Sivut

keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Helppohoitoisempi piha askel kerrallaan

 
Jos tavoitteena on helppohoitoisempi piha, niin näin syksyllä on hyvä miettiä, miten se onnistuisi askel kerrallaan. Harva pystyy tekemään pihalla isoja muutoksia yhdellä kertaa. Näin mekin olemme joka vuosi muuttaneet pihalla jotain pientä, jotta pihasta tulisi entistä helppohoitoisempi. Tämä on muuten aihe, joka on tullut puheeksi kursseilla. Osalla ei ole aikaa, osalla ei ole taitoa ja osa ei vain enää kykene hoitamaan pihaa, joten silloin piha kannattaa muuttaa helppohoitoisemmaksi vähän kerrallaan.


Vähemmän rikkaruohojen kitkemistä...

Kun pihalla on vähemmän kitkettävää, piha tuntuu heti helppohoitoisemmalta. Miten sitten saa rikkaruohot vähenemään?

Arvaatte varmaan jo vastaukseni... eli rikkaruohot vähenee, kun kitkee ne kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä ja oikeilla kitkemistekniikoilla. Tässä kuvassa on vanha luonnonkiveys, jonka rakoihin kasvaa uusia siemenrikkaruohoja joka kesä. Ne on helppo ja nopea kitkeä.

Sen sijaan, jos pihalla on jokin kasvialue hyvin rikkaruohottunut, silloin kannattaa uusia koko kasvialue. Uusiksi kasveiksi on hyvä valita sellaisia, joita rikkaruohot eivät herkästi valtaa. Eli kohta suunnitellaan pihasuunnittelun ohjeilla. Siten siitä saa helppohoitoisen kaikkein varmimmin.

Nurmikko helpompi leikata pihan suunnittelulla...

Samoin pihasuunnittelun ohjeilla saa muutettua työläästi leikattavan nurmikon helpommaksi leikata. Kuvassa on juuri tällainen kohta, joka on suorastaan nurmikonleikkaajan painajainen.
Tämänkin kohdan parantaminen voisi olla yhden kevään projekti, kunhan sen on ensin suunnitellut talven aikana valmiiksi.

Helppohoitoisempi kukkanurmikko...

Jos nurmikon hoito tuntuu työläältä, niin nurmikon voi muuttaa kukkanurmikoksi vähän kerrallaan. Nimittäin trendikäs kukkanurmikko on kaikkein helppohoitoisin nurmikko. Sitä ei lannoiteta, eikä kastella ja se leikataan 1-4 kertaa kuukaudessa. Jotkut leikkaavat sen vain pari kertaa kesässä.

Ei tarvitse kastella kasveja - säästyy aikaa...

Piha on heti paljon helppohoitoisempi, jos kasveja ei tarvitse kastella kuivanakaan kesänä. Eli ne kasvit, jotka selvästi kärsivät pitkistä sateettomista jaksoista, kannattaa vaihtaa kuivuutta kestäviksi. Vanhoja kasveja ei toki tarvitse heittää pois, vaan ne voi siirtää niille paremmin sopivalle paikalle.
Eli kasvit valitaan aina paikan olosuhteissa viihtyvistä, niin niitä ei tarvitse kastella kuin istutusvuonna. 
Meidän pihalla olemme joutuneet vaihtamaan muutamasta kohdasta kasveja, sillä viime vuosien kuivuus on ollut poikkeuksellista. Touko-kesäkuun pitkä sateeton jakso tuntuu olevan meidän alueella vakio, sillä ukkossateetkin kiertävän alueen.

Helppohoitoisempi pensasaita...

Jos pensasaidan leikkaaminen tuntuu tosi työläältä, niin siihenkin löytyy useampi ratkaisu. Joitain pensasaitoja voi madaltaa, mikä helpottaa leikkaajaa. Pensasaidan voi myös vaihtaa toiseen pensaslajiin. Se toki on iso kustannus, koska vanhaa maata pitää poistaa, jotta saa uutta multaa uusille taimille.

Voi myös opetella leikkaamaan pensasaitaa niin, että leikkaaminen helpottuu. Nykyään harva enää osaa leikata muotoon leikatut pensasaidat oikein eli niin, että aidat pysyvät tuuheina ja leikkaaminen helppona.

Helppohoitoisempi piha vaihe vaiheelta...

Jos pihan hoito tuntuu tosi työläältä, sen saaminen helppohoitoisemmaksi alkaa suunnittelulla. Eli voi ihan listata, mitkä puutarhatyöt on työläimpiä. Ja sitten mietitään niihin sopivat ratkaisut, yleensä pihan suunnittelun avulla.
Lopuksi suunnitellaan muutosten aikataulu. Osa muutoksista on niin pieniä ja helppoja toteuttaa, että niitä voi tehdä useammankin yhden kesän aikana. Tai nyt jo syksyllä.


Kiinnostaako sinua nämä pihasuunnitteluun liittyvät postaukset? Vai jokin muu aihe?


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Hyviä ja helpottavia vinkkejä, kiitos 🙏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Monesti pihan työlään hoidon saa paljon helpommaksi pienillä pihan muutoksilla. Paras tulos tulee, kun miettii ja suunnittelee pihaa kokonaisuutena.

      Poista