Sivut

perjantai 16. helmikuuta 2024

Huonekasvien mullanvaihto ja pistokkaita

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Nyt on huonekasvien mullanvaihto ajankohtaista, joten vaihdoin jo muutamalle isomman ruukun ja mullan. Samalla sai taas kätevästi otettua lisää pistokkaita sekä istutettua juurtuneet pistokkaat multaan. Jatkan tätä hommaa varmasti vielä helmikuussa ja maaliskuussakin, sillä minulla on erilaisia ja erikokoisia huonekasveja aikalailla. Näin kun tekee mullanvaihtoa sopivissa pätkissä, niin se on aina yhtä innostavaa ja kivaa kevätpuuhaa.

Värinokkonen altakasteluruukkuun...

Tämä iso rungollinen värinokkonen, jota leikkasin pienemmäksi jo tammikuussa, kaipasi kovasti  isompaa ruukkua. Sen multaa nimittäin sai kastella lähes joka päivä aurinkoisena jaksona.
Joten istutin sen nyt altakasteluruukkuun, jotta kastelu helpottuu. Jos et tiedä, niin altakasteluruukussa on vesisäiliö, jolloin kasvin kastelunväli on tavallista ruukkua paljon pidempi.

Pistokkaat ja turpeeton Biolan Viherkasvimulta...

Tammikuussa värinokkosesta leikattuihin pistokkaisiin oli jo kasvanut hyvät  juuret, joten istutin ne samalla kertaa. Yhteen ruukkuun laitoin kolme juurtunutta pistokasta. Multana käytin turpeetonta Biolan Viherkasvimultaa. Se sopii viherkasveille, altakasteluruukkuihin sekä pistokkaiden mullaksi. Se soveltuu myös luonnonmukaiseen viljelyyn esim. chilien kasvatukseen.

Kastelun ja kasvien mullankosteuden kannalta tämä turpeeton Biolan Viherkasvimulta on erinomaista, koska se sisältää biohiiltä ja kasvusammalta. Ne siis sitovat huokosiinsa vettä, jota kasvi ottaa juurillaan, kun multa alkaa olla kuivaa. 

Biohiili ja sammal sekä mullan hiekka, kevytsoramurske ja karkeahko rakenne pitävät mullan ilmavana myös silloin, kun multa on kosteaa kastelun jälkeen. Samoin kuivahtanut multa kostuu tasaisesti, kun sen kastelee. Ne kummatkin on tärkeitä mullan ominaisuuksia ruukussa kasville kasveille. 

Lisäksi tämän mullan yksi raaka-aine on kompostiseos, mikä tuo multaan tärkeitä mikrobeja ja mm. hyvää mullan mururakennetta. Itseasiassa erilaisia kompostiseoksia taitaa olla ihan kaikissa Biolanin multatuotteissa. Olen aiemmin kirjoittanut postauksen Biolanin multien valmistuksesta, jossa avaan enemmän tätä aihetta.
Tätä Biolan Viherkasvimultaa on pienenä 10 litran multapussina ja isompana 24 litran säkkinä.
Aina kun vaihtaa multaa tai laittaa multaa pistokasruukkuun, multa kannattaa esikostuttaa. Siitä on ohjeet säkin teksteissä  . Silloin istutuksen jälkeen multaa kastellaan vasta parin päivän päästä, ei siis heti istuttamisen jälkeen.

Nämä värinokkosen pistokkaiden lehdet on sen verran pehmeitä, että laitoin ruukut läpinäkyvän muovihupun alle. Näin niillä on hyvä ilmankosteus ja nestejännitys pysyy hyvänä. 
Pistokkaat kannattaa pitää poissa suorasta auringonpaisteesta siihen asti, että ne ovat juurtuvat hyvin.

Tuoksuköynnöksen ruukku täynnä juuria...

Toinen kiireellinen huonekasvi oli tämä tuoksuköynnös, jonka multa kuivui parin päivän välein. Syy siihen näkyy kuvassa eli sen juuret olivat täyttäneet koko ruukun.
Olin jo etukäteen kastellut tämän ja värinokkosen mullan, sillä mullanvaihto onnistuu paremmin, kun juuripaakku on hyvin kasteltu.
Otin tältä irrallisen pintamullan pois ja hieman revin juuripaakun pintaa auki. Sen jälkeen istutin sen isompaan ruukkuun esikostutettuun Biolan Viherkasvimultaan.
Jo ennen mullan ja ruukun vaihtoa olin leikannut tältä tuoksuköynnökseltä versot lyhemmiksi. Siten sitä oli helpompi käsitellä. 

Lannoitus aloitetaan kuukauden kuluttua...

Koska Biolan Viherkasvimulta on lannoitettua, niin nyt näitä Viherkasvimultaan istutettuja kasveja ei lannoiteta kuukauteen. Sen verran mullan lannoite riittää tavallisille huonekasveille. Eli kuukauden kuluttua voi aloittaa näiden lannoittaminen nestemäisellä lannoitteella kasteluveden mukana tai voi laittaa multaan lannoitepuikkoja.

Kultaköynnöksen pitkät versot pistokkaiksi...

Upea valkovihreä kultaköynnös `N`Joy` kasvatti pitkät noin 1,3 metriset versot, jotka nyt siis lyhensin siltä. Se on nimittäin ollut selvästikin liian vähässä valossa ja lisäksi sen versot on useamman kerran saaneet osumaa imurista, joten parempi lyhentää niitä reippaasti.

Näin keväällä kun alkaa olla jo valoisampia päiviä, niin se todennäköisesti lähtee kasvattamaan uusia terhakoita versoja ja tuuheutuu muutenkin.

Tämän kultaköynnöksen lehdet on niin kauniit, että en raaskinut heittää versoja kompostiin. Leikkasin versot siis pistokkaiksi. Parhaimmat niistä laitoin ruukkuihin Viherkasvimultaan ja heikoimmat pistokkaat veteen pienen maljakkoon.

Seuraavaksi otankin käsittelyyn maatiaisamaryllikset, marraskuunkaktuksen ja kultaimarre saniaisen😊


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Onpas iso värinokkonen! Onko se kovinkin vanha? Ehkä tyhmä kysymys mutta eikö altakastelu ruukkuihin kuulu olla ihan oma altakastelumulta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on noin vuoden vanha eli olen kasvattanut sen pistokkaasta. Jos muistan oikein, niin otin pistokkaan syksyllä 2022. Se on voimakaskasvuinen lajike, kuten monet värinokkoset.
      Ei lainkaan tyhmä kysymys, sillä yleensä altakasteluruukkuihin on tosiaan oma multa. Tämä uudehko Biolan Viherkasvimulta sopii myös altakasteluruukkuihin, koska sen koostumus pysyy ilmavana niissä. Sen sijaan tavalliset kukkamullat tiivistyvät liikaa ja kasvit alkavat voida huonosti.
      Olen nyt kokeillut tätä Viherkasvimultaa altakasteluruukussa viirivehkalle vuoden ajan ja toimii loistavasti... viirivehka on kasvanut reheväksi.

      Poista