Sivut

perjantai 18. helmikuuta 2022

Alkaa taimikasvatus kuun mukaan


Kohta alkaa olla taimikasvatus kiihkeimmillään kuun mukaan. Joten kirjoitan tähän nyt vinkkejä teillekin, miten siihen kannattaa varautua etukäteen. Kaikki on hyvä olla valmiina, kun ensimmäiset hyvät kylvöpäivät alkavat. Parhaat päivät menevät aina nopeasti ohi, joten siksikin ajoissa valmistautuminen auttaa onnistumaan ja esikasvatus tuntuu helpommalta.


Taimikasvatus eri kasveille kuun mukaan...

Siementen kylvöt tehdään kasvilajille suositeltuna kuukautena, huomioiden oman kasvatuspaikan olosuhteet ja ulos istutuksen ajankohta. Kun sopiva kuukausi on tiedossa, valitaan kuukauden parhaat päivät kyseisen kasvin kylvöön. 

Se riittää osalle, että kylvää esim. kukat kasvavalla kuulla. Osa haluaa tehdä siementen kylvöt vieläkin tarkemmin eli huomioida ne tosi hyvät päivät,. joita ei ole montaa kuukaudessa. Siihen tarvitaan jo hieman tietoa kuun vaiheista ja kuukalenteri. Tai se tekemäni Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi ja sen tiedot sekä listaukset.

Kylvin siis jo esikkoniitylle tulevien kevätesikoiden siemenet, tietysti kuun mukaan tosi hyvänä päivänä. Siemenet on tosi pieniä ja voivat vaatia kylmäkäsittelyä, joten kylvin niistä osan pieneen purkkiin. Se mahtuu hyvin jääkaappiin, jos siemenet eivät lähde ikkunalla kasvuun. Siemenpussin loput siemenet kylvän seuraavana kasvavana kuuna.

Seuraava kasvavan kuun aika on 3.-17.3.2022



Osta siemenet hyvissä ajoin etukäteen...

Jotta nämä siementen kylvöt on helppo tehdä hyvään aikaan, kaikki tarvittava on syytä hankkia ajoissa. Eli joulu-tammikuussa kylvettävät siemenet hankin usein jo syksyllä valmiiksi. Ja muut tärkeimmät viimeistään helmikuun alussa. Yleensä hankin vielä lisää pitkin kevättä, kun innostun jostain kasvista. Puutarhamessuja odotan nyt innolla, sillä siellä on hyvät valikoimat siemenpusseja eri yrityksiltä.

Tätä sormustinkukkaa kylvin viime keväänä pihalle ja ne lähtivät kasvuun pieniksi taimiksi. Mutta siruetanat tai rusakko söi kaikki pienen pienet taimet. Joten nyt aion esikasvattaa niitä sisällä sekä myöhemmin parvekkeella, ja istuttaa ulos vasta isompina taimina. Taidan kylvää nämä huhtikuun alussa, kuun mukaan hyvinä päivinä.

Tietyt kesäkukat esikasvatan tuttuun tapaan ulkona taimipöydällä toukokuun alussa, niiden siruetanoiden takia. Nämä komeat auringonkukat kuuluvat niihin.

Taimikasvatukseen ekologiset ruukut...

Toinen homma, joka kannattaa tehdä etukäteen, on varata esikasvatukseen sopivia ruukkuja. Ekologisimpia on vanhat ostetuista kukista jääneet kukkaruukut. Oli ne sitten olleet kesäkukkien taimia, hyasittejä tai muita. Niitä onkin kerääntynyt hyvin vuosien varrella. 

Jos haluaa käyttää tarkkaan taimikasvatustilan, niin neliönmalliset ruukut ovat parhaita. Pitkäikäisimpiä ja sitkeitä (eli eivät halkea käytössä) ovat nämä kompostoitavat esikasvatusruukut. Ei uskoisi, mutta nämä kuvan ruukut ovat olleet käytössä. Niitä ei kuitenkaan kannata liottaa vedessä, kun käytön jälkeen pesee niitä.
Lisää tästä aiheesta Ekologiset taimiruukut ja kierrätys -postauksessa.

Kylvö ja taimikasvatus onnistuu sammalnapeissa...

Jotta siementen kylvön ja esikasvatuksen saa ylipäätään onnistumaan, tarvitaan multaa tai muuta kasvualustaa. Sekin kannattaa hankkia ajoissa! Joulu-tammikuun kylvöihin multa on syytä ostaa syksyllä, sillä joulusesonkina kylvömultaa voi olla vaikea löytää.

Itse käytän etupäässä näitä kuvan sammalnappeja tai kasvusammalta. Ne kummatkin ovat 100% sammalta ja kasvit kasvavat niissä todella hyvin. Ne ovat lisäksi kotimaisia sekä ekologisempia kuin turvepohjaiset mullat.

Vähän aikaa sitten kylvin tähän pienoiskasvihuoneen sammalnappeihin punakukallista punahattua. Yhteen sammalnappiin tuli yksi siemen. Olen kylvänyt punahattuja aiemminkin ja se onnistuu aina tosi hyvin. Siitä lisää Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa.

Koulinta, ruukutus ja mullanvaihto kuun mukaan...

Taimikasvatukseen kuuluu myös pienten taimien koulinta omiin ruukkuihinsa. Sekä joskus taimien istuttaminen isompaan ruukkuun. Nekin tehdään tietysti kuun mukaan hyvinä päivinä. 

Kun alkaa maaliskuun hyvät kylvöajat kuun mukaan, samalla alkaa sisäkasvien mullanvaihtoaika. Voi tietää siis "kiireisiä päiviä". 
Auttaa tosi paljon, kun kaikki siemenet, ruukut, mullat, siivousvälineet... on hyvissä ajoin hankittu ja otettu esille.

Itse olen vasta tälle erikoiselle anopinkielelle vaihtanut mullan. Tai oikeammin vaihdoin sille isomman ruukun, kun se kaatui jatkuvasti pienessä ruukussaan.

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Puutarhaterveisin Sari

Ps. Olen taas niin vakuuttunut tästä kuun mukaan ajoitetusta puutarhanhoidosta! Nimittäin istutin nyt  edellisvuosien vanhat amarylliksen sipulit multaan kuun mukaan ja nyt ne työntävät nuppuja. Jopa kaksi nuppuvartta yhdestä sipulista. 

Ihan uskomatonta! Kirjoitan niistä lähiaikoina oman postauksen 😊



2 kommenttia:

  1. Onneksi mulla onkin lomaviikko maaliskuun alussa, silloin voisi aloittaa tomaattien kylvämisellä ja joillekin viherkasveille pitäsi vaihtaa multa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osuupas lomasi aivan loistavasti hyvään aikaan :) Itse vielä vähän mietin tomaatin kylvämistä. Taidan ostaa pari tainta valmiina meidän lähipuutarhalta, tai ehkäpä sittenkin kasvatan ne itse siemenistä. Tässä on vielä pari viikkoa aikaa miettiä... :)

      Poista