Sivut

torstai 28. helmikuuta 2019

Biokompostorin talvityhjennys on tärkeä

 Keittiöjätekompostorin eli biokompostorin talvityhjennys on tosi tärkeää, jotta kompostori pysyy toimivana koko talven ajan. Yleensä olemme tehneet kompostorin tyhjennyksen tammi-helmikuun vaihteessa kuun vaiheiden mukaan, mutta tänä vuonna vasta nyt helmikuun viimeisinä päivinä. Syy on se, että jätettä on tänä talvena tullut poikkeuksellisen vähän.

Kompostorin lämpömittaria kannattaa seurata...

Helmikuun alun pakkasilla kompostorin lämpömittari näytti 11 astetta. Kun pakkaset loppuivat lämpötila nousi nopeasti 52 asteeseen. Sitä vähän ihmettelimme, sillä koskaan aiemmin se ei ole noussut keskellä talvea noin rajusti. Yhtenä syynä voi olla se uusi Tehokuivike, josta kirjoittelin kuun alussa. Toisena syynä metsästäjiltä saatu "luiden läski", mikä on samanlaista kuin kinkunrasva, mutta kypsentämätöntä. Eli kinkun rasvat kannattaa laittaa biokompostoriin 😊

Tyhjennä kompostorin alin massa...

Lämpötila laski nyt takaisin 11 asteeseen, joten oli aika tyhjentää kompostoria. Toinen syy tyhjennykseen oli se, että kompostori alkoi täyttyä.
Biokompostoria ei tyhjennetä kokonaan, vaan vain sen alin osa. Tällä kertaa otimme kompostimassaa noin kahden vajaan saavillisen verran. Saavit vietiin kylmään pihavarastoon odottamaan kevättä.
Ekaa kertaa voin sanoa, että tyhjentäminen ei haissut yhtään! Aika jännää.

Kuiviketta pohjalle...

Laitamme aina kuiviketta kompostorin pohjalle imemään ylimääräistä kosteutta. Olen huomannut, että siten nestettä ei valu niin paljon luukun raoista. Tämä meidän kompostori on jo aika vanha, ainakin yli 15 vuotta.

Kompostimassan pudotus alas...

Kun kompostorin pohjalle on laitettu kuivike, niin sen jälkeen pudotetaan kompostimassa alas. Sitä tökitään jollain sopivalla pitkällä työkalulla. Nykyään meillä on siihen tarkoitettu työkalu, se näky paremmin vanhassa postauksessa, johon linkki jutun lopulla.

Lopuksi siivous ja lämpimän kuivikkeen lisäys...

Tämä siivous on tyhjennyksen likaisin puuha, joten piti jo vaihtaa toinen hanska käteen 😀 Eli reuna putsataan kuivikkeella. Samalla peitettiin kompostimassan pinta lämpimällä kuivikkeella. Meillä on aina sitä ämpärillinen lämpimässä,  eli keittiönkaapissa. Nimittäin kylmä kuivike jäähdyttää kompostia! Tällä kertaa käytin sitä Tehokuiviketta, jonka testaus jatkuu.
Tyhjennykseen meni kaikkinensa aikaa 20-30 minuuttia. Eli nopea homma 😊

Lisää tietoa ja kokemuksia...

Biokompostorin syksyinen tyhjennys
Kompostorin Tehokuivike sisältää biohiiltä
Kuun vaiheita hyödyntäen kompostointiprosessi nopeutuu. Ja ainakin kannattaa välttää huonoja päiviä, sillä silloin tehty kompostorin hoito hidastaa kompostoitumista ja todennäköisesti myös viilentää kompostimassaa. Tästä lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito verkkokurssilla.

Mitä kuuluu pelargonien taimille...

Kylvin siis tammikuun jälkipuoliskolla pelargonin siemenet kokeeksi ns. "puutarhurintyöpäivänä" ja siemenet itivät ällistyttävän nopeasti. Nyt helmikuussa kylvin saman siemenpussin loput siemenet ja taas #puutarhurintyöpäivänä. Päivät ovat kerran kuukaudessa. Tämäkin kokeilu jatkuu.
Kuva otettu tänään noista kummastakin kylvöksestä. Ensi viikolla pääsenkin sitten koulimaan, jee!


Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta:

Mukavaa loppuviikkoa!

Terkuin Sari

tiistai 26. helmikuuta 2019

Pensaiden leikkaus kuukalenterin mukaan

Pensaiden ja puiden leikkausaika alkaa olla jo käsillä, myös kuukalenterin mukaan. Kannattaakin ajoissa suunnitella ja merkata omaan kalenteriin ne parhaat päivät, jotta ne eivät mene ohi. Koska liian myöhään tehty leikkaus ei ole kasville hyväksi. Onneksi tässä on lähes pari kuukautta aikaa eli ihan kiire ei vielä ole 😊.

Pensaiden alasleikkaus eli tapille leikkaus...

Kuten ylimmässä kuvassa, niin pensaan alasleikkaus tehdään yleensä aika alhaalta. Se on kasville raju toimenpide, joten se tulee tehdä ennen lehtien puhkeamista keväällä. Kaikki pensaat eivät edes kestä sitä, vaan voivat jopa kuolla. Etenkin jos leikkausajankohta on todella huono kuun mukaan, kuten täydenkuun päivä tai "tappopäivät".


Tässä kuvassa silmut ovat puhkeamassa eli leikkaamiset olisi jo pitänyt tehdä aikaisemmin. Käytännössä ajankohta alasleikkaamiselle on yleensä maalis-huhtikuu, kun lumi on sulanut kohdasta niin, että leikkauskohta näkyy. Lähin ajankohta voisi olla 8.-9.3.2019, mikäli lumet sulavat nopeasti.

Mitkä ovat sitten hyviä päiviä, niin riippuu mitä toivotaan kasvulta. Sen lisäksi voi huomioida, mihin ryhmään kasvi kuuluu eli onko kasvi kukkakasvi vai hedelmäkasvi vai köynnöskasvi.
Olen listannut kevään ja kesän parhaat päivämäärät verkkokurssin materiaaleihin ja toki kurssin tiedoilla oppii myös katsomaan ne itse.

Kuolleiden oksien leikkaaminen...

Kuolleita oksia voi leikata pois milloin vain. Mutta jos leikkaa elävää osaa, niin silloin kannattaa kuun vaihe katsoa. Alla ryhmäruusuja, jotka leikkaan yleensä vasta huhti-toukokuun vaihteessa. Silloin näkee parhaiten vaurioituneet verson osat. Pyrin leikkaamaan kukka-päivänä, mutta läheskään aina se ei onnistu työkiireiden takia.

Pensaiden oksien harventaminen...

Vanhoista pensaista voi leikata heikosti kasvavat oksat pois. Mutta välillä niitä on keväällä tosi vaikea erottaa muista oksista ja siksi tällaisen pienen leikkaamisen voi tehdä myös kesällä. 
Pensaissa kuuluu olla paljon oksia, eli niitä ei kannata liikaa harventaa. Se olisi luonnotonta ja pikkulinnuille ei olisi silloin suojapaikkoja.

Marjapensaiden ja omenapuiden leikkaus...

Tänään, huomenna ja ylihuomenna olisi hyvät päivät marjapensaiden sekä omenapuiden leikkaamiseen kuun mukaan. Meillä on lunta vielä niin paljon, että leikkaaminen on siirrettävä maaliskuulle eli seuraava ajankohta on 26.-27.3.2019.
Vanhemmat postaukset:

Muuten, jos hedelmäpuiden ympärillä verkko on liian matala,  niin lunta kannattaa käydä polkemassa alemmas tai lapiomassa lunta pois verkon ympäriltä - nyt heti!  Ettei vaan käy näin kun kuvassa 😉

Maaliskuu lähestyy ja kylvöt...

Vanha listaus maaliskuussa kylvettävistä siemenistä  Maaliskuun kylvöjä -postauksessa. Kuun mukaan sopivat ajankohdat kylvöön löytyvät sivupalkista ja ylävalikosta.


Puutarhaterkuin Sari

Ps. loppuviikolla on tulossa "biohiili kasvimaalla" postaus, sitä kun on niin odotettu.

sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Pitkään kestävä inkalilja eli alstromeria

Blogiyhteistyö - Neko
Alstromeria kuuluu suosikkeihini leikkokukissa, koska se kestää maljakossa tosi pitkään. Toinen suosikkini on isokukallinen neilikka, juuri samasta syystä. Kolmas suosikkini on kotimaiset tulppaanit. Ne kestävät lyhyemmän aikaa, mutta ovat ekologisia lähikukkina.

Inkalilja eli alstromeria kukkii pitkään...

Alstromeria kukkii yleensä ainakin pari viikkoa. Nämä punaiset ovat olleet nyt minulla 2,5 viikkoa ja vieläkin kestävät useamman päivän. Vasta muutama terälehti on pudonnut pöydälle vanhimmista kukista. Ostohetkellä ne olivat vielä aika nupulla, eli kotikukkia ei kannata ostaa liian avonaisina.
Eri juttu on kun kukat on tarkoitettu juhlapöydän koristeeksi. Sillä juhlapäivänä niiden taas kuuluu olla kauneimmillaan.
Näitä alstromerioita eli inkaliljoja on keltaisia, oransseja, vaaleanpunaisia, punaisen eri sävyjä ja valkoisia. Vanhemmassa postauksessa on super ihana valkea Alstromeria lasikuvussa.

Leikkokukille tarkoitettu leikkovirkiste...

Sain Nekolta testaukseen NEKO Leikkovirkisteen, jota olen tarkasti ohjeen mukaan annostelut maljakkoveteen. Selvästikin sillä on osaltaan ollut vaikutusta tähän alstromerian pitkään kestävyyteen.
Testasin Leikkovirkistettä jouluna neilikoille ja nekin kestivät 3 viikkoa. Kerran viikossa vaihdan aina maljakkoveden ja samalla teen veitsellä uudet imupinnat varsiin. Silläkin on voinut olla vaikutusta kestävyyteen. 

Inkaliljalta lehdet pois...

Yleensä otan inkaliljalta vain sen varresta lehdet pois ja jätän lehtiä yläosaan. Vasta kun ne alkavat vanhuuttaan kellastua, poistan nekin.

Ihan kuin olisi uusi kukka, vaikka vain poistin kellertävät ylälehdet. Eli maljakkokukkia kannattaa välillä hoitaa 😊

Sain siis NEKO Kukkavirkisteen Nekolta testaukseen. Kiitos siitä heille!

Edit - nämä alstromeriat kestivät maljakossa kauniina 3,5 viikkoa.

Kuu vaikuttaa myös leikkokukkien kestävyyteen...

Koska kuu vaikuttaa veteen ja kukissa on paljon vettä, niin tietenkin kuu vaikuttaa myös leikkokukkien kestävyyteen. Lisää kuusta ja sen vaikutuksesta puutarhanhoidossa verkkokurssilla.

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

torstai 21. helmikuuta 2019

Pahimmat mokat pihoilla

Mitkä ovat ne pahimmat mokat pihoilla ja miksi niin on käynyt? Tätä kysytään usein, joten päätin nyt kirjoittaa aiheesta. Tästä postauksesta kannattaa siis ottaa opiksi. Näitä mokia tulee  tehtyä niin uudella pihalla kuin vanhallakin.  Ja jopa meille ammattilaisille välillä käy moka omalla pihalla, kun miettimättä sen enempää istuttaa vauhdikkaasti uuden taimen. Eli kannattaa harkita, ennen kuin tekee mitään pihalla 😀

Pahimmat mokat 1 - ei tunneta kasvien kokoa...

Ostohetkellä kasvit ovat vielä pieniä. Samankokoisesta taimesta voi nopeasti kasvaa 5 metriä leveä tai se voi jäädä metrin levyiseksi. Siis samankokoiset taimet voivat kasvaa hyvinkin erikokoisiksi. 
Eli kun ei tunne kasvin kokoa ns. täysikasvuisena, ne helposti istuttaa liian lähelle toisiaan tai naapurin rajaa tai rakennusta. Sen huomaa liian myöhään, jolloin kasvia on hankala enää siirtää.

Pahimmat mokat 2 - pihaa tehdään väärässä järjestyksessä

Esimerkiksi taloa rakennettaessa päätetään vetää valaisimille jo kaapelit valmiiksi, vaikka pihaa ei ole suunniteltu lainkaan. Valaisinten paikat tulevat sitten säännöllisin välein keskelle nurmikkoa. Siinä tuli heti moka! Nimittäin ei taloonkaan suunnitella valaisimia kattoon, ennen kuin seinien paikat ja huoneet on päätetty... ainakaan yleensä 😀
Eli ensin kannattaa suunnitella pihaa kokonaisuutena, ja vasta sen jälkeen ryhdytään pihahommiin.

Tähän väärään järjestykseen kuuluu paljon muutakin. Ja jos haluaa säästää ison tukun rahaa pihan teossa, niin ensin tehdään pihasuunnitelma ja sitten sitä lähdetään toteuttamaan vaikka 5 vuoden aikana järkevästi edeten. Ja sen suunnitelman voi tehdä itsekin, vaikka verkkokurssin avulla.

Suunnittelun tuomaa säästöä tulee jo siitä, että osaa heti tilata oikeita määriä maa-aineksia, kasvit eivät kuole eli kasveja ei tarvitse uusia, voi hyödyntää paljousalennuksia ja poistomyyntejä. Lisäksi konetöissä tulee heti säästöä, kun kone voi tehdä kerralla kaivamiset ja maansiirrot.

Pahimmat mokat 3 - säästetään väärissä asioissa...

Tämä moka on tuttu monelle puutarhaharrastuksen alkuajoilta. Eli koskaan ei kannata säästellä kasvin mullassa, sillä kasvi ei lähde hyvään kasvuun tiukassa savimaassa tai muuten huonossa maassa. Eri kasveille on suositukset niille sopivista mullanpaksuuksista. Se multa voi olla ostomultaa tai olemassa olevaa maata, mille on tehty ns. maanparannusta.
Kaikkea muuta on helppo tulevina vuosin korjata, mutta multaa ei saa lisättyä kasvin juurien alle kuin kaivamalla kasvit ylös! Eli älä tee tätä mokaa!

Tässä kuvassa taimet istutettu nurmikkoon. Huomaatko, mikä moka siinä on käynyt?

Pahimmat mokat 4 - kasvit istutettu väärään kohtaan...

Joskus käy niin, että kasvin koko on tiedossa, mutta silti se tulee istutettua väärään kohtaan. Tätä näkee aika usein ihan julkisillakin pihoilla.  Eli kun kaivetaan kasville paikkaa, niin silloinkin vielä on hyvä pitää mielessä, miten se kasvaa. Nämä ruusuangervot tulevat kasvattamaan oksansa reilusti kiveyksen päälle.
Miksi tämä on sitten niin iso moka? Tulevina vuosina näiden oksia pitää leikata kiveyksen päältä joka ikinen vuosi, joskus jopa pari kertaa vuodessa. Ihan turha työ! Se olisi vältetty kokonaan, istuttamalla kasvit oikeaan kohtaan.

Pahimmat mokat 5 - kasvit laitettu väärään kasvupaikkaan...

Mikäli haluat helppohoitoisen pihan ja välttyä kasvien joka vuotiselta siirtelyltä, valitse kasvit niiden kasvupaikan mukaan. Niin toimii "laiska puutarhuri", jonka piha kukoistaa aina 😊
Ja jos haluat välttyä kasvien uusimisilta, hanki talvenkestäviä kasveja... ja valitse nekin kasvupaikan mukaan. Jos tämä tuntuu vaikealta, niin on se pihasuunnittelun verkkokurssi.


Ja jos et halua tehdä kasveille talvisuojauksia ja kevätaurinkosuojauksia, niin valitse kasvit huolella ja kasvupaikalla viihtyviä.
Muuten... olethan muistanut suojata kevätauringolta nuoret tuijat sekä rodot, kartiovalkokuuset ja marjakuuset.

Tässä oli nyt osa pahimmista mokista pihalla. Vai unohdinko mainita jotain?


Sarin pihasuunnittelukurssi...

Olen tehnyt tämän verkkokurssin niin, että se auttaa suunnittelemaan omaa pihaa toimivaksi ja helppohoitoiseksi. Ja tietysti kauniiksi. Kurssilla voi myös kysellä minulta pihasuunnitteluun liittyviä asioita sähköpostitse, jos niin haluaa.
Sinne on tulossa koko ajan lisää materiaaleja, koska teen niitä parhaillaan. Ja juuri tänään lisäsin jo avautuneihin uusia vinkkejä helpottamaan suunnittelua ja pihan hahmottamista. 
Kerrothan, jos linkki ei avaudu. Siinä on ollut jokin outo virhe, ettei se aukea kaikilla koneilla/selaimilla. Omilla ja sukulaisten koneilla kaikki näyttää nyt ok.
Pääset katsomaan kurssin sisältöä Sarin pihasuunnittelukurssi -sivulta.





Hauskaa viikonloppua!

Terkuin Sari


maanantai 18. helmikuuta 2019

5 vinkkiä, joilla autat hyönteisiä

Tässä teille viisi helppoa vinkkiä, joilla voi auttaa hyönteisiä omalla pihalla. Nämä on niitä, joita itse olen meidän pihalla todennut hyviksi. Täytyykin vielä laajentaa yhtä kasvialuetta, jotta sillekin puolelle pihaa saadaan enemmän pölyttäviä hyönteisiä. Aion myös lisätä kukkanurmikkoa entisestään.  Tämä postaus on mukana  #miljoonaotokkatekoa yhteispostauksessa.

1.  Kukkanurmikko tuo pihalle tärkeitä pölyttäjiä...

Kukkiva nurmikko eli kukkanurmikko on tosi helppo toteuttaa, kun ensin perehtyy siihen. Se on siis nurmikko, johon on kylvetty tiettyjen kasvien siemeniä tai istutettu ne taimista. Tavoite on mahdollisimman paljon kukkia. Kukkanurmikkoa voi hyvin leikata  kerran viikossa, joten kaukaa katsottuna se näyttää tavalliselta nurmikolta. Siihen kannattaa myös istuttaa aikaisin keväällä kukkivia sipulikukkia. Idänsinililja eli Scilla onkin yksi parhaimmista kukkanurmikolle.

Kukkiva nurmikko on kaunis ja joka vuosi vähän erilainen. Joskus apilaa on enemmän ja joskus vähemmän. Kukkanurmikko on niin upea ja samalla huippu tärkeä hyönteisille, että olen tehnyt siitä oman verkkokurssin Kaunis satumainen kukkanurmikko.

2.  Paljon perhosten rakastamia kukkia...

Monet perhosia houkuttavat kukat sopivat myös muille pölyttäjille, kuten kuvan kimalaisille. Tärkeää on, että kukkia on todella paljon! Muutama kukka ei useinkaan houkuta riittävästi perhosia, kimalaisia, kukkakärpäsiä ja muita pölyttäjiä. Sillä niitä tarvitaan myös pölyttämään hedelmäpuiden, marjapensaiden, mansikan ja vadelman kukkia. Jos syksyllä ei tule omenia, vaikka keväällä puut kukkivat runsaasti, syynä voi olla pölyttäjien vähyys. Nyt ymmärrätte, miksi pihallamme on niin paljon kukkia.

Nämä 30 vuotta vanhat daaliat kuuluvat pihallamme parhaimpiin perhos- ja pörriäiskasveihin. Näissä niitä näkee paljon enemmän kuin vieressä kasvavissa punatähkissä. Eli kannattaa suosia yksinkertaisia kukkia, joissa kukan keskustan heteet ja emit ovat näkyvissä!
Ja vielä toistan, että kukkia pitää olla paljon ja aurinkoisella paikalla.

Ehdottomasti paras perhoskasvi pihallamme on syyssyrikät eli Buddlejat, jotka talvetetaan kellarissa. Ne kukkivat loppukesällä parhaaseen päiväperhosten lentoaikaan. Kukissa on myös muita pölyttäjiä, tosin niitä ei näy nyt tässä kuvassa. 
Muita hyviä perhoskasveja pihallamme on punalatva, piiskut, syysleimut ja välillä jopa kehäkukat. Nämä tulivat nyt mieleen, varmasti on muitakin.

3. Perhostoukille ruokakasveja monipuolisesti...

Perhostoukille pitää olla ruokakasveja, muuten ei tule lentävää perhosta. Parhaimpia ovat nokkonen ja pajut. Meillä kasvaa terijoensalavaa ja toivon, että se kelpaa. Kuulemma monet lehtipuut ja -pensaat ovat myös hyviä. Mitä enemmän pihalla on erilaisia kasveja, sen parempi. Tietysti isot kasvit tai isot kasvialueet ovat parhaimpia.
Alla kuva humalasta, jossa on neitoperhosten toukkia syömässä. Eli koristekasveista ei kannata hävittää toukkia ja ötököitä, ellei ne tuhoa satoa tai vioita totaalisesti kukintaa.

Lisäksi muille hyönteisille voi laittaa hyönteishotelleja tai vastaavia. Meillä on noita "vastaavia" eli vanhat rakennukset koloineen 😀

4. Puutarhajätteen kompostointi avokompostissa tai puukehikossa...

Puutarhassa on paljon muitakin tärkeitä hyönteisiä ja niitä on helppo auttaa esimerkiksi pitämällä puutarhakompostia. Avokomposti on ehdottomasti paras, sillä siihen erilaiset hyönteiset pääsevät helpoiten. Puukehikkokin on ok, jos siinä puutarhajäte on maata vasten. Eli jätettä ei kannata kasata esim. puulavan päälle. 
Keväällä onkin aina jännä kaivaa vanhaa kompostia käyttöön, kun sieltä löytyy isoja sarvikuonokkaita ja niiden valkeita pullukkatoukkia. Ne tietenkin laitetaan aina jatkamaan elämäänsä toiseen kompostiin.

5. Puutarhan luomuhoito...

Mikä tärkeintä puutarhanhoidossa, niin kannattaa käyttää vain luomulannoitteita ja -aineita! Eli luomuhyväksyttyjä, joissa on luomu-merkintä. Mikäli on suuri tarve myrkyttää kirvoja ryhmäruusujen latvoista tai uudesta kirsikkapuusta, kirvat ruiskutetaan luomuhyväksytyllä luonnon pyretriinillä, ohjeen mukaan. 

Rikkaruohot kitketään käsin, missä auttaa paljon ne #kitkemispäivät. Jos on pakko myrkyttää rikkaruohoja esim. laattojen väleistä, niin valitaan luomuhyväksytty aine tai poltetaan rikkaruohot.

Siis näillä vinkeillä autat hyönteisiä...

Nurmikko kukkanurmikoksi, super paljon kukkia pihalle, monipuolinen kasvillisuus, vanhanajan puutarhakomposti ja luomuhyväksytyt lannoitteet (ja torjunta-aineet) sekä kuun mukaan kitkeminen ovat helpot toteuttaa keskiverto kotipihallakin 😀


#miljoonaotokkatekoa ...

Tämä postaus on siis yksi aiheesta kiinnostuneiden omavaraisuudesta bloggaavien yhteispostauksista. Alla linkit muiden bloggaajien postauksiin.

Ihanaa viikon alkua!

Terkuin Sari

sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Suojaa havut ja rodot kevätauringolta, ja ruukkuhavut

Olethan huomannut suojata auringossa kasvavat alppiruusut eli rodot! Mikäli niihin nyt jo paistaa aurinko. Tämä meidän vanha alppiruusu on suojattu, sillä lumi peittää vain sen alaosan. Samalla tuli tarkistettua muutaman muunkin suojattavan kasvin tilanne. Näin aikainen aurinko voi nimittäin ruskettaa versot ja lehdet hyvin nopeasti. Suojaus kannattaa siis tehdä nyt heti!

Ruukuissa kasvavat havukasvit... muista kastella!

Nämä ruukuissa kasvavat havukasvit kannattaa myös suojata kevätauringolta. Itse siirsin tämän söpön pienen havupuun sellaiseen kohtaan, että aurinko ei siihen paista. Se on nimittäin varmin tapa estää neulasten kellastuminen.
Joululta säilytetyn rungollisen kartiovalkokuusen mullan kastelin jo silloin, kun viimeksi oli suojasää. Todennäköisesti se pitää kastella kohta uudelleen, jos lämpimät ilmat jatkuvat.
Sillä mikäli multa kuivuu, kuivuvat myös neulaset herkästi. Ja parvekkeella ruukun multa on jo sulanut.

Auringonvioitusta kartiovalkokuusessa...

Alla kuva kartiovalkokuusesta, joka on vioittunut kevätauringosta. Se meni niin rumaksi, että lopulta kasvi poistettiin kokonaan.
Tämä muistuttaa siitä, miten tärkeää on oikea kasvivalinta! Etenkin jos haluat helppohoitoisen pihan. Pihasuunnittelun verkkokurssilla huomioidaan myös nämä suojattavat kasvit ja muu pihan helppous.

Nuorten tuijien suojaus kevätauringolta...

Tuijat kuuluvat myös näihin kasveihin, jotka eivät kestä  nuorena suoraa kevättalven auringonporotusta neulasilleen. Tänä vuonna tätä tuijaa ei enää suojata, sillä se on kasvanut paikallaan jo monta vuotta. Lisäksi naapurin puut varjostavat sitä yhä enemmän. 
Eli nämä suojauskuvat ovat viime vuosilta. Tänään en uskaltanut mennä ulos kuvaamaan, jotta tämä sairastelu loppuisi jo 😊
Suojauksiin sopii kuvissa näkyvä vihreä suojausverkko sekä säkkikangas eli juuttikangas. Niistä ilma menee hyvin läpi, eikä lämpötila nouse kankaan sisällä liikaa. Niitä voi ostaa rautakaupoista ja puutarhamyymälöistä. Ne myös kestävät vuosien käytön eli ne kannattaa ottaa talteen varastoon, kun maa on sulanut.


Huomenna onkin sitten tiedossa mielenkiintoinen ja kotipuutarhurille hyvin tärkeä postaus.

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

perjantai 15. helmikuuta 2019

Milloin on mullanvaihdon aika

Nyt parhaillaan on hyvä mullanvaihdon aika kuun mukaan eli on kasvava kuu. Mutta vain niille kasveille, mitkä ovat jo lähteneet kasvuun. Ja vain niille, jotka tarvitsevat mullan vaihdon. Tämä minun kultaimarteeni multa kuivuu nopeasti eli sitä saisi kastella lähes joka päivä. Se on usein merkki siitä, että juuret ovat täyttäneet mullan. Joten tänään vaihdoin sille hieman isomman ruukun.

Kuva tästä kultaimarteesta vuosi sitten Harmahtava kultaimarre on nyt tosi trendikäs.

Kultaimarteelle sammalkasvualustaa ja hiilenpaloja...

Kultaimarretta oli vaikea saada ruukusta, koska sen versoista ei voi vetää... ne katkeavat herkästi. Joten vanhan voiveitsen avulla sain multapaakun nostettua ruukusta ylös. Ja multapaakku oli todellakin juuria täynnä. Ei siis ihme, että multa kuivui herkästi ja sen takia lehdetkin saivat ruskeita laikkuja.

Kuulin yhdeltä saniaisharrastajalta, että 100% sammalkasvualusta sopisi täydellisesti saniaisille. Eli kasvualusta, jossa on vain hienonnettua sammalta. Se ei kuivuisi niin totaalisesti, vaan takaisi saniaisisten juuristolle tasaisemman kosteuden. Biolanin Kasvusammal on juuri tätä 100% sammalkasvualustaa.

Koska Kasvusammal pussi oli jäänyt auki ja sammalkasvualusta oli kuivaa, niin esikastelin sen. Samalla lisäsin siihen hiilenpaloja. Luin nimittäin jostain, että kultaimarteen multaan kannattaa lisätä hiiltä.

Uuden ruukun pohjalle laitoin palan sanomalehteä, niin multa ei karise pohjan rei´istä. Seuraavaksi täytin ruukun noin puolilleen esikostutetulla sammalkasvualustalla. Lopuksi laitoin kasvualustaa ruukun reunan ja kultaimarteen juuripaakun väliin, lusikan avulla. Tärkeää on, että kasvualusta tiivistyy kevyesti ruukun reunoilta.
Nyt en kastellut, koska kasvualusta oli esikostutettua. Huomenna kun on kastelupäivä, niin ehkäpä kastelen silloin. Saniaiset kun rakastavat tasakosteaa multaa 😀

Edit - lisätietoa sammalkasvualustan eduista... Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa.

Lohikäärmepuulla aina pieni ruukku...

Puolitoista vuotta sitten vaihdoin tälle pienelle lohikäärmepuulle isomman ruukun ja mullaksi tuli samaa Kasvusammalta. Juuret eivät vielä ole täyttäneet kasvualustaa ja muutenkin lohikäärmepuu näyttää hyvinvoivalta, joten tälle en vaihda multaa... siis sammalkasvualustaa. 

Mehikasveilla ei ole kiire...

Nämä mehikasvit ovat olleet minulla jo kaksi vuotta ja ostoruukuissaan. Nyt niiden juuret ovat täyttäneet mullan, joten on aika vaihtaa ne isompaan ruukkuun. Sillä ei kylläkään ole kiire, ne kun ovat hidaskasvuisia mehikasveja 😊

Talvisäilytyksessä oleva eukalyptus...

Talvisäilytyksessä oleva eukalyptus on aloittanut uuden kasvun, mikä kylläkin on tosi hentoa ja pientä. Eli odotan maaliskuuhun, ennen kuin vaihdan tälle uuden mullan.
Muutenkaan talvisäilytyksessä olevilla pelakuilla ja verenpisaroilla ei ole kiire. Niille vaihdetaan mullat ja leikataan vasta maalis-huhtikuulla.

Huonot päivät mullanvaihtoon kuun mukaan...

Mullanvaihdossa on hyvä välttää ns. huonoja päiviä eli hävityspäiviä ja kitkemispäiviä, kuun mukaan. Silloin kasvit eivät juurru ja eivätkä lähde kasvamaan hyvin. Lisää tästä ja muista ajankohtien valinnoista Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Tulppaaneja tulppaaneja...

Blogiyhteistyö - Huiskula 
Tulppaaneja on niin monenlaisia etten kyllästy niihin koskaan. Koko ajan törmää uusiin väreihin, ja on yksinkertaisia ja kerrottuja. Tällä kertaa tein kaksi erilaista tulppaaniasetelmaa. Kummatkin on tehty 10 kappaleen tulppaaninipusta.

Tulppaanit lasisessa reikälevyssä...

Tällaiset lasiset reikälevyt on mahtavia, kunhan niille on varattuna korkeareunainen aluslautanen. Nyt tätä tehdessä huomasin, että tälle isommalle reikälevylle pitää ostaa korkeareunaisempi aluslautanen, sillä tulppaanit juovat paljon vettä.

Asettelin tulppaanit niin, että ne kaartuvat kaikki samaan suuntaan. Oli kyllä super helppo asetelma tehdä 😊

Kun vähän käänsi lautasta, asetelma näytti heti erilaiselta.

Tältä se näytti edestä päin. Jätin sen tähän asentoon nyt toistaiseksi. Aika hauska!
Toisaalta fengshuin mukaan tämä ei ole paras mahdollinen. Ehkä leikkaan noita pisimpiä varsia lyhemmiksi, niin ne pysyvät enemmän pystyasennossa.

Pinkin pilkullisia tulppaaneja...

Toiset tulppaanit laitoin kapeaan ja tukevaan maljakkoon. Se oli niin tylsän näköinen, että pujotin maljakon paperipussiin. Olin aamulla käynyt ostamassa omenia ja paperipussi on siitä. Siinä on vielä hintalappukin pussin takana 😉
Tästäkin tuli aika veikeä!

Tulppaanien käsittely ennen maljakkoon laittoa...

Jos tulppaanit ovat ostettaessa lötköjä eli eivät ole olleet vedessä, leikkaa varsista pieni pala pois ja laita imemään vettä suojakääreen kanssa. Eli älä ota vielä tulppaaninipun muovikäärettä pois.
Noin puolen tunnin kuluttua tulppaanit ovat valmiita maljakkoon.
Näistä kummastakin tulppaaninipusta otin myös alalehdet pois.

Sain nämä kotimaiset Huiskulan Puutarhalla viljellyt tulppaanit Huiskulasta blogijuttujen tekoon. Mistä iso kiitos heille!

Lisää postauksia tulppaaneista...

Helpot asetelmat tulppaaneista
Elegantit ranskalaiset tulppaanit (ohje tulppaanien käsittelystä, kun tuo ne kotiin kaupasta)
Vaaleankeltaiset tulppaanit ja kielopuun oksat
Vaaleanpunaista ja keltaista samassa tulppaanissa
Tuoksuvat tulppaanit kahdella tavalla


Ihanaa ystävänpäivää!

Sydämellisin terveisin Sari

Ps. olen vähän kipeänä, joten vastailen edellisiin kommentteihin, kun olen toipunut.