Sivut

keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Pidä maa hyvässä kunnossa luonnonmukaisella lannoituksella

 Blogiyhteistyö - Biolan
Kun maa on hyvässä kunnossa, kasvit voivat paremmin ja tuottavat suuremman sadon. Tämä on varmasti monelle jo tuttua. No mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, niin meidän pihalla esimerkiksi luonnonmukaisten lannoitteiden käyttöä. Arvelen, että niin on tehty tällä pihalla ainakin 30 vuotta. Ja se näkyy.

Maan pieneliötoiminta ja mikrobit pitävät maasta huolta...

Luonnonmukaiset lannoitteet eivät vioita maan mikrobeja ja mykorritsoja. Sen sijaan ns. keinolannoitteet vähentävät maan pieneliötoimintaa ja mitä enemmän sekä kauemmin niitä on käyttänyt, sen enemmän maa alkaa voida huonosti. Se näkyy esimerkiksi siten, että kasvit eivät kestä kuivuutta tai kuumuutta hyvin. Tai kasvit eivät kestä ötököiden vioituksia tai ovat tautiherkkiä.
Ja mikä on mielenkiintoista, niin luomulannoitteilla lannoitettu maa ei ole niin hapan kuin keinolannoitteilla lannoitettu. Nykyään meidän ei tarvitse kalkita pihaa enää lainkaan.  Aivan samoin kompostissa hajottajamikrobit yms. saavat kompostinmullasta pH:ltaan puutarhakasveille hyvää.
Siis "laiska puutarhuri" valitsee aina luonnonlannoitteet, koska pääsee helpommalla... hän onkin viisas puutarhuri 😁

Kasvimaa lannoitettu ja kevätkunnostettu...

Tänään kevätkunnostin meidän kasvimaan, koska kuun mukaan päivä oli siihen hyvä. Eli lannoitin Hevonkakkalannoitteella ja sekoitin sen mullan pintaosaan rautaharavalla. Nyt ei lisätty yhtään kompostimultaa eikä käännetty maata.


Alla kuva kasvimaasta ennen kevätkunnostusta. Se on jo syksyllä siistitty, koska meillä on niitä espanjansiruetanoita. Aika vähän siellä oli rikkaruohoja, joten ne oli helppo poistaa, ennen lannoittamista. Postauksen ensimmäinen kuva oli otettu, kun homma oli valmis.
Kasvimaan ympärillä on etanaeste, joka viritetään paikalleen aina ennen kylvöjä. Eli se on vielä edessä.

Maa on hyvässä kunnossa ja odottaa kylvöjä...

Kuvassa näkyy muuten pieniä biohiilen paloja, joita meillä on kasvimaassa. Lannoiterakeet ehtivät vähän jo liueta maahan, ennen kylvöjä ja taimien istutuksia. Kasvimaalle tulee vahapapua isoin osa, ja yleensä ollaan kylvetty sen siemenet vasta reilusti toukokuun lopulla. Tänä vuonna ehkä jo toukokuun alkupuolella, kuun mukaan ajoittaen. 
Juuresten kylvö tehdään ehkä 11.-12.5., jolloin on hyvät kylvöpäivät siihen.

Mansikkamaalle oma luomulannoite...

Mansikalle voisi käyttää myös tuota Hevonkakkalannoitetta, mutta säästän sitä kasvimaan lisälannoitukseen, jos siihen on kesällä tarvetta. Tai jokin muu luonnonmukainen yleislannoite on hyvä, kunhan annostelee sitä tarkasti ohjeen mukaan. Mansikkaa nimittäin lannoitetaan aika vähän, jos haluaa sen tuottavan marjoja 😉
Eli nyt pelaan varman päälle ja aion lannoittaa marja- ja hedelmäkasvien erikoislannoitteella. Se tehdään noin kahden viikon päästä. Toivottavasti silloin tulee sateita.

Marja-aroniat ja viherherukka sai paperikatteen...

Testaan paperikatetta näillä marjakasveilla. Nämäkin lannoitetaan noin parin viikon päästä. Silloin pitää ottaa katepaperia ylös reunoilta ja laitaa marjalannoite maahan, muutamaan reikään.

Daaliapenkkiin myös luomulannoitetta...

Daaliapenkkiinkin olisi voinut laittaa Hevonkakkalannoitetta, mutta laitoin siihen jauhemaista Tomaattilannoitetta. Yleensähän tomaattilannoitteet ovat hyviä myös kukkiville kasveille, ei pelkästään tomaatille. 
Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa näkyy hyvin tämä daaliapenkki kesällä ja keväällä juurakoiden istutusaikana.

Hedelmäpuilla on vielä verkot ja runkosuojat...

Hedelmäpuiden lannoitus siirtyy myös parin viikon päähän, sillä niillä on vielä verkot ympärillä. Luonnossa on tosi vähän vihreää ruokaa rusakoille ja metsäkauriille, joten ne käyvät edelleen pihoilla etsimässä syötävää. 
Ihanasti verkon sisällä kukkii parhaillaan tuoksuorvokki. Se on niin suloinen kevätkukkija 😍

Olen saanut noita kuvissa näkyviä lannoitteita testaukseen Biolanilta viime vuosina. Osa on siis ollut talvet varastossa, suojassa sateelta ja auringolta.  

Lannoitus ja kuun vaiheet...

Jos kiinnostaa lannoittaminen kuun mukaan, niin laitan sopivat päivät blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulle. Siis kun on sen aika. Tämä on siis todella vanhaa ja kansainvälistä perinnetietoa.
Tänään oli muuten hyvä päivä kitkemiseen, ja juuret lähtivätkin hyvin maasta. Ja huomenna torstaina on Puutarhurin lepopäivä!

Kevätterkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Uusi tieto; että kun käyttää luonnonmukaisia lannoitteita niin ei tarvitse kalkita, laiskalle puutarhurille mieluisa tieto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee joitakin vuosia, ennen kuin kalkituksen voi jättää väliin. Maan pH muuttuu hitaasti. Melkeinpä kannattaa testata maan pH, niin tietää varmimmin onko kalkitustarvetta vai ei.
      Ja todellakin luomulannoitteet on laiskan puutarhurin valinta ;)

      Poista