Sivut

sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Yllätys, nuppuja venuksenkengässä ja kärsimyskukassa

Venuksenkenkä teki ihanan yllärin… huomasin siinä kaksi nuppua, jee! Ostettaessa siinä oli yksi kukka. Yllätyin noista nupuista täysin, sillä tämä orkidea on kokenut aika kovia. Ehkäpä se onkin syynä noin innokkaaseen kasvuun ja kukintaan 😊

Venuksenkenkä ei ole päässyt helpolla...

Keväällä tämä venuksenkenkä putosi kukkapöydältä lattialle tosi vauhdikkaasti. Ruukusta levisi kaikki multa pitkin lattiaa ja itse kasvi löytyi juuret täysin paljaana. Siinä tuli sitten samalla orkideakasvualustan vaihto.
Toinen koettelemus sillä on ollut ripsiäiset. Niitä oli myös muissakin orkideoissani kesällä, onneksi nyt näyttää jo paremmalta. Ripsiäiset tulivat siitä vanhan ajan maatiaisamarylliksestä, johon ne on sitkeästi pesiytyneet. 
Sen sijaan villakilpikirvoja ei ole näkynyt enää lainkaan.

Näin olen venuksenkenkää hoitanut...

Olen kastellut tätä noin kerran viikossa #kastelupäivinä, upotuskasteluna. Ja joka kasteluveteen laitan aina orkidealannoitetta. Eli kastelutapa on ainakin ollut tälle sopiva.
Se on muuten ollut kaakkoon suuntaavan huoneen ikkunalla. Huoneessa lämpötila on kesällä aika kuuma ja nyt noin 19 astetta.

Viimevuoden kukkiva verso on kuvassa keskellä, jo hieman vaaleamman vihreänä. Sen alaosasta kasvoi nämä uudet versot, jotka nyt tekevät nuppuja. Niidenkin tyvellä on jo pienet uusien versojen alut.

Tämän kukat näet viime vuoden postauksesta Venuksenkenkä... helppo vai vaikea. Nyt voikin jo todeta, että tosi helppo kasvi 😊

Kärsimyskukka tekee vielä nuppuja...

Olen jo jonkin aikaa pähkäillyt - säilyttäisikö tätä kärsimyskukkaa vai heittäisikö sen jo kompostiin. Se on kyllä monivuotinen kasvi ja jopa huonekasvikin, mutta ei kestä pakkasta. Tämä kärsimyskukka on vain tosi voimakaskasvuinen eli kesän aikana  se kasvatti parvekkeella yli 5 metriä pitkiä versoja.
Vielä on viikko aikaa jahkailla, ennen kuin sääennusteen mukaan tulee kunnon pakkaset.
Miten tämä päättäminen onkin joskus näin vaikeaa 😄

Nyt on ollut niin lämmintä, että kärsimyskukan nuput kehittyvät edelleen. Jännä nähdä aukeavatko jo ensi viikolla. Sen kukat ovat erittäin kauniit, ja kestävät yhden päivän.


Vanhat puikkokämmekät ja muut orkideat...

Kummatkin vanhat puikkokämmekät aloittelevat kukintaa. Nekin on tosi helppoja ja varmoja kukkijoita vuodesta toiseen. Sen sijaan vanhat perhosorkideat vasta alkavat kasvattaa uusia kukkavarsia.
Alla lista orkideapostauksista. Eli olen ihan hurahtanut helppoihin orkideoihin 😍

Ihanaa syksyistä alkavaa viikkoa!

Sadeterkuin Sari 

4 kommenttia:

  1. Vau, hieno orkideaylläri! Kärsimyskukka on niin ihana, tuo valkoinen on upea! Mä leikkaan sen aina melko lyhyeksi, kun se on aika siirtää parvekkeelta sisään, muuten sitä ei oikein saisi sieltä irtikään, kun on kietoutunut ties minkä kalusteiden ymärille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venuksenkenkä teki kyllä ihanan orkideayllärin. Ja vielä aika nopeasti kasvatti varrenkin tuolle nupulle.
      Vielä vähän emmin kärsimyskukan siirtoa sisälle. Se tosiaan pitäisi leikata hyvin matalaksi ja siinä ei ole alhaalla enää lehtiäkään. Tosi kannustavaa kuulla, että olet saanut sen menestymään useamman vuoden! Ehkäpä sittenkin kokeilen sen talvetusta viileän huoneen ikkunalla.

      Poista
  2. Ylvään juhlava kukka kärsimyskukalla. Se taitaa olla vanha huonekasvi, sillä muistelen nähneeni sen kuvia kirjoissa. En ole kyllä koskaan itse rohjennut edes kokeilla sen kasvatusta. Hyvää syksyn jatkoa! Mökinmuori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärsimyskukka on ollut huonekasvina kartanoissa ja pappiloissa jo 1800-luvun puolivälissä eli aika vanha huonekasvina.
      Sen kasvatuksessa on omat haasteensa eli ei ole helpoimpia, sillä talvella sille pitäisi löytyä valoisa ja viileähkö paikka. Kesällä se kyllä viihtyy ulkona hyvin.
      Ihanaa syksyn jatkoa sinullekin!

      Poista