen luomuhyväksyttyä luonnon pyretriiniä sisältävää ainetta, jotta kirvoista pääsee kokonaan eroon.

Tarkkaa kastelua talvikautena...

Näin talvikautena saa olla tarkkana viherkasvien kastelussa. Koska on hämärämpää, niin kasvit eivät kasva, joten kastelua voi vähentää. Mutta koska ikkunan alla olevat patterit ovat lämpimiä, niin voi käydäkin niin, että multa sen takia kuivuu nyt nopeammin. Eli pitääkin kastella useammin kuin kuun mukaisina Kastelupäivinä. Silloin tietysti vältetään niitä Älä kastele -päiviä.
Eli saa olla tarkkana, jotta oppii talvikauden kastelurytmiin.

Minulla on tämä kirjavalehtinen tuoksupelargoni `Lady Plymouth` olohuoneen ikkunalaudalla. Siinä on patteri alla ja olin ihan unohtanut olla tarkkana sen kastelussa. Kävi niin, että sen multa pääsi kuivumaan liikaa. Onneksi multana oli kasvusammal, joten kasvi ei enempää kärsinyt. Kuivumisen ja vähäisen valon seurauksena, se kuivatti alalehdet ja osan vanhimmista lehdistä. Se ei onneksi haittaa. Nyt vain pitää putsata näkyvimmät kuivat pois.


Samalla huomasin sen kasvattaneet vihreälehtisen oksan, joka näyttää kasvavan nopeimmin, mitä kirjavalehtiset oksat. Joten se täytyy poistaa. 


Lannoitetta vai merilevää talvikaudella...

Orkideoille annan läpi vuoden, siis myös talvella, orkidealannoitetta. Parhaillaan osa orkideoista kasvattaakin nuppuja ja osa vain lehtiä.
Muille viherkasveille annan pimeimpään aikaan yleensä vain merileväuutetta. Joillekin myös luomulannoitetta, jos kasvi näyttää edelleen kasvattavan lehtiä.

Tämä limenvihreä värinokkonen on juuri tällainen edelleen kasvava, joten sitä lannoitan vielä. Se on kyllä ihmeen hyvässä kunnossa, vaikka sillä oli parvekkeella paremmat olosuhteet kuin sisällä. Olen nyt leikannut siitä lakastuvia kukkaterttuja pois ja saa nähdä, miten kauan se on näin komea.

Viherkasvien luonnonmukainen hoito -postauksessa lisää sisäkasvein hoidosta.


Olisi kiva kuulla, jokos teillä muilla on jo vaihdettu sisäkukkien lannoite merileväuutteeseen? Vai jatkatteko tavallisella lannoitteella?


Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Parveke kukkii marraskuussa

Parveke kukkii vielä marraskuussa, kun syklaamit jatkavat edelleen kukintaa. Nämä hempeän vaaleanpunaiset ulkosyklaamit on muistaakseni elokuulta. Kukinta kestää näillä tosi pitkään. Syklaamit on kiitollisia kukkijoita etenkin parvekkeilla ja terasseilla, joissa on katto. Silloin syyssateet ei niitä haittaa.


Rimpsureunaiset syklaamit...

Valkoiset rimpsureunaiset syklaamit on myös kukkineet pitkään, ainakin yli kuukauden verran. Näissä on tulossa vielä nuppujakin, mikäli sää pysyy lämpimänä. 


Syklaameja kannattaa kastella lautasen kautta, sillä lehtien ja kukkavarsien tyvet mätänevat herkästi.

Murattisyklaamissa viimeiset kukat...

Tämän suloisen murattisyklaamin kukissa on tosi ihana ja vahva tuoksu. Niin on muuten yhdessä rimpsureunaisessa syklaamissakin.

Murattisyklaamille on jo kasvanut lehdet. Kun se aloitti kukkimisen, sillä ei vielä silloin ollut yhtään lehteä. Tästä ihanuudesta kirjoitin aiemmin Ihana murattisyklaami kukkii runsaasti.

Vanha jouluruusu pääsi takaisin parvekkeelle...

Viime vuoden syksyllä tämä jouluruusu oli komeassa kukassa parvekkeella. Se kukki läpi talven ja jouluna toimi myös joulukukkana, josta kuvat Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.
Huhtikuun pääsiäisjutusta löytyy kuva siitä  Pääsiäiskukkia parvekkeen suojassa. Keväällä siihen tuli uudet kukkatertut.
Kesän tämä jouluruusu oli pihalla ja sille vaihdettiin hieman isompi ruukku. Nyt se on taas parvekkeella entisellä paikallaan. Jännä nähdä, tekeekö se taas kukkia. Vielä ei kuitenkaan näy alkuja. Se on kyllä kaunis näin lehtevänäkin.


Kartiovalkokuusi voi hyvin...

Kukkivien lisäksi parvekkeella on kartiovalkokuusi joululta 2018. Silloin se oli paljon pienempi, kuva siitä Joulukukat ja fengshuin elementit -postauksessa.


Mullan pinnalla kasvaa partamehitähteä, mikä myös on monivuotista. Ne laitoin siihen tänä kesänä eli aika hyvin ovat lähteneet kasvuun.

"Syksyisellä parvekkeella vihreys on yhtä tärkeää kuin kukat 

- aivan kuten pihallakin."


Puutarhaterveisin Sari