Sivut

keskiviikko 23. lokakuuta 2024

Peurat ja kasvien valinta

 
Peurat ja kauriit lisääntyvät jatkuvasti ja ne on hyvä ottaa nykyään huomioon kasvien valinnassa. Etenkin jos haluaa helppohoitoisen pihan. Ne nimittäin liikkuvat laumoissa, jolloin ne syövät hetkessä monta kasvia ja osan aivan kokonaan. Onneksi on kuitenkin kasveja, jotka peurat ja kauriit jättävät yleensä rauhaan.

Peurat ja kauriit syövät kasvien lehdet...

Meidän pihalla joka syksy peurat tai metsäkauriit syövät tummakurjenpolven lehdet. Jää vain lehtiruodit jäljelle. Se ei näytä haittaavan kasvia lainkaan, sillä seuraavana kesänä se on yhtä rehevän näköinen. Sen sijaan koristeheinät oli syöty yksi vuosi niin pahasti, että ne kuolivat siihen.

Tältä syödyt tummankurjenpolvet näyttävät nyt.

Kesällä peurat tai metsäkauriit syövät aina syysleimujen latvoja, joissa on nuput. Se tuntuu olevan niiden suurta herkkua. Kuvassa alhaalla on aiemmin syödyt latvat, jotka ovat alkaneet tehdä jo sivuversoja. Ne kukki sitten myöhemmin.  
Tähän asti versoja on syöty vain muutamasta reunasta, ei koskaan kokonaan. Sen sijaan naapurin pihalta ne syövät monilta perennoilta kaikki latvat, sillä piha on niille suojaisampi.

Jos siis pihasi on peura/kauris-alueella, kannattaa tehdä kasvien valinta huolella. Helpointa on suosia kasveja, joita peurat ja kauriit eivät syö. Niitä on yllättävän paljon ja teinkin niistä listauksen pihasuunnittelun verkkokurssille.

Helppohoitoinen piha...

Eli jos haluat helppohoitoisen pihan, valitse kasvit niin, että niitä ei tarvitse suojata eläimiltä. Tai jatkuvasti vaihtaa pahasti syötyjen kasvien tilalle uusia taimia. Siksi kasvien valinta on hyvä tehdä huolellisesti, oman pihan olosuhteet ja siellä liikkuvat eläimet huomioiden.

Hedelmäpuut suotaan peuroilta, kauriilta ja rusakoilta...

Omenapuut ja monet muutkin hedelmäpuut ovat peurojen, kauriiden, rusakoiden ja jänisten mieleen. Joten ne suojataan ajoissa syksyllä. Omenapuiden talvisuojaus nyt -postauksessa lisää siitä.
Me olemme jo laittaneet nuorille puille runkosuojat, mitkä estää eläinten maistelevasta rungon kuorta. Vähän myöhemmin laitamme vielä korkeat kanaverkot puiden ympärille. Siten isot peuratkaan eivät pääse syömään puiden oksia.


Peurat ja havukasvien valinta...

Peurat ja kauriit syövät tosi pahasti tuijia sekä marjakuusia, jos niitä tulee pihalle kunnon lauma. Ja ne usein tulevat syömään lähes joka päivä, tai ainakin siltä se tuntuu.
Meillä vanhaa timanttituijaa on syöty alaosasta vain hieman, mutta lähempänä metsää olevilla pihoilla peurat ovat syöneet tuijat pahastikin. Joten en taidakaan ostaa pallotuijia, vaan jotain muita pallohavuja.
Kun pihalla vierailee usein peuroja tai kauriita, voi olla tarpeen suojata tuijat ja marjakuuset. Tai sitten voi valita havuiksi muita kasveja, joita eläimet ei niin syö.

Hyötytarha ja sen kasvien valinta...

Peurat ja kauriit sekä rusakot syövät mieluusti tuoretta uutta vihreää eli hyötytarhan herkkuja. Niille kelpaa salaatti, mangoldi, lehtikaalit, herneen ja pavun versot, punajuuren lehdet yms.. Sen takia osa päätyy suojaamaan lavakaulusalueet ja kasvimaat sekä mansikkamaan korkealla aidalla.

Me emme halua tehdä aitaa, joten olemme vähentäneet lehtikaalin ja mangoldin viljelyä. Seuraavaksi koetamme lisätä sekaviljelyä entisestään, jos se vaikka hämäisi eläinten aisteja, eivätkä ne huomaisi niiden herkkukasveja.

Sipulit ja monet yrtit saavat olla rauhassa. Joten ehkäpä lisäänkin kasvimaalle niitä ja muita kasveja, joita peurat ja kauriit eivät tunnu syövän. 

Tätä kirjoittaessani innostuin jo aloittamaan ensi kevään kasvimaan kylvöjen suunnittelua😊



Jos pihallasi vierailee usein peurat tai kauriit, olisi kiva kuulla, mitkä kasvit ovat jääneet niiltä rauhaan? Tai onko jokin kasvi syöty aina joka vuosi?


Puutarhaterveisin Sari


9 kommenttia:

  1. Söpö kuva 😃 Minun pihalla kauriit on jättäny rauhaan sormustinkukat. Niitä kasvattelenkin paljo. Mutta isojen maksaruohojen kukat ne syövät syksyllä jossain vaiheessa. T. Mökinmuori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, peurat ja kauriit on kyllä aika suloisen näköisiä :)
      Tosiaan, sormustinkukkia kauriit eivät syö. Meilläkin ne on saaneet olla rauhassa ja levitä kivasti. Tuo on kyllä harmillista, että ne syövät isot maksaruohot. Ne on yleensä juuri niitä upeita loppukesän ja syksyn kukkijoita. Toivotaan siis, että syövät ne vasta tosi myöhään syksyllä.

      Poista
  2. Eivät syö, mutta peurapukit hinkkaavat kuorettomiksi pihdat, pylväsmännyt, lehtikuuset ja pensylvanian vaahterat. Ne on pidettävä verkotettuina kesätkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas jännää, että eivät kuitenkaan käy syömässä mitään. Ja sehän on tietysti hyvä juttu. Olen kuullut, että ne hinkkaavat pilarikatajatkin ihan muodottomiksi. Verkottaminen taitaa tosiaan olla ainoa kätevä keino estää sitä. Lampaanvillakin voisi estää, mutta se on aika rumentava kasvien suojana, etenkin kesällä.

      Poista
  3. Omat kokemukset koskevat vain metsäkauriita, joita metsään rajoittuvalla pihalla vierailee säännöllisesti. Ainakin täällä timanttituijat on suojattava verkolla ympäri vuoden. Harvahkoa vihreää verkkoa ei onneksi näe kuin läheltä, joten siitä ei ole haittaa. Vuorenkilven lehtiä ja ruusun nuppuja on syöty. Metsän reunassa kasvavat koivuangervojen versot syödään usein talvella, mutta se ei haittaa kukintaa. Toisaalla ne ovat saaneet olla rauhassa. Samoin purppuraheisiangervon ja ruusuangervon versoja on myös toisinaan maisteltu. Trico gardenilla olen sumutellut juuri osaa ruusuista, vuorenkilven ja angervot pari kertaa vuodessa. Mm. kurjenmiekat, hanhikit, lännen hopeapensas, varsinkin piikikkäät pensasruusut, päivänliljat, rohtosuopayrtti, kaikki kurjenpolvet, perhoangervo, kaikki pionit, happomarjat, viinimarja- ja karviaispensaat, pensashortensiat, vuorimännyt, kartio- ja pöytäkuuset, katajat, sireenit, saniaiset, kielo ja kalliokielo, neilikat, laukat, narsissit, minttu, mäkimeirami ja matalat maksaruohot ovat saaneet olla (tähän asti) rauhassa. Komea maksaruoho pitäisi kasvattaa aitauksessa, krookukset ja tulppaanit samoin tai tehokkaasti sumuttaa Trico gardenilla. Pensasmustikka on visusti aidattuna myös, mutta ensisijaisesti rusakoiden vuoksi, kuten lehtokuusamat ja jasmiinitkin. Kesäkukat ovat täällä jääneet onneksi myös syömättä. Isompi ns. valkohäntäpeura taitaa valitettavasti olla tätä pientä metsäkaurista paljon tuhoisampi pihavieras.
    -Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pensaat onkin yleensä siitä helppoja, että niitä ei haittaa vaikka kauriit ja peurat vähän söisikin niiden oksia. Ne kasvattaa uusia oksia tilalle.
      Olen kuullut, että myös vuorenkilpi toipuu hyvin, vaikka sen lehdet olisi syöty pahastikin. Se onkin yksi sitkeimmistä kasveista.
      Meillä on metsäkauriita enimmäkseen ja olen ihan luullut, että ne syövät saksankurjenmiekan lehtiä myöhään syksyllä. Voi tietysti olla, että syöjä oli rusakkokin. Epäilen kyllä kaurista, koska kaikki lehdet oli syöty aika isolta alueelta. Tai voihan toki rusakoitakin olla useampi syömässä :)
      Totta, isot peurat syövät enemmän ja puistakin paljon korkeammalta. Peurapihoilla puiden verkot pitää olla korkeita sen takia.

      Poista
    2. Saksankurjenmiekoista ei täällä ole kokemusta. Kääpiökurjenmiekka ja siperiankurjenmiekka ovat saaneet olla rauhassa, vaikka kasvustot ovat aika runsaat. Niitä ei ole mielestäni koskaan edes maisteltu.

      Poista
    3. Se voi olla, että syöjät oli rusakoita tai sitten jokin yksittäinen kauris, jolla on erikoinen makumieltymys. Monissa lähteissä kyllä mainitaan, että kurjenmiekat saavat olla rauhassa kauriilta ja peuroilta.

      Poista
  4. Metäkauriista kokemukset: kelloköynnöstä, valkotupakkaa, dahlioita ja yrttejä ei syädä, vaikka metsäalueella olevalla kesämajalla käy vakituisesti vierailijoita. Atsalean nuput syödään kyllä ja yleensä orvokit, mutta tein keväällä kokeen. Laitoin 4 ruukkuun orvokit jo huhtikuun lopulla - normaalisti popsitaan. Nyt tänä vuonna laitoin kaikkiin ruukkuihin pystyyn mustaviininmarjan oksat (noin 20 cm), ehkäpä 4 kpl per ruukku. Ei syöty. Haukaa kyllä: kun osa oli kasvusuunnassa, minulla on nyt juurtuneita mustaviinimarjan taimia useampi kappale.

    VastaaPoista