Sivut

sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Toimiva komposti varmistaa sadon - omavaraisuus kotipihalla

Toimiva komposti varmistaa hyvän sadon, sillä maa pysyy sen avulla elävänä ja kasvit voivat paremmin. Me olemme kompostoineet kaikki puutarhajätteet rikkaruohoineen niin kauan kuin muistan eli useamman vuosikymmenen. Kompostimme on siis hoidettu komposti, ei tunkio.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Kompostimullassa ruokaa maan mikrobeille...

Elävä maa, jossa on runsas mikrobitoiminta, saa kasvit voimaan hyvin. Jos taasen mullassa on heikko mikrobitoiminta, kasvit voivat olla kitukasvuisia, vaikka kuinka hoidamme niitä. 

Aina kun multaan lisätään kompostimultaa, se lisää heti sen mikrobitoimintaa, koska kompostimullassa on sitä runsaasti. Lisäksi kompostimullan pienet palaset ovat ruokaa mikrobitoiminnalle, mikä taas auttaa mikrobitoimintaa jatkossakin pysymään hyvänä. Kun kompostimultaa lisää kasvimaalle joka vuosi, se varmistaa hyvän sadon.

Kuvassa on seulottua kompostimultaa, jossa on niitä pieniä kasvin osien paloja.


Biohiili parantaa kompostoitumista ja kompostia...

Meillä biohiili parantaa entisestään kompostimullan laatua. Eli biohiili sitoo kompostista ravinteita ja kosteutta huokosiinsa. Samalla se lisää kompostin mikrobitoimintaa eli kompostoitumista. Biohiilestä on ollut uskomaton apu, sillä kesällä emme voi aina kastella kompostia, joten komposti saa tarvitsemaansa kosteutta biohiilestä. Kompostoituminen on biohiilen ansioista ollut paljon parempi kuivina kesinä, ilman kastelua.
Siitä lisää sekä kuvia Biohiili paransi kompostia -postauksessa.

Toimiva komposti vaatii hoitoa...

Toimiva puutarhajätteen komposti tarkoittaa tietysti sitä, että kompostia hoidetaan. Jos sitä ei hoida ja vaan kasaa puutarhajätteet kasaksi, kyseessä on tunkio.

Kompostia kasataan kerroksittain ja sen takia sitä välillä muotoillaan sekä kipattuja puutarhajätteitä levitetään koko kerrokseksi. Välillä lisäämme kompostikasaan biohiiltä ja lämpökompostorista otettua puoliraakaa multaa. Periaatteessa sitä pitäisi myös kastella kesällä, mutta meillä ei aina ole vettä siihen. Ja tietysti hoidamme kompostejamme ajoittamalla hoitotoimet kuun mukaan.

Tämä kuva on syksyltä, jolloin kompostikasa oli jo aika iso. Siinä on siis kaikki puutarhasta tulleet kasvijätteet keväästä syksyyn. Kasan vierellä on edellisen vuoden kompostikasa lepäämässä, mikä ei näy kuvassa.

Puutarhakompostin hoitotapoja on monia. Osa sekoittaa kompostin ainakin kerran vuodessa. Me emme tee sitä, koska kompostimme ei näytä tarvitsevan sekoitusta eli se toimii hyvin ilmankin.

Olen jo aiemmin kirjoittanut meidän kompostoinnista Helppo ja toimiva komposti -postauksessa.

Toimiva komposti varmistaa hyvän sadon...

Kun toimivasta kompostista ottaa valmista multaa kasvimaalle, siitä siis siirtyy mukana tärkeää maan mikrobitoimintaa, ravinteita sekä ruokaa maan mikrobeille. Silloin maa paranee ja pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Sen ansioista kasvit kasvavat paremmin. Samalla tavalla voi parantaa lavakaulusten multaa, jolloin sitä ei tarvitse koskaan vaihtaa. Eli kompostimulta todellakin varmistaa hyvän sadon.


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/02/04/helmikuu-2024-pienet-teot/



Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari




16 kommenttia:

  1. Tärkeää asiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Aihe on minustakin tosi tärkeä, sillä kompostimullalla saa parannettua huonoa maata. Ja tietysti myös ylläpidettyä kasvimaan ja lavakauluksen mullan hyvässä kasvukunnossa.

      Poista
  2. Kiitos tästä, kävin lukemassa myös aiempia komposti-aiheisia postauksia! Tällainen mahdollisimman simppeli mutta toimiva systeemi kiinnostaa kovasti 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Tämä meidän tapa kompostoida on kehittynyt meille vuosien kokemusten kautta. Se toimii meillä tosi hyvin ja on kivan helppohoitoinen, vaikka sitä hoidetaan säännöllisesti. Kompostikasat eivät ole edes houkutellut rottia silloin, kun muutama rotta näkyi alueellamme.

      Poista
  3. Kiitos hyvästä vinkistä. Tähän biohiilen käyttöön täytyy itsekin perehtyä paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Biohiileen kannattaa ilman muuta perehtyä, sillä siitä on iso apu kompostointiin sekä tietysti kasvien mullassa kasveille. Etenkin kun se ei maadu eli mullassa se säilyy toimivana vuosikymmeniä ellei jopa vuosisatoja.

      Poista
  4. Vaihdoin meillä mökillä avopuutarhakompostin suljetuiksi, sillä kyllästyin ilmalevinteisiin rikkaruohoihin ja toisaalta, avokomposti ei kuumene samalla tavalla kuin lämpöeristetty. Puutarhajätteiden kierto nopeutui huomattavasti ja nyt saan joka vuosi kukille uutta katetta. Kompostimullan vaikutus maaperän mikrobien ja muiden maaperäeliöiden elinoloihin on niin hurja, että toivoisin nykyisen jätelainsäädännön houkuttelevan ihan jokaista aloittamaan kompostoinnin. Kerrostalojenkin pihat olisivat paljon helppohoitoisempia, jos maaperä olisi elävämpää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan kätevämpää kompostoida puutarhajäte jonkinlaisessa muovikompostorissa, jos puutarhajätettä tulee vähän. Silloin kompostin saa toimimaan varmemmin, vaikka se ei olisi lämpöeristetty.
      Meillä puutarhajätettä tulee niin paljon, että kompostikasat on isot ja toimivat hyvin. Saadaan sieltä joka vuosi noin 50 kottikärryllistä multaa ja katteeksikin karkeampaa tavaraa.
      Kerrostaloissa taitaa olla haasteena nykyään se, että huoltoyhtiöt hoitaa pihat ja kustannussyitä vain minimi hoitotoimet. Silloin tulee halvemmaksi viedä puiden lehdet pois, kuin ryhtyä kompostoimaan niitä yms.

      Poista
  5. Me aina käännetään kompostia, vaikka sillä lailla saa ison määrän ravinteita lentämään taivaan tuuliin. Taidanpa opiskella blogistasi lisää asioita kompostoinnista. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Ravinteiden säilyminen kompostimullassa on kyllä tärkeää. Vain siten saa ravinteikasta kompostia kasveille. Biohiili kompostissa auttaa toki vaikka kääntäisi kompostia, sillä se sitoo ravinteita itseensä eli vähentää ravinteiden karkaamista kompostimullasta.

      Poista
  6. Kompostointi on tärkeä asia, hyvä kun kirjoitat siitä. On suorastaan synti, että kaupungit ylläpitävät alueita, joihin saa käydä viemässä puutarhajätettä, pitäisi olla velvollisuus hoitaa omalla tontilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hassua, että monet omakotitaloasujat kuskaavat haravointijätteet niihin keräyspisteisiin ja sitten ostavat säkkikaupalla multaa. Sieltä kompostista kun saisi ilmaista multaa, jos vain kompostoisi ne haravointijätteet.
      Se on myös ihmeellistä, jos vielä kaupungit ja kunnat kuskaavat omat puutarhajätteensä "kaatopaikalle" eikä kompostointialueelle. Näinkin varmasti vielä on.

      Poista
  7. Voi että kun saisin itseäni niskasta kiinni ja saisin tuon puutarhakompostin aikaiseksi. Se sääatäisi aikaa myöden myös rahaa, kun ei tarvitsisi jatkuvasti ostaa säkkikaupalla uutta multaa. Vaikuttaa sille että keväällä on ehkä projekti tulosillaan. Pitää vain katsoa sille paikka.
    Biohiili kiinnostaa myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt talvella onkin hyvä aika miettiä ja suunnitella kompostialueen paikkaa. Puutarhajätteen kompostointi kun vaatii kaksi kasaa/kehikkoa/kompostoria ja mielellään vierekkäin.
      Kun paikka on mietitty ja mitoitettu huolella, keväällä pääsee heti kompostointihommiin... ja kahden vuoden päästä on käytössäsi paljon kompostimultaa :)

      Poista
  8. Kompostointi on edelleen lapsenkengissä meillä. Toki eläinten pehkut kompostoidaan kasoissa. Mutta lämpökompostoria en ole saanut toimimaan. Taistelu jatkuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän talven pakkaset on kyllä hyydyttänyt monen lämpökompostorin, jos ei ole pitänyt sitä lämpimänä esim. lämminvesikanistereilla.
      Lämpökompostorin saa varmimmin toimimaan hyvin, kun vie säännöllisesti biojätettä kompostoriin, käyttää laadukasta kompostikuiviketta, muistaa säätää tuloilmaventtiiliä ohjeen mukaan ja tyhjentää kompostoria vähintään neljä kertaa vuodessa pienen määrän kerrallaan. Myös talvella tyhjennys on tärkeää.
      Toivottavasti saat lämpökompostorisi toimimaan!

      Poista