Sivut

perjantai 30. lokakuuta 2020

Jännät liljat halloween ja pyhäinpäivä viikonloppuun

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Nämä jännät liljat sopivat hyvin halloween ja pyhäinpäivän viikonloppuun värinsä ja erikoisen kukan muodon takia. En aiemmin ole tästä lajikkeesta niin välittänyt, mutta  nyt ihastuin. Etenkin näin runsaana kimppuna nämä näyttävät tosi viehättäviltä. Ja itse kukka on jännän erikoinen.


Halloween kukat liljoista...

Näistä liljoista sai helpolla kivan halloween asetelman, kun laittoi pöydälle muutaman mustan hämähäkin. Musta maljakko korostaa kukkia, sekä niitä hämähäkkejä 😊


Jännät liljan kukat...

Se mikä näissä liljan kukissa on erikoista ja jännää, on kukan ruusumainen muoto. Sen lisäksi liljan heteet nousevat esiin kukan ulkopuolelle. Joissain kukissa pitkä emi nousee vielä heteitäkin korkeammalle. Kun kukka aukeaa, niin pitkä emi törröttää jo kukasta. Siis tosi erikoisia myös nupullisena.


Kukat on hieman kerrotut ja todella kauniin väriset. Heteet sekä emit on hauska lisä ja itse asiassa aika koristeelliset.


Edit - tämän liljan lajikenimi on `Apricot Fudge`

Sain nämä liljat Huiskulasta, kiitos siitä heille! 
Ja koska Huiskula on myös iso kukkatukku, niin näitäkin liljoja löytyy kukkakaupoista ja erilaisista kukkien myyntipisteistä ympäri Suomea.


Lisää halloween blogipostauksia...


Oikein ihanaa ja tunnelmallista viikonloppua!

Terveisin Sari

keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Ennakkokuvia Lohjan asuntomessualueelta

Kävin tänään Lohjan asuntomessualueella median ennakkopäivässä. Tässä siis hieman ennakkokuvia ensi kesän asuntomessuilta. Asuntomessualue on Lohjanjärven rannalla ja aika monesta asunnosta olikin järvinäkymä. Tämä kuva on otettu Talo Sensun kattoterassilta ja heillä oli jo viherkatto istutettu. Tosi mielenkiintoista nähdä, miltä se näyttää ensi kesänä.


Puita ja sepeliä...

Pihat olivat vielä sepelillä suurimmaksi osaksi. Aika erikoiset puuistutukset huomasin yhdellä pihalla. Hmmm... onkohan nämä väliaikaisesti istutettu näin.


Talo omenapuun ympärille...

Kohde Pyörre tulee olemaan myös erittäin mielenkiintoinen. Talo on pyöreän muotoinen ja sen sisäpihalle on tulossa iso omenapuu. Talo siis rakennetaan omenapuun ympärille. Talo on kiertotalouden mallitalo, joten jännä nähdä, millainen piha siihen tulee. Siis sen ison omenapuun lisäksi.

Lohjan asuntomessualuetta ylhäältä kuvattuna...

Kuvassa Lohjan asuntomessualuetta tänään 28.10.2020. Lohjanjärvi on oikealla. Alemmassa kuvassa järvi näkyy hieman. Talojen ja järven väliin tulee puisto. Kuvat on otettu messualueen kerrostalon kattoterassilta.



Mielenkiintoinen Villa Kokkokallio...

Villa Kokkokallio on asuntomessujen korjausrakennuskohde. Talo on valmistunut 1928 ja sillä on erikoinen historia. Siihen on tulossa mm. kahvila ja asunto. Ja mikä huippua, niin olen saanut tehdä siihen pihasuunnitelman.

Kerron pihasta lisää, viimeistään keväällä, kun yläpiha alkaa valmistua. Tontilla on jo nyt hienoja luonnontilaisia kohtia, lahopuutarha ja upea kallio. Se on järvenrantatontti, mikä lisää pihan monimuotoisuutta. Suunnittelussa on huomioitu fengshui ja siitäkin lisää myöhemmin.

Asuntomessut Lohjalla on 9.7.-8.8.2021


Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Pihakuulumisia ja vähän sisältäkin

Tässä pihakuulumisia ja vähän sisältäkin kasvikuulumisia. Minulla on ollut aika työntäyteiset viikot, joten oli tosi ihanaa päästä haravoimaan. Kuten kuvasta näkyy, vielä on vihreitäkin kasveja eli haravointia riittää. Mikäs sen ihanampaa, sillä rakastan haravointia.


Osa sipulikukista on jo istutettu...

Istutin siis narsissien sipulit jo maahan, sillä onhan nyt parhaillaan kuun mukaan hyvä aika istuttaa sipulikukkia. Ensi viikolla todennäköisesti on vuorossa tulppaanin sipulien istutusta. Sen sijaan ruukkuihin en vielä laita sipuleita, se saa odottaa marraskuulle. Ruukut on siis menossa talveksi kellariin.


Talvenarkojen ruusujen talvisuojasäkit lämpimään varastoon...

Meillä on ryhmäruusuja, mitkä on talvenarkoja. Ne pitää suojata vettä hylkivällä talvisuojaturpeella. Nyt ennakoimme ja siirsimme talvisuojasäkit lämpimään varastoon. Talvisuojaturve on siten helpompi levittää pakkasella, kun tulee aika suojata ruusut. Se laitetaan siis vasta, kun maan pinta on jäätynyt. Siitä lisää Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella -postauksessa.


 Mitä kuuluu amarylliksille...

Se keskiviikkona istuttamani amarylliksen sipuli kasvattaa jo nuppua. Siinähän pilkotti nuppu jo istutushetkellä, joten ei ihme, että nuppu lähti kasvuun.

Mustassa laatikossa on kaksi amarylliksen sipulia viime joululta. Vasemman puoleisella on tosi pieni sipuli, joten taidan heittää sen kompostiin.  Oikealla olevan aioin istuttaa uuteen multaan ja jatkaa sen kasvatusta. Saas nähdä kukkiiko se.


Amppelisoilikki ja sen pistokastaimi...

Vihdoinkin tänään ehdin istuttaa ruukkuun ne kaksi amppelisoilikin tainta, jotka laitoin pistokkaasta sammalnappiin. Ruukkuun laitoin mullaksi kasvusammalta eli 100% sammalta, sillä niin hyvin nämä tekivät juurta sammalnapeissa.
Kukat olisi kannattanut poistaa, mutta en hennonnut tehdä sitä. Saavat siis kukkia😊 

Tältä amppelisoilikki näytti tänään. Se innostui kukkimaan näin runsaasti, kun pääsi parvekkeelta sisälle ikkunan eteen. Lannoitan sitä edelleen sillä erikoislannoitteella

Se alkaa olla muuten niin leveä, ettei meinaa mahtua ovesta. Kuvia amppelisoilikista kesäkuun lopulla Amppelisoilikki - uusi ihastukseni -postauksessa.

Limenvihreä värinokkonen kukkii myös...

Tämä limenvihreä värinokkonen alkoi myös kukkia, kun pääsi parvekkeelta sisälle. Yleensä siitä leikataan kukat pois jo nupullisina, jotta lehdistö pysyy kauniina. En nyt näistäkään hennonnut leikata kukkia pois eli antaa kukkia. Vähän jännään, saanko tämän viihtymään talven yli. Todennäköisesti ei onnistu, ainakaan näin kauniina.


Tämäkin on niin leveä, ettei meinaa mahtua ovesta. Kesäkuun puolessa välissä se oli vielä niin pieni. Siitä kuvia Valkoista ja vihreää kesäkukissa -postauksessa.

Mukavaa ja leppoisaa sunnuntaita!

Terveisin Sari

Ps. Ollaan jo toivuttu isommasta järkytyksestä. Nyt vielä jännätään, miten daaliat selviävät kellarissa talven yli.

perjantai 23. lokakuuta 2020

Myyrä on syönyt daalian juurakot - järkkyä!

Myyrä on syönyt meidän vanhan oranssin daalian juurakot. Ihan uskomatonta ja tosi järkkyä. Meidän pihalla ei ole aiemmin ollut myyriä, joten ei osattu edes olla valppaana. Tänään nostettiin kaikkien daalioiden juurakot ylös maasta ja siinä samalla paljastui tuho. 

Myyrä syönyt kaikki pulleat daalian juurakot...

Onneksi myyrä on jättänyt joitakin pieniä pullukkajuuria jäljelle, niin säilyy tämä vanha kanta kasvussa. Nimittäin tätä oranssia daalia ei enää ole myynnissä. Ensi vuonna taitaa daaliapenkki olla lyhyt, voi harmitus.


Myyrän koloja eli mikä myyrä?

Tunnistaako teistä kukkaan, mikä myyrä tämä voisi olla? Se ei tee multakekoja, vaan pienehköjä reikiä maahan. Täytyy toivoa, ettei se tai myyrälauma ole syönyt puiden ja pensaiden juuria. Selvästikin on kasvissyöjä.

Daalian juurakot ennen...

Tältä noiden juurakoiden kuuluisi näyttää. Niillä on tosi pullukat juuret, jotka nyt on siis myyrä syönyt. Kuva on joltain edelliseltä vuodelta.

Siemenistä kasvatettujen daalioiden juurakot...

Siemenistä kasvatettujen daalioiden juurakot on toki pienet, mutta niissä on lupaavasti pullukkajuuria. Ja onneksi myyrä ei löytänyt ja syönyt niitäkin. Toivottavasti nämä talvehtii hyvin kellarissa, sillä kukkien väreissä oli tosi kauniita sävyjä.
Samoin sen muhkeakukkaisen daalian `Caballero` juurakot, jotka ovat oranssien daalioiden lähellä, säilyivät myyrätuholta. 

Daalioiden säilytys talven yli...

Nyt kaikkien daalioiden juurakot on kuivahtamassa viileän tilan lattialla. Sieltä ne seuraavaksi laitetaan laatikoihin väljästi kalkitsemattomaan ja lannoittamattomaan turpeeseen. Näin ne säilyy parhaiten meidän kosteassa kellarissa. Lisää Daalian talvisäilytystesti -postauksessa.

Kesäkukat talvisäilytyksessä ja syrikkä vielä pihalla...

Kaikki pelargonit, verenpisarat, ruostekukat ja muut on jo siirretty hämärään kellaritilaan talvehtimaan. Kummatkin syrikät ja runkoruusu sen sijaan ovat vielä pihalla. Ne viedään kellariin vasta kun pakkaset saapuvat. Täällä etelässä se voi olla marraskuun alkupuolta, riippuen säästä.
Kesäkukkien talvisäilytys - postauksessa on ohjeita ja vinkkejä talvisäilytyksestä.

Mukavaa viikonloppua, myyristä huolimatta!

Terkuin Sari

keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Kasvata joulukukat itse, ajoissa

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Joulukukat on helppo kasvattaa itse. Kukinnan ajoittaminen jouluksi vaatii hieman onnea ja tietoa. Toisaalta vaikka ne kukkisivat jo marraskuun lopulla tai tammikuussa, niin ne ovat tosi ihania silloinkin. Nimittäin joulukukkien kasvatus ja kasvun seuraaminen tuo sitä aitoa joulun odotusta ja jännitystä. Kannattaa vain muistaa aloittaa kasvatus ajoissa.


Amaryllis on helpoin kasvattaa itse...

Amaryllis eli ritarinkukka on helpoin kasvattaa. Kun sipuli on ostettu, sen voi istuttaa vaikka heti ruukkuun tai tehdä se myöhemmin. Istutuksesta kukintaa kestää 1-2 kuukautta. 

Tänään istutin yhden amarylliksen sipulin ruukkuun. Se saa kasvaa huoneen ikkunalla.  Ohjeet istuttamiseen ja jatkohoitoon löytyy Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.

Kun itse kasvattaa amarylliksiä jouluksi, niin voi valita näitä erikoisempia lajikkeita. Niiden sipuleita on hyvin tarjolla verkkokaupoissa. Upea punertava `Bogota` on viime joululta. Ja alla pitkäaikainen suosikkini `Picotee`. 

Kummatkin amarylliksen sipulit olen saanut Korpikangas Siemen-Fröltä.


Vanhat amarylliksen sipulit kukkaan...

Amarylliksen sipulin voi saada uudelleen kukkimaan seuraavana vuonna. Sitä pitää muistaa lannoittaa kukinnan jälkeen. Sipuli tarvitsee myös riittävän lepoajan. 

Lisää ohjeita ja vinkkejä uudelleen kukittamiseen Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa

Vasta tällä viikolla `Bogota` kellastutti viimeiset lehtensä eli siirtyi lepotilaan. Otin ihan mielenkiinnosta sen pois ruukusta, jotta näin juuret. Se on nimittäin istutettu kasvusammaleeseen eli 100% sammaleeseen. Näyttää viihtyneen siinä, kun juuret on noin komeat.



Hyasintin sipulit juurrutetaan viileässä...

Hyasinttien kasvatus jouluksi on myös helppoa, jos niille on kellari tai kylmiö tai jääkaappi. Ne nimittäin vaativat istutuksen jälkeen viileän tilan noin pariksi kuukaudeksi, jotta ne kasvattavat hyvät juuret ja sen jälkeen vasta alkaa kukkatertun kasvu.
Ohjeita hyasintin kasvatukseen Onnistuuko hyasintin kasvatus jouluksi.

Koska rakastan jouluntunnelmaa, niin aloitan joulun hyvin aikaisin. Siksi nämäkin hyasintit ovat olleet jo ainakin kuukauden verran jääkaapissa. Niille paras multa taitaa olla hiekkapitoinen kaktusmulta.

Tämän sinisen hyasintin kasvatin hyasinttimaljakossa. Samalla tavalla sekin oli viileässä, tosin kellarissa. 

Joulukielot helppoja kasvattaa...

Kielojen juurakoista on helppo kasvattaa joulukieloja. Pitää vain muistaa, että kielojen juuria saa kaivaa maasta ainoastaan maanomistajan luvalla. Onneksi minulla on meidän pihalla joulukielopaikka 😊

Kaivan joulukielojen juuret ruukkuihin viimeistään marraskuun lopulla. Ruukut otan sisälle pimeään komeroon. Tarkemmat ohjeet Joulun salainen kukkaresepti -postauksessa.


Tasetti kasvaa nopeasti kukkaan...

Tasetti voi kukkia jo 3-4 viikon kuluttua sipulien istuttamisesta ruukkuun Ruukkuja voi pitää ihan huoneenlämmössä ja valossa. Se on nopein joulukukka. Sen kanssa kannattaa vain muistaa, että se tuoksuu todella vahvasti. Sen pienet kukat on kyllä tosi kauniit.


 Olisi kiva kuulla, kasvattaako teistä kukaan joulukukkia itse? Ja mitä joulukukkia?


Sadeterveisin Sari

lauantai 17. lokakuuta 2020

Uusi kuukalenteri ilmestynyt, jee!

Ensi vuoden kuukalenteri on jo ilmestynyt, mikä tietää sitä, että pääsen kohta laittamaan verkkokurssille ensi vuoden hyvät päivät eri puutarhatöille. Samalla merkkaan omaan kalenteriin tärkeät päivät, jotta voin varata ne vapaapäiviksi. Näin kun sen tekee ajoissa, niin voi kevään muut työt sopia jo omille päiville.

Joka vuosi ilmestyy aina uusi kuukalenteri, sillä kuu ja sen liikkeet muuttuvat niin, että eivät osu samalle päivälle eri vuosina. Itse käytän tätä Wanhan ajan Kuukalenteria (Yläkuu kustannus) mm. blogin kastelupäivien ja muiden päivien määrittämiseen.


Kukkasipuleiden istutus lähiaikoina...

Nyt parhaillaan on hyvä ajankohta istuttaa kukkasipuleita, mutta ei valkosipulia. Miksi näin, niin toiselta toivomme upeaa kukintaa ja toiselta isoa sipulia syötäväksi. Nyt jos istuttaa valkosipulit, voikin käydä niin, että ensi vuonna tulee sadoksi pieniä valkosipuleita isoilla ja muhkeilla lehdillä. Tämä kasvavan kuun aika on siis kukkasipuleiden istutusaikaa.


Syyskylvöt porkkanasta ja muista juureksista kuukalenterin mukaan...

Kuukalenterin mukaan seuraava juuresten kylvö ja valkosipulin istutusaika eli vähenevä kuu alkaa 1.11.2020. Tässä on siis vielä pari viikkoa aikaa valmistella maata kylvökuntoon. Ja jos säät jatkuvat täällä etelässä lämpiminä, niin syyskylvöjä kannattaa siirtää myöhemmäksi, jos pitkä sääennuste lupaa saman sään jatkuvan edelleen.

Amppelisoilikin pistokastaimet ruukkuihin...

Tänään olisi ollut sopivasti kasvava kuu ja kukkapäivä eli hyvä kukkivien kasvien istuttamiseen. Tämä päivä meni sujuvasti töissä, joten taidan istuttaa nämä amppelisoilikin pistokastaimet joku toinen päivä. Näillä ei onneksi ole kiire.

Eri töille eri eläinradanmerkit...

Eri kasveille ja eri puutarhatöille on omat suotuisat ajankohdat ja eläinradanmerkit. Samoin kalenterin ratatasomerkkien mukaan valitaan tietyille puutarhatöille hyvät päivät. Kuukalenterista katsotaan siis paljon muutakin kuin onko vähenevä vai kasvava kuu.

Esimerkiksi kompostin hoito ja kokoaminen on hyvä tehdä juuripäivänä vähenevällä kuulla. Sen takia viime torstaina valmistelimme kompostorin talveen ja samalla kokosimme puutarhajätekompostia.

Miten saa kuukalenterista suurimman hyödyn...

Kannattaa hieman perehtyä kuun mukaan tehtävään puutarhanhoitoon, jotta saa kuukalenterista suurimman hyödyn. Eli mitä kasveja kylvetään ja istutetaan vähenevällä kuulla ja mitä kasvavalla. Niistä on myös muutamia poikkeuksia. Samoin on hyvä perehtyä minkä puutarhatöiden ajoittamiseen kannattaa ehdottomasti huomioida kuukalenterin eläinradanmerkit. 
Jo näillä muutamalla asialla saa puutarhanhoidon helpottumaan, kun työt onnistuvat heti kerralla. Samalla sadot pysyvät hyvinä tai jopa ennätyksellisinä, vaikka sää olisikin huono. 

Tietoa löytyy kirjoista ja kursseilta, kuten esim. Puutarha Studion eli yritykseni verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.



 

Ensimmäisenä taidan nyt laittaa omaan kalenteriin ne parhaat kitkemispäivät, vesakon hävityspäivät sekä luumupuiden leikkauspäivät. Niitä parhaimpia päiviä kun ei ole montaa kesässä.


Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. Tuota Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 myy mm. Yläkuu kustannus sekä monet pienet liikkeet ja verkkokaupat.

torstai 15. lokakuuta 2020

Biokompostori valmistautuu talveen

Blogiyhteistyö - Biolan Oy
Meidän vanha biokompostori valmistautuu talveen ajoissa eli tänään tehtiin sille tärkeät syystyöt. Nyt voikin tulla vaikka millaiset pakkaset, niin kompostori pysyy sulana. Se ei enää nykyään jäädy, joten keittiöjätteet voi viedä kompostoriin myös talvella. Ja tuloksena hyvää multaa, joka ei nykyään enää edes tuoksahda.

Kompostorin syksyinen tyhjennys...

Yksi tärkeimmistä asioista biokompostorin hoidossa on säännöllinen tyhjennys. Me teemme sen neljä kertaa vuodessa, myös talvella. Tyhjennyksessä kompostimassaa poistetaan vain osa. Meillä suurin piirtein alaluukun korkeuden verran.

Tyhjennyksen jälkeen pohjalle laitetaan kompostikuiviketta. Koska säät nyt kylmenevät niin siirryttiin jo Biolanin Tehokuivikkeeseen.

Sen jälkeen pudotetaan kompostorin yläosasta biomassa alas. Se onnistuu kätevimmin siihen tarkoitukseen suunnitellulla työkalulla. Meillä on ollut testissä  Biolan Kompostimöyhennin, josta ei kyllä luovuta. Sillä saa tosi helposti pudotettua massan alas. 


Biolan Tehokuivike paras talviajan kompostikuivike...

Meillä on ollut tämä Pikakompostori 21 vuotta ja vuosien varrella ollaan käytetty ostokuiviketta ja joskus omaa sekoitusta. Silloin kompostori jäätyi joka talvi ja sitä sai sulatella useaan otteeseen. 
Kun sain toissa talvena testata ekan kerran tätä Biolan Tehokuiviketta, niin heti huomasi eron kompostin toiminnassa. Lämpömittarista näki, että kompostimassa pysyi lämpimämpänä mitä aiemmin. Ja Tehokuivike piti kompostin sulana eli se ei jäätynyt kertaakaan koko talvena. 
Se sisältääkin lisäenergiaa ja biohiiltä, mitkä yhdessä pitävät kompostin mikrobit ja pieneliöt toiminnassa. Silloin kompostoituminen on käynnissä ja kompostimassa pysyy sulana.


Biohiili kompostorissa vähentää hajuja...

Tänään nuuhkin oikein läheltä tätä kompostorista otettua massaa ja täytyi todeta, että se ei haissut. Biohiili tosiaan poistaa hajuja. Yleensä tässä kompostimassassa on vahva ominaishaju, mutta nyt se oli poissa. Olemme koko kesäkauden lisänneet biohiiltä kompostikuivikkeen sekaan ja nyt Tehokuivikkeessa on mukana biohiiltä.  Se biohiili tukee ja lisää kompostin mikrobien ja pieneliöiden toimintaa eli tehostaa biojätteiden muuttumista mullaksi.

Tältä kompostorista otettu "multa" näytti. Kun tarkkaan katsoo, niin siinä näkyy mustia biohiilen paloja. Biojätteet oli hyvin kompostoituneet, mitä nyt avokadon kuoret olivat täysin maatumattomia. 


 Biokompostorista "multa" puutarhajätekompostiin...

Biokompostorista otettu kompostimassa jatkaa maatumista eli kompostoitumista puutarhajätekompostissa. Samalla se auttaa puutarhajätteitä kompostoitumaan mullaksi.
Nyt laitettiin kompostimassa puutarhakompostin päälle ja lopuksi peitetiin se haravoiduilla puiden lehdillä ja kitkemisjätteillä. Tämä on yksi syy, miksi meillä puutarhajätekomposti toimii niin hyvin, pienellä hoidolla.

Biokompostori valmistautuu talveen...

Mitä siis kannattaa tehdä nyt biokompostorille, kun säät viilenevät ja talvi lähestyy.

  • Tyhjennä hieman kompostoria
  • Vaihda tavallinen kompostikuivike Tehokuivikkeeseen ja säilytä se lämpimässä tilassa
  • Säädä ilmaventtiiliä pienemmäksi
  • Vie säännöllisesti biojätettä kompostoriin


Lisää postauksia kompostorin hoidosta ja puutarhakompostista...


Olen saanut Biolan Tehokuivikkeen testaukseen Biolanilta. Kiitos siitä heille!

Puutarhaterveisin Sari