Sivut

sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Söpö kellanvihreä joulutähti

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Tämä joulutähti on kyllä tosi söpö ja kivan matala. Värikin on aivan ihanan vihertävän keltainen ja sopii siten täydellisesti tämän vuoden joulun väritykseen. Joulutähdet eivät nimittäin kuuluu suosikkeihini joulukukista, paitsi nyt tämä söpö lajike. Kuulemma se on kotimainen, kuten suurin osa jouluna myytävistä joulutähdistä. 


Kellanvihreä vai vihertävän keltainen vai limenvihreä joulutähti...

Tätä värisävyä voi nimetä monella eri tavalla, lisäksi näemme värisävyt erilailla. Ja kun ottaa siitä valokuvia, niin sen sävy vaihtelee kuvissa. Siis aika jännä väri ja niin ihana. Sen kukat on kivasti ikään kuin kurttuiset ja siksi pienemmät, mitä tavallisilla joulutähdillä. Ehkäpä juuri sen takia se onkin niin söpön suloinen näin monilatvaisena joulutähtenä.





Kaunein asetelma joulutähdistä...

Näistä matalista joulutähdistä saa kauneimman asetelman näin, kun asetelman sijoittaa matalalle pöydälle. Silloin niitä tulee katsottua ylhäältä päin ja söpöt kukat näkyvät parhaiten. Tässä on siis kaksi ruukkua näitä kellanvihreitä ja matalia kurttukukkaisia joulutähtiä. Vasemmassa yläkulmassa pilkistää keväisen atsalean lehdistö. Nyt koetan saada nämä joulutähdet viihtymään pitkään, jotta niistäkin olisi iloa ainakin vuodenvaihteeseen asti.

Nämä kellanvihreät kotimaiset joulutähdet sain Huiskulasta. Kiitos siitä heille!
Huiskula on myös iso kukkatukku, joka toimittaa kukkia ympäri Suomea eli näitä erilaisempia joulutähtiä voi näkyä kukkamyymälöissä ja tavaratalojen kukkaosastoilla.

Tavallisen joulutähden kukka...

Tässä vielä kuva tavallisen joulutähden kukasta. Tai oikeastaan sekään ei ole kovin tavallinen, kun kukka on keltainen. Aika veikeä väri tämäkin😊
Lisää kuvia siitä löytyy Keltainen joulutähti ja karkkivärijoulu -postauksesta.




Täällä blogissa on alkamassa perinteiseen tapaan taas joulukalenteri. Saas nähdä, mitä jännää keksin sinne tänä jouluna 😊


Ihanaa joulun odotusta!

Terkuin Sari


keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Sarin Kukkiva Joulukalenteri alkaa ensi viikolla

Täällä alkaa Sarin Kukkiva Joulukalenteri perinteiseen tyyliin. Tässä vaiheessa aina vähän jännittää, keksiikö sitä joka päivälle jotain kivaa kirjoitettavaa. Ja löytääköhän jotain uutta jännää. Toisaalta jouluun kuuluu niin paljon perinteisiä joulukukkia ja teemoja, että nekin ovat  ihan kivoja. Rakastan joulun tunnelmaa ja tietenkin joulukukkia. Oli joulu millainen tahansa, niin joulukukat ovat aina tärkeitä joulutunnelman tuojia.

Joulukielot on jo kasvamassa...

Alla kuva niistä kieloista, jotka kaivoin joulukielopenkistäni. Aika sotkukasa, mutta niistä kasvaa ihanan tuoksuvia kieloja... jos kaikki menee hyvin 😊

Vanha pieni amaryllis...

Minulla on useampi ruukku vanhoja amarylliksiä talvilevossa. Sattui vähän hassusti, kun innokas siivojaa siirteli ruukut toiseen paikkaan eli ne menivät täysin sekaisin. Tänä vuonna en ollut laittanut ruukkuihin päivämäärää, milloin kukin ruukku on siirretty talvilepoon. Osa lakastutti lehdet jo loppu kesällä ja osa vasta viime viikolla. Ruukut olivat siis siinä järjestyksessä, milloin ne on laitettu talvilepoon.... ja nyt ne ovat siis aivan sekaisin.
Tämän pienimmän sipulin muistin kuuluvan ensimmäisiin, joten sille olen jo vaihtanut mullan. Nyt se on ikkunalla uusien amaryllisten sipulien kanssa. 
Saas nähdä, tekeekö näin pieni sipuli kukkavarren vai vaan lehden. Kerron myöhemmin, miten kävi.
Ja milloin herättelen loput amaryllikset talvilevosta, sitä pitää nyt hieman pohtia.

Uusista amarylliksen sipuleista jouluamarylliksia...

Amaryllikset kuuluvat suosikkeihini joulukukista. Ne on ihanan helppoja, varmoja kukkijoita ja niin kauniita. Joten niitä tulee näkymään myös joulukalenterissa.
Tässä kaksi uutta amarylliksen sipulia, joista toisesta kasvaa jo nuppuvarret. Nämäkin tulevat sitten aikanaan tänne Sarin Kukkivaan Joulukalenteriin.

Jouluhyasintin sipulit ruukuissaan jääkaapissa...

Jääkaapissa kasvaa nyt muutama jouluhyasintti. Ihan vielä niillä ei ole aika päästä valoon, vaan saavat ensin kasvaa hieman korkeammiksi. 
Näitä joulukukkia on niin mukava kasvattaa itse. Siinä tulee kutkuttavan ihanaa joulun odotusta ja jännitystä. Siis aitoa joulutunnelmaa.

Joulukoristeet tarkastettu...

Kaivoin jo joulukoristeetkin esille ja kävin ne läpi. Olen etsiskellyt muutamaa joulukoristetta lisää, mutta vielä en ole löytänyt mieluista. Hankin nimittäin koristeet sillä idealla, että ne sopivat yhteen ja niitä voi käyttää tulevinakin vuosina. Siis vain sellaisia, joista todella pidän. 
Kuulemma joulukoristeita voi tulle myyntiin vielä myöhemminkin lähempänä joulua, koska laivarahdeissa on ongelmia. Täytyypäs siis ensi viikolla vielä käydä ostoksilla.


Onko sinulla toiveita joulukalenterin aiheista? 

Perinteiseen tapaan Sarin Kukkivassa Joulukalenterissa on joulukukkia ja muuta puutarhateemaan liittyvää. Olen suunnitellut, että kirjoittaisin myös fengshuista ja ekologisuudesta jouluna.
Ja tietysti otan ilolla vastaan toiveita ja ideoita aiheista 😊


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Unelmia todeksi - puutarhan suunnittelua

Nyt alkaa se aika vuodesta, jolloin suunnitellaan unelmia todeksi. Talvella kun ei ole ulkona puutarhatöitä, niin on mitä mainioin aika syventyä puutarhan suunnitteluun. Silloin ehtii selailla kirjoja, lukea vanhoja puutarhalehtiä, surffailla netissä ja osallistua pihasuunnittelukursseille. Kaikki ne ihanat kesäkuvat, joita samalla näkee, antaa energiaa ihan hurjan paljon. Ja samalla saa suunniteltua omasta pihasta mieluisan, teki sen sitten luovasti tai tarkasti mittakaavaan piirtämällä.

Talvi on siis superihanaa aikaa!


Kaunis kokonaisuus saadaan suunnittelulla... 

Kuvista saa paljon hyviä ideoita, joita voi käyttää omalla pihalla. Jos haluaa kauniin kokonaisuuden ja pihasta upean läpi vuoden, se kannattaa aina suunnitella kokonaisuutena. Silloin siinä tulee huomioitua eri vuodenajat, kasvein korkeudet, kukinta-ajat, pihan tärkeät toiminnot yms. Huomioitavia asioita on jo niin paljon, että suunnittelu kannattaa tehdä paperille tai tietokoneohjelmalla.

Alla oleva kuva on toukokuun loppupuolelta. Siinä kukkii parhaillaan vaaleita tulppaaneja ja arovuokkoja. Ryhmässä on myös pensaita ja perennoja perennoja. Tämä sama ryhmä on kaunis läpi kesän ja vielä syksylläkin. Talviasu on myös viehättävä, sillä vieressä olevan puun runko ja oksisto on erittäin koristeellinen lehdettömänä. Siis kokonaisuus on kaunis läpi vuoden. 


Puutarhan suloiset vipeltäjät ja tuhisijat...

Moni haaveilee näkevänsä suloisen siilin pihallaan. Se onkin söpö tuhisija ja lisäksi siilin touhujen seuraaminen saa aina hyvälle mielelle. Jos siis haluat pihallasi siilien viihtyvän, niin ota se huomioon puutarhasi suunnittelussa. Tietyt ratkaisut pihalla saavat aikaan sen, että siilit eivät siellä viihdy. Siksi pihasuunnittelulla on iso vaikutus pihan ekologisuuteen.


Lisää kasveja pölyttäjille ja perhosille - nopea ekoteko...

Itselläni on unelmana saada yhtä upea kukkaniitty kuin ensimmäisessä kuvassa. Siinä kasvit on monivuotisia ja varmoja. Jotta kukkaniityn saa onnistumaan ja jotta siitä ei tule pihan rumentajaa, sekin vaatii puutarhan suunnittelua. 
Runsaasti kukkiva kukkaniitty sekä pörriäiskasvit on nopea tapa auttaa pörriäisiä ja perhosia. Siis helppo ekoteko, kunhan suunnittelee sen ensin.


Herkullista syötävää omalta pihalta...

Mikä onkaan ihanampaa, kuin saada omalta pihalta maukasta syötävää. Eli juuri niitä, joita itse pitää herkullisena. Iso osa hyötykasveista on helppoja kasvattaa, kun ne ovat oikealla paikalla ja sijoitettu järkevästi. On toki niitäkin kasveja, jotka vaativat enemmän hoitoa ja joissa on haastetta. Se voi olla myös kivaa, sillä siinä oppii uutta ja saa vähän jännittää, onnistuuko  vai ei.

Nyt siis on hyvä aika suunnitella puutarhan unelmia todeksi ja aloittaa suunnittelu. Suunnitelma on sitten valmiina, kun keväällä alkaa puutarhatöiden aika.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi...

Talven aikana Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi hieman päivittyy. Voit aloittaa kurssin avulla puutarhasi suunnittelun nyt, niin sinulla on runsaasti aikaa edetä sitä kiireettä.

Kurssialustalla on mahdollisuus keskustella kanssani, jos koet tarvitsevasi tukea suunnittelussa.

Kurssin tavoitteena on se, että tavallinen puutarhaharrastaja saa itse suunniteltua mieleisensä pihan. Pihasta tulee silloin toimiva, kaunis ja haluttaessa myös helppohoitoinen.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Lisätietoja kurssista löytyy edellisestä linkistä sekä verkkokurssialustalta eli täältä.


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 19. marraskuuta 2021

Juurakkovehka eli alokasia - kokemuksia sen hoidosta

Juurakkovehka eli alokasia on niin erikoisen näköinen, että aluksi en ollut ihan varma, pidänkö siitä vai en. Jokin siinä kuitenkin viehättää ja onhan se näyttävä kirjavine lehtineen. Lisäksi ainakin tähän asti, se on ollut tosi helppo viherkasvi. Tässä postauksessa onkin kokemuksiani sen hoidosta.

Hopea-alokasia - yksi monista juurakkovehkoista.....

Tämän näköisen juurakkovehkan virallinen nimi on hopea-alokasia (Alocasia sanderiana). Sen lehtiruodit ovat vaaleat, lehdet tummat ja lehden reunat aaltoilevat. Siis erittäin näyttävä viherkasvi. Tämähän oli myös siinä halloween asetelmassa lokakuussa.
Jännästi hopea-alokasian lehdet kääntyvät aina näin valoon päin.

Tältä tämä hopea-alokasia näytti puoli vuotta sitten toukokuussa, kun hankin tämän työhuoneelle. Osa näistä lehdistä on jo lakastunut ja uusia isoja lehtiä on kasvanut ainakin kolme, ellei jopa neljä. Se kasvaa edelleen samassa ruukussa.

Hopea-alokasian lehden tummat alapinnat...

Lehden tummat alapinnat ovat myös tosi koristeelliset tällä hopea-alokasialla. Olenkin aina välillä kääntynyt ruukkua niin, että alapinnat näkyvät, jotta se kasvaisi suorempaan. 
Alokasialla on sellainen kasvutapa, että lehdet kääntyvät kohti valoon ja koko varsi voi sen takia aikaa myöden kasvaa ihan vinoon, valoa kohti. Jos lehtimassaa on paljon ja ruukku kevyttä muovia, voi kasvi kaatua nurin. Tälle olekin ostamassa painavaa suojaruukkua, varmuuden vuoksi.

Uusi lehti kasvaa nopeasti...

Jännästi tämä juurakkovehka kasvattaa lehden aika nopeasti. Eli ensin ilmestyy lehden alku näkyviin lehtien välistä ja ei mene montaa päivään, niin lehti on jo avautunut.
Kuvasta hyvin näkyy, miten lehdet tosiaan kaartuvat kohti ikkunan valoa.

Ylempi kuva on otettu 3 kuukautta sitten ja alempi kuva nyt (Pahoittelut vähän huonosta kuvasta. Otan uuden valoisampana päivänä). 
Se on kasvattanut ikään kuin vartta, jonka keskeltä kasvaa aina uusi lehti.


Juurakkovehka on tarkka kastelusta...

Luin tälle hoito-ohjeet netistä ja siellä kovin varoitettiin kastelemasta liikaa. Tein sitten niin, että mullan pinta sai kuivahtaa ennen kastelua. Kesällä kun oli lämmintä ja multa selvästikin kuivahti liikaa, niin juurakkovehkan vanhempiin lehtiin tuli ruskeita laikkuja. Voi olla, että jonain päivänä siihen paistoi myös aurinko liikaa, kun verhot olivat jääneet auki aamupäiväksi.
Onneksi se kasvatti uusia kauniita lehtiä 😊

Vanhimmat lehdet kellastuvat normaalisti...

Vanhin lehti kellastui vanhuuttaan, mikä on normaalia. Ja tietysti ne muutamat vioittuneet lehdet kellastuivat ja kuivuivat. Ne poistin rumentamasta, kuten aina kasvien hoidossa tehdään. 

Juurakkovehka eli alokasia - kokemuksia hoidosta...

Juurakkovehka (Alocasia) eli myös tämä hopea-alokasia viihtyy hajavalossa eli puolivarjossa huoneenlämmössä. Toki pimeimpään talviaikaan se viihtyy aurinkoisemmallakin ikkunalla, mutta muuten se ei kestä suoraa auringonpaistetta. Kuulemma paahteessa siihen voi tulla ötököitä etenkin punkkeja ja siksi olenkin kastellut sitä tarkasti kuun mukaan ennaltaehkäisynä.

Keväästä syksyyn, kun juurakkovehka on kasvussa eli tekee uusia lehtiä, sen multa ei saa päästä kuivumaan. Sitä siis kastellaan, kun mullan pinta näyttää vain hyvin kevyesti kuivahtaneelta. Toisaalta sen juuristo ei kuulemma kestä sitä, että multa on jatkuvasti märkää. Talviaikaa kastellaan ehkä hieman vähemmän, mutta edelleenkään multa ei saa kuivua.

Juurakkovehkaa lannoitetaan sen kasvuaikaan eli keväästä syksyyn. Itse olen lannoittanut sitä joka kastelukerta. Nyt talviaikaan kastelen sitä merileväuutevedellä, kastelupäivinä kuun mukaan. 

Aikaisin keväällä aion vaihtaa sille hieman isomman ruukun, kuulemma se voi siten paremmin. 

Hieman kyllä jännittää, miten se tulee viihtymään talven yli. Ja saas nähdä, milloin sille tulee seuraavaksi uusi lehti... ehkä jo maaliskuussa.

Olisi kiva kuulla, jos teillä jollain on kokemusta tästä hopea-alokasiasta? Etenkin miten se on menestynyt talven yli?


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


tiistai 16. marraskuuta 2021

Kieloja jouluksi ja joulukukkien kuulumisia

Istutin kieloja taas jouluksi, sillä joulukielot on niin ihanan herkkiä joulukukkia. Ja niiden tuoksu on avain hurmaava. Kuvan kielon alun kaivoin pihalta, joulukielopenkistäni. Niiden lisäksi kokeilen nyt keväällä ruukkukukkana ollutta kieloa kukkimaan uudelleen jouluksi. Saas nähdä kuinka käy.

Kieloja ruukkukukkana keväällä...

Tämä kieloruukku oli niin ihana silloin keväällä, parvekkeen metsäpuutarhassa. Ruukku on ollut syksyyn asti parvekkeella ja olen kastellut multaa säännöllisesti. Kielo lakastutti lehtensä vasta syksyllä, kuten kielot tekevät luonnossakin.
Alla kuva toukokuulta, Metsäpuutarha parvekkeella -postauksesta.

Joulukielojen istutus...

Nyt istutin kielot hieman isompaan ruukkuun ja uuteen multaan, tietysti kuun mukaan hyvänä aikana.
Näillä kieloilla näytti olevan aika hyvät juuret.

Poistin vähän multaa juurten seasta, sillä multa vaikutti huonolta kookosseokselta.

Mullaksi valitsin näille joulukieloille Kylvö- ja taimimultaa, jossa on mukana niitä tärkeitä mykorritsoja ja hyötymikrobeja. Joten nyt pitäisi olla hyvät lähtökohdat uudelle kukinnalle 

Kieloja jouluksi vahvoilla silmuilla...

Istutin nämä kielot samaan syvyyteen, mitä ne olivat ruukussaan. Hieman paljastin vanhojen lehtien suojassa olevia silmuja näkyviin. Näyttävät hyvän pulleilta ja vahvoilta silmuilta, eli lupaa kukkivia joulukieloja 😍
Vein kieloruukun parvekkeelle ja loppuviikolla aion ottaa sen sisälle pimeään. 
Joulukielojen kasvatusohjeet.

Istutetun amarylliksen kuulumisia...

Siitä on jo melkein kuukausi, kun istutin tämän amarylliksen sipulin. Ja nyt sipulista kurkkaa jo kaksi kukkavartta, jee! Istutuksesta kuvat löydät Ensimmäinen amaryllis istutettu.
Amaryllis onkin tietyssä mielessä helppo kasvattaa, sillä ruukkua pidetään valoisalla ikkunalla huoneenlämmössä. Tällä on muuten multana 100% sammal eli Kasvusammal, jota olen käyttänyt amarylliksilla viime vuonnakin. Siinä niiden juuret näyttävät kasvavan tosi vahvoiksi. 
Amarylliksen kasvatuksen hoito-ohjeet ja jatkohoito Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa.

Istutettujen hyasinttien kuulumisia...

Syyskuun alkupuolella istutetut jouluhyasintin sipulit näyttävät nyt tältä. Niillä multana on kaktusmultaa ja mykorritsaa mullan seassa.  Otin ne nyt jääkaapista kuvattavaksi ja vein ne heti takaisin viileään jääkaappiin. Hyasintin kasvatus vaatii siis kylmän tilan.
Tarkemmat jouluhyasintin kasvatusohjeet löydät Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista -postauksest.


Mukavaa viikon jatkoa!

Terveisin Sari

lauantai 13. marraskuuta 2021

Lehtevä vuorenkilpi syksyllä - pihasuunnittelua

Pihasuunnittelussa vuorenkilpi on hyvä kasvi näin syksyä ajatellen. Moni pitää sitä jopa pihan rumentajana, mutta tähän aikaan vuodesta se voi olla pihan kaunein kasvi. Isolehtinen ja talvivihreä vuorenkilpi on siksi todella hyvä kasvi, kunhan valitsee sille hyvän paikan.


Vuorenkilpi syysvärissä...

Välillä vuorenkilvissä näkee näin syksyllä punertuneita lehtiä. Se onkin kiva lisä syysvärityksiin. Punainen sävy voi olla todella vahva, kuten alla. Tai lehtien reunat vain hieman punertuvat. Osa jää täysin vihreälehtisiksi. Vuorenkilven lehdethän ei lakastu syksyllä vaan ne on läpi talven vihreitä, tai hieman punertavia. 


Lumettomana talvena vuorenkilpi on pihan kaunistus...

Täällä eteläisessä Suomessa lumiaika voi olla lyhyt ja monta kuukautta on maa näkyvissä. Silloin nämä terhakat vuorenkilven lehdet ovat taas loistavia pihan kaunistajia. Niiden isot lehdet nurmikkoa vasten luo kivaa kontrastia ja näyttävyyttä. 

Tässä pieniä vuorenkilven taimia, ja niin kivan vihreitä tähän aikaan.


Vuorenkilven rumat lehdet...

Vuorenkilpi on siis ikivihreä eli talvivihreä perenna. Kun sen lehti tulee vanhaksi, se lakastuu ja muuttuu tummaksi. Yleensä nämä tummat lehdet on muiden lehtien alla ja niitä ei tarvitse ottaa pois. Tässä yksi tummunut lehti on jäänyt näkyviin ja kuvan oton jälkeen työnsin sen vihreiden lehtien alle. Siellä se saa muuttua mullaksi. Sen olisi voinut myös leikata poiskin. 

Vuorenkilven kasvupaikka...

Herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia) on yleisin vuorenkilpi ja se kukkii touko-kesäkuussa vaaleanpunertavin kukin. Eniten se kukkii aurinkoisella paikalla. Se viihtyy myös varjossa, mutta silloin se ei kuki. Varjoisemmalla paikalla lehdet ovat upean isot ja tummat. Vuorenkilvet kestävät hyvin kuivalla paikalla sekä viihtyvät myös tuoreessa maassa.
Sen isot lehdet peittävät mullan pinnan niin hyvin, että siellä harvemmin kasvaa rikkaruohoja.

Vuorenkilpi on siis helppohoitoisen pihan supervarma perenna 😊


Puutarhaterkuin Sari


keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Riippaorvokki sisälle talvisäilytykseen

Söpö riippaorvokki pääsi tänään sisälle talvisäilytykseen. Aion pitää tämän ikkunalla, hieman viileämmässä huoneessa. Tämä on ollut siis kesän parvekkeella. Toinen riippaorvokki oli ulkona pihalla ja se on jo ollut kellarissa jonkun aikaa. Keväällä sen sitten näkee, kummassa paikassa riippaorvokki talvehtii paremmin. Epäilen, että ikkunalla talvehtiva 😊

Riippaorvokki toukokuussa parvekkeella...

Riippaorvokki (Viola hederacea) on yksi suosikeistani kesäkukista. Se on niin herkän kaunis ja siro. Tässä kuvassa se on vielä pieni taimi. Lisää kuvia ja hoito-ohjeet löytyy Herkän kaunis riippaorvokki, ja sinisade -postauksesta.

Riippaorvokki kasvatti taas pitkät versot...

Tämä kuva on siis otettu tänään keskiviikkona, kun hain riippaorvokin parvekkeelta sisälle. Kesän aikana sen versot olivat kasvaneet tosi pitkiksi. Se on ollut loppusyksyn vähän sivummalla ja siksi siihen on tullut huonoja lehtiä. Riippaorvokki kasvattaa koko ajan uusia lehtiä, versoja ja nuppuja, siksi se onkin niin helppo ja kiva kesäkukka.


Versot lyhyiksi ja suihkuun...

Talvisäilytyspaikalla on muitakin kasveja eli vähän ahdasta, joten leikkasin riippaorvokilta versot poikki ruukun reunaa myöden. Samalla sain nypittyä huonoja lehtiäkin pois.

Siistimisen ja suihkun jälkeen se näyttää tältä. Koska se on ollut parvekkeella ja siellä oli kesällä kirvoja, niin jätän tämän ainakin viikoksi karanteeniin kauaksi muista kasveista. Siinä ajassa näkee kyllä, ilmestyykö siihen kirvoja nyt lämpimässä. Vasta sen jälkeen se pääsee viileän huoneen ikkunalle, mikäli kirvoja ei näy.

Kaikkia kesäkukkia ei siis kannata heittää kompostiin. Osa viihtyy talven yli ihan asuinhuoneen ikkunallakin. Pelargonitkin huoneen ikkunalla talven yli ekologisesti - postauksessa lisää.

Syyssyrikät, suklaakosmokset ja jättiverbenat kellariin...

Ollaan kaivettu maasta ylös myös kummatkin syyssyrikät ja viety talveksi kellariin. Ihan kokeeksi ostin kesällä uuden syrikän taimen ja se sai jäädä maahan talvehtimaan. Jännä nähdä, kuinka sille käy.
Alla kuva elokuun puolesta välistä, jolloin vanha syyssyrikkä aloitteli kukintaa. Tämä on myös suosikkini ja paras perhoskasvi 😊

Jättiverbenan siementaimia ilmestyi keväällä kasvimaalle ja ne ehtivät kukkiakin loppukesällä. Nyt ne sekä suklaakosmokset on kaivettu maasta ylös ja viety kellariin talvisäilytykseen.
Ja daaliathan nostimme jo lokakuun puolella kellariin. Niistä kuvia Myyrän syömille daalioille isot mukulat -postauksessa.

Talvi voikin jo tulla, kun kaikki syksyn tärkeimmät pihatyöt on nyt tehty.
 

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Kauriit ja kasvien suojaaminen ajoissa

Kauriit on taas alkaneet kulkea meidän pihan läpi, joten ollaan tehty kasvien suojaaminen jo ajoissa. Kaikkia kasveja ei tietenkään kannata suojata, vaan ne arvokkaimmat tai tärkeimmät. Kuvassa on tummakurjenpolvi, josta metsäkauriit söivät lehdet, ja jättivät syömättä lehtien varret. Tämä oli upean näköinen puolipallon mallinen lehtimätäs, ennen kuin kauriit kävivät popsimassa ylimmät lehdet.

Metsäkauriit hakevat ruokaa pihalta...

Kauriit söivät myös kasvimaalta viimeiset mangoldit ja lehtikaalit sekä kehäkukista kukat. Tämä on joka syksyinen ilmiö. Metsäkauriit ikään kuin putsaavat kasvimaalta viimeiset herkut pois. 
Tänä syksynä ne ovat keksineet meidän koristeomenapuun omenat. Niitä ne käyvät syömässä suoraan oksista. Vähän kyllä jännitetään, alkavatko kauriit syödä myös koristeomenapuun oksia. Vielä ne eivät ole tehneet sitä, onneksi.

Suloinen metsäkauris muutaman vuoden takaa...

Metsäkauriit on rohkeita ja liikkuvat omakotitaloalueella päivälläkin. Sen verran ne ovat kuitenkin ihmisarkoja, että lähtevät heti liikkeelle, kun pihalla liikutaan.  Niistä ei ole saatu sen takia otettua kuvia. Tämäkin kuva otettiin ikkunan läpi silloin, kun metsäkauriit söivät lähes kaikki pihan tulppaanit huhtikuun lopulla. 
Metsäkauris on siis aika pieni, kuten kuvasta näkyy. Yleensä niitä on useampi liikkeellä, joten siksi tulppaanit oli syöty niin totaalisesti ja useammasta kohtaa. Kuvassa violetit ovat krookuksia, mitkä kauriit jättivät syömättä.

Kasvien suojaaminen ajoissa kauriilta ja rusakoilta...

Meillä pensasmustikat on suojattu kanaverkolla ympäri vuoden. Sillä niitä käyvät niin rusakot kuin kauriitkin syömässä. Lisäksi meillä liikkuu harakoita, jotka ovat syöneet mustikan raakileet pois, joten kanaverkko suojaa nyt pensasmustikoita kesälläkin.

Pieni marjakuusen taimi suojattiin jo syyskuun alussa, koska metsäkauriit kulkevat läheltä sitä. Tänä vuonna marjakuusi kasvatti pitkät vuosikasvaimet ja vanha verkko riitti sille juuri ja juuri.


Nuorien puiden suojaaminen kauriilta, rusakoilta, myyriltä...

Puut kasvavat niin hitaasti, että harmittaisi jos kauriit tai rusakot söisivät nuoren puun pilalle. Sillä  syödyn puun tilalle ostetulta taimelta menisi taas monta vuotta, ennen kuin se olisi näyttävä ja tekisi satoa. Siksi nuoret puut suojataan myös ajoissa. 

Laitamme muovisen runkosuojan syyskuun alussa nuorille hedelmäpuille sekä rungolliselle syreenille. Muoviset runkosuojat suojaavat myös kätevästi myyriltä, jotka sitten talvella liikkuvat lumen alla syöden puiden kuorta.
Kuvassa on ruskeita maatuvia runkosuojia laitettu ylempien runkojen ympärille väliaikaisesti. Ihan sen takia, ettei metsäkauriit ulotu syömään runkoja. Ruskeat runkosuojat otetaan pois, kun puun ympärille laitetaan kanaverkko.

Tämä kuva on aiemmalta vuodelta ja samasta puusta. Metalliverkko puun ympärillä pitää siis olla riittävän korkea ja tuettu kepeillä, jotta verkko pysyy pystyssä lumimyräkässä. Lumisemmilla alueilla verkot on paljon korkeampia, meidän pihalla riittää tämä korkeus. Nämä kanaverkot on muuten kymmeniä vuosia vanhoja ja niillä on suojattu monet puun taimet.

Lisää kasvien talvisuojauksista...

  • Talvenarkojen ryhmäruusujen ja muiden talvenarkojen suojaaminen tehdään vasta, kun maan pinta on jäätynyt. Täällä eteläisessä Suomessa joskus jopa vasta tammikuussa.
  • Nuoret tuijat, marjakuuset sekä kartiovalkokuuset suojataan kevätauringolta helmikuun puolessa välissä, jos auringonpaiste osuu kasveihin. Siitä lisää Suojausta ja lumen pudotusta oksilta -postauksessa.

Syysterveisin Sari