Sivut

keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Kärsimyskukka säilyi talven yli

Kärsimyskukka eli Passiflora kasvoi viime kesän parvekkeella. Syksyllä jahkailin sen kanssa, säilyttääkö se vai pitäisikö se heittää suosiolla kompostiin. Se kun ei talvehdi ulkona. Ihan kokeilumielessä päätin yrittää talvisäilytystä. Aina näköjään kannattaa kokeilla, sillä tänään aukesi kevään ensimmäinen kukka.

Kärsimyskukka talven yli ikkunalla...

Otin siis syksyllä kärsimyskukan ajoissa sisälle, ennen pakkasia. Lyhensin reilusti sen yli 5 metriä pitkiä versoja niin, että niihin jäi muutamia vihreitä lehtiä. Vein sen sitten valoisalle kaakkoon suuntaavalle ikkunalle. Huoneessa oli talvella noin 16-18 astetta eli ei mitenkään kovin viileää.
Olen kastellut ja nyt jo lannoittanut sitä kuin mitä tahansa huonekasvia.
Siksi vähän yllätyinkin, miten helppo talvetettava kärsimyskukka on.


Huhtikuussa alkoi raju uusi kasvu... 

Tukikepit on noin 90 cm korkeita ja oikeassa reunassa näkyvä verso on kasvanut hujahtaen huhtikuun jälkipuoliskolla. Ja se on täynnä nuppuja. Uskomaton kasvuinto!
 Ylemmässä kuvassa on kasvin etupuoli eli ikkunaa vasten oleva puoli. En viitsi käännellä tätä, koska se on hieman hankalaa ruukkujen paljoudessa.
Alla kuva kasvin takapuolesta. Hyvin näkee, miten lehdet kasvavat valon puolella .

Härmä vaivana sisällä ja parvekkeella...

Tämän kärsimyskukan lehdissä on ollut härmää eli "valkoista hometta" pitkin talvea. Sitä ilmestyi jo syksyllä lehtiin, kun kasvi oli vielä parvekkeella. En koe sitä ongelmana, sillä otan härmäiset lehdet pois sitä mukaa kun niitä tulee. Yleensä muutaman kerran kuukaudessa. Ulkoilmassa tätä ongelmaa tuskin on. Usein myös rosmariini saa samalla tavalla härmää sisätiloissa.

Kärsimyskukan huikean upeat kukat...

Näillä erilaisilla kärsimyskukilla (Passiflora) on ainutlaatuiset ja erikoiset kukat. Yksi kukka kestää vain yhden päivän. Onneksi se on niin voimakaskasvuinen, että koko ajan kasvaa uusia nuppuja. Tämän yksilön kukat tuoksuvat hyvältä, välillä jopa voimakkaasti. Siis aivan ihana kasvi. Onneksi tuli säilytettyä se 😊

Näitä kärsimyskukkia on monta eri lajia ja lajiketta. Kukat on yleensä valkeat, sinivalkoiset, violetit tai punertavat.
Kärsimyskukka on siis vanha huonekasvi, tarkemmin köynnös eli se vaatii jonkinlaisen tuen, mihin tarttua. Sitä on kasvatettu meillä jo 1800-luvun alkupuoliskolla saleissa, missä se talvehtiikin hyvin.

Kärsimyskukka ( Passiflora ) hoito-ohjeet...

Sen versot vaativat paljon valoa ja suoraa auringon paisetta kukkiakseen. Joten se kannattaa sijoittaa aurinkoiselle ikkunalle tai kesällä kasvihuoneeseen, viherhuoneeseen tai parvekkeelle.
On kuitenkin hyvä muistaa pitää sen ruukkua varjossa. Se ei siis pidä siitä, että ruukku kuumenee. Sitä lannoitetaan säännöllisesti viikoittain keväästä syksyyn ja kastellaan lähes päivittäin kesällä.

Kärsimyskukan talvisäilytys...

Talvisäilytys onnistuu  parhaiten aurinkoisella ikkunalla ja viileässä huoneessa. Talviaikaan lannoitetaan niukasti ja kastellaan, kun pintamulta on kevyesti kuivahtanut. Viileässä kastelun tarve on vähäisempää.
Keväällä kärsimyskukka aloittaa uuden voimakkaan kasvun, ja silloin on aika leikata sen versot ja vaihtaa ruukkuun uutta multaa. Osa suosittelee hyvinkin rajua leikkaamista.

Tämä minun kärsimyskukkani kasvaa 100% sammaleessa eli Biolanin Kasvusammaleessa. Taidan kokeeksi jättää mullanvaihdon väliin, sillä sammal näyttää pysyvän hyvänä pidempään mitä multa.  En myöskään ole raaskinut leikata versoja. Voi olla, että se on edessä, kun kärsimyskukka siirretään kesäksi "ulos". Pieni haaste tässä on nyt se, että sille ei ole vielä keksitty uutta kesäpaikkaa 😊
Muuten olen hoitanut sitä aika tarkkaan kuun mukaan, jopa ne tiheät kastelut.

Olisi kiva kuulla kokemuksia, onko teistä joku saanut kärsimyskukan viihtymään pidempään? 

Kevätterkuin Sari

12 kommenttia:

  1. Vau, ihana tuo aivan valkokukkainen. Ystäväni, jolla on samanlainen Etelä-Englannissa ihan pihakasvina, kertoi tosin juuri, että hänen passionsa on muuttunut vähitellen tuollaisesta täysvalkoisesta sellaiseksi sinivalkoiseksi, joka on tavallisin väri. Ehkä on käynyt niin, että se on alkanut tuottaa sellaista perusmuotoista versoa, joka on voimakaskasvuisempi, ja ystäväni, joka ei ole kovin aktiivinen sekatöörien kanssa, ei ollut tajunnut leikata sitä ajoissa, jolloin se vähitellen otti yliotteen?
    Mulla on se tavallinen sinivalkoinen passio ollut lasitetulla parvekkeella koko talven. Uskalsin jättää, kun tiesin, että se on talvenkestävä Etelä-Englannissa, jossa kyllä tulee joskus pakkasia. Niinpä siinä ei ole mitään nuppuja vielä, mutta on kaiketi elossa, naapurin mukaan, joka käy sitä välillä kastelemassa. Kovin paljon lehtiä siinä ei kyllä ole talven jäljiltä, mutta muutama vihreä lehti ja vihreät varret. Täytyykin leikata se, kun ens kerran menen kaupunkiin, jotta siitä ei tule tyveltään kaljua. Jos ei näy versoja alaosissa, siis.
    Tämä on luonnollisesti eka kerta, kun passio vietti koko talven parvekkeella. Yleensä olen leutoina jaksoina kantanut sen ulos partsille, jos olen ollut paikalla, ja taas pakkasjaksoiksi sisään. Hyvin se on niinkin talvehtinut. Isossa ruukussa on vain melkoinen roudaaminen, vaikka roudattavaa onkin vain muutama metri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä tarkkailla tätä omaani, ettei se ala muuttua sinivalkoiseksi. Kiitos tiedosta, enpä olisi tuota edes älynyt pitää silmällä.
      Onpa jännää, että sait sen säilymään parvekkeella talven yli. Itse en kyllä uskaltaisi kokeilla, ainakaan tällä valkoisella. Tosi hienoa, että talvehti :)
      Noiden isojen ruukkujen roudaaminen on kyllä oma hommansa. Se sammalkasvualusta muuten kivasti keventää ruukkuja. Tätä omaani on sen takia ollut helppo nostaa lattialle, kun sitä siistii ja nyt kuvaamisen ajaksi oven eteen. Se keveys on tämän sammaleen yksi iso etu.

      Poista
  2. Valkoinen passiflora on kaunis. Itselläni on ollut sinisiä. Viime kesänä valtavasti kukkineen passifloran siirsin syyskylmien myötä autotallin ikkunalle. Se pärjäsi hyvin tammikuuhun, jolloin se kuoli. Jotain tein ilmeisesti väärin. Aikaisemmin olen saanut passifloran talvetettua samassa paikassa. Sisätiloissa en pysty järjestämään yhtään viileämpää ja samalla valoisaa paikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan harmi, miten kävi passiflorallesi. Kasvit on yksilöitä, eikä välillä löydy syytä niiden heikkoon kuntoon tai menehtymiseen. Joskus vain hieman huolimaton kastelu voi olla kasville liikaa.
      Toivottavasti löydät uuden kauniin passifloran ja saat se talvetettua. On ne kyllä niin upeita kukkijoita :)

      Poista
  3. Onpa nätti! Eipä ole tullut koskaan kokeiltua passion kasvatusta, mutta meillä ei kyllä ole aurinkoista ikkunaakaan talvetukseen. Saattaisi käydä passiolle samalla tavalla kuin muillekin eksoottisten kasvien kokeiluilleni (avokado, mango, karambola, sitrukset) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Passiflorat on upeita, ihan kesäkukkanakin :) Tosin osa on voimakaskasvuisia ja pitkäversoisia, kuten tämä minun. Vaatii siis kunnon köynnöstuen tai vastaavan.
      Muuten, tämän passiflorani vieressä on pieni sitruspuu, joka talvehtii hyvin. Se jopa kukki ja tekee nyt sitruksia. Ihan tuuria, että on noin hyvä talvetuspaikka.

      Poista
  4. Upea kasvi ja hienosti olet onnistunut sen säilytyksessä. Itselläni ei ole ollut kunniaa toimia kärsimyskukan omistajana, mutta olen päässyt ihailemaan sellaista sentään joskus. Aurinkoista toukokuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärsimyskukat ovat upeita. Tämän minun yksilöni kukissa on hieno tuoksu, mikä on kyllä upea lisä. Kun huoneen oven avaa, niin tuoksusta tietää jo, onko siellä kukka avautunut :)
      Oikein ihanaa toukokuuta sinullekin!

      Poista
  5. Koska leikkaan kukan. On tosi paljon kasvanut syksystä kun sain pienen alun. Ihan olohuoneen ikkunalla ollut koko ajan. Joku neuvoi että pitää leikata reilusti mutta koska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärsimyskukka kannattaa leikata näin keväällä, kun siinä on selvästi uutta kasvua. Ja jos leikkaat kuun mukaan, niin kasvavalla kuulla eli yläkuulla

      Poista
    2. Kiitos. Toivottavasti se joskus tekis upeita kukkiakin

      Poista
    3. Ole hyvä :) Valo eli suora auringonpaiste saa kärsimyskukan kukkimaan, vähän niin kuin pelargonitkin.

      Poista