Olen ihastunut näihin alppiastereihin, sillä ne ovat kukkineet nyt jo kuukauden ajan. Onkin jännä nähdä, miten pitkään ne jaksavat vielä kukkia.
Hyvä aurinkoisen paikan perenna...
Alppiasteri (Aster alpinus) on siis monivuotinen perenna. Muista astereista poiketen, se kukkii jo alkukesällä. Meillä kukinta alkoi kesäkuun alussa ja kukkii siis edelleen näin heinäkuun alussakin. Se on matalakasvuinen eli vain noin 30 cm korkea.
Alppiasteri viihtyy aurinkoisella paikalla ja maan tulee olla läpäisevää. Se kesti hyvin kuivuutta viime vuonna eli viime kesän pitkän touko-kesäkuun sateettoman jakson.
Siemenseoksesta kasvoi pinkin, valkoisen ja vaaleanlilan värisiä kukkia. Aivan ihania, vai mitä!
Alppiasteri helppo kasvattaa siemenestä...
- Alppiasterin siemenet kylvetään ulos touko-heinäkuussa tai esikasvatetaan sisällä, jolloin siemenet kylvetään helmi-maalis-huhtikuussa
- Siemenet peitetään kevyesti mullalla
- Kylvös kastellaan
- Sisällä kylvöastia peitetään läpinäkyvällä muovilla, jotta mullan pinta ei kuivu ja siemenet lähtevät kasvuun. Ulkona kylvöksen mullanpinta ei saa päästä kuivahtamaan!
- Kylvöastia pidetään 15-18 lämpöasteessa, siemenpussin ohjeen mukaan. Siementen itämiseen voi mennä 21-35 päivää eli ei kannata hätäillä
- Kun alppiasterin taimet ovat tulleet näkyviin, voi muovin poistaa
- Astiassa mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa, ennen kasteluja. Se auttaa estämään harsosääskiä
- Kun ensimmäisten lehtien jälkeen ilmestyy toisenlaiset lehdet, silloin on hyvä aika aloittaa lannoittaminen. Aluksi miedolla lannoitteella
- Kun yöpakkaset ovat ohi, voi esikasvatetut taimet istuttaa ulos
Näin kasvatin nämä ikkunalla...
Kylvin alppiasterin siemenet hajakylvönä taimiruukkuun muistaakseni helmikuussa. Alppiasteri on helppo kasvattaa siemenistä, koska kylvös ei vaadi kylmäkäsittelyä tai muuta erikoista. Siementen itämiseen sopii hyvin viileä huoneenlämpötila 18 astetta. Sellainen paikka löytyi ikkunalta.
Ylemmässä kuvassa taimet odottavat koulimista eli olin ottanut jo ruukun pois. Koulin pienet taimet taimikennoon niin, että kuhunkin lokeroon tuli yksi taimi. Taimilokero on kätevä siksi, että taimet vievät vähemmän tilaa kuin, että olisi istuttanut kaikki taimet taimiruukkuihin.Koulin siis taimet maaliskuun alussa tähän taimilokerikkoon.
Heinäkuussa taimet näyttivät taimilokerikossa jo näin lehteviltä. Istutinkin ne nykyiselle paikalleen tuuheutumaan lisää. Tuttuun tapaan tein kaikki kylvöt, koulimiset ja istuttamiset kuun mukaan hyvinä päivinä. Näet hyvän kylvöjakson täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta
Lisää perennoja joita voi lisästä siemenistä...
- Punahatun kasvatus siemenistä onnistuu aina. Se on siis helppo kasvattaa. Olen kylvänyt sitä sisällä ja keväällä kylvin myös suoraan maahan. Kumpikin tapa toimii hyvin.
- Leikkokärsämö helppo kasvattaa siemenistä -postauksen taimet kasvatin myös ihan asuinhuoneen ikkunalla. Leikkokärsämössä on eri värejä ja se on nykyään suosittu niin leikkokukkana kuin kuivakukkana.
- Hohtopiikkiputki pölyttäjille ja perhosille sen sijaan vaatii kylmäkäsittelyn eli kylvös pidetään jääkaapissa tai ulkona, ennen kuin siemenet suostuvat itämään. Muuten se on helppo kasvattaa siemenistä ja se myös kylväytyy itse puutarhassa.
- Harmaakäenkukka helppo kylvää siemenistä ihan suoraan maahan. Se on nimittäin kaksivuotinen ja kylväytyy jatkossa itse. Sillä on upean harmaat lehdet ja kukkavarret. Koska se kylväytyy myös itse, sen taimia löytää jatkossa vähän sieltä ja täältä. Ne voi siirtää paremmille paikoille.
- Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot ovat näyttäviä alkukesän kukkijoita. Tarhaidänunikoiden kukkien värisävyt on tosi trendikkäitä vaaleita murrettuja, pinkkejä ja valkoisia. Ja onhan myös idänunikon hehkuvan oranssi kukka huikean upean värinen.
Kylvin keväällä taas lisää erilaisia perennoja ja kirjoittelen niistä sitten myöhemmin tänne blogiin.
Ja ne hohtopiikkiputken taimetkin alkaa olla jo niin isoja, että kukkivat ehkä jo ensi vuonna.
Puutarhaterveisin Sari