Sivut

keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Jättiverbenat ja daaliat kellariin

 

Jättiverbenat ja daalian juurakot on nyt valmiina siirrettäväksi kellariin. Kummatkin on helppoja talvettaa viileässä kellarissa, autotallissa, kylmäkomerossa, kylmiössä yms., kunhan lämpötila ei laske missään vaiheessa pakkaselle ja pysyy alle +10 astetta. Kun saa ne säilymään talven yli, niin ensi kesänä ne ovat isompia mitä uudet taimet eli kukkivat runsaammin. Siksi ne kannattaa talvisäilyttää.

Jättiverbenat talveksi kellariin...

Jättiverbenat olimme kaivaneet maasta ylös jo jokin aika sitten. Ne on istutettu isoihin kahvallisiin lannoitepurkkeihin, koska ne vie vähemmän tilaa mitä pyöreät ruukut. Ne on myös helppo kantaa, kun niissä on kahvat.
Mullaksi laitoimme niille hieman kompostimultaa ja kasvupaikan multaa sekaisin. Kahdella oli niin isot juuret, että ne vei koko purkin. Kolmannessa purkissa on useampi pieni taimi.

Jättiverbenan kukat ja varret leikattu...

Leikkasin jättiverbenan lakastuneet kukkatertut talteen ja lyhensin niiden varret noin 30 cm pätkiksi. Siten niitä on helpompi käsitellä kellarissa ja eivät vie siellä liikaa tilaa isommilta talvisäilytettäviltä kasveilta.

Alun perin olen kylvänyt nämä siemenistä tammikuussa 2012 tai nämä voi olla alkuperäisten siementaimia. Jättiverbenat kylvetty -postauksessa lisää niiden kylvöstä ja pitkästä esikasvatuksesta.

Daaliat ylös maasta kellariin...

Tänään nostimme vanhojen oranssien daalioiden juurakot ylös maasta, koska oli aurinkoinen päivä ja kuiva sää. Ja tietysti kuun mukaan hyvä nostoaika. Niiden lehdet ja osin varret oli pakkanen mustuttanut jo aikaa sitten, mutta halusimme nostaa ne hyvään aikaan.
Kaivoimme ne ylös maasta ihan lapiolla, kun varret oli ensin leikattu lyhyiksi.
Karistelimme juurakoista irtomultaa pois ja sitten veimme ne kellarimaiseen tilaan. Näitä vanhoja oransseja daalian juurakoita tuli taas kottikärryllinen. Vaikka oli kuivahko kesä ja emme kastelleet daalioita tänäkään vuonna, niin juurakot oli tosi muhkeita. 

Daalian juurakoiden kuivatus...

Kuivattelemme aina juurakoita viileässä ja hämärässä tilassa ennen kuin pakkaamme ne kellariin talvisäilöön. Eli juurakot laitettiin ilmavasti muovin päälle, jotta niistä kariseva multa on helppo siivota pois. Tämä iso muovi on edelleen se sama, jota käytämme suojamuovina puutarhatöissä. Daalian juurakoiden kuivattelun jälkeen karistamme sen puhtaaksi ja viemme pihavarastoon odottamaan ensi puutarhakautta.

Kuun mukaan tietysti...

Kaikki nämä puutarhatyöt ajoitan taas tietysti kuun mukaan, koska olen käytännössä huomannut niistä olevan selvästi etua.  Daalioiden juurakoiden hyvä nostoaika on vielä nyt loppuviikolla sunnuntaihin asti. Eli jos sinulla on juurakot nostamatta maasta, niin ne kannattaa nostaa viikonloppuna tai sitten reilun parin viikon päästä, kuun mukaan.

Tänne blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulle laitan joitain näitä hyviä päiviä puutarhatöihin. Tosin Kastelupäivät ja Älä kastele -päivät on siellä etusijalla.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Mitä kuuluu amarylliksille lokakuussa

 
Tässä kuvia, mitä nyt kuuluu amarylliksille, näin lokakuussa?  Olen nimittäin saanut tällä viikolla useita viestejä viime joululta säilytettyihin amarylliksiin liittyen. Jos et tiedä, niin olen hieman hurahtanut amarylliksiin, kuten näihin maatiaisamarylliksiin. Nämä on oikeastaan vasta keskenkasvuisia poikasia, tosin oikean puoleisessa ruukussa muutama on näyttää jo aika isolta.

Maatiaisamaryllis lehtevänä...

Tämä ihana aarteeni, pikkuritarinkukka eli maatiaisamaryllis, selvästi viihtyy uudella paikallaan. Jännä nähdä, alkaako se kukkimaan. Sillä on siis lehdet ympäri vuoden ja se ei pidä lepojaksoa, mutta voi välillä kellastuttaa muutamia lehtiä, kuten ekassa kuvassa. 

Pikkuritarinkukka saattaa kukkia jopa kolme kertaa vuodessa. Omani ei ole kukkinut nyt pariin vuoteen ja siksi siirsin se tälle uudelle paikalle. Kuvia sen kukista näet Maatiaisamaryllis kukkii, jee! -postauksessa.

Vanhat amarylliksen sipulit lepojaksolla...

Sain siis kysymyksiä vanhoista joululta säilytetyistä amarylliksistä. Tältä nyt omani näyttävät parhaillaan. Eli ne ovat täysin lepotilassa, koska niiltä on lehdet lakastuneet ja ruukun kasvualusta on kuivaa.
Otin nämä kuvaa varten pöydälle, muuten ne ovat viileässä huoneessa valolta peitettynä. Ne saavat olla levossa vielä parisen kuukautta.
Etualan pienessä ruukussa on amarylliksestä otettu pieni sivusipuli. Ihan mielenkiinnosta kokeilen, miten se jatkossa kasvaa ja saako sen kukkimaan.

Amarylliksen hoito-ohjeet ja uudelleen kukittamisen ohjeet kuun mukaan on bonus-materiaalina Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Amaryllikset eivät nimittäin ole kertakäyttökukkia, vaan kukkivat oikealla hoidolla tulevinakin vuosina.

Uuden amarylliksen sipulin istutus

Tässä on nyt Korpikankaalta saatu amarylliksen sipuli, josta kerroin Kasvata itse joulukukat eli hyödä kukkaan -postauksessa.
Nyt olen jo istuttanut sen sipulin, koska haluan sen kukkivan joulukuun alussa. Eli ensin liotin sen juuria vedessä noin 15 min, jotta juuret imevät itsensä pulleiksi. Sen jälkeen oli helpompi leikata huonot juuret ja juurenosat pois.

Sipulikukille suositellaan ilmavaa kaktusmultaa. Itse olen käyttänyt amarylliksille kasvusammalta, joka on 100% sammalta ja toki lannoitettu ja kalkittu valmiiksi. Olen huomannut, että amaryllisten juuret ovat siinä kasvaessaan parhaimmassa kunnossa lepojakson jälkeen.
Joten nyt tällekin laitoin pelkkää kasvusammalta.

Amarylliksen sipulista pilkistää jo nuppu, jee!

Kun olin istuttanut tämän uuden sipulin ruukkuun, niin vasta sen jälkeen huomasin, että siitä pilkistää jo nupun kärki. Tämä saattaa siis kukkia jo kuukauden kuluttua, riippuen huoneen lämpötilasta. Se sopii minulle loistavasti, sillä rakastan joulukukkia ja niitä saa olla jo marraskuusta alkaen 😊

Nuoli osoittaa paksua valkoista nupun kärkeä. 

Lisää erilaisia amarylliksiä eli ritarinkukkia...

Amaryllikset kuuluvat siis edelleen suosikkeihini joulukukista. Kasvatan niitä uusista sipuleista kukkaan eli hyödän joka vuosi jouluksi. Lisäksi säilytän aina kaikki amaryllikset ja kukitan ne uudelleen. Niitä onkin kertynyt jo vaihteleva määrä.
Alla linkkejä erikoisempiin amarylliksiin, joilla on lajikenimi tiedossa.
  • Amaryllis `Nymph` lajikkeella on kerrottu kukka. Se muistuttaa polkkakarkkia, sillä kukka on valkoinen ja siinä on kapeita punaisia raitoja.
  • Amaryllis `Cherry Nymph` on myös kerrottukukkainen, tosin upean punainen. Näillä kerrotuilla kukat on aina niin muhkean upeat.
  • Amaryllis `Samba` lajikkeella on punavalkoinen yksinkertainen kukka. Sen joulunpunaisissa terälehdissä oli leveä valkoinen raita.
  • Amaryllis `Bogota` lajikkeella kukat ovat myös punaiset, mutta terälehdet kapeat. Se onkin todella veikeän näköinen kukkiessaan.
  • Amaryllis `Picotee` lajikkeella sen sijaan on valkoinen kukka ja kukan terälehtien reunassa on kapea punainen raita. Herkän kaunis!
  • Amaryllis `Cape Horn` lajikkeella kukka on pinkki ja sen keskus on valkoinen. Huomasin silloin, että senkin kukissa oli mieto hyvä tuoksu.
  • Amaryllis `Luna` lajikkeella kukka on valkoinen, jossa on vihertävä sävy. Se olisi upea kevätamarylliksenä.


Puutarhaterveisin Sari



Ps. Istutan ja muutenkin hoidan näitä aina kuun mukaan, sillä se on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.





torstai 10. lokakuuta 2024

Ennakoi puutarhanhoito kuun mukaan

 
Puutarhatöiden ennakointi ja vielä etenkin kuun mukaan, rytmittää kaikki pihatyöt kivasti. Silloin saa tehtyä ne kasveille parhaaseen aikaan ja mikään ei unohdu. Kuun mukaan ajoittaminen tekee vielä sen, että pihatyöt eivät kasaannu yhdelle syksyn viikonlopulle epätoivoiseksi kaaokseksi. Sillä puutarhatöitä tulee tehtyä usein ja vain tietty työ kerrallaan. Se selkeyttää ja tekee puutarhanhoidosta kevyempää. 


Ennakoi jo nyt hedelmäpuiden leikkaaminen...

Omenapuiden leikkaaminen keväällä ei tuota vesiversoja, jos ne leikkaa kuun mukaan. Tämän on monet todenneet käytännössä. 
Koska hyviä päiviä leikkaamiseen on vain muutamia, niin niille päiville kannattaa varata leikkauspuuhalle aikaa omaan kalenteriin. Ja jotta pystyy ennakoimaan ne hyvin, niin olen jo esim. lisännyt verkkokurssille ensi vuoden leikkauspäivät. 
Nyt syksyllä ei enää ole hyvä aika leikata puita, eikä oikein pensaitakaan.


Puutarhanhoidon ajoittamisesta kuun mukaan olen tehnyt useammankin verkkokurssin. Ne löytyvät www.sarinpuutarhakurssit.fi  sivustolta. Kurssit ovat siis yritykseni Puutarha Studion.

Daalian juurakot talvisäilytykseen hyvään aikaan...

Säilytämme ne meidän 35 vuotta vanhat daalian juurakot kellarissa. Nostamme ne maasta tietysti myös kuun mukaan, aivan kuten ne on istutettukin tarkasti hyvinä istutuspäivinä.
Niiden nostoaika on hyvä ennakoida, jotta saa ne nostettua maasta sateettomana päivänä. Siinä on onneksi useampi nostopäivä vaihtoehtona. Tämä nostoaika ei liity kasvavaan tai vähenevään kuuhun, vaan sen ratatasoon.

Meillä on daalian juurakot talvehtineet hyvin. Jopa ne myyrän syömät juurakot, jotka sellaisenaan vietiin kellariin, talvehtivat eivätkä mädäntyneet. Ja ne muuten toipuivat hyvin ja kasvattivat muheat juuripallukat seuraavana kesänä. 


Kompostin ja lämpökompostorin hoito kuun mukaan...

Kompostien hoito voidaan ajoittaa myös kuun mukaan. Silloin puutarhajätteet alkavat maatua paremmin, tosin sitä voi olla vaikea huomata käytännössä, kun komposti muhii niin kauan. Lisäksi kompostin toimivuuteen vaikuttaa se, onko hoitanut sitä hyvin. Sen hoidossa on siis oma rytminsä ja hoitotoimet.
Me emme koskaan käännä puutarhakompostimassaa, mikä on raskas työ. Silti se tuottaa hyvää multaa kahdessa vuodessa, koska hoidamme sitä säännöllisesti.

Ennakoi syyskylvöt sekä ensimmäiset esikasvatukset...

Kylvöissä ja esikasvatuksissa ennakointi on tosi tärkeää. Itse olen jo hankkinut tammikuun kylvöön rimpsureunaisen orvokin siemenet ja merkannut kalenteriin muistiin kylvöpäivän. Näin se ei unohdu.

Nyt syyskylvöissä joutuu seuraamaan säätä, sillä osa kasveista ei saa lähteä kasvuun syksyllä eli odotellaan vielä. Ennakoidessa seurataan oman paikkakunnan pitkää 15 vrk sääennustetta ja tähdätään kylvöt kuun mukaan hyvälle päivälle. Porkkanat kylvetään vähenevällä kuulla, kun taas esim. persilja ja kehäkukat kasvavalla kuulla. Päivät voi katsoa vielä tarkemminkin.

Älä tee huonoon aikaan!

Jo se, että osaa välttää niitä kaikkein huonoimpia aikoja kuun mukaan, vähentää työn määrää paljon. Nimittäin jos leikkaat omenapuut huonoimpaan aikaan kuun mukaan, ne tekevät järkyttävän paljon vesiversoja. 
Tai jos kitket rikkaruohot huonoon aikaan, kohta on hetken päästä taas täynnä rikkaruohoja.
Eli puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan helpottaa puutarhatöitä.

Sipulien istutus kuun mukaan...

Ensimmäisessä kuvassa on kasvitieteellisten tulppaanien ja krookusten sipuleita. Eli ne ja muut kukkasipulit voi istuttaa nyt 16.10.2024 mennessä ja mielellään aamupäivällä.
Sen sijaan talvivalkosipulin kynsiä ei istuteta nyt vaan vasta ensi viikolla. Tosin täällä eteläisessä Suomessa se on vielä liian aikaista.

Mielenkiintoinen artikkeli...

Ylen sivuilla on uusi kirjoitus kuukalenterin käytöstä puutarhatöiden ajoittamisessa. Siinä on haastateltu myös tutkimusprofessoria, minun lisäkseni.  Samoin se lyhyt video, joka oli eilen Puoli7 ohjelmassa, löytyy artikkelista. 

Linkki artikkeliin:


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Puutarhatöiden ennakointia - suuntana omavaraisuus

 
Eri puutarhatöiden ja sadonkorjuun ennakointi tuo usein samalla ajansäästöä. Ja itse kun vielä teen puutarhatyöt kuun mukaan kullekin työlle hyvään aikaan, niin sekin myös vaatii pientä ennakointia.  
Onneksi siihen on jo niin oppinut, että se tulee automaattisesti. Näin puutarhatyöt tulee tehtyä ajallaan vähän kerrallaan, ilman työkaaosta.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Sadonkorjuu ja säilöntä kuun mukaan...

Eri kasvien sadonkorjuun ja säilönnän päivät katsotaan kuun mukaan, niin maku säilyy hyvänä ja esim. hillot eivät homehdu herkästi.
Itse olen nyt etupäässä syönyt tuoreeltaan päärynät ja omenat, koska niitä ei tule paljoa. Sen sijaan aion tehdä japaninruusukvittenin hedelmistä (eka kuva) taas hilloa.  Tosin sitäkin vain pienen määrän. 
Sadonkorjuussa on tietysti hyvä seurata ja ennakoida hedelmien kehittymistä, ettei kerää satoa raakana, eikä ylikypsänä.

Kompostin kokoaminen ja hoitaminen...

Kompostin ja lämpökompostorin hoitoa ennakoimme ja suunnittelemme etukäteen. Siten kompostit saa pysymään hyvässä toiminnassa, tuottamassa uutta multaa. 
Viemme jätettä niihin säännöllisesti sitä mukaan, kun jätettä tulee. Kitkemispäivinä puutarhakompostiin menee monta ämpärillistä rikkaruohoja. 
Sen sijaan varsinainen kompostin hoito tehdään säännöllisin välein ennakoiden. Siten kompostit toimivat hyvin eikä tarvita isoa kompostin kääntämistä tms.. Siis säästyy myös aikaa.

Ennakointia ja jatkuvaa puuhastelua...

Kun on aika leikata puista tai pensaista isompia oksia ennakoimme sille puuhalle hyvät päivät kuun mukaan ja mietimme jo valmiiksi, mihin viemme leikatut oksat. Ja mitä oksille tehdään sen jälkeen. Yleensä pilkomme isommat oksat polttopuuksi ja pienet oksat kompostikasan katteeksi. Ja ihan ohuet oksat päätyvät puutarhakompostiin. 
Oksia pilkotaan joka päivä vähän tai enemmän, sään sekä oman aikataulun mukaan. Yleensä kun puuhastelee joka päivä, ei töitä kerry rästiin.

Taimien kasvatus ja ostotaimet...

Taimikasvatus kannattaa aina tehdä myös suunnitelmallisesti, jotta taimia ei ala kasvattaa liian aikaisin tai liian myöhään. Yleensä kasvatamme vain niitä kasveja, joita tulee syötyä ja jotka on helppoja kasvattaa meidän pihalla.
Jos näyttää siltä, että esikasvatustila ei riitä tai se ei ole hyvä tietyille kasveille, ostan taimet meidän lähipuutarhasta. Heillä on aina tosi hyvät taimet eli kaikkea ei tarvitse/kannata itse esikasvattaa. 
Puutarhatöiden ennakoinnissa kokemus auttaa paljon, siis kun tietää jo, mitä töitä tulee tehdä mihinkin aikaan ja millekin kasville. Samat työt kun yleensä toistuu joka vuosi.

Jos haluaa itse kasvattaa joulukukkia, niin niiden kasvatuksen aloittaminen on myös syytä ennakoida ja tehdä se riittävän aikaisin. Siitä enemmän Kasvata itse joulukukat eli hyödä kukkaan -postauksessa.

Pitkä sääennuste ja puutarhavihko apuna...

Puutarhatöiden ennakoinnissa tosi tärkeää on seurata pitkää 15 vrk sääennustetta, sekä tietysti lyhyttä. Siten on helpompi ennakoida kylvöt ja istuttamiset keväällä sekä syksyllä sadonkorjuut ja yöpakkaselta suojaamiset yms. puutarhatyöt. 
Nyt kun talvi alkaa lähestyä, niin olemme ennakoineet jo siten, että osa puutarhakalusteista, kasteluletkuista yms. on viety varastoon suojaan. Vähitellen valmistelemme siis puutarhaa talveen, säätä seuraten.

Puutarhavihkoon olemme merkanneet ensi vuodelle muistettavia puutarhatöitä, sillä ne helposti unohtuu. Meillä on pari köynnöstä, jotka aion leikata alas keväällä. Samoin muutamaa kasvia pitää siirtää toiseen paikkaan ja ensi keväänä kylvöjä pitää vähän muuttaa.
Puutarhavihkoa on sitten talvella ja aikaisin keväällä kiva selailla ja jatkaa kevättöiden suunnittelua.

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty... vai miten sitä sanotaan 😊


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...



Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraistelijan-ajankaytto-suuntana-omavaraisuus-lokakuu-2024

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2024/

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/10/katsaus-taman-syksyn-satoon.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraisuus-tapa-olla-maailmassa

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/10/06/lokakuu-24-ajankaytto-ja-talvi-tulee/



Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari


perjantai 4. lokakuuta 2024

Kasvata itse joulukukat eli hyödä kukkaan

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Joulukukat on helppo kasvattaa sipuleista kukkiviksi ihan kotioloissa. Sitä muuten sanotaan hyötämiseksi. Olen istuttanut jo punakukallisen hyasintin sipulit ruukkuihin ja yhden laittanut hyasinttimaljakkoon. Niiden kasvun seuraaminen tuo jännää joulunvalmistelun tunnelmaa. Kohta on myös aika istuttaa amarylliksen sipulit ja joulukielojen juurakot. Sekä ne ihanat pikkuiiristen sipulit kevättalven kukiksi.

Kasvata itse jouluhyasintit sipuleista...

Jouluhyasinttien sipulit istutetaan niin, että sipulin yläosa jää näkyviin mullan pinnalle. Multaa hieman kastellaan ja ruukut viedään viileään kellariin, varastoon tai jääkaappiin. Siellä ne saavat olla joulukuulle asti. Jos multa on kuivaa, sitä kastellaan vain vähän.

Nämä vahvan punaisen jouluhyasintin sipulit ovat nyt jääkaapin viileydessä.

Tässä kuva joltain edelliseltä joululta. Valkokukallinen on tasetti, joka on vielä helpompi hyötää sipulista kukkivaksi. Kummallakin on ihanan vahva tuoksu. Tasetin hyötö kukkaan -postauksessa lisää sen hyötämisestä.

Joulukielojen hyötäminen kukkaan on myös helppoa...

Minulla on joulukielopenkki pihalla, josta aina myöhään syksyllä kaivan joulukielojen juurakoita. Ne ovat siis ihan tavallisia kieloja. Katsoinkin jo kohdan valmiiksi, mistä sitten marraskuussa kaivan kukkivia juurakoita, mikäli talvi ei tule aiemmin.
Niiden hyötämisestä kukkaan on monta tapaa. Yksi helpoin tapa, jolla saa ne tekemään tuoksuvia kukkia löytyy Joulun salainen kukkaresepti -postauksesta.

Kasvata itse amaryllis joulukukaksi...

Näiden erikoisempien amaryllisten eli ritarinkukkien kasvatus kukkivaksi on super helppoa! Sipuli istutetaan vain ruukkuun huoneenlämpöön valoisalle paikalle. Sitten vain jäädään odottamaan kukkavarren ilmestymistä. 
Istutuksesta kukinnan alkamiseen kestää yleensä 6-8 viikkoa. Joskus sipuli on nopeampikin. Kuvat istuttamisesta näet Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.

Amaryllis ei ole kertakäyttökukka, vaan sen voi säilyttää ja kukittaa uudelleen seuraavana talvena. Alla kuva vanhoista amarylliksistä, jotka olen säästänyt ja kukittanut ne taas uudelleen. Nytkin useampi vanha sipuli viettää lepojaksoa, ennen uutta mullanvaihtoa.

Amarylliksen iso sipuli ja pienet iiriksen sipulit...

Sain tämän sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä ja heillä onkin laaja valikoima näitä amarylliksen sipuleita aina syksyisin.
Vielä en kuitenkaan sitä istuta, vaan ehkäpä ensi viikolla. Nimittäin lokakuun hyvää istutusaikaa eli kasvavaa kuuta on vielä 16.10.2024 asti.
Kuvassa pienet sipulit on pikkuiiristen eli kevätkurjenmiekkojen sipuleita. Niitäkään en vielä istuta, sillä ne on tarkoitettu kevätkukaksi... kuten ehkä olet nähnytkin täällä blogissa keväisin.

Ihanat kevätkurjenmiekat helppo hyötää kukkaan...

Nämäkin on tosi helppoja kasvattaa sipulista kukkiviksi. Aion taas istuttaa niiden sipulit joulukuun keskivaiheilla. Silloin ne eivät aloita kukkimista liian aikaisin tammikuussa.

Kevätkurjenmiekat ja vastaavat ovat aivan loistavia kevätkukkia lasitetulle terassille tai parvekkeelle helmi-maaliskuussa. Ja miksei myös sisällekin. Tosin viileässä  kukinta kestää pitkään.
Tarkemmat ohjeet ja kuvia tästä kurjenmiekasta Siro lumikurjenmiekka `Pauline` -postauksessa. Jutussa on myös lisää muita pieniä kurjenmiekkoja, joita olen hyötänyt kukkaan. 

Olen siis aivan ihastunut näihin pieniin kurjenmiekkoihin kevätkukkana! Ja aion muuten säästää kaksi punaista jouluhyasinttia kevätkukaksi eli pidän ne jääkaapissa helmikuun tietämille asti.


Sipulit sain Korpikangas Siemen-Fröltä, mistä kiitos heille! 
Huomasin tässä, että heillä on nyt kukkasipuleita jo alennuksessa, kuten näitä ihania iiriksiä ja jouluhyasintteja.



Olisi kiva kuulla, aikooko teistä joku kasvattaa itse näitä  joulukukkia? Vai olenko ainoa.


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Perennaniitty muodostuu hitaasti

 
Tämä meidän perennaniitty muodostuu hyvin hitaasti, mikä oli kyllä tiedossa etukäteen. Silti jo nyt toisena vuotena siellä kukki useampikin eri kasvi. Ja näyttää siltä, että ensi vuonna siellä on jo runsaasti kukkivia perennoja perhosille ja pörriäisille. Toivottavasti sen reunamilla on myös näitä pienikukallisia orvokkeja, joita on ilmestynyt pihamme eri kohtiin. Ovat aivan ihania ylläreitä!


Perennoja istutettu taimista...

Olemme siirtäneet perennaniitylle taimia ihan kukkapenkeistä. Se on nopea ja edullinen tapa, siis jos pihalla on perennoja, joista saa otettua taimia.
Kuvan rantatädyke kasvoi komeana kasvustona vielä viisi vuotta sitten. Viimeiset kesät ovat olleet meidän alueella niin vähäsateisia, että rantatädykkeet alkoivat kärsiä kuivuudesta kukkapenkissä. Ne siis siirrettiin tämän uuden perennaniityn kosteimpaan kohtaan. Ja hyvin näyttää tämä pienikin taimi kukkivan nyt täysin ilman kastelua😊 
Tosin tämän lehdet eivät näytä yhtään rantatädykkeen lehdiltä, nyt kun oikein katsoin kuvaa. Täytyypäs tutkia niitä muitakin tarkemmin.

Perennaniitty muodostuu siemenistä hitaasti...

Olemme myös kylväneet perennaniitylle paljon perennojen siemeniä viime ja tänä vuonna. Siellä näkyykin nyt syksyllä pieniä ja isompia taimia, kuten kuvan lehtevä harjaneilikka.
Monet perennat lähtevät hitaasti kasvuun siemenistä ja tekevät ensimmäisenä vuotena vain lehtiä. Ne kukkivat vasta myöhemmin, useimmat toisena vuotena.
Perennaniityllä on tietysti myös erilaista heinää ja muita luonnonkasveja sulassa sovussa perennojen kanssa. Onhan se niitty.

Sormustinkukan lehteviä isoja taimia on muutamassa kohtaa ja taasen toisessa kohtaa ne ovat hyvin pieniä. Onkin jännä nähdä, mikä kasvi alkaa "valtaamaan" mitäkin perennaniityn kohtaa.

Syksy paras aika kylvää perennaniitylle siemeniä...

Nyt alkoi kuun mukaan hyvä istutus- ja kylvöaika, joten senkin puolesta voisi nyt kylvää lisää perennojen siemeniä niitylle.
Monien perennojen siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen, joten syksyllä maahan kylvettynä siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn. Ja on toki niitäkin kasveja, jotka eivät sitä tarvitse, mutta nekin voi hyvin kylvää syksyllä.

Olemme heitelleet perennaniitylle joidenkin perennojen kukkavarsia, joissa on siemenet kehittymässä. Ideana on tietysti se, että siemenet putoavat maahan ja lähtevät ensi keväänä kasvuun. Kuvassa on yksi tällainen eli ihanan näyttävä harmaakäenkukka.

Yksivuotiset kasvit hyvä lisä perennaniityllä...

Perennojen seassa kasvaa nyt jo muutamaa yksivuotista kasvia, jotka tekevät siemeniä. Toivottavasti niitä on jatkossakin siellä, sillä ne on kiva lisä perennaniityllä.
Kuvassa on kurkkuyrtti, joka kukkii todella pitkään ja on hyvä pörriäiskasvi. Aurankukkaa näytti myös olevan muutamassa kohdassa ja joitain yksittäisiä muita kukkia. Tässä kohtaa nimittäin oli pari vuotta sitten ne huikean upeat yksivuotiset kylvökukat. Siitä kuvia Väriteemainen kukkaniitty -postauksessa.

Pörriäisille ja perhosille paljon hyviä perennoja...

Meillä on tavoitteena lisätä pihalle hyviä tai jopa parhaita pörriäis- ja perhoskasveja myös tällä perennaniityllä. Muutenkin haluamme pihamme olevan luontoystävällinen.

Jotta se olisi taloudellista ja lopputulos onnistunut, olen tietysti suunnitellut hieman etukäteen, mitä perennoja haluan sinne. Kaikki uudet ostettavat tulee olla talvenkestäviä ja menestyä perennaniityn eri olosuhteissa, ne nimittäin hieman vaihtelevat.

Sen lisäksi ihan kokeilumielessä olen siirtänyt pihaltamme  perennoja tai kylvänyt niistä kerättyjä siemeniä. 

Tietenkin on hyvä pitää mielessä aina hoito, jotta alue tulee hoidettua. Niityt vaativat jokavuotisen niittämisen yms. jotta kukat kukkivat ja lisääntyvät, eikä heinät tai puun taimet valtaa koko alaa.

Tässäkin ennakkosuunnittelu pihasuunnittelun tapaan tuo parhaan ja helppohoitoisen tuloksen.


Puutarhaterveisin Sari