Kärsimyskukka talven yli ikkunalla...
Otin siis syksyllä kärsimyskukan ajoissa sisälle, ennen pakkasia. Lyhensin reilusti sen yli 5 metriä pitkiä versoja niin, että niihin jäi muutamia vihreitä lehtiä. Vein sen sitten valoisalle kaakkoon suuntaavalle ikkunalle. Huoneessa oli talvella noin 16-18 astetta eli ei mitenkään kovin viileää.Olen kastellut ja nyt jo lannoittanut sitä kuin mitä tahansa huonekasvia.
Siksi vähän yllätyinkin, miten helppo talvetettava kärsimyskukka on.
Huhtikuussa alkoi raju uusi kasvu...
Tukikepit on noin 90 cm korkeita ja oikeassa reunassa näkyvä verso on kasvanut hujahtaen huhtikuun jälkipuoliskolla. Ja se on täynnä nuppuja. Uskomaton kasvuinto!Ylemmässä kuvassa on kasvin etupuoli eli ikkunaa vasten oleva puoli. En viitsi käännellä tätä, koska se on hieman hankalaa ruukkujen paljoudessa.
Alla kuva kasvin takapuolesta. Hyvin näkee, miten lehdet kasvavat valon puolella .
Härmä vaivana sisällä ja parvekkeella...
Tämän kärsimyskukan lehdissä on ollut härmää eli "valkoista hometta" pitkin talvea. Sitä ilmestyi jo syksyllä lehtiin, kun kasvi oli vielä parvekkeella. En koe sitä ongelmana, sillä otan härmäiset lehdet pois sitä mukaa kun niitä tulee. Yleensä muutaman kerran kuukaudessa. Ulkoilmassa tätä ongelmaa tuskin on. Usein myös rosmariini saa samalla tavalla härmää sisätiloissa.Kärsimyskukan huikean upeat kukat...
Näillä erilaisilla kärsimyskukilla (Passiflora) on ainutlaatuiset ja erikoiset kukat. Yksi kukka kestää vain yhden päivän. Onneksi se on niin voimakaskasvuinen, että koko ajan kasvaa uusia nuppuja. Tämän yksilön kukat tuoksuvat hyvältä, välillä jopa voimakkaasti. Siis aivan ihana kasvi. Onneksi tuli säilytettyä se 😊
Näitä kärsimyskukkia on monta eri lajia ja lajiketta. Kukat on yleensä valkeat, sinivalkoiset, violetit tai punertavat.
Kärsimyskukka on siis vanha huonekasvi, tarkemmin köynnös eli se vaatii jonkinlaisen tuen, mihin tarttua. Sitä on kasvatettu meillä jo 1800-luvun alkupuoliskolla saleissa, missä se talvehtiikin hyvin.
Kärsimyskukka on siis vanha huonekasvi, tarkemmin köynnös eli se vaatii jonkinlaisen tuen, mihin tarttua. Sitä on kasvatettu meillä jo 1800-luvun alkupuoliskolla saleissa, missä se talvehtiikin hyvin.
Kärsimyskukka ( Passiflora ) hoito-ohjeet...
Sen versot vaativat paljon valoa ja suoraa auringon paisetta kukkiakseen. Joten se kannattaa sijoittaa aurinkoiselle ikkunalle tai kesällä kasvihuoneeseen, viherhuoneeseen tai parvekkeelle.
On kuitenkin hyvä muistaa pitää sen ruukkua varjossa. Se ei siis pidä siitä, että ruukku kuumenee. Sitä lannoitetaan säännöllisesti viikoittain keväästä syksyyn ja kastellaan lähes päivittäin kesällä.
Kärsimyskukan talvisäilytys...
Talvisäilytys onnistuu parhaiten aurinkoisella ikkunalla ja viileässä huoneessa. Talviaikaan lannoitetaan niukasti ja kastellaan, kun pintamulta on kevyesti kuivahtanut. Viileässä kastelun tarve on vähäisempää.
Keväällä kärsimyskukka aloittaa uuden voimakkaan kasvun, ja silloin on aika leikata sen versot ja vaihtaa ruukkuun uutta multaa. Osa suosittelee hyvinkin rajua leikkaamista.
Tämä minun kärsimyskukkani kasvaa 100% sammaleessa eli Biolanin Kasvusammaleessa. Taidan kokeeksi jättää mullanvaihdon väliin, sillä sammal näyttää pysyvän hyvänä pidempään mitä multa. En myöskään ole raaskinut leikata versoja. Voi olla, että se on edessä, kun kärsimyskukka siirretään kesäksi "ulos". Pieni haaste tässä on nyt se, että sille ei ole vielä keksitty uutta kesäpaikkaa 😊
Muuten olen hoitanut sitä aika tarkkaan kuun mukaan, jopa ne tiheät kastelut.
Olisi kiva kuulla kokemuksia, onko teistä joku saanut kärsimyskukan viihtymään pidempään?
Kevätterkuin Sari