Sivut

keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Sipulikukat totuttelee ulkoilmaan

Parhaillaan sipulikukat totuttelee jo ulkoilmaan parvekkeella. On nimittäin ollut niin lämpimiä päiviä, että ne pärjäävät siellä hyvin. Niiden sipulit olen istuttanut ruukkuihin syksyllä ja joulukuussa eli hyödän ne kukkaan. Ja tietysti teen sen taas kuun mukaan ajoittamalla. Hyödetyt sipulikukat on niin ihania kevääntuojia, että hyödän niitä aina näin kevääksi.
 

Punaiset hyasintit vielä nupussa...

Näistä hyasinteista kasvaa vahvan punaisia, kunhan niiden kukat avautuvat. Oikeastaan nämä on jouluhyasintteja eli niiden sipulit on ns. lämpökäsiteltyjä kukkimaan jo jouluna. Mutta monen tekijän summana, ne jäivät jääkaappiin joulunajaksi, joten ne on saaneet olla siellä helmikuulle asti.
Nyt ne siis näyttää tältä parvekkeen viileydessä.

Näiden sipuleita oli kolme, joista yhden olin ottanut jouluksi kukkimaan olohuoneeseen. Kukan lakastuttua, leikkasin siltä kukkavarren pois ja siirsin sen ikkunalle. Yllättäen huomasin sen kasvattavat uutta kukkavartta, joten vein sen jääkaappiin. Siellä sen kasvu pysähtyi, jotta siitä saa kevätkukan parvekkeelle. Nyt se siis näyttää tältä.

Kevätkurjenmiekat totuttelee ulkoilmaan...

Sipuleista kasvavat pienet kevätkurjenmiekat on helppoja ja varmoja hyödettäviä. Näiden sipulit istutin ruukkuihin vasta joulukuussa, koska ne kasvavat nopeasti kukkiviksi.
Lehtien keskellä on nupun alku näkyvissä vaaleanvihreänä.  Kukat sillä tulee olemaan siniset. 
Näet kuvia aiemmilta vuosilta näistä hyötämistäni pienistä kurjenmiekoista Kevätkurjenmiekkoja ruukkuun kevääksi -postauksessa.

Jos sääennuste lupailee pakkasta vain muutaman asteen, suojaan nämä sipulikukat, sillä parvekkeen lasitus pitää pienet pakkaset poissa tähän aikaan vuodesta.
Jos taasen sääennusteen mukaan on tulossa kylmempää, siirrän ruukut jääkaappiin yöksi. Minulla on parvekkeella lämpömittari, josta myös seuraan parvekkeen lämpötilaa.

Eli tällaiset sipulikukat kestävät hyvin ulkona suojasäällä. Osa kestää pientä pakkastakin, kunhan ne on ensin totutettu viileyteen muutamia päiviä.

Sipulikukat helppoja hyötää kukkaan...

Sipulikukat on helppoja hyötää kukkaan, kunhan on viileä tila. Kellari ja jääkaappi on siihen hyviä, samoin esim. viileä autotalli, johon ei tule pakkasta. Ihanteellinen lämpötila on siis noin 1-6 astetta lämmintä.

Sipulit istutetaan ruukkuihin marras-joulukuussa ja kastellaan multaa kevyesti. Kuvia sipuleiden istuttamisesta Herkän kaunis kevätkurjenmiekka ruukussa -postauksessa. 
Istutuksen jälkeen ruukut viedään viileään tilaan. Siellä sipulit lähtevät juurtumaan ja vähitellen kasvattamaan mullanpinnalle versoja. Versot on keltaisia, jos tila on pimeä. Ne vihertyvät nopeasti, kun pääsevät valoon.
Multaa ei tarvitse yleensä kastella viileässä tilassa. Sitä ei saa kuitenkaan päästää kuivumaan liikaa. 
Siis hyötäminen on helppoa, vai mitä?

Jouluruusu totuttelee myös ulkoilmaan...

Joululta säilyi viileän asuinhuoneen ikkunalla se upea punakukallinen jouluruusu. Vein nyt myös sen totuttelemaan ulkoilmaan parvekkeelle. Se nimittäin viihtyy paremmin viileässä kuin kevätauringon paisteessa ikkunalla.


Kevätterveisin Sari


sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Mullanvaihdot ja kylvöt tauolla kuun mukaan

Nyt on kuun mukaan mullanvaihdot ja kylvöt tauolla. Kivasti rytmittyy eri puutarhatyöt eri aikaan, kun ajoittaa ne kuun mukaan. Eli nyt voi tyhjentää lämpökompostoria, mutta ei ole hyvä vaihtaa kukkamultia eikä kylvää siemeniä. Tämä on siis vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa, joka edelleen toimii, onhan kyse luonnonrytmistä.


Pelargonin leikkaus ja mullanvaihto tehty...

Onneksi ehdin jo leikata nämä ikkunalla talvetetut pelargonit. Toiselle niistä vaihdoin myös mullan. Nyt sitä ei siis kannata tehdä pariin viikkoon, kuun mukaan. 
Kellarissa olevat pelargonit otetaan valoon asuinhuoneeseen vasta maaliskuussa. Niiden leikkaamisella ei ole mikään kiire. Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin? -postauksessa siitä lisää.

Huonekasvien mullanvaihdot tauolla kuun mukaan...

Vaikka nyt huonekasvien mullanvaihdot on tauolla, valmistaudun jo seuraavaan mullanvaihdon jaksoon. Nimittäin muutamalle kasville pitää etsiä isompi ruukku jostain. Täytynee siis vielä käydä tutkimassa piharakennuksen ruukkukätköä. Huonekasvimultaa sen sijaan on puoli säkkiä, joten se riittänee.

Kuvassa on tähtijasmiinin ihanasti tuoksuvat kukat viime keväältä. Se on talvehtinut viileän huoneen ikkunalla ja odottaa nyt isompaa ruukkua. Vielä siinä ei näy nuppuja, joten mullanvaihto on hyvä tehdä seuraavana kasvavana kuuna.

Värinokkosen pistokkaat...

Värinokkosen eli isokirjopeipin pistokkaat näyttävät nyt tältä. Vaaleammat oli maljakossa valmiiksi juurrutettuja ja tummemmat niitä suoraan multaan laitettuja pistokkaita. 
Ne on otettu siis samasta kasvista, mutta eri aikaan. Vaaleat ovat olleet juurtumassa hämärämmässä paikassa, jolloin lehtien väritys jää vaaleaksi. Se on tyypillistä tälle värinokkoselle.
Nyt ei myöskään ole hyvä aika ottaa pistokkaita kuun mukaan.

Siementen kylvöt myös tauolla kuun mukaan...

Sen erikoisen värinokkosen siemenet ovat jo itäneet. Kylvin siemenpussin siemenistä vain osan tähän. Pienet taimet saavat kasvaa vielä lisää, ennen kuin koulin ne omiin ruukkuihinsa. Sekin tietysti kuun mukaan.

Seuraava mullanvaihdon ja kylvöjen aika alkaa 11.3.2024.


Lisää tietoa kuun mukaan ajoittamisesta puutarhanhoidossa löydät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion.
Kurssialustalla on myös eri kasvien parhaat kylvöpäivät esikasvatuksiin sekä suorakylvöihin maahan. Sieltä löytyy hedelmäpuiden parhaat leikkauspäivät kuun mukaan, niin keväälle kuin loppukesällekin sekä paljon muuta😊

Puutarhaterveisin Sari




perjantai 23. helmikuuta 2024

Fengshui puutarhan vesiaiheen paikka

Fengshui puutarhan yksi tärkeä koriste ja tasapainottaja on vesiaihe. Siksi moni fengshuin harrastaja haluaa melkeinpä ensimmäiseksi pihalleen jonkinlaisen vesiaiheen. Se on ihan ymmärrettävää, sillä onhan vesiaiheet tosi kauniita ja veden solina niin ihanan rauhoittavaa. Mikä on sitten hyvä vesiaiheen paikka, sitä usein kysytään minulta. Joten tässä nyt postaus siitä.

Fengshui puutarha ei ole itämainen puutarha...

Aluksikin fengshui on lähtöisin Kiinan suunnalta tuhansia vuosia sitten. Nykyään sitä harjoitetaan ympäri maailmaa ja siitä on useita erilaisia koulukuntia. Fengsuin perusasiat on kuitenkin yleensä samat.

Fengshui on oppi siitä, miten ympäristö vaikuttaa meihin ihmisiin. Tavoitteena usein onkin muokata omaa ympäristöä siten, että se tukee meitä omissa tavoitteissamme ja ohjaa meitä onnelliseen elämään. 

Fengshui ei ole tyylisuunta eli se ei ole itämainen puutarha. Siksi se sopii kaiken näköisiin ja kokoisiin puutarhoihin sekä parvekkeille.

Vesiaiheen värillä ja muodolla on oma merkityksensä...

Kun haluaa omaan puutarhaan vesiaihetta, niin sen väritys ja muoto kannattaa valita tavoitteen tai sen paikan mukaan. Fengshuissa väreillä ja muodoilla on oma merkityksensä esim. fengshuin elementtien kautta.

Fengshui puutarhan vesiaiheen paikka...

Mikä sitten on hyvä paikka vesiaiheelle puutarhassa fengshuin mukaan. Jostain kumman syystä moni laittaisi sen Baguan Ura-alueelle, koska uran-alueen elementti on vesi. Näin ei siis kannata tehdä.

Uran-alue ei ole hyvä paikka vesiaiheelle kuin vain pienellä osalla pihoja. Se voi olla jopa pihan huonoin paikka vesi-aiheelle. Siksi sitä ei vastuulliset fengshui-konsultit koskaan suosittele, ennen kuin ovat tutkineet fengshui-kompassin tiedoilla kyseisen pihan. 
Kuvan suihkulähde on Lohjalta kahvila Villa Kokkokallion pihalta. Sen paikka on tarkasti katsottu fengshui kompassin avulla. 

Fengshui kompassi kertoo hyvät paikat...

Fengshuissa käytetään useita työkaluja, joista yksi on fengshui kompassi. Se onkin fengshui-konsultin tärkeimpiä työkaluja. Sen avulla löydetään pihalta paras tai parhaat paikat vesiaiheelle. Usein samalla myös selviää huonoimmat paikat, mihin ei vettä ole hyvä laittaa lainkaan.
Sen takia eri pihoilla vesiaiheen paikka on eri kohdissa ja eri ilmansuunnissa. 
Kuvassa näkyy kaksi erilaista fengshui kompassia.

Vesiaiheet on mielenkiintoisia näin fengshuin näkökulmasta. Monet huomaavat niiden energisoivan ja tietyllä tavalla virkistävän vaikutuksen. Se on helpoimmin aistittavissa tällaisista isoista suihkulähteistä.

Jos tiedät hyviä paikkoja, missä on tällaisia komeita suihkulähteitä, niin olisi kiva kuulla? 
Eli voit laittaa kommentteihin siitä vinkin meille muillekin 😊

Kuvan iso suihkulähde on muistaakseni Kouvolasta, tarkempaa paikkaa en enää muista.


Puutarhaterveisin Sari



Ps. Jos et tiedä, niin olen fengshui-konsultti ja hortonomi.


sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Aika suojata tuijat ja rodot

On taas aika suojata tuijat, rodot ja muut, jotka eivät kestä kevättalven aurinkoa. Nyt itsekin huomaa ulkona, miten ihanasti aurinko jo lämmittää kasvoja. Viimeistään siinä vaiheessa on kiire laittaa näille tietyille kasveille varjostusverkot paikoilleen. Ne laitetaan siis jo nyt, jotta niistä on hyötyä tuijille.


Nuoret tuijat ja muut havut suojataan kevätauringolta... 

Tuijat on siis syytä suojata ensimmäiset 3-6 vuotta näin helmikuun puolessa välissä, jos aurinko paistaa niihin. Suojat otetaan pois vasta, kun maa tuijan kohdalla ei ole enää jäässä.

Nimittäin lämpimässä auringossa tuija haihduttaa vettä ja samalla ottaa juurillaan maasta vettä tilalle... jos sen juuret ovat jo kasvaneet riittävän syvälle. Eli nuoret tuijat ja pilarikatajat kuivuvat herkästi kevättalven auringossa, koska ne eivät vielä ole kasvattaneet juuriaan riittävän syvälle saadakseen vettä maan ollessa jäässä.

Sen takia nuorien tuijien suojaaminen kevätauringolta varjostusverkolla on tosi tärkeää, jotta ne säilyvät kauniina ja hengissä.


Helppohoitoisempi piha kasvien valinnalla...

Jos vähänkään tuntuu siltä, ettei jaksa suojata tai ei ehdi viritellä suojausverkkoja tuijille, kannattaa valita jokin toinen kasvi tuijien tilalle. Tuijat ei myöskään ole aurinkoisen ja kuivan paikan kasveja, minkä takia ne herkästi ruskettuvat ja jopa kuolevat kevätauringossa sellaisella paikalla.

Helpompi ja varmempi valinta tuija-aidan tilalle olisi jokin lehtipensasaita. Eli pihan helppohoitoisuus tulee usein huolellisella kasvivalinnalla.

Kuvassa on muotoon leikattu lehtipensasaita, mikä ei ole helppohoitoisin valinta, mutta tosi tiivis ja kapea. Kasvivalinnasta lisää Sarin pihasuunnittelukursseilla, jotka on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 16. helmikuuta 2024

Huonekasvien mullanvaihto ja pistokkaita

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Nyt on huonekasvien mullanvaihto ajankohtaista, joten vaihdoin jo muutamalle isomman ruukun ja mullan. Samalla sai taas kätevästi otettua lisää pistokkaita sekä istutettua juurtuneet pistokkaat multaan. Jatkan tätä hommaa varmasti vielä helmikuussa ja maaliskuussakin, sillä minulla on erilaisia ja erikokoisia huonekasveja aikalailla. Näin kun tekee mullanvaihtoa sopivissa pätkissä, niin se on aina yhtä innostavaa ja kivaa kevätpuuhaa.

Värinokkonen altakasteluruukkuun...

Tämä iso rungollinen värinokkonen, jota leikkasin pienemmäksi jo tammikuussa, kaipasi kovasti  isompaa ruukkua. Sen multaa nimittäin sai kastella lähes joka päivä aurinkoisena jaksona.
Joten istutin sen nyt altakasteluruukkuun, jotta kastelu helpottuu. Jos et tiedä, niin altakasteluruukussa on vesisäiliö, jolloin kasvin kastelunväli on tavallista ruukkua paljon pidempi.

Pistokkaat ja turpeeton Biolan Viherkasvimulta...

Tammikuussa värinokkosesta leikattuihin pistokkaisiin oli jo kasvanut hyvät  juuret, joten istutin ne samalla kertaa. Yhteen ruukkuun laitoin kolme juurtunutta pistokasta. Multana käytin turpeetonta Biolan Viherkasvimultaa. Se sopii viherkasveille, altakasteluruukkuihin sekä pistokkaiden mullaksi. Se soveltuu myös luonnonmukaiseen viljelyyn esim. chilien kasvatukseen.

Kastelun ja kasvien mullankosteuden kannalta tämä turpeeton Biolan Viherkasvimulta on erinomaista, koska se sisältää biohiiltä ja kasvusammalta. Ne siis sitovat huokosiinsa vettä, jota kasvi ottaa juurillaan, kun multa alkaa olla kuivaa. 

Biohiili ja sammal sekä mullan hiekka, kevytsoramurske ja karkeahko rakenne pitävät mullan ilmavana myös silloin, kun multa on kosteaa kastelun jälkeen. Samoin kuivahtanut multa kostuu tasaisesti, kun sen kastelee. Ne kummatkin on tärkeitä mullan ominaisuuksia ruukussa kasville kasveille. 

Lisäksi tämän mullan yksi raaka-aine on kompostiseos, mikä tuo multaan tärkeitä mikrobeja ja mm. hyvää mullan mururakennetta. Itseasiassa erilaisia kompostiseoksia taitaa olla ihan kaikissa Biolanin multatuotteissa. Olen aiemmin kirjoittanut postauksen Biolanin multien valmistuksesta, jossa avaan enemmän tätä aihetta.
Tätä Biolan Viherkasvimultaa on pienenä 10 litran multapussina ja isompana 24 litran säkkinä.
Aina kun vaihtaa multaa tai laittaa multaa pistokasruukkuun, multa kannattaa esikostuttaa. Siitä on ohjeet säkin teksteissä  . Silloin istutuksen jälkeen multaa kastellaan vasta parin päivän päästä, ei siis heti istuttamisen jälkeen.

Nämä värinokkosen pistokkaiden lehdet on sen verran pehmeitä, että laitoin ruukut läpinäkyvän muovihupun alle. Näin niillä on hyvä ilmankosteus ja nestejännitys pysyy hyvänä. 
Pistokkaat kannattaa pitää poissa suorasta auringonpaisteesta siihen asti, että ne ovat juurtuvat hyvin.

Tuoksuköynnöksen ruukku täynnä juuria...

Toinen kiireellinen huonekasvi oli tämä tuoksuköynnös, jonka multa kuivui parin päivän välein. Syy siihen näkyy kuvassa eli sen juuret olivat täyttäneet koko ruukun.
Olin jo etukäteen kastellut tämän ja värinokkosen mullan, sillä mullanvaihto onnistuu paremmin, kun juuripaakku on hyvin kasteltu.
Otin tältä irrallisen pintamullan pois ja hieman revin juuripaakun pintaa auki. Sen jälkeen istutin sen isompaan ruukkuun esikostutettuun Biolan Viherkasvimultaan.
Jo ennen mullan ja ruukun vaihtoa olin leikannut tältä tuoksuköynnökseltä versot lyhemmiksi. Siten sitä oli helpompi käsitellä. 

Lannoitus aloitetaan kuukauden kuluttua...

Koska Biolan Viherkasvimulta on lannoitettua, niin nyt näitä Viherkasvimultaan istutettuja kasveja ei lannoiteta kuukauteen. Sen verran mullan lannoite riittää tavallisille huonekasveille. Eli kuukauden kuluttua voi aloittaa näiden lannoittaminen nestemäisellä lannoitteella kasteluveden mukana tai voi laittaa multaan lannoitepuikkoja.

Kultaköynnöksen pitkät versot pistokkaiksi...

Upea valkovihreä kultaköynnös `N`Joy` kasvatti pitkät noin 1,3 metriset versot, jotka nyt siis lyhensin siltä. Se on nimittäin ollut selvästikin liian vähässä valossa ja lisäksi sen versot on useamman kerran saaneet osumaa imurista, joten parempi lyhentää niitä reippaasti.

Näin keväällä kun alkaa olla jo valoisampia päiviä, niin se todennäköisesti lähtee kasvattamaan uusia terhakoita versoja ja tuuheutuu muutenkin.

Tämän kultaköynnöksen lehdet on niin kauniit, että en raaskinut heittää versoja kompostiin. Leikkasin versot siis pistokkaiksi. Parhaimmat niistä laitoin ruukkuihin Viherkasvimultaan ja heikoimmat pistokkaat veteen pienen maljakkoon.

Seuraavaksi otankin käsittelyyn maatiaisamaryllikset, marraskuunkaktuksen ja kultaimarre saniaisen😊


Puutarhaterveisin Sari



tiistai 13. helmikuuta 2024

Pieni asetelma tulppaaneista

Tässä pieni asetelma tulppaaneista näin ystävänpäivän merkeissä. Sain nimittäin tänään nämä tulppaanit ja tein niistä nopeasti pienen tulppaaniasetelman. Yhden näistä maljoista löysin eilen eli se on ihan uusi. Olikin tosi kiva ottaa se heti käyttöön. 


Tulppaaneista pieni asetelma pikkumaljakoihin...

Tulppaanikimpussa oli erivärisiä tulppaaneja ainakin neljää eri lajiketta. Valitsin niistä nämä yksiväriset pikkumaljakoihin. Näinkin pienellä tulppaanimäärällä saa jo tosi kauniin tulppaaniasetelman😍


Nämä vahvan punaiset tulppaanit ihastutti minua eniten tällä kertaa. Saa nähdä, millaisia näistä tulee, kun kukat avautuvat.

Pienet vihreät maljakot...

Minulle on kertynyt pieniä vihreitä maljakoita ja tosiaan eilen taas ostin yhden lisää. Nämä on jotenkin niin viehättäviä, että en voi vastustaa niitä.


Oikein ihanaa ystävänpäivää!



Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Kesäkukkien siementen kylvö

Joidenkin kesäkukkien siementen kylvö tehdään jo helmikuussa. Joten nyt kylvin muutaman kasvin siemenet. Tai oikeastaan vain osan niiden siemenistä. Yhdessä siemenpussissa voi nimittäin olla yli tuhat siementä ja ihan niin montaa tainta en tarvitse.


Narsissitupakan pienet siemenet...

Narsissitupakan esikasvatus kestää tosi pitkään, joten kylvin sen nyt heti. Sen siemenpussissa on noin 2000 siementä ja ne on tosi pieniä. Kylvin niistä siis vain pienen osan.
Narsissitupakka on valoitäjä eli siemen tarvitsee valoa itääkseen. Sitä ei siis peitetä mullalla.
Lisää vastaavia on Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla -postauksessa.

Kylvömullan tasoitus ennen kylvöä...

Kastelin kylvömultaa hieman ensin ja sen jälkeen tasoitin mullan pintaa kevyesti. En löytänyt muuta pientä tasapohjaista hommaan sopivaa, kun muovipullon korkin. 
Etenkin kun siemenet ovat pieniä ja niitä ei peitetä mullalla, on parempi, että mullanpinta on suht tasainen. Joten vasta tämän jälkeen kylvin mullan pinnalle siemenet.

Kylvöksen kastelu sumutinpullolla...

Kun siemenet oli kylvetty mullan pinnalle, kastelin vielä multaa sumutinpullolla. Se auttaa siemeniä painumaan tiiviimmin multaa vasten, jolloin ne eivät kuivu niin herkästi.

Kylvöastia peitetään läpinäkyvällä muovilla...

Lopuksi peitin kylvöastian läpinäkyvällä muovilla, jotta mullanpinta ei kuivu niin herkästi. Muovissa on hyvä olla reiät tms., niin muovin sisälle ei tiivisti liikaa kosteutta ja ilma vaihtuu. Narsissitupakan siemenet itävät parhaiten 15-20 asteessa, joten laitoin kylvöastian viileälle ikkunalle.

Mitä muita kasveja voi kylvää nyt helmikuussa siitä enemmän Helmikuun kylvöjä -postauksessa.

Erikoisen värinokkosen siemeniä...

Ehkäpä muistattekin, että olen ihastunut edelleen värinokkosiin eli isokirjopeippeihin. Ne on helppoja huonekasveina ja kesällä ulkona terassikasveina. Nyt löysin Korpikankaan verkkokaupasta tällaisen erikoisen värinokkosen siemeniä. Sen lehdet on tosi jännät, joten se oli pakko hankkia. Nyt siis kylvin myös sen siemenistä osan.

Aion kylvää myös perennojen siemeniä, mutta myöhemmin. Valitsen siis kylvöpäivät ja muidenkin puutarhatöiden ajoitukset tarkasti kuun mukaan.


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 9. helmikuuta 2024

Haaveiden omenapuu ja sen valinta

Omenapuiden kukintaa moni jo haikailee, sillä se aloittaa kesän. Kukkia täynnä oleva omenapuu on tosi näyttävä ja levittää ihanaa tuoksua ympärilleen. Ei siis ihme, että moni edelleen haluaa omenapuun omalle pihalle, jo sen upean kukinnan takia. Toki usein halutaan omenapuusta myös hyvää satoa... se edellyttää onnistunutta lajikevalintaa.


Haaveiden ja unelmien omenatarha omalle pihalle...

Omenatarhan tunnelman voi saada jo yhdellä omenapuulla, kun se kukkii runsaasti. Sen paikka pihalla kannattaa siis aina valita huolella. 
Jos tilaa on useammalle omenapuulle, pääsee nauttimaan toukokuisesta kukkamerestä ja super ihanasta omenankukkien tuoksusta. Jännästi muuten tällä kuvan lajikkeella on nuput vahvan punaiset.

Omenapuiden lajikkeiden valinta...

Jos olet ostamassa omenapuun taimea, valitse lajike huolella. Jos haluat siitä vain koristepuun, silloin voit valita lajikkeen, jolla on upean punaiset omenat.
Jos taas haluat syödä omenia tai tehdä niistä omenahilloa, valitse silloin lajike joka sopii käyttötarkoitukseesi. Sillä osa lajikkeista ei maistu hyvältä suoraan puusta syötynä ja osasta ei saa maukasta hilloa.
On paljon muitakin ominaisuuksia, jotka tulee aina lajikkeen mukaan. Esimerkiksi omenapuun kasvutapa, leikkaustarve, puun koko jne..

Pelkäätkö muumiotaudin iskevän omenapuuhusi...

Itse valitsen aina sellaisia lajikkeita, jotka eivät ole arkoja muumiotaudille. Eli sekin on lajikeominaisuus. Samoin kuin muidenkin tautien herkkyys. Eli jos haluat omenapuun, jonka omeniin ei iske kuvan muumiotauti, valitse muumiotaudille vastustuskykyinen lajike. Niitä on onneksi useita. Muista myös ne muuta sinulle tärkeät lajikeominaisuudet, jotta varmasti saat haaveidesi omenapuun.

Omenapuun lajikkeiden ominaisuudet verkkokurssilla...

Tällä viikolla lisäsin uutta materiaalia Sarin pihasuunnittelun verkkokurssille, missä on omenapuun eri lajikkeiden tärkeimpiä ominaisuuksia. Materiaali helpottaa valintaa, kun ominaisuudet näkee yhdellä silmäyksellä.

Jos mietit oman pihan suunnittelun aloittamista, aloita se nyt. Ei kannata odottaa lumen sulamista.  Kun aloitat suunnittelun helmikuussa, suunnitelmasi on valmiin, kun kevät saapuu. Pääset ajoissa keväällä  istutuspuuhiin.
Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Toimiva komposti varmistaa sadon - omavaraisuus kotipihalla

Toimiva komposti varmistaa hyvän sadon, sillä maa pysyy sen avulla elävänä ja kasvit voivat paremmin. Me olemme kompostoineet kaikki puutarhajätteet rikkaruohoineen niin kauan kuin muistan eli useamman vuosikymmenen. Kompostimme on siis hoidettu komposti, ei tunkio.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Kompostimullassa ruokaa maan mikrobeille...

Elävä maa, jossa on runsas mikrobitoiminta, saa kasvit voimaan hyvin. Jos taasen mullassa on heikko mikrobitoiminta, kasvit voivat olla kitukasvuisia, vaikka kuinka hoidamme niitä. 

Aina kun multaan lisätään kompostimultaa, se lisää heti sen mikrobitoimintaa, koska kompostimullassa on sitä runsaasti. Lisäksi kompostimullan pienet palaset ovat ruokaa mikrobitoiminnalle, mikä taas auttaa mikrobitoimintaa jatkossakin pysymään hyvänä. Kun kompostimultaa lisää kasvimaalle joka vuosi, se varmistaa hyvän sadon.

Kuvassa on seulottua kompostimultaa, jossa on niitä pieniä kasvin osien paloja.


Biohiili parantaa kompostoitumista ja kompostia...

Meillä biohiili parantaa entisestään kompostimullan laatua. Eli biohiili sitoo kompostista ravinteita ja kosteutta huokosiinsa. Samalla se lisää kompostin mikrobitoimintaa eli kompostoitumista. Biohiilestä on ollut uskomaton apu, sillä kesällä emme voi aina kastella kompostia, joten komposti saa tarvitsemaansa kosteutta biohiilestä. Kompostoituminen on biohiilen ansioista ollut paljon parempi kuivina kesinä, ilman kastelua.
Siitä lisää sekä kuvia Biohiili paransi kompostia -postauksessa.

Toimiva komposti vaatii hoitoa...

Toimiva puutarhajätteen komposti tarkoittaa tietysti sitä, että kompostia hoidetaan. Jos sitä ei hoida ja vaan kasaa puutarhajätteet kasaksi, kyseessä on tunkio.

Kompostia kasataan kerroksittain ja sen takia sitä välillä muotoillaan sekä kipattuja puutarhajätteitä levitetään koko kerrokseksi. Välillä lisäämme kompostikasaan biohiiltä ja lämpökompostorista otettua puoliraakaa multaa. Periaatteessa sitä pitäisi myös kastella kesällä, mutta meillä ei aina ole vettä siihen. Ja tietysti hoidamme kompostejamme ajoittamalla hoitotoimet kuun mukaan.

Tämä kuva on syksyltä, jolloin kompostikasa oli jo aika iso. Siinä on siis kaikki puutarhasta tulleet kasvijätteet keväästä syksyyn. Kasan vierellä on edellisen vuoden kompostikasa lepäämässä, mikä ei näy kuvassa.

Puutarhakompostin hoitotapoja on monia. Osa sekoittaa kompostin ainakin kerran vuodessa. Me emme tee sitä, koska kompostimme ei näytä tarvitsevan sekoitusta eli se toimii hyvin ilmankin.

Olen jo aiemmin kirjoittanut meidän kompostoinnista Helppo ja toimiva komposti -postauksessa.

Toimiva komposti varmistaa hyvän sadon...

Kun toimivasta kompostista ottaa valmista multaa kasvimaalle, siitä siis siirtyy mukana tärkeää maan mikrobitoimintaa, ravinteita sekä ruokaa maan mikrobeille. Silloin maa paranee ja pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Sen ansioista kasvit kasvavat paremmin. Samalla tavalla voi parantaa lavakaulusten multaa, jolloin sitä ei tarvitse koskaan vaihtaa. Eli kompostimulta todellakin varmistaa hyvän sadon.


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/02/04/helmikuu-2024-pienet-teot/



Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari