Sivut

perjantai 20. syyskuuta 2024

Syksyn pihatöiden suunnittelua, kuun mukaan

 
Nyt on loistava aika tehdä syksyn pihatöiden suunnittelua, niin hommat tulee tehtyä ja mikään ei unohdu. Meillä on aina tapana suunnitella pihapuuhat yhdessä ja hyvissä ajoin etukäteen. Osa puuhista on merkattu pihavihkoon jo viime vuonna, jotta varmasti muistetaan tehdä ne. Nytkin laitettiin vihkoon muutama homma ensi keväälle. 

Tämän syksyn pihatöiden suunnittelua tehtiin siis tänään, kun pitkästä aikaa ehdin pihalle jo puoliltapäivin. Tänään olikin aivan super ihana kesäsää😊


Pelargonit suojaan sateilta ja kylmältä...

Sääennuste lupailee meidän suunnalle sateita ensi viikolla, joten ennen sateita vedämme nämä pelargoniruukut katoksen alle suojaan. Pelargonit viedään nimittäin kellariin talvisäilytykseen ja siellä niiden multa ei saa olla liian kosteaa. Silloin ne mätänisivät, joten siksi suojaamme ne syksyllä sateilta.
Otamme pelargonit talvisäilytykseen kellariin yleensä lokakuussa, juuri ennen yöpakkasia. Lisäksi muutaman pelargonin säilytän ihan asuinhuoneen ikkunalla. 
Postauksen ylimmän kuvan 14 vuotta vanhat verenpisarat viemme myös kellariin talvisäilytykseen ennen pakkasia. Verenpisaran talvettaminen -postauksessa enemmän siitä, miten me olemme säilyttäneet niitä jo vuosia.

Daaliat kukkii vielä pölyttäjille ja kimalaisille...

Daaliat nostamme maasta vasta sitten, kun yöpakkanen on mustuttanut niiden varret. Ne saavat siis vielä kukkia pitkään ja olla kimalaisten sekä muiden pölyttäjien ilona. Kuvassa on super ihana tähtidaalia `Honka Red`.

Annamme myös yksivuotisten kylvökukkien, kuten tämän hempeän kesäasterin, kukkia niin kauan, kun sen kasvusto on kaunis. Samoin teemme yksivuotisille hyötykasveille. Kun kasvit muuttuvat ruskeiksi ja rumiksi, viemme ne puutarhakompostiin.

Rikkaruohojen kitkemistä ja haravointia...

Yksi syksyn tärkeimmistä pihatöistä on rikkaruohojen kitkeminen, jotta niitä on vähemmän ensi keväänä ja kesänä. Se siis helpottaa ensi vuoden pihatöitä. Ja onhan piha paljon kauniimpi lumettomana talvena, jos kasviryhmät on rikkaruohottomia.
Viemme kaikki kitkemis- ja haravointijätteet puutarhakompostiin. Siitä kirjoitan enemmän tänne blogiin ensi viikolla.
Haravoin tänään kivipolulta metsälehmuksen lakastuneet lehdet kompostiin. Piha on heti siistimmän näköinen. Meillä on vielä puissa lehdet, joten tätä haravointia saa tehdä usein. Mikäs sen mukavampaa, sillä haravointi kuuluu suosikkeihini pihatöissä.
Roinaa, roinaa eli haravoidako piha vai ei? -postauksessa on syksyinen piha fengshuin näkökulmasta.

Sadonkorjuuta ja runkosuojat nuorille puille...

Puutarhasta saa edelleen kerätä satoa ja kannattaakin olla tarkkana, että hedelmät eivät pääse ylikypsiksi huomaamatta. Kuvan japaninruusukvittenin hedelmien keräämisellä ei onneksi vielä ole kiire. Tänä vuonna niitä näyttää tulevan tosi paljon, vaikka talvella rusakot olivat syöneet pensaan versot aika reippaasti. Lisää pensaiden talvisuojauksesta eli rusakoilta suojaamisesta.
Viikonloppuna täytyykin suojata kaikki nuorten puiden rungot runkosuojilla, sillä kun sää viilenee syksyllä, alkavat peurat, kauriit ja rusakot maistella pihapuiden kuorta. Ne taitavat kartoittaa talven ajan ruuaksi maukkaita kasveja.

Syksyn pihatöiden suunnittelua kuun mukaan...

Lähes kaikki piha- ja puutarhatyöt teemme kuun mukaan hyvinä päivinä. Eli syksyn pihatöiden suunnittelussa valitsemme kullekin pihatyölle hyvän ajankohdan kuun mukaan. 
Esimerkiksi ensi viikolla on hyvät Kitkemispäivät ja nyt viikonloppuna hyvät päivät kompostin hoitoon.

Osan hyvistä päivistä näet täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.


Puutarhaterveisin Sari

Ps. Kaikki tämän postauksen kuvat otin tänään 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti