Sivut

tiistai 30. heinäkuuta 2019

Supersöpöt mini munakoisot - vieraskynäpostaus

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Kasvatin keväällä munakoison taimia siemenistä. Taimet lähtivät niin hyvin kasvuun, että eivät mahtuneet kaikki meidän kasteluallas viljelyksiin. Joten muutaman ylimääräisen taimen annoin Sinille, ehkä muistattekin hänet niistä pienistä luonnonkukka-ruusu kimpuista. Sini rohkeni kirjoittaa vieraskynäpostauksen, mistä olen nyt tosi iloinen. Nimittäin "minilomallani" on pieniä teknisiä ongelmia laitteiden kanssa.

Vieraskynäkirjoistus - Sini:

Ensimmäiset viljelykseni - näin se alkoi...

Kesälomalla saa kaikenlaisia päähänpistoja. Olen vähän sellainen "tehdään ensin ja mietitään sitten" -tyyppi.​
Rautakauppaan oli tarkoitus mennä ostamaan vain pakkollisia remonttitarpeita. Jostain syystä olen kuitenkin alkanut tutkimaan nykyään piha- ja puutarhaosastot. Nyt sieltä tuli tottakai uusi pesu/juoma allas pihan asukeille, mutta vahingossa mukaan tarttui myös porkkanan ja kehäkukan siemeniä.

Meillä ei ole yhtään kukkapenkkiä, valmista kasvimaata, eikä lyhyen googlettelun tai sen siemenpaketin takapuolen ohjeita kattavampaa osaamista.

Tupsahti munakoison taimia...

Onneksi lähisuvussa on ainakin yksi joka tietää jostain jotain. Neuvojen lisäksi sain Sarilta kolme munakoison tainta, ja tomaatin. Kauhistutti mutta päätin ainakin yrittää parhaani.

Puolessa tunnissa oli mieheni rakentanut passelin kasvatuslaatikon, sopivin paikka oli selvitetty, ja siemenet ja taimet kylvetty ja istutettu.

Nyt on muutama viikko kasteltu joka päivä. Paitsi sateella. (Okei, kahtena päivänä unohtui kastella..)

Mutta arvatkaa mitä!​
MINUN KASVULAATIKOSSA TAPAHTUU! Ja kaikkea muuta kuin kuihtumista ja kellastumista! Ihan ensimmäistä kertaa ikinä!

Porkkanarivi vihertää, tomaatti on kasvanut hurjasti ja se kukkii. Tarkkaan kun tihrustaa niin löytää pienenpieniä raakileitakin.

Mutta se mistä olen eniten ihmeissäni ja ihastuksissani, on nämä söpöt minimunakoisot! Kaikissa kolmessa taimessa on monta lilaa pientä tulokasta! Mistä ne nyt yhtäkkiä siihen tupsahti? Miten somia!
Tuntuu vähän hölmöltä mutta nyt oikeasti jännittää millaisia niistä kasvaa, vai kasvaako ne? Ihania! Eikö?​


Nyt tekisi mieli istuttaa koko piha täyteen kaikkea. Onneksi syksy on tulossa niin joudun vähän malttamaan ja suunnittelemaan..

Vai pitäisikö alkaa munakoisofarmariksi 😋
-Sini

Munakoison siemenpussi saatu Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!

Munakoison hoito-ohjeet...

Munakoiso viihtyy lämpimällä ja aurinkoisella paikalla. Sitä yleensä kasvatetaan kasvihuoneessa, mutta tämä lajike on matala ja pienihedelmäinen, siis sopiva lämpimälle seinustalle tai terassille.
Sitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti, kuten tomaattia ja paprikaakin.

Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella munakoiso on herkkä ötököille, etenkin vihannes- eli kehrääjäpunkille. Lehtiä kannattaa tutkia viikottain, ja heti kun huomaa outoja pisteitä lehdissä, kannattaa myrkyttää ne luonnon pyretriinillä. Se käy luomuviljelyyn ja varoaikakin on tosi lyhyt syötävillä kasveilla. Mäntysuopa ja tolut eivät tehoa ötököihin, eikä niitä suositella syötäville kasveille. Paras teho ötököihin - luonnonpyretriini postauksessa lisää aiheesta.

Mitäs piditte vieraskynäpostauksesta?


Kesäterkuin Sari 


Ps.  Sinin munakoison taimet ovat laihemman oloisia, mitä meidän kasteluallasviljelyksissä.  Syy on se, että ne taimet ovat olleet sisällä ikkunalla  paljon pidempään ja meidän taimet pääsivät ulos aikaa sitten... Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha.
Toinen syy on se, että meidän taimet ovat kasvusäkissä, jossa on valmiina lannoite koko kesäksi. Sinin taimet taas kaipaavat kiireesti lannoitetta, sillä tavallisessa mullassa ravinteet riittävät 2-4 viikkoa.
Eli heikommankin näköisistä taimista voi saada hyvän sadon, kun alkaa hoitaa niitä huolella, ja rakkaudella 😊

Pss. Pahoittelen, etten ole päässyt vastaamaan edellisten postauksen kommentteihin. Vastaan niihin heti, kun nänä koneongelmat ratkeavat.

lauantai 27. heinäkuuta 2019

Kuiva kesä kasvattaa juuriversoja, ja hävityspäivät

Tänä kesänä pilvikirsikka on tehnyt tosi paljon juuriversoja nurmikolle. Ne on leikattu pois, joten niistä ei nyt ole kuvaa. Samoin muutkin juuriversoilla leviävät ovat poikkeuksellisen paljon kasvattaneet uusia alkuja. Se tuntuu olevan tosi yleistä kuivana kesänä... meilläpäin on siis satanut vähän.

Pensasruusujen juuriversot...

Juuriversoja on kasvattanut myös ekan kuvan mustialanruusu sekä juhannusruusu ja valamonruusu, josta kuva alla. Onneksi ne saa leikattua ruohonleikkurilla. Tämä on hyvä muistutus kasvivalinnan tärkeydestä! Nämä leviävät kasvit eivät ole huonoja, vaan ne tulee sijoittaa sopivaan paikkaan, jotta niistä ei tule ongelmia.

Hävityspäivät lähestyvät...

Tässä teille taas muistutus... eli vesakon ja pensaikon hävityspäivät lähestyvät. Ne on myös erittäin hyviä hankalien monivuotisten rikkaruohojen hävitykseen. Tämä on siis kuun mukaan tehtävää puutarhanhoitoa, jos nyt joku lukijoista ei sitä vielä tiedä 😊

ma-ke 29.-31.7.2019 


Aina kun hävittää kasveja, se kannattaa tehdä iltapäivästä. Lisää ohjeita löytyy vanhemmasta postauksesta Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä.

Hyvää palautetta pensaiden ja rikkaruohojen hävityksestä kuun mukaan....

Olen saanut taas hyvää palautetta näistä hävityspäivistä. Esimerkiksi kurtturuusupensaat leikattiin alas, ja uusia versoja tuli vain muutama. Toiseen aikaan leikattuna uusia versoja olisi kasvanut nopeasti ja paljon. Eli leikkausajankohta kannattaa aina valita kuun mukaan. Siitä lisää tietoa verkkokurssilla

Olisikin mielenkiintoista kuulla lisää palautetta näistä hävitys- ja kitkemispäivistä. Niin onnistumisia kuin "epäonnistumisia", sillä "epäonnistumisten" syitä on kiva pohtia - niistä kun oppii ymmärtämään lisää kuun vaikutuksista.

Kesäisin terkuin Sari

Ps. Olen nyt minilomalla ja vastaan edellisen postauksen kommentteihin ja palautteisiin sähköposteissa, heti kun palaan. Oli tosi ihana lukea palautteitanne ja otan kyllä toiveenne huomioon blogin muutoksessa. Lisääkin palautetta voi vielä antaa Sarin puutarhat -blogi muuttuu

torstai 25. heinäkuuta 2019

Sarin puutarhat -blogi muuttuu

Tätä olen miettinyt jo pitkään ja tuskaillut sen kanssa. Välillä päätin jo lopettaa koko blogin, mutta en kuitenkaan lopulta hennonnut tehdä sitä. Sillä ajan myötä osa lukijoista on tullut tutuksi ja tiedän, miten he odottavat uusia postauksia. Ja tämä blogin kirjoittaminen on tosi innostavaa ja kivaa, ja minulla on ainakin tuhat postausideaa mielessä... mutta jokin ei toimi.

On siis aika tehdä muutoksia...

Tästä jo kerroinkin eilisessä uutiskirjeessä eli tulen jättämään blogista jotain pois. Ja jotain tuon enemmän esiin. Koska kirjoitan blogia teille lukijoille, niin päätin nyt antaa teille mahdollisuuden vaikuttaa tulevaan.
Sain jo paljon sähköposteja ja muita viestejä toiveista. Luin jokaisen kiitollisuudella, ja vastaan niihin heti kun ehdin 😊
Kuvassa terijoensalavan runkojen välissä kasvaa pieni puun alku, saarni. Aika veikeä ylläri 😊


Elämässä on yllätyksiä ja pieni muutos on aina tarpeen, joten blogi muuttuu nyt syksyn aikana.

Mikä jää blogiin ja mikä poistuu blogista...

Jos haluat vaikuttaa siihen, mitä blogissa on jatkossa tai jostain muusta blogissa, niin laita kommentti. 
Voit myös viestittää Puutarha Studion facebookin kautta tai sähköpostilla sarinpuutarhat@gmail.com

Tämä muutos on niin iso, että hirvittää... mutta pakko tehdä 😊

Helleterkuin Sari

maanantai 22. heinäkuuta 2019

Hedelmäpuiden leikkausaika lähestyy, ja testaus

Näin heinä-elokuun vaihteessa leikataan hedelmäpuita. Itse valitsen sopivimman ajankohdan aina kuun mukaan. Silloin leikkaus tapahtuu ns. luonnon omassa rytmissä ja leikatut kasvit voivat hyvin. Samalla varmistuu, ettei tule leikattua super huonona ajankohtana, kuun mukaan.
Jutun lopussa on vielä raivaussaksien testistä.

Hedelmäpuiden leikkausaika heinä-elokuussa...

Etenkin luumu- ja kirsikkapuut leikataan näin heinä-elokuussa, koska kevätleikkauksessa niistä vuotaisi herkästi kumivuotoa. Tämä loppukesän leikkausaika sopii myös loistavasti omenapuille ja päärynäpuille kevään lisäksi. Sillä jo loppukesän ajankohta vähentää uusien vesiversojen kasvua, etenkin kun valitsee oikeat päivät kuun mukaan eli...
23.-24.7.2019 ja 19.-21.8.2019

Vuotavat puut ja pensaat...

Noina ajankohtina on siis hyvä leikata myös muutkin vuotavat puut ja pensaat, jos siihen on tarvetta.
Niitä ovat esim. koivut, vaahterat, pensasmaiset vaahterat, koristekirsikat, hevoskastanjat ja jalopähkinät.

Ajankohta sopii myös muidenkin puiden leikkaamiseen. Lisäksi on hyvä muistaa, että aina kun leikataan pensaita tai puita, se tehdään harkiten ja kasville sopivalla tavalla.

Meillä pitänee leikata huomenna tästä rusokirsikasta muutama alaoksa pois. Se on siis koristekirsikka. Myös hevoskastanjasta sahataan alaoksa, jotta isompi kuorma-auto mahtuu pihaan. Keväällä saatiin vähän palautetta, että pihatie on liian ahdas isolle autolle 😃

Raivaussakset testissä - blogiyhteistyö Gardena

Sain keväällä testaukseen Gardena raivaussakset eli voimasakset. Näillä Gardena EnergyCut 600B saksilla saa leikattua 4 cm paksuisia oksia. Joten piti heti testata alasleikatun onnenpensaan versoihin. Leikkaaminen oli tosiaan kevyttä, koska saksissa on ns. integroitu voimavälitys. 

Koska meillä on innokas oksien pilkkoja, niin sakset ovat aina kovassa käytössä. Ja kun kysyin, miltäs nämä sakset tuntuvat käytössä, niin kuulemma iloisesti saa oksat pätkittyä. Isommat pätkät menee polttopuuksi ja pienempi silppu kompostin katteeksi. Kuvassa on vain pieni osa kesän pilkkomisurakasta 😊

Pidempivartisilla saksilla ulottuu ylemmäs...

Toinen hyvä konkreettinen etu näissä raivaussaksissa on se, että niillä ulottuu vähän korkeammalla oleviin oksiin kuin tavallisilla oksasaksilla. Toki ylempänä olevat oksat vaativat latvaleikkurit.
Kuvassa leikkaan terijoensalvasta kuivuneita alaoksia. Nekin leikataan nyt lähipäivinä.
Sain Gardena Raivasusakset testaukseen Gardenalta.

Vesakon ja kurtturuusun hävityspäivät...

Muistattehan, että vesakon ja hävitettävien pensaiden alasleikkauksen ajankohta on vasta kuun lopulla, ei siis vielä! Tarkemmat päivät näkyy Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä -postauksessa.

Helleterkuin Sari

lauantai 20. heinäkuuta 2019

Poimintoja Kouvolan asuntomessujen pihoilta

Pääsin vihdoinkin käväisemään Kouvolan asuntomessuilla, joten tässä nyt kuvia alueen pihoilta. Sattui kivasti pilvinen päivä, niin sai otettua hyvin kuvia. Ja messujen jälkeen ehdittiin vielä tutustua Kouvolan puutarhakohteisiinkin 😊

Kuvan pergola ja komeat graniittikiveykset ovat kohde 6 Muusikon talon pihalta. Se on se vanha punatiilinen rakennus, joka on alun perin rakennettu varuskunnan miehistösaunaksi ja jota nyt remontoidaan asunnoksi.

Mustan talon tummanpuhuva piha - kohde 21 Dekolaku...

Dekolakun pihalla on hauskasti käytetty tummalehtisiä kasveja useassa kohtaa. Se sai kyllä nurmikon näyttämään entistä vihreämmältä. Alla kuva kadulta eli katua vasten on tummalehtinen happomarja, jolla katteena musta koristekate. Pensaiden pihan puolella musta kivituhkaväylä teknisen tilan ovelle. Talo on siis kuvan oikealla puolella 

 Pelinurmikon reunalla oli puusta tehty terassi/vaihtopenkki, jossa oli myös viljelylaatikot. Tontin takarajalla sekä nurmikon ja autonkääntöpaikan välissä oli korkeat mustat aitaelementit.

Dekolakun pihalla, tontin kulmalla, oli nuotiopaikka. Rajalla oli matalammat mustat aitaelementit. Penkin ja aidan välissä on tummalehtinen vaahtera, mikä helposti jää kuvasta huomaamatta.

Luonnontilainen alue nuotiopaikaksi - kohde 32 Jukkatalo Aina...

Tämä Jukkatalo Ainan nuotiopaikka oli kyllä huikea. Sen taustalla on luonnon kallio, jossa näytti olevan kohdevalaisimet. Ne ovat ihan lähellä kalliota.
Polku ja nuotion kivet olivat liuskekiveä. Ympärillä oleva alue oli katettu kuntalla.


Rinteessä liuskekivien välit olivat selvästikin liuskekivikatetta ja ylhäällä nuotiopaikalla, kivien välit olivat kivituhkaa.

Itse pihatie talolle oli päällystetty asfaltilla ja kulku talolle oli betonikiveä. Eri materiaalit yhdistyvät tässä tosi kauniisti.

Komeat graniittikivet muurina ja kiveyksenä - kohde 5 Villa Element…

Harvoin omakotipihoilla näkee näin jykevää graniittista muuria, kun nyt Villa Elementin ja Muusikon talon pihoilla oli. Lisäksi Villa Elementissä oli graniittia käytetty myös kulkureittien kiveyksissä. Kuten kuvasta näkyy, ne oli saumattu saumausaineella.

Kesäinen näkymä sillalta veteen - kohde 11 Tallisilta...

Nyt en huomannut kuvata itse siltaa, sillä tämä näkymä viehätti enemmän puutarhabloggaajaa kuin silta 😊 Jos sinua kiinnostaa sodanaikainen historia, niin silta voi olla mielenkiintoinen tutustumiskohde.
Alla olevat kuvat on otettu siis Tallisillalta.


Lapsilla omat viljelylaatikot - kohde 1 Upseerin päiväkoti...

Viljelylaatikoihin oli maalattu kuvioita sivuille, ne hieman erottu kuvassa. Loistava idea lasten omiin laatikoihin ihan kotipihallekin! 
Sen lisäksi laatikoissa oli laput kasveista, joita laatikosta löytyy. Kuulemma lapset ovat itse myös kasvattaneet nämä kasvit ihan siemenistä asti.

Viljelylaatikko korkeammalla - kohde 15 Lapinjärvitalot...

Tällaiset korkeammat viljelylaatikot ovat tarpeen pyörätuolissa tai rollaattorilla liikkujille. Ja voihan sitä olla muitakin rajoitteita, ettei kumartuminen oikein onnistu. Näissä viljelylaatikoissa kasvoi muuten aika jänniäkin kasveja kuten paprikoita sekä säleikkö-punaherukkaa.

Käpyjä katteena ja somisteena - Mediakeskuksen terassi...

Tästä tuli heti mieleen Mustilan Arboretum, koska käpyjä oli niin erilaisia 😊

Aika vähän tuli kuvattu kasveja, koska näyttävimmät olivat ruukkuistutuksina terasseilla. Niitäkin toki kuvasin ja saa nähdä, laitanko vielä terassipostauksen.

Kouvolan asuntomessut 12.7.-11.8.2019

Lisätietoja Asuntomessujen sivuilta.

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Ne vanhat laventelit

Nämä vanhat laventelit ansaitsevat ihan oman postauksen, joten tässä nyt niistä. Ne ovat kyllä vilahtaneet monessakin postauksessa, sillä ne kukkivat ryhmäruusujen seassa ja näky on nyt kukinta-aikaan tosi upea. Ja kauneuden lisäksi, niissä on niin ihana tuoksu.

Laventelit leviävät siemenistä...

Aika uskomattomasti nämä vanhat laventelit ovat valloittaneet ryhmäruusujen paikan. Eli ne on levinneet siemenistä ruusujen väleihin ja jopa ruusun "sisälle". Niitä ei kyllä raaski kitkeä pois, mutta ovat jo vähän liian leviäviä... mikä on tavallaan aika uskomatonta. Laventeli on nimittäin hieman arka perenna.

Tässä kuva samasta kohtaa kuusi vuotta sitten. Eli laventelit oli istutettu riviin villiviiniseinämän eteen. Laventelien edessä oli ruusuryhmä.
Ihan ällistyttää nyt, kun katselee näitä kahta kuvaa 😃
Oikealla oleva lilja on kuningaslilja, josta postaus Tuoksuvat kuningasliljat ja tumma värililja.
Kuningasliljojen vieressä on se upeasti kukkinut puupioni, mikä ei nyt näy kuvassa. Puupioni kukassa -postauksen yhdessä kuvassa taustalla vihertää nämä laventelit.

Vanhat laventelit on alun perin kylvetty itse siemenistä ehkä 15 vuotta sitten. Ne kasvoivat ensin kasvimaalla ja sieltä siirrettiin tähän villiviinin eteen, jossa ne ovat olleet jo tosi kauan.

Nämä tähkälaventelit eri sävyissä...

Näiden laventelien virallinen nimi on siis tähkälaventeli. Alun perin niiden kukat olivat saman sävyisiä. Nyt seassa on tummempaa ja vaaleampaa kukkaa.
Tämä vaaleansininen laventeli ja vaaleanpunainen ryhmäruusu on aika hempeät yhdessä 😍


Tähkälaventeli on hyvä kasvi pölyttäjillekin eli kuvan kimalaisille sekä perhosille, mehiläisille, kukkakärpäsille yms. Kuvassa näkyy myös laventelin auennut kukka.

Vanhan laventelin siirto onnistui...

Keväällä kunnostimme kevyesti ryhmäruusualuetta ja pari vanhaa isohkoa laventelia piti siirtää toiseen kohtaan. Se oli ainoa keino, jotta saadaan ryhmään uusia ruusuja kuolleiden tilalle.
Koska keväällä töissä on niin kiirettä, päästiin siirtohommaan vasta toukokuussa. Se oli vähän myöhäinen aika siirtää puumainen laventeli.
 Siirretty laventeli näyttää nyt tältä ja sen takana pilkottaa toinen. Hieman siis kärsivät, mutta säilyivät onneksi elossa.

Mutta ruusut, jotka istutettiin tilalle, eivät ole lähteneet kunnolla kasvuun. Siksi kuvan keskellä näkyy noin paljon multaa. Hmm. ensi keväänä pitänee ostaa uudet taimet.

Laventelin hoito-ohjeet...

Tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) viihtyy aurinkoisella paikalla, läpäisevässä ja niukkaravinteisessa maassa.
Sanotaan, että se vaatisi kuuman paikan ja liikalannoitus heikentäisi sen talvenkestävyyttä. Meillä noita ryhmäruusuja lannoitetaan kunnolla keväällä ja kesällä uudelleen, mutta kummasti laventelit vain kasvavat niiden seassa.

Alkutalvesta olemme laittaneet ryhmäruusuille talvisuojaukset, mutta varsinaisesti laventeleja ei olla suojattu. Ostin kerran keväällä uusia taimia, joista osa suojattiin ekana talvena. Vain hyvin suojattu säilyi hengissä, mutta muut ostotaimet kuolivat. Taimet olivat siis ulkomaisia.

Tähkälaventelit ovat puuvartisia, joten niitä leikataan vasta keväällä ja silloinkin vain paleltuneet oksat ja latvat pois. Jos ne alkavat olla liian korkeita, niin niitä voi hieman madaltaa ja muotoilla.


Kesäisin terveisin Sari



Ps. Huomasittehan, että nyt alkoi vähenevä kuu, joten perennojen, pensaiden ja kukkien istutuksessa on nyt noin 2 viikon tauko. Sen sijaan esimerkiksi retiisin siementen kylvöön on nyt hyvä ajankohta.

maanantai 15. heinäkuuta 2019

Valkoinen sinisarja - trendikäs terassikukka

Blogiyhteistyö - Huiskula
Valkoinen sinisarja on tosi raikkaan kaunis kukkiessaan. Ja jos vähänkään on seurannut terassikukkia vaikka instagramissa, niin huomaa kyllä, että valkoinen sinisarja on nyt tosi trendikäs. Joten meidän vanhasta pihasta tuli entistä trendikkäämpi 😃

Sinisarja on wanha pihan koristekasvi...

Se oli suosiossa jo 1800-luvun alkupuoliskolla säätyläisten kodeissa. Voin hyvin kuvitella, miten sitä kasvatettiin pienestä alusta isoksi mättääksi ajan kanssa. Mitä iäkkäämpi sinisarja on, sitä komeampi lehdistö ja runsaampi kukinta sillä oli. Silloin saattoi kartanossa olla yksi kamari talvella selvästi viileämpi, jossa talvetettiin sinisarjat. Ne kun vaativat talvella valoa. Tai sinisarja oli talven valoisassa kellarissa.

Vanhoja komeasti kukkivia sinisarjoja olen ihaillut joka vuosi Lepaalla ja Helsingin Talvipuutarhassa. Joten olen ihan innoissani tästä valkoisesta sinisarjasta ja vähän jo jännitän, miten saan sen talvehtimaan kellarissa.

Kiva huomata, että kimalaiset viihtyvät sinisarjan kukissa. On siis hyödyllinen kasvi pölyttäjille, ja lähellä ruukkua on se meidän iso metsälehmus, jonka kukissa oikein kuhisee kimalaiset ja muut pörriäiset.

Sinisarjat kukkivat pitkään...

Näiden sinisarjojen yksi ihana ominaisuus on se, että kukat kestävät todella pitkään. Ja sen nuput avautuvat hitaasti. Yleensä sinisarjojen kukinta on heinä-elokuussa.

Selkeä ja tyylikäs - trendikäs terassikukka...

Eli istutimme kaksi valkoista sinisarjaa termoruukkuun. Ne olivat ruukkukukkia, joissa oli jo nuppuvarsia valmiina. Se sopi minulle erittäin hyvin, sillä olen hieman kärsimätön. Nyt sain siis heti äkkiä näyttävän istutuksen 😊
Enkä yhtään ihmettele valkoisen sinisarjan suosiota, sillä onhan se tosi selkeän ja tyylikkään oloinen, kun sen ruukussa ei ole muita kasveja.

Sinisarjan hoito-ohjeet...

Sinisarja (Agapanthus) viihtyy aurinkoisella paikalla. Se kasvatetaan yleensä ruukussa, jolloin sitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Kukat ovat siniset tai valkoiset.
Sen lehdistö on 40-100 cm korkea eli mitä vanhempi kasvi, sen korkeampi.

Se on monivuotinen, mutta ei talvehdi meillä ulkona. Vaan syksyllä ruukku siirretään "valoisaan kellariin". Viileässä sitä kastellaan hyvin vähän, tai ei ollenkaan.
Keväällä ruukkuun vaihdetaan multa, jos siihen on tarvetta. Keväällä voi myös ostaa sinisarjan juurakon ja istuttaa se ruukkuun. Sinisarja ei kestä yöpakkasia, joten ruukkua pidetään viileällä terassilla tai kasvihuoneessa. Vasta yöpakkasten mentyä eli yleensä kesäkuussa, ruukku siirretään ulos.

Valittiin tähän termoruukku ihan sen takia, että sitä on sitten kevyempi siirrellä kellariin. Eli se pääsee talveksi meidän valoisaan kellariin syyssyriköiden, kriinumien, verenpisaroiden ja pelargonien sekaan.

Sain sinisarjat Huiskulasta blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille!

Kesäterveisin Sari



lauantai 13. heinäkuuta 2019

Lisää kukkia nurmikkoon

Rakastan tätä meidän kukkanurmikkoa! Se on niin kaunis, etenkin tietyssä valossa. Sitä ollaan vaalittu ja hoidettu tänä vuonna huolella ja kuun mukaan. Monet nimittäin pilaavat upean kukkanurmikkonsa eli kukkivan nurmikon väärällä hoidolla. 
Nyt seuraavaksi aionkin lisätä tätä pihan alaosaan.

Mitä kuuluu syyskuussa kylvetylle kukkanurmikolle...

Monet luonnonkukat kukkivat vasta toisena vuotena kylvöstä, mutta ketoneilikka kukkii jo hyvin. Seassa on pieniä lehden alkuja ja onkin jännä nähdä, mitä niistä tulee.
Tämä on siis se viime kesänä kuivunut nurmikkokaistale, johon kylvin kukkanurmikkoon sopivia kotimaisia lajeja. Siitä lisää Kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta -postauksessa.
 Kohtaa olisi jo kannattanut leikata ruohonleikkurilla, mutta koska on ollut niin kuivaa, niin ei olla hennottu. Nyt se saakin levitä lisää siemenistä. Ensi kesänä kohtaa on jo pakko alkaa leikata.

Lisää kukkia alapihan nurmikkoon...

Se on siis seuraava projektimme. Ja taas aion valita kotimaisia eli Suomen luonnonkasveja sekä ehkä muutaman puutarhakasvin. Kasvivalinnassa on tietysti tärkeää samat asiat, mitkä ovat vaikka perennapenkin suunnittelussa. Silloin siemenet lähtevät varmimmin hyvään kasvuun ja jatkossa ne myös alkavat levitä itsestään.
Suunnittelussa ei onneksi ole vielä kiire, sillä siementen kylvö on hyvä ajoittaa syyskuulle, jolloin ei tarvitse kastella 😊

Yhteen sammaleiseen kohtaan on kivasti kasvanut niittyhumalaa. Se onkin suosikkini kukkanurmikossa.
 

Kukkanurmikko on helppo ekoteko...

Kukkiva nurmikko on ekoteko monessa mielessä. Ensinnäkin kun siihen valitsee niitä kukkia, joista kimalaiset ja perhoset pitävät, niin auttaa sillä tärkeitä pölyttäjiä. Toinen tärkeä asia on se, että kukkanurmikkoa ei tarvitse leikata kuin 2-4 kertaa kuukaudessa. Kolmanneksi, siten saa lisättyä luonnonkasveja omalle pihalle.
Lisää aiheesta vanhemmassa postauksessa  Ekologiselle kaupunkipihalle kukkanurmikko.

Kasvivalintaa ja hoito-ohjeita...

Jos kaipaat tietoa kukkanurmikolle sopivista kasvilajeista sekä erilaisista tavoista tehdä sellainen, löydät tietoa verkkokurssilta. Samoin siellä on ohjeet, miten kukkivaa nurmikkoa kannattaa hoitaa, jotta kasvit lähtisivät leviämään, eivätkä väärällä hoidolla ala kärsiä ja kitua.

Lisätietoja kurssista löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Lehmukset kukkii parhaillaan...

Olettehan huomanneet, että lehmukset kukkivat parhaillaan. Meillä metsälehmus oikein surisee, kun sen kukissa on nyt niin paljon kimalaisia, kukkakärpäsiä ja muita pörriäisiä. Ja mikä ihaninta, lehmuksen kukissa on myös niin upea tuoksu 😍
Olenkin tehnyt puistolehmusten kukinnasta postauksen eli Lehmus kukkii nyt hurmaavan tuoksuvasti.

 Pörriäisterkuin Sari