Sivut

sunnuntai 27. lokakuuta 2024

Mehitähti ja jouluruusu syyskasveina

 
Monivuotinen mehitähti ja viime joululta säästetty jouluruusu ovat kauniita myös näin syyskasveina. Itse olen tykästynyt kumpaankin, koska ne on myös tosi helppoja ja varmoja kasveja lasitetulla terassilla ja parvekkeella. Ne menevät avoterassillakin alkusyksyn, mutta tähän aikaan siirtäisin ne katoksen alle, suojaan sateelta. Nämä on niin kauniit, että en ole edes kaivannut kukkivia syyskukkia.


Punakukallinen jouluruusu näin lokakuussa...

Tälle jouluruusulle on kasvanut viime joulun jälkeen upeat isot lehdet. Pelkkä sen kiiltävä tummanvihreä lehdistö on tosi koristeellinen. Näet siitä kuvan viime joulukuun loppupuolelta Mykistävän ihana punainen jouluruusu -postauksesta.
Talven pakkaspäivät pidin tätä sisällä viileässä huoneessa, muuten se on ollut parvekkeella. Kesällä se oli kohdassa, johon ei paistanut aurinko kuin muutaman minuutin.
Keväällä olin tietysti vaihtanut sille isomman ruukun, jotta se jatkaa kasvua rehevästi. Ja se kasvoikin tosi kivasti, kuten kuvasta näkyy. Kuvassa se on eri suunnasta kuvattuna, mitä ekassa kuvassa.

Jouluruusu kasvattaa uusia nuppuvarsia...

Punakukalliset jouluruusut kasvattavat kukkavarret tai oikeastaan monikukallisia versoja, kun taas tavalliset valkokukalliset muodostavat usein kukat yksittäin tyveltä. Niillä on siis erilainen kasvutapa ja nämä punakukalliset ovat myös paljon kookkaampia.

Tämä jouluruusu on jo alkanut kasvattaa uusia kukkavarsia. Kuvassa ne on punertavat pallukat, joiden päissä on lehtien alut tupsuina. Niitä on kaikkiaan jopa neljä, jee! 

Jännä mehitähti tämä partamehitähti...

Metalliruukussa kasvaa hieman karvaisia partamehitähtiä ja niitä on ollut siinä jo 7 vuotta. Ne on kauniin harmahtavan vihreitä ja sopivat hyvin yhteen jouluruusun tummien lehtien kanssa. Toki myös ruukku itsessään on kaunis.

Mehitähtiä on monenlaisia ja ne ovat siis monivuotisia perennoja. Löysin tämän partamehitähden markkinoilta ja se oli niin jännän näköinen, että oli ihan pakko ostaa heti.
Yksittäinen mehitähti ei elä kauaa, mutta se tekee kesällä poikasia ympärilleen. Sen takia tämä ruukku mehitähtineen näyttää erilaiselta joka vuosi. 

Näet siitä ja sen kukista kuvia hieman vanhemmasta Ruukku täynnä mehitähtiä -postauksesta. Loppukesällä otin näiltä poikaset pois ja istutin ne pihalle. Kuvasta huomasin, että yksi pieni poikanen on näköjään jäänyt kahden isomman mehiruusukkeen väliin.
Tuossa linkin postauksessa näkyy hyvin, miten paljon nämä partamehitähdet tai yleensäkin mehitähdet tekevät poikasia.

Mehitähden pienet alut toukokuussa...

Tältä ruukku näytti toukokuussa, kun vaihdon siihen mullan. Se oli siis ensimmäinen kerta kun tein sen. Partamehitähdet olivat siksi jo näin pieniä. Silti yllättävän reheviksi ne kasvoivat jo heti kesällä. Se onkin yksi syy, miksi nämä ovat niin hyviä perennoja. Toki niille pitää olla hyvä paikka, jotta viihtyvät, kuten aina kasvien kanssa.

Olisi kiva kuulla, kasvattaako teistä joku muukin jotain perennaa näin ruukussa?


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. On todellakin jännän näköiset mehitähdet! Istuttelin kesällä sellaisia tavallisia mehitähtiä ja ihan maahan. Tuo oli minulle uutta, että niitä voi kasvattaa ruukussakin. Eikö ne palellu siinä talvella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä partamehitähdet on erikoisempia ja niitä näkee harvemmin myymälöissä. Tavallisetkin mehitähdet on kyllä ihan kivoja :)
      Maahan istutettunakin niiden multa jäätyy ja muutenkin mehitähdet kestävät hyvin pakkasta. Näin ruukussa pitää vain suojata ne syksyllä sateelta, jotta multa ei tule niille liian märäksi. Muuten ne kyllä pärjäävät hyvin.

      Poista
  2. Miten joulutähden saisi säilymään hengissä kevääseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulutähti on kuin viherkasvi eli viihtyy noin +20 asteessa valoisalla paikalla, yleensä ikkunalla. Ei kestä vetoa yhtään! Multa ei saa päästä kuivumaan ja se ei myöskään saa olla koko ajan märkää. Kun se alkaa kasvattaa uusia lehtiä, lannoitetaan kuten huonekasveja.

      Poista