Sivut

sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Kauriit ja kasvien suojaaminen ajoissa

Kauriit on taas alkaneet kulkea meidän pihan läpi, joten ollaan tehty kasvien suojaaminen jo ajoissa. Kaikkia kasveja ei tietenkään kannata suojata, vaan ne arvokkaimmat tai tärkeimmät. Kuvassa on tummakurjenpolvi, josta metsäkauriit söivät lehdet, ja jättivät syömättä lehtien varret. Tämä oli upean näköinen puolipallon mallinen lehtimätäs, ennen kuin kauriit kävivät popsimassa ylimmät lehdet.

Metsäkauriit hakevat ruokaa pihalta...

Kauriit söivät myös kasvimaalta viimeiset mangoldit ja lehtikaalit sekä kehäkukista kukat. Tämä on joka syksyinen ilmiö. Metsäkauriit ikään kuin putsaavat kasvimaalta viimeiset herkut pois. 
Tänä syksynä ne ovat keksineet meidän koristeomenapuun omenat. Niitä ne käyvät syömässä suoraan oksista. Vähän kyllä jännitetään, alkavatko kauriit syödä myös koristeomenapuun oksia. Vielä ne eivät ole tehneet sitä, onneksi.

Suloinen metsäkauris muutaman vuoden takaa...

Metsäkauriit on rohkeita ja liikkuvat omakotitaloalueella päivälläkin. Sen verran ne ovat kuitenkin ihmisarkoja, että lähtevät heti liikkeelle, kun pihalla liikutaan.  Niistä ei ole saatu sen takia otettua kuvia. Tämäkin kuva otettiin ikkunan läpi silloin, kun metsäkauriit söivät lähes kaikki pihan tulppaanit huhtikuun lopulla. 
Metsäkauris on siis aika pieni, kuten kuvasta näkyy. Yleensä niitä on useampi liikkeellä, joten siksi tulppaanit oli syöty niin totaalisesti ja useammasta kohtaa. Kuvassa violetit ovat krookuksia, mitkä kauriit jättivät syömättä.

Kasvien suojaaminen ajoissa kauriilta ja rusakoilta...

Meillä pensasmustikat on suojattu kanaverkolla ympäri vuoden. Sillä niitä käyvät niin rusakot kuin kauriitkin syömässä. Lisäksi meillä liikkuu harakoita, jotka ovat syöneet mustikan raakileet pois, joten kanaverkko suojaa nyt pensasmustikoita kesälläkin.

Pieni marjakuusen taimi suojattiin jo syyskuun alussa, koska metsäkauriit kulkevat läheltä sitä. Tänä vuonna marjakuusi kasvatti pitkät vuosikasvaimet ja vanha verkko riitti sille juuri ja juuri.


Nuorien puiden suojaaminen kauriilta, rusakoilta, myyriltä...

Puut kasvavat niin hitaasti, että harmittaisi jos kauriit tai rusakot söisivät nuoren puun pilalle. Sillä  syödyn puun tilalle ostetulta taimelta menisi taas monta vuotta, ennen kuin se olisi näyttävä ja tekisi satoa. Siksi nuoret puut suojataan myös ajoissa. 

Laitamme muovisen runkosuojan syyskuun alussa nuorille hedelmäpuille sekä rungolliselle syreenille. Muoviset runkosuojat suojaavat myös kätevästi myyriltä, jotka sitten talvella liikkuvat lumen alla syöden puiden kuorta.
Kuvassa on ruskeita maatuvia runkosuojia laitettu ylempien runkojen ympärille väliaikaisesti. Ihan sen takia, ettei metsäkauriit ulotu syömään runkoja. Ruskeat runkosuojat otetaan pois, kun puun ympärille laitetaan kanaverkko.

Tämä kuva on aiemmalta vuodelta ja samasta puusta. Metalliverkko puun ympärillä pitää siis olla riittävän korkea ja tuettu kepeillä, jotta verkko pysyy pystyssä lumimyräkässä. Lumisemmilla alueilla verkot on paljon korkeampia, meidän pihalla riittää tämä korkeus. Nämä kanaverkot on muuten kymmeniä vuosia vanhoja ja niillä on suojattu monet puun taimet.

Lisää kasvien talvisuojauksista...

  • Talvenarkojen ryhmäruusujen ja muiden talvenarkojen suojaaminen tehdään vasta, kun maan pinta on jäätynyt. Täällä eteläisessä Suomessa joskus jopa vasta tammikuussa.
  • Nuoret tuijat, marjakuuset sekä kartiovalkokuuset suojataan kevätauringolta helmikuun puolessa välissä, jos auringonpaiste osuu kasveihin. Siitä lisää Suojausta ja lumen pudotusta oksilta -postauksessa.

Syysterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Tuo vanha kuva kauriista on kuin sadusta. Täällä myös ollaan tehty suojauksia, kun uhkaa lumi ja talvi tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin ihana kuva :) Harmitti paljon vähemmän, kun saatiin kerrankin niistä kuvia ja vielä näin satumaisen kauniita.
      Suojaukset on tosiaan hyvä tehdä ajoissa, ja ennen talven tuloa.

      Poista